Μουντιάλ: Ο θρίαμβος της Βραζιλίας στη Χιλή
Η Βραζιλία, παρότι χωρίς τον Πελέ, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο Μουντιάλ της Χιλής. Θυμηθείτε την πορεία της.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Χιλή το 1962 είχε... ταρακουνηθεί πριν την έναρξη του, αφού δύο χρόνια πριν το Μουντιάλ καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στην ιστορία του πλανήτη (9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ).
Οι διοργανωτές έπεισαν την ΦΙΦΑ να μην τους στερήσει το τουρνουά και ότι ο καταστροφικός σεισμός δεν θα άλλαζε τα πλάνα. Ο λαός της Χιλής εγγυήθηκε τη σωστή διεξαγωγή της διοργάνωσης, χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Το σλόγκαν τους ήταν: " Eπειδή δεν έχουμε τίποτα, θα κάνουμε τα πάντα για να τα ξαναχτίσουμε". Γήπεδα και υποδομές χτίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ και το Μουντιάλ ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση και διακοπή μέχρι το τέλος.
Στο αγωνιστικό μέρος, ήταν ένα από τα πιο βίαια Μουντιάλ με κακές διαιτησίες και ορισμένα ματς όπως το Γιουγκοσλαβία - Σοβιετική Ένωση και Χιλή - Ιταλία έμειναν στην ιστορία για τα σκληρά μαρκαρίσματα και τα επεισόδια μεταξύ των παικτών.
Η Βραζιλία ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου που έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή. Η "σελέσάο" είχε σχεδόν την ίδια ομάδα που είχε τέσσερα χρόνια πριν όταν κέρδισε το "Ζιλ Ριμέ" στη Σουηδία.
Ο Πελέ ήταν το μεγάλο της αστέρι ωστόσο, τραυματίστηκε στην φάση των ομίλων και δεν είχε ουσιαστική συμβολή στη πορεία της Βραζιλίας. Το κενό του κάλυψε ο Αμαρίλντο γνωστός ως ο "λευκός Πελέ".
Η Βραζιλία προκρίθηκε πρώτη από τον όμιλο της με δύο νίκες και μία ισοπαλία. Στα προημιτελικά, ο Γκαρίντσα έκανε την διαφορά και χάρις στα γκολ του η Βραζιλία νίκησε 3-1 την Αγγλία.
Εκεί την περίμενε η διοργανώτρια του Μουντιάλ Χιλή. Οι Χιλιανοί, παρότι έπαιζαν σκληρά, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το δίδυμο Βαβά και Γκαρίντσα που σημείωσαν από δύο γκολ και η Βραζιλία νίκησε 4-2.
Στον τελικό αντίπαλος ήταν η Τσεχοσλοβακία που είχε αποκλείσει σχετικά εύκολα την Γιουγκοσλαβία στα ημιτελικά με 3-1 και πιο δύσκολα (1-0) την Ουγγαρία στα προημιτελικά. Η Τσεχοσλοβακία ήταν η μόνη ομάδα που δεν κέρδισε η Βραζιλία στον όμιλο (0-0). Το φαβορί ωστόσο ήταν η "σελεσάο".
Στις 17 Ιουνίου 70.000 θεατές παρακολούθησαν τον τελικό στο "Estadio Nacional". Το τέρμα του Γιόζεφ Μάσοπουστ στο 15' αναβίωσε τα φαντάσματα, ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς μια επανάληψη του προηγούμενου τελικού κόντρα στη Σουηδία (η "σελεσάο" είχε μείνει πίσω στο σκορ αλλά ανέτρεψε γρήγορα την κατάσταση).
Δύο λεπτά αργότερα ο Αμαρίλντο, μετά από λάθος του τερματοφύλακα των Τσεχοσλοβάκων Σρόιφ, ισοφάρισε. Στο 69' ο Ζίτο έκανε το 2-1 και ο Βαβά στο 78' και πάλι μετά από λάθος του Σρόιφ, έκανε το 3-1, αποτέλεσμα που ανέδειξε την Βραζιλία, για δεύτερο σερί Μουντιάλ, παγκόσμια πρωταθλήτρια. Έστω και χωρίς τον Πελέ η Βραζιλία απέδειξε ότι ήταν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο!