ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μπεργκ στο Sport24.gr: "Θα θυμάμαι σ' όλη τη ζωή μου πώς αποκλείσαμε τους Ιταλούς"

Sweden's Marcus Berg celebrates at the end of the World Cup qualifying play-off second leg soccer match between Italy and Sweden, at the Milan San Siro stadium, Italy, Monday, Nov. 13, 2017. Four-time champion Italy has failed to qualify for World Cup; Sweden advances with 1-0 aggregate win in playoff. (AP Photo/Antonio Calanni)
Μπεργκ (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Έπειτα από μία σεζόν "φορτωμένη" με γκολ στα γήπεδα της Αραβίας, ο Μάρκους Μπεργκ μιλάει στο Sport24.gr λίγο πριν μπει στη "μάχη" του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική Σουηδίας. Η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, η σούπερ έκπληξη κόντρα στη "σκουάντρα ατζούρα", η… ζωή μετά τον Ζλάταν και ο καθοριστικός Γιάνε Άντερσον. Μία "διαφορετική", μουντιαλική συνέντευξη απ’ τον "King Marcus".

Πρωταθλητής και Κυπελλούχος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρώτος σκόρερ με 25 γκολ σε 21 ματς πρωταθλήματος και συνολικά 36 σε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Καλύτερος παίκτης της " Arabian Gulf League", μέλος της καλύτερης 11άδας του πρωταθλήματος, σκόρερ του νικητήριου τέρματος στο "President’sCup".

Μόνο το ΑσιατικόChampionsLeagueάφησε σχετικά πικρή γεύση στον Μάρκους Μπεργκ την εφετινή σεζόν, όπου τα… έσπασε όλα στα Εμιράτα και πλέον (προ)ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του (και) σε εθνικό επίπεδο με τη Σουηδία: Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όπου οι "Βίκινγκς" πάνε για πρώτη φορά μετά από χρόνια χωρίς τον μεγάλο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, αλλά με τον "αέρα" της ομάδας που πέταξε εκτός τελικών για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια την Ιταλία, "μαραίνοντας" το φινάλε του Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Μπεργκ στο Sport24.gr: "Θα θυμάμαι σ' όλη τη ζωή μου πώς αποκλείσαμε τους Ιταλούς"

Λίγα 24ωρα πριν τη μουντιαλική πρεμιέρα των Σουηδών κόντρα στη Ν. Κορέα (18/6, "Nizhny Novgorod Stadium"), ο 31χρονος πρώην φορ του Παναθηναϊκού με την ψυχολογία στο… Θεό, μιλάει στο Sport24.grγια το μεγάλο ραντεβού, τον Γιάνε Άντερσον που γύρισε τον… διακόπτη στην εθνική ομάδα της Σουηδίας, το "κλειδί" για την πρόκριση και δίνει τα προγνωστικά του για τα φαβορί στην κούρσα προς το ολόχρυσο αγαλματίδιο.

"Ελάχιστοι μας… πίστευαν"

Ακόμη μία μεγάλη -non-stop- σεζόν, με πολλά γκολ, κούραση, ταξίδια, ψυχική και σωματική φθορά. Η προσμονή για το Μουντιάλ όμως δεν συγκρίνεται με τίποτα για τον Μάρκους που περιμένει το πρώτο ματς, σαν το μικρό παιδί στο… Λούνα Παρκ.

"Δεν θα πω κάτι που δεν περιμένεις να ακούσεις. Ναι, όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές, έτσι κι εγώ είχα σαν παιδικό όνειρο να φτάσω μία μέρα να παίξω με την εθνική ομάδα της πατρίδας μου σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Και ήρθε η ώρα… Δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο στο ποδόσφαιρο αυτό.

Και ειδικά αν σκεφτούμε πως ήρθαμε μέχρι εδώ. Στο ξεκίνημα ελάχιστοι πίστευαν πως θα μπορούσαμε να πάμε μέχρι τα τελικά, όταν ειδικά όταν είδαν στην κλήρωση ως αντιπάλους μας στον προκριματικό γύρο τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Μπεργκ στο Sport24.gr: "Θα θυμάμαι σ' όλη τη ζωή μου πώς αποκλείσαμε τους Ιταλούς"

Όμως τα καταφέραμε. Πιστεύω ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά μετά την έλευση του Γιάνε Άντερσον στον πάγκο της εθνικής. Γίναμε μία πολύ συμπαγής ομάδα, μεγαλώσαμε σαν γκρουπ, σαν ομάδα, σαν προσωπικότητες.

Καταφέραμε να νικήσουμε τη Γαλλία, νικήσαμε ακόμη και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία σε φιλικό, κάναμε έναν εξαιρετικό προκριματικό γύρο. Από ένα σημείο και μετά, όταν βρισκόμασταν με την εθνική ομάδα, μοιάζαμε περισσότερο με… κλαμπ, λες και ήμασταν κάθε μέρα μαζί".

"Ο Άντερσον άλλαξε τη δομή"

Όλη η ποδοσφαιρική Σουηδία πίνει… νερό στο όνομα του Ομοσπονδιακού Γιάνε Άντερσον. Διόλου τυχαία, όπως φαίνεται κι απ’ τα λόγια του Μπεργκ.

"Ο Γιάνε ανέλαβε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Υπήρχε μεγάλη κριτική από τον Τύπο κι από τον κόσμο μετά την κακή παρουσία μας στο Euro 2016. Τα κατανόησε όλα αυτά, τα "απορρόφησε" κι όταν ανέλαβε τα ηνία, το πρώτο που θέλησε να κάνει ήταν να δημιουργήσει καλή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια και να μας πείσει όλους, ότι μπορούμε να φτιάξουμε μία πολύ καλή εθνική ομάδα. Φάνηκε αυτό και μέσα στο γήπεδο. Και για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι δουλεύει και για το μέλλον. Γίνεται μία καλή κι οργανωμένη δουλειά και με τους νέους παίκτες, όσους βρίσκονται ένα βήμα πριν την εθνική ομάδα, ώστε όλο αυτό να έχει μία συνέχεια και δυναμική για χρόνια".

Sweden coach Janne Andersson celebrates with Andreas Granqvist and Marcus Berg, right, at the end of the World Cup qualifying play-off second leg soccer match between Italy and Sweden, at the Milan San Siro stadium, Italy, Monday, Nov. 13, 2017. Four-time champion Italy has failed to qualify for World Cup; Sweden advances with 1-0 aggregate win in playoff. (AP Photo/Antonio Calanni)
Sweden coach Janne Andersson celebrates with Andreas Granqvist and Marcus Berg, right, at the end of the World Cup qualifying play-off second leg soccer match between Italy and Sweden, at the Milan San Siro stadium, Italy, Monday, Nov. 13, 2017. Four-time champion Italy has failed to qualify for World Cup; Sweden advances with 1-0 aggregate win in playoff. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Τι άλλαξε όμως; "Η φιλοσοφία του Άντερσον άλλαξε όλη τη δομή της ομάδας. Είναι τύπος πολύ προσγειωμένος, αλλά και οργανωτικός. Και ξέρει πώς να πάρει αυτά που μπορεί από κάθε παίκτη. Προσαρμόζεται καλά από παιχνίδι σε παιχνίδι, ξέρει τι παίκτες χρειάζεται κάθε αγώνες, μαθαίνει και βλέπει πολύ καθαρά την κατάσταση που είναι ο κάθε ποδοσφαιριστής και μπορεί να παρουσιάζει ένα καλό σύνολο μέσα στο γήπεδο. Εχει ρόλους, ξεκάθαρους ρόλους αυτή η εθνική Σουηδίας".

Η ζωή χωρίς τον Ζλάταν…

Οι "Βίκινγκς" ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη του ’16 μία σειρά προκριματικών για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, χωρίς τον φυσικό ηγέτη αυτής της ομάδας Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Εύκολο; Καθόλου, ακόμη και τώρα που η ταυτότητα" της εθνικής Σουηδίας άλλαξε:

"Όταν βρισκόταν ο Ζλάταν στην ομάδα, πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να νικήσουμε ακόμη κι όταν δεν ήμασταν στην καλύτερή μας μέρα, επειδή πολύ απλά ήταν μαζί μας ο… Ζλάταν. Και η ποιότητά του ήταν καθοριστική. Τώρα όμως ξέρουμε όλοι μας καλά -και το έχουμε συνειδητοποιήσει μέσα στο γήπεδο- ότι δεν… μπορούμε να έχουμε μία "κακή μέρα". Πρέπει να είμαστε όλοι καλά, συμπαγείς και να δουλεύουμε όλοι μαζί, ο ένας για τον άλλο και στο τέλος για την ομάδα. Μας βγήκε όμως αυτό και το αποδείξαμε στα προκριματικά και στο μπαράζ. Ο κάθε αντίπαλος για να μας νικήσει έπρεπε να παίξει πολύ καλύτερα από εμάς κι αυτό μας έδινε μεγάλη αυτοπεποίθηση…".

"Καθοριστικό το πρώτο παιχνίδι"

Η Σουηδία συμμετέχει στον 6όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αντιμετωπίζοντας κατά σειρά τη Ν. Κορέα (18/6), την πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία (23/6) και το Μεξικό (27/6). Ένα γκρουπ που μπορεί υπό προϋποθέσεις να σε… απογειώσει ή να σε "καταδικάσει". Ιδού η γνώμη του Μάρκους:

"Όταν έγινε η κλήρωση των ομίλων, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα κι εγώ, αλλά και οι περισσότεροι στην ομάδα, είναι πως θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, αλλά και πολύ χειρότερη. Η Γερμανία είναιtop-class, μία ομάδα άλλης ταχύτητας, το Μεξικό έχει σταθερή παρουσία και φιλοσοφία στα Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ η Ν. Κορέα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου τα τελευταία 10-12 χρόνια. Σε ένα τουρνουά σαν κι αυτό, πάντα το πρώτο παιχνίδι (σ.σ. πρεμιέρα με τη Ν. Κορέα) είναι καθοριστικό.

Sweden's Marcus Berg celebrates his goal against Bulgaria, during the World Cup Group A qualifying soccer match between Bulgaria and Sweden at Vassil Levski Stadium in Sofia, Bulgaria, Thursday Aug. 31, 2017. (AP Photo/STR)
Sweden's Marcus Berg celebrates his goal against Bulgaria, during the World Cup Group A qualifying soccer match between Bulgaria and Sweden at Vassil Levski Stadium in Sofia, Bulgaria, Thursday Aug. 31, 2017. (AP Photo/STR) AP PHOTO/STR

Αν το πάρεις έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα για να περάσεις στην επόμενη φάση. Είναι "mustwin" παιχνίδι. Από εκεί και πέρα η Γερμανία, όπως είπα, είναι άλλου επιπέδου ομάδα, όμως έχουμε παίξει με τέτοιους αντιπάλους κι έχουμε φέρει καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Οπότε, είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να το πιστέψουμε μέσα στο γήπεδο. Να τους αντιμετωπίσουμε με θάρρος και μυαλό. Ακόμη κι αν χάσουμε, να τους φέρουμε σε πολύ, πολύ δύσκολη θέση…"

"Το αξίζαμε κόντρα στην Ιταλία"

Είμαστε μία ομάδα που ξέρει να αντιδράει πλέον στις δύσκολες καταστάσεις. Δεν καταρρέει… Για μένα το μεγαλύτερο παράδειγμα ήταν το παιχνίδι με τη Βουλγαρία. Αν νικούσουμε σ’ αυτό το ματς, θα εδραιώναμε την παρουσία μας στην πρώτη θέση του προκριματικού ομίλου. Χάσαμε, αλλά καταφέραμε να αντιδράσουμε και να πάρουμε την πρόκριση στο μπαράζ με την Ιταλία. Για μένα αυτά τα παιχνίδια ήταν κάτι… σπέσιαλ, κάτι που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Κανείς δεν περίμενε ότι θα προκριθούμε, αλλά διαψεύσαμε κάθε προγνωστικό, γιατί μάθαμε να έχουμε πλέον εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Ηταν κάτι που αξίζαμε πέρα για πέρα η πρόκρισή μας στο Μουντιάλ της Ρωσίας".

Οσο για τα… φαβορί της διοργάνωσης; "Οι "μεγάλες" ομάδες θα έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο. Η Γερμανία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ισπανία. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις και θα μπουν κάποιες άλλες ομάδες "σφήνα" στη μάχη για τους "8" και τα ημιτελικά".

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ