ΕΥΡΩΠΗ

Μία μέρα στη ζωή του Γουίλιαμ Γκαλάς

Μία μέρα στη ζωή του Γουίλιαμ Γκαλάς
Γκαλάς

Ο Γουίλιαμ Γκαλάς μέχρι πρότινος κατοικούσε στο Βόρειο Λονδίνο με την σύζυγο του Ναντέζ και τα δύο παιδιά τους την 9χρονη Λέϊα και τον τετράχρονο Λίγιαν.

Ο πρώην αρχηγός της Άρσεναλ περιγράφει με λεπτομέρειες μία μέρα από την ζωή του, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη φιλοσοφία του και την δική του θεώρηση για την ζωή.

Συνήθως σηκώνομαι στις 6.45 γιατί με ξυπνάει ο γιος μου Λίγιαν. Αφήνω την Ναντέζ να ξαπλώνει και παίρνω τον γιο μου από το κρεβατάκι προκειμένου να πιει το γάλα του. Όταν κατεβαίνει η Ναντέζ, πηγαίνω για ντους ενώ στη συνέχεια απολαμβάνω το πρωινό μου περιλαμβάνει συνήθως χυμό από πορτοκάλι, δύο κρουασάν, τοστ και μαρμελάδα.

Η πρωινή προπόνηση

Το σπίτι μου απέχει περίπου 15 λεπτά από το προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ. Προτιμώ να φεύγω κάπως νωρίς περίπου στις 9 προκειμένου να ξοδέψω 20 λεπτά απαντώντας σε γράμματα των οπαδών. Είναι σημαντικό για μένα, γιατί γνωρίζω πόσα τους χρωστάμε για την αφοσίωση τους. Είναι κοντά σου στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές. Η προπόνηση στην Άρσεναλ από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή αρχίζει στις 10.

Μετά από 15-20 λεπτά προθέρμανσης ο προπονητής θα μας μιλήσεις για θέματα τακτικής, για το τελευταίο παιχνίδι, για την ομάδα που θα αντιμετωπίσουμε.

Οι περισσότεροι παίκτες είναι πιο νέοι από μένα και θέλω να τους καταστήσω σαφές πως έχουν μία θαυμάσια ευκαιρία για να πετύχουν κάτι ξεχωριστό. Γνωρίζω πως όταν βρίσκομαι στον αγωνιστικό χώρο μπροστά σε 60.000-80.000 θεατές θα πρέπει να τα δώσω όλα. Τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Περιμένω και από εκείνους το ίδιο.

Είμαι πολύ παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Και ποιος δεν είναι όμως; Δεν με πειράζει εάν ο κόσμος μου ασκεί κριτική. Θα πρέπει να είσαι δυνατός γι'αυτό ειδικά εάν είσαι αμυντικός όπως εγώ.

Στο τέλος της ημέρας, ξέρω τι έχω πετύχει, τι πρέπει να κάνω αλλά και τι πρέπει να γίνει από την ομάδα. Να βγούμε έξω και να νικήσουμε.

Γυμναστική και φαγητό

Όταν η προπόνηση ολοκληρώνεται στις 12.30 ο φυσιοθεραπευτής μου δίνει οδηγίες. Στη συνέχεια κάνω βάρη γυμνάζοντας τα χέρια μου, το στήθος και τους ώμους. Ακολουθεί ντους και γεύμα από την καντίνα. Συνήθως τρώμε τοματοσαλάτα ή σούπα, κοτόπουλο στη σχάρα ή ζυμαρικά. Είμαι τυχερός, έχω καλό μεταβολισμό και δεν κοιτάω συνεχώς τις θερμίδες που καταναλώνω.

Ζυγίζω 81 κιλά και θέλω να βρίσκομαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ένα κιλό να πάρω και δεν μπορώ να τρέξω το ίδιο καλά. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θα πουν πως η αντοχή είναι καθοριστική.

Ο απογευματινός περίπατος

Δεν έχω να πω πολλά για τα απογεύματα μου, επιστρέφω σπίτι. Εάν έχει καλή μέρα, παίρνω τα παιδιά και πάμε στο πάρκο. Τους μιλώ στα γαλλικά, ενώ η Ναντέζ τους μιλάει στα αγγλικά αφού γνωρίζει καλύτερα από μένα την γλώσσα. Η Λέια αγαπά την Άρσεναλ και όταν παίζαμε εντός έδρας με έβλεπε να παίζω. Βρίσκεται στην ηλικία που εγώ λάτρεψα το ποδόσφαιρο.

Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο

Μεγάλωσα σε ένα προάστιο του Παρισιού το Βιλνέβ-λα-Γκαρέν. Οι γονείς μετακινήθηκαν εκεί από την Γουαδελούπη, στις Δυτικές Ινδίες.

Ο πατέρας μου ήταν υδραυλικός και η μητέρα μου εργαζόταν σε ταχυδρομικό γραφείο. Ουσιαστικά ο θείος μου Ανρί που ήταν ποδοσφαιριστής στον γαλλικό Νότο με ώθησε στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να ήμουν έξι ετών όταν μου έκανε δώρο την πρώτη μπάλα.

Όταν δεν έπαιζα στον δρόμο ποδόσφαιρο, κλωτσούσα την μπάλα στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας γεγονός που εκνεύριζε τους γονείς, για να μην πω και τους γείτονες.

Η μεγάλη ευκαιρία

Στα 13 μου δέχθηκα πρόσκληση από την κορυφαία ποδοσφαιρική ακαδημία της Γαλλίας. Την ίδια εβδομάδα όμως οι γονείς μου αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Γουαδελούπη και μου είπαν πως είμαι πολύ μικρός για να μείνω πίσω μόνος μου.

Τους παρακάλεσα να μην φύγω. Είπα πως είχα την μεγάλη ευκαιρία να πετύχω ως ποδοσφαιριστής. Τελικά εισακούστηκα. Ήξερα πως είχα πολλά αποδείξω. Στην πραγματικότητας δεν ήμουν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ακαδημίας. Έπρεπε να δουλέψω πιο σκληρά και να συγκεντρωθώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Ποτέ δεν παραπονέθηκα και έτσι παραμένω και τώρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι καλύτεροι παίκτες εξακολουθούν να δουλεύουν και μετά την προπόνηση, ενώ οι νεαροί ποδοσφαιριστές επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Τα εξωτικά πιάτα της συζύγου και η γνωριμία

Απολαμβάνουμε το δείπνο μας ανάμεσα σε 7 και 7.30. Είμαι τυχερός που η Ναντέζ είναι πολύ καλή μαγείρισσα. Μία νύχτα μπορεί να ετοιμάζει ένα πικάντικο Δυτικοϊνδικό πικάντικο πιάτο, που αποτελείται από κοτόπουλο, πατάτες και καρότο. Άλλη νύχτα μπορεί να μαγειρέψει μαροκινά πιάτα με κουσκούς ή ένα αφρικάνικο με ψάρι και μπανάνα. Με τη Ναντέζ γνωριστήκαμε στη Γαλλία και γνωριζόμαστε από την εποχή που ήμασταν έφηβοι.

Ώρα για ύπνο

Προτιμώ να βρίσκομαι στο κρεβάτι τα μεσάνυχτα. Μου αρέσει ο ύπνος, όμως υπάρχουν νύχτες ειδικά πριν από ένα μεγάλο παιχνίδια όπου δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω στο γήπεδο. Έχω ζήσει πολλές στιγμές στην καριέρα μου που με έκαναν περήφανο. Έχω εκπροσωπήσει την Γαλλία σε Μουντιάλ, έπαιξα στην Τσέλσι και στην Άρσεναλ. Τα ποδοσφαιρικά όνειρα έγιναν πραγματικότητα. Τα πάντα βέβαια γίνονται πιο γλυκά κρατάς ένα τρόπαιο στα χέρια σου...

Δείτε πως προσπαθεί να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του ο Γουίλιαμ Γκαλάς

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ