ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μπεργκ, η αναγέννηση

Μπεργκ, η αναγέννηση

Ο Μάρκους Μπεργκ ήταν δίχως αμφιβολία ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ντέρμπι και το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στην καριέρα του. Το εντυπωσιακό ξεκίνημα, η πτώση και η επάνοδος. (vids + pics)

Το περασμένο καλοκαίρι ο Μάρκους Μπεργκ αποδέχτηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού για να μπορέσει να δώσει μία νέα ώθηση στην καριέρα του. Οκτώ μήνες μετά μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για αυτή την επιλογή του αφού στο Τριφύλλι έχει καταφέρει να αναγεννηθεί.

Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή της καριέρας του Μάρκους Μπεργκ η οποία έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα, αναλύει το προφίλ του και σας παρουσιάζει πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

Τα πρώτα του βήματα στο Τόρσμπι

Στις 17 Αυγούστου του 1986 γεννήθηκε στο παγωμένο Τόρσμπι της Σουηδίας ο Μάρκους Μπεργκ.

Σε μια πόλη που μετρά λιγότερους από 5.000 κατοίκους από τους οποίους οι περισσότεροι ασχολούνται με το σκι, ο Σουηδός επιθετικός του Παναθηναϊκού αποφάσισε να παίξει ποδόσφαιρο. Από τη συγκεκριμένη πόλη άλλωστε κατάγεται και ο Σβεν Γκοραν Έρικσον.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην IFK Βέλεν, από την οποία έφυγε το 2002 όταν και πήγε στην Τόρσμπι. Αμέσως μπήκε στο μάτι των ανθρώπων της Γκέτεμποργκ οι οποίοι φημίζονται για την ανίχνευση ταλέντων. Στο τέλος του πρωταθλήματος του 2005 έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα και πέτυχε το πρώτο του γκολ κόντρα στην Μάλμε στις 26/09/2005.

Την αμέσως επόμενη σεζόν παίρνει τη φανέλα βασικού αγωνίζεται σε 22 παιχνίδια και πετυχαίνει 4 τέρματα για να ολοκληρώσει την παρουσία του στην Γκέτεμποργκ το καλοκαίρι του 2007 έχοντας προλάβει να πραγματοποιήσει 16 συμμετοχές και σκοράροντας 9 τέρματα.

Από το Μάντσεστερ στο Χρόνινγκεν

Το καλοκαίρι του 2007 φεύγει από την πατρίδα του. Τότε ήταν η πρώτη φορά που το όνομά του συνδέθηκε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον είχε τσεκάρει αρκετές φορές. Αρκετοί πίστευαν ότι θα είναι το νέο του λαβράκι, αλλά τελικά το ειδύλλιο δεν προχώρησε. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Χρόνιγκεν. Η Ολλανδική ομάδα έψαχνε να βρει τον αντικαταστάτη Λουίς Σουάρες.

Ο Ουρουγουανός επιθετικός της Λίβερπουλ πια, τότε είχε πάρει μεταγραφή στον Άγιαξ και η Χρόνινγκεν έψαχνε να βρει τον παίκτη που θα καλύψει το κενό του. Ο "Αίαντας" έδωσε περίπου 7.5 εκατομμύρια για τον Σουάρες και τα 4 από αυτά τα έδωσε η Χρόνινγκεν για να πάρει τον Μάρκους Μπεργκ.

Ο Σουηδός τους δικαίωσε σε απόλυτο βαθμό αφού σκόραρε με απίστευτη συνέπεια. Στην πρώτη του χρονιά σε 27 αγώνες πέτυχε 15 γκολ, ενώ έδωσε και πέντε ασίστ. Την επόμενη περίοδο σε 35 αγώνες σταμάτησε στα 22 γκολ έχοντας και επτά ασίστ.

Το χαμένο όνειρο και το χρυσό παπούτσι

Με τέτοιες εμφανίσεις ο Μπεργκ είχε κερδίσει τη θέση του βασικού στην Εθνική ομάδα Κ21 της Σουηδίας. Η Σκανδιναβική χώρα ήταν εκείνη που φιλοξένησε το καλοκαίρι του 2009 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ21.

Μπεργκ, η αναγέννηση

Έχοντας ως συμπαίκτες τόσο τον φίλο του και πρώην πράσινο Ματίας Μπίαρσμιρ, όσο και τον νυν συμπαίκτη του Εμίρ Μπαϊράμι πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης πέτυχε τρία τέρματα κόντρα στην Λευκορωσία με τη Σουηδία να επικρατεί με 5-1.

Δύο τέρματα πέτυχε και κόντρα στη Σερβία στη νίκη της Σουηδίας με 3-1 η οποία σφράγισε και την πρόκριση των Σκανδιναβών στην επόμενη φάση. Η Αγγλία ήταν η μεγάλη αντίπαλος στα ημιτελικά. Ο Μπεργκ πέτυχε δύο τέρματα, το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι με τον επιθετικό του Τριφυλλιού να αστοχεί στο πρώτο και την Αγγλία τελικά να παίρνει την πρόκριση.

Έτσι, το όνειρο ενός τελικού στην πατρίδα τους έσβησε για τους Σουηδούς. Ο Μπεργκ όμως έφυγε από τη διοργάνωση έχοντας το χρυσό παπούτσι στις αποσκευές του το οποίο του το παρέδωσε ο Χέντρικ Λάρσον (φωτογραφία).

Το Αμβούργο, ο χωρισμός και το ρεκόρ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του με την Εθνική ομάδα Κ21 της Σουηδίας, ο Μπεργκ βρέθηκε στο προσκήνιο της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Το Αμβούργο ήταν εκείνο που έδωσε τα περισσότερα (περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ) και τον έκανε κάτοικο Γερμανίας. Όλοι περίμεναν από εκείνον να πάρει στις πλάτες του επιθετικά την ομάδα. Ο Μπεργκ όμως δεν κατάφερε ποτέ να βρει τον εαυτό του.

Πολλοί αποδίδουν τις εμφανίσεις του στο χωρισμό του με την επί σειρά ετών σύντροφό του Περνίλα Λούντμπεργκ. Το μοντέλο από τη Σουηδία δεν θέλησε να τον ακολουθήσει στη Γερμανία προτιμώντας να ζήσει το όνειρό της στο χώρο του μόντελινγκ.

Στα καθαρά αγωνιστικά πέτυχε σε 40 αγώνες 10 τέρματα επίδοση που δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Πάντως, πρόλαβε να κάνει ένα ρεκόρ. Στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ντόρτμουντ μπήκε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο στο 72΄ και σκόραρε μετά από 182 δευτερόλεπτα κάνοντας ρεκόρ στην ιστορία του Αμβούργο.

Μπεργκ, η αναγέννηση

Η πτώση...

Τα επόμενα τρία χρόνια πέρασαν με τον Μπεργκ να ψάχνει να βρει την υγειά του και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Σουηδός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμού τα οποία δεν τον άφηναν να βρει ρυθμό.

Ταυτόχρονα, τόσο στη χρονιά του δανεισμού του στην Αϊντχόφεν όσο και στα επόμενα δύο χρόνια στο Αμβούργο δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει τα γνώριμα για εκείνον στάνταρ. Σε αυτή την τριετία είχε συνολικά 50 συμμετοχές σκοράροντας εννιά τέρματα.

Η ευκαιρία για αναγέννηση και ο Παναθηναϊκός

Το περασμένο καλοκαίρι τόσο η Γκέτεμποργκ όσο και ο Παναθηναϊκός του πρόσφεραν την ευκαιρία να αναγεννήσει την καριέρα του. Ο Μπεργκ έπρεπε να πάρει μια απόφαση, να επαναπατριστεί ή να συνεχίσει στο εξωτερικό.

Μπεργκ, η αναγέννηση

Η απάντηση που έδωσε στους ανθρώπους της Γκέτεμποργκ ήταν αφοπλιστική: "Σας αγαπώ, αλλά δεν είμαι ακόμα παλαίμαχος. Δεν τελείωσα ακόμα". Τελικά είπε το "ναι" στον Παναθηναϊκό παίρνοντας παράλληλα τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του στη νέα ομάδα που έχτιζε ο Γιάννης Αναστασίου.

Ο τεχνικός του Τριφυλλιού επέμενε πολύ στην απόκτησή και το αποτέλεσμα των δικαιώνει και με το παραπάνω. Περισσότερο από όλους όμως δικαιώνουν τον ίδιο τον Μπεργκ. Σε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα μετρά 10 γκολ και 6 ασίστ, ενώ σε άλλες δύο συμμετοχές στο Κύπελλο μετρά ισάριθμα τέρματα.

Δίχως αμφιβολία ο Μπεργκ είναι ο ιδανικός για αυτό που ήθελε ο Αναστασίου, έχει αναγεννηθεί αγωνιστικά και δείχνει να βρίσκει τη δική του Ιθάκη στο Τριφύλλι. Επισφράγισμα της αναγέννησης του αποτελεί η κλήση του και πάλι στην Εθνική ομάδα.

Δείτε τα πρώτα επτά τέρματα του Μπεργκ με την πράσινη φανέλα:

Ο ξανθός άγγελος και ο Μάρκους οικογενειάρχης

Μπεργκ, η αναγέννηση

Στα προσωπικά του πλέον ο Μάρκους Μπεργκ ζει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Αιτία για αυτό αποτελεί η Ζοσεφίν Λίνγκμπλομ.

Οι δυο τους γνωρίζονταν για χρόνια ωστόσο το... γλυκό δεν έδεσε μεταξύ τους από την αρχή. Αιτία το γεγονός ότι την περίοδο της γνωριμίας του η Ζοσεφίν ήταν με κάποιον άλλον. Καλύτερα όμως να αφήσουμε τον ίδιο τον Μπεργκ να σας τα περιγράψει: "Την είδα για πρώτη φορά στο Γκέτεμποργκ όταν ήμουν έφηβος. Μου είχε κάνει εντύπωση. Ένα βράδυ τη συνάντησα σ' ένα πάρτι. Το αποφάσισα. Αυτή ήταν. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Είχε σχέση. Όταν έμαθα ότι χώρισε, έκανα απευθείας κίνηση. Ήξερα πως κάτι υπήρχε ανάμεσά μας. Αυτό το κλικ".

Τελικά αυτό το "κλικ" επιβεβαιώθηκε και οι δύο τους πλέον ζουν μια ευτυχισμένη ζωή. Έχουν παντρευτεί και έχουν αποκτήσει και δύο παιδιά. Μάλιστα, το δεύτερο ήρθε το περασμένο καλοκαίρι την περίοδο που ο Μπεργκ βρισκόταν στις τελικές επαφές με τον Παναθηναϊκό.

Μπεργκ, η αναγέννηση

Η απόκτηση μιας οικογένειας έχει αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο ίδιος πλέον τη ζωή. "Το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να σημαίνει πολλά για μένα, όχι όμως τα πάντα. Τώρα ξέρω πως κάποιος με περιμένει στο σπίτι. Η Ζοσεφίν και η κόρη μου" είχε δηλώσει ο Σουηδός σε παλιότερη συνέντευξή του.

Ο Μάρκους και η Ζοσεφίν θα κλείσουν δύο χρόνια έγγαμου βίου και είναι δεδομένο ότι ο Μπεργκ είναι πλέον στα καλύτερά του.

Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και τα παιδιά

Παράλληλα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Μπεργκ δεν ξεχνά την πατρίδα του. Έτσι, βρήκε έναν πολύ ωραίο τρόπο για να συνδυάσει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και για τα παιδιά.

Μπεργκ, η αναγέννηση

Εδώ και τέσσερα χρόνια διατηρεί στη Σουηδία μία ακαδημία ποδοσφαίρου για μικρά παιδιά. Η ακαδημία απευθύνεται τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια και μετρά περισσότερα από 100 παιδιά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ακαδημία τη διατηρεί μαζί με τον πατέρα του, Κένεθ και τον αδερφό του Τζόναταν.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ