ΕΥΡΩΠΗ

Μπαρτσελόνα, η ομάδα των... κοντών!

Μπαρτσελόνα, η ομάδα των... κοντών!

Η ταχύτητα, το ύψος, η ηλικία και τα χρόνια είναι μερικά από τα στοιχεία με τα οποία ασχολήθηκε πρόσφατη έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα είναι... εντυπωσιακά.

Την έρευνα πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών ( PFPO ) και το δείγμα αποτέλεσαν 13.000 ποδοσφαιριστές, 534 σύλλογοι και 36 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ενδιαφέρουσας μελέτης η Μπαρτσελόνα έχει την πιο κοντή ομάδα στην Ευρώπη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει την πιο σταθερή, η Ίντερ είναι η πιο... ηλικιωμένη, ενώ η Τότεναμ έχει τους πιο ενεργούς διεθνείς ποδοσφαιριστές.

Ο Ραφαέλε Πολί, που συμμετείχε στην έρευνα η οποία έγινε στο University of Neuchatel της Ελβετίας συγκεντρώνει στοιχεία ποδοσφαιριστών από το 2005 και εξηγεί ότι η τάση των αποτελεσμάτων είχε προδιαγραφεί πριν από τρία χρόνια, που είχε δημοσιευτεί η πρώτη έρευνα.

" Βλέπουμε ότι όσο περνάει ο καιρός οι ποδοσφαιριστές στα κορυφαία πρωταθλήματα γίνονται μεγαλύτεροι, ταχύτεροι και ψηλότεροι", λέει αρχικά ο Πολί και συμπληρώνει στη συνέχεια:

" Σε γενικές γραμμές επίσης, περισσότερο από το 45.7% των παικτών γίνονται διεθνείς κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, αλλά το ποσοστό των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις ομάδες από τις οποίες εξελίχθηκαν και πηγαίνουν στην εθνική τους ομάδα ανέρχεται μόλις στο 23,4 % από 26% που ήταν πριν από τρία χρόνια".

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη έρευνα η Μπαρτσελόνα είναι πιο κοντή ομάδα στην Ευρώπη με μέσο όρο ύψους 1.77, τη στιγμή που οι ψηλότερες ομάδες είναι οι Μάτεσμπουργκ από την Αυστρία και Βόλιν από την Ουκρανία με μέσο όρο 1.86!

Πηγαίνοντας κάποιος ποδοσφαιριστής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πρέπει να νιώθει ασφαλής καθώς, ο μέσος όρος χρόνων που μένει κάποιος παίκτης στο "Ολν Τράφορντ" είναι 5,71 χρόνια.

Αντίθετα είναι τα αποτελέσματα στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, όπου το 95% των παικτών του ρόστερ είναι νεοαποκτηθέντες. δηλαδή υπέγραψαν τα συμβόλαιά τους μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης το ποσοστό των ξένων ποδοσφαιριστών του κυπριακού συλλόγου ανέρχεται στο 85%.

Η κάτοχος του Champions League, Ίντερ Μιλάνου, δείχνει ότι υπολογίζει στην εμπειρία περισσότερο καθώς το ρόστερ της έχει μέσο όρο ηλικίας 29,6 χρόνια και είναι η πιο γερασμένη ομάδα της Ευρώπης. Αντίθετα η πιο νεανική είναι η Όλιμπς της Ρίγας από τη Λετονία, που έχει μέσο όρο ηλικίας μόλις 19,02 χρόνια.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ