X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ

Μπέος: "Αλλαγές στην Β'-Γ΄Εθνική"

μπεος

Της προτάσεις του για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Β'-Γ' Εθνικής ανέλυσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος

Κύριε Πρόεδρε,
" Όπως γνωρίζετε, από τον Ιούλιο του 2008 έχω την τιμή να είμαι κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ. Η ενασχόλησή μου με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο διαρκεί πολλά χρόνια και από διάφορες θέσεις, το τελευταίο διάστημα ωστόσο είχα την ευκαιρία λόγω της καθημερινής επαφής μου με την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου να έρθω σε πιο στενή επαφή με το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και την Ε.Ε.Π. Β & Γ Εθνικής, τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο διοικητικό-θεσμικό μέρος.

Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι δεν υπάρχει φίλαθλος, παράγοντας ή και οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος με το πρωτάθλημα αυτό που να είναι ικανοποιη-μένος από το επίπεδο του θεάματος, την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, την οργανωτική του δομή ή τη λειτουργία της υπερκείμενης αρχής του. Δυστυχώς ο τρόπος λειτουργίας της Ένωσής μας και κατ‘ επέκταση και η διοργάνωση του πρωταθλήματος αποπνέουν μια αρρωστημένη εικόνα προχειρότητας και απαξίωσης.



Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι τα πρωταθλήματα της Β’ και Γ’ Εθνικής χρειάζονται βαθιές τομές στην κατεύθυνση της ριζικής αναμόρφωσής τους, ώστε να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά και αξιόπιστα πρωταθλήματα που θα αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον και θα βοηθήσουν, ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Ειδικά το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι μια διοργάνωση της περιφέρειας, αφού οι περισσότερες ομάδες προέρχονται από επαρχιακές πόλεις που είναι αποδεδειγμένο ότι διψούν για ποδόσφαιρο.

Είναι λυπηρό το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής να θεωρείται το πιο αναξιόπιστο και ανυπόληπτο πρωτάθλημα και αυτό γιατί κάποιοι συνειδητά και εσκεμμένα το έχουν οδηγήσει στην απαξίωση προς ίδιον όφελος. Νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων των Π.Α.Ε. να αλλάξουν την εικόνα αυτή και να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο και αξιόπιστο πρωτάθλημα μέσα από κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις. Κατά την άποψη μου οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο πρωτάθλημα πρέπει να είναι οι εξής:

1. Καθιέρωση συστήματος διεξαγωγής PLAY –OFF για την τρίτη θέση που θα οδηγεί στη Superleague και ενδεχομένως και PLAY- OUT. Οι ομάδες θα εισέρχονται στη διαδικασία με βαθμολογία που θα προκύπτει με συντελεστή , όπως στην αντίστοιχη διαδικασία της μεγάλης κατηγορίας. Ένα και εφόσον δεν υπάρχουν ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των αγώνων αυτών , τότε ίσως θα πρέπει να μελετήσουμε την περικοπή των ομάδων της κατηγορίας σε 16. Ο στόχος των PLAY –OFF και PLAY- OUT ασφαλώς αποσκοπεί στον περιορισμό των αδιάφορων ομάδων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

2. Ασφαλώς, η διεξαγωγή των PLAY –OFF και PLAY- OUT προϋποθέτουν μια καλύτερη και πλέον αξιόπιστη Διαιτησία. Απαιτείται μια παρέμβαση της Ε.Ε.Π. προς τη νέα διοίκηση της Ε.Π.Ο. για την άμεση αναμόρφωση των πινάκων της Κατηγορίας, την αποπομπή των ανίκανων και ακατάλληλων διαιτητών και βοηθών και την περιστολή του αριθμού αυτών. Είναι πανθομολογούμενο ότι ο αριθμός των Διαιτητών της Β Εθνικής είναι υπέρογκος, σε βαθμό που να ωθεί τους διαιτητές στην ανάπτυξη εκλεκτικών συγγενειών και σχέσεων που θα τους επιτρέψουν την επιβίωση. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να εκριζωθεί, αν θέλουμε να υπάρξει βελτίωση και της Διαιτησίας και του πρωταθλήματος.

3. Καθιέρωση αγωνιστικής ημέρας και την Παρασκευή. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί ακόμα πιο ελκυστικό τηλεοπτικά το προϊόν της Β’ Εθνικής. Επίσης, και σε ότι αφορά τα παιχνίδια της Δευτέρας και της Παρασκευής που θα μεταδίδονται τηλεοπτικά να υπάρξει δικλείδα, ώστε όλες οι ομάδες της κατηγορίας να έχουν τουλάχιστον ένα παιχνίδι Παρασκευή και ένα Δευτέρα, ή όχι περισσότερα από δυο. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν συχνά τα φαινόμενα επαναλαμβανόμενων παιχνιδιών συγκεκριμένων ομάδων να γίνονται Δευτέρα, με άμεσο αντίκτυπο και στην αξιοπιστία και στην εικόνα του πρωταθλήματος.

4. Εκλογή ενός έμμισθου Προέδρου Δ.Σ. με συγκεκριμένη θητεία μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης που δεν θα έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε Π.Α.Ε. της κατηγορίας , με ενδεχόμενη αλλαγή του καταστατικού της Ένωσης. Στα χρόνια της λειτουργίας της μετά την αυτονόμηση της Superleague η Ε.Ε.Π. έχει υποχρεωθεί να αλλάξει δυο φορές τον Πρόεδρό της λόγω ανόδου των ομάδων των Προέδρων αυτών στη μεγάλη κατηγορία. Νομίζω ότι είναι περιττό να υπενθυμίσω τους "ψιθύρους" αναφορικά με την επιτυχία των ομάδων αυτών και το συμπτωματικό της παρουσίας των Προέδρων τους στην ηγεσία της Ε.Ε.Π., η οποία έβλαψε το πρωτάθλημά μας ανεπανόρθωτα.

5. Επανεξέταση της μορφής της Γ ‘ Εθνικής, για την οποία ο αριθμός των ομάδων αλλά και η υποχρέωση επαγγελματικής δομής μοιάζουν δυσβάστακτες. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε μια αναμόρφωση του πρωταθλήματος συνολικά, ενόψει και των σχεδίων που ετοιμάζεται να εκπονήσει η Ε.Π.Ο.

6. Τροποποίηση των διατάξεων του Κ.Α.Π. και του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο. σε μια σειρά από θέματα (πειθαρχικό δίκαιο κ.λ.π.). Ειδικότερες προτάσεις θα θέσουμε υπ’ όψιν του Δ.Σ.

7. Τροποποίηση των διατάξεων για την Επίλυση των Οικονομικών Διαφορών. Ειδικά σε ότι αφορά στις επιδικαζόμενες αποζημιώσεις δεν είναι δυνατόν να προβλέπονται τόσο υψηλά ποσά ειδικά σε ό,τι αφορά στις μελλοντικές αποδοχές και δη σε τόσο δυσμενές πλέον οικονομικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό υπάρχουν φαινόμενα ποδοσφαιριστών οι οποίοι μπορεί να εισπράττουν χρήματα από δυο ή και τρεις ομάδες (!) , με προφανή επίπτωση και στην αξιοπιστία και στην εικόνα του πρωταθλήματος. Για το θέμα αυτό αλλά και όλο το πλέγμα των σχέσεων θα πρέπει να γίνει μια εκ βάθρων καινούρια συζήτηση με τον Π.Σ.Α.Π. με βάσει το νέο οικονομικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί και από τη στιγμή που έχουν παγιωθεί πλέον οι οικονομικές σχέσεις τις Ε.Ε.Π. με την Superleague.

Επιπροσθέτως, πρέπει να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν την πειθαρχική δικαιοδοσία και το ύψος των προστίμων. Δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να τιμωρείται με πρόστιμο μόνο ως το 15% των αποδοχών του, ανεξάρτητα από τη μορφή της συμπεριφοράς του και την ενδεχόμενη κακοπιστία του. Εάν δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής επιθυμεί να εκβιάσει την αποχώρηση του από την ομάδα και εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις του η ομάδα δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης παρά να επιδιώξει τη λύση της σύμβασης που είναι ακριβώς ότι επιθυμεί ο ποδοσφαιριστής (!), αφού το πρόστιμο που εν τέλει θα κληθεί αυτός να πληρώσει είναι πενιχρότατο και από εκεί και έπειτα δεν μπορεί να του κάνει τίποτα.



















8. Σεβασμός του πλέγματος των διατάξεων του Αθλητικού Νόμου σχετικά με το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Υποχρέωση εξόφλησης όλων των οφειλών προ της ενάρξεως του κάθε Πρωταθλήματος χωρίς ωστόσο ποινή αποβολής μετά την έναρξή του αλλά αντιθέτως επιβολή διοικητικών μέτρων (π.χ. τέλεση αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, περικοπή επιχορηγήσεων κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση καμιά ομάδα δεν θα δύναται να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα εάν έχει οφειλές που υπερβαίνουν το δωδεκάμηνο ακόμα και αν έχει προβεί σε διακανονισμό αυτών (δηλ. εάν ομάδα οφείλει χρήματα σε ποδοσφαιριστές από την περίοδο 2008-2009 με τελεσίδικες αποφάσεις των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων δεν θα δύναται να συμμετάσχει σε καμιά περίπτωση στο πρωτάθλημα της περιόδου 2010-2011.)

9. Αναμόρφωση της Αθλητικής Δικαιοσύνης, πιθανόν με προσαρμογή της στις διατάξεις του αθλητικού νόμου σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση των οργάνων με πρόταση προς την Ε.Π.Ο. για την αναγκαία τροποποίηση του καταστατικού. Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης των αποφάσεων και να περιοριστεί ο χρόνος εντός του οποίου θα πρέπει αυτές να εκδίδονται.

10. Επεξεργασία των σχέσεων με την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και τις προοπτικές για τις ομάδες, από τη συμμετοχή των αγώνων στο δελτίο του «Πάμε Στοίχημα» αλλά και υπό το πρίσμα της δραστηριοποίησης στην Ελλάδα άλλων εταιρειών στοιχημάτων.

11. Η όποια διεκδίκηση και επίτευξη ποσού ή ποσοστού από τις σχέσεις μεταξύ Superleague και Ε.Ε.Π. που απορρέουν από τα δικαιώματα για τις κλειστές ώρες θα διανέμεται στα μέλη της Ε.Ε.Π., πρωτίστως για έργα υποδομής και δευτερευόντως για λειτουργικές ανάγκες βάσει των εισηγήσεων της Superleague και σύμφωνα με τις επιταγές της U.E.F.A. licensing.







Αυτές, Κύριε Πρόεδρε, είναι μια σειρά από κάποιες πρώτες σκέψεις σχετικά με τα πρωταθλήματα της Β’ και Γ’ Εθνικής και τις πιθανές αλλαγές που θα πρέπει να επεξεργαστούμε για την προώθηση του προϊόντος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ασφαλώς και δεν είναι οι μόνες, συνιστούν όμως μια βάση για συζήτηση την οποία θεωρώ αναγκαία και επιβεβλημένη.

Εάν και εφόσον το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής δεν αλλάξει και δεν αναμορφωθεί, μοιραία και με την απόκλιση των οικονομικών μεγεθών από τη Superleague σε μερικά χρόνια θα καταλήξει ένα "κλειστό" πρωτάθλημα όπου κάποιοι ελάχιστοι θα περνάνε μια χρoνιά από την κορυφαία κατηγορία για να επιστρέψουν τον επόμενο χρόνο, καθώς δεν θα έχουν την οικονομική και αγωνιστική δυνατότητα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Η στασιμότητα σημαίνει τέλμα και αυτό συνεπάγεται καλλιέργεια δυσάρεστων φαινομένων και απομάκρυνση από το ποδόσφαιρο των υγειών στοιχείων.

Ελπίζω ότι οι σκέψεις μου αυτές θα αποτελέσουν έναυσμα για να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το ποιες θα πρέπει να είναι οι επιδιώξεις και το μέλλον της Έ.Ε.Π. και των πρωταθλημάτων της



".

Βόλος 10/ 3 / 2009

Ο Μεγαλομέτοχος της

Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ

Αχιλλέας Μπέος















TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ