Μπλάτερ: Ισόβιος δεσμός με εξουσία και γυναίκες
Ο Ζεπ Μπλάτερ είναι σχεδόν ισόβιος πρόεδρος της FIFA. Δείτε περιληπτικά την πορεία του 79χρονου Ελβετού από το Βισπ μέχρι τη Ζυρίχη, αλλά και τα κυριότερα σκάνδαλα που απασχόλησαν τη θητεία του.
Δύο είναι τα πάθη του. Εξουσία και γυναίκες. Γυναίκες κι εξουσία. Ο Ζεπ Μπλάτερ, την Παρασκευή, επανεξελέγη στην προεδρία της FIFA, για πέμπτη διαδοχική θητεία. Ακόμη και μετά τη σύλλήψη ανώτατων αξιωματούχων της ομοσπονδίας 48 ώρες πριν τη διαδικασία, ακόμη και μ' όλο το πολιτικό προσωπικό της Δύσης απέναντί του, ο 79χρονος Ελβετός που ξεκίνησε από το Βισπ, ξέρει μόνο να νικά. Και να διασκεδάζει μαεστρικά κάθε "σκιά" από πάνω του...
- Γεννήθηκε στο Βισπ της Ελβετίας το 1936, ένα χωριό στις Άλπεις κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Έχει κάνει τρεις γάμους κι έχει μία κόρη, την Κορίν, η οποία ζει στο Βισπ κι είναι ιδιοκτήτρια ενός τοπικού εστιατορίου. "Νομίζω πως όταν θα αποχωρήσει, όταν θα φύγει από την προεδρία της FIFA, θα καταλάβουν ποιος είναι και τι έχει δώσει. Χάρη σ' αυτόν, ο κόσμος έχει γίνει λίγο καλύτερος", λέει η Κορίν για τον μπαμπά Ζεπ.
- Δουλεύει στη FIFA από το 1975, πρώτα ως τεχνικός διευθυντής κι από το 1981 και για 17 έτη, ως Γενικός Γραμματέας. Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά, στο ανώτατο αξίωμα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Είναι ακόμη και σήμερα. Χθες, Παρασκευή, εξασφάλισε την επανεκλογή του για πέμπτη διαδοχική θητεία.
- Φροντίζει να θυμίζει συχνά στους δημοσιογράφους ότι κάποτε υπήρξε αθλητικός συντάκτης. Μέλος επίσης, της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Δημοσιογράφων. Με μεταπτυχιακό στη Λωζάννη. Η παιδική του ηλικία δεν ήταν εύκολη. Η οικογένεια φτωχή. Μεγάλωσε σε μία καλύβα μαζί με τα αδέρφια του Πέτερ, Μάρκο και Ρουθ. Για να βγάλει τα προς το ζην, δούλευε ως τραγουδιστής σε γάμους.
- Προκάλεσε με τα σχόλιά του για τις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες. "Αφήστε τις γυναίκες να παίζουν με περισσότερα θηλυκά ρούχα, όπως στο βόλεϊ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να φορούν πιο στενά σορτς. Οι γυναίκες είναι όμορφες, εάν με συγχωρείτε γι' αυτό που λέω."
- Αλλά και με τα σχόλια για το ρατσισμό, καθώς είχε παρατηρήσει ότι "δεν υπάρχει ρατσισμός". Η πρωτοβουλία του ανώτατου ποδοσφαιρικού οργάνου προς αυτόν τον τομέα, δεν κρίνεται επαρκής από πολλούς ποδοσφαιριστές, θύματα ρατσισμού.
- Με το που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα, άρχισε η μεταμόρφωση της έδρας της FIFA στη Ζυρίχη. Πολυτελή κτίρια, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, λιμουζίνες, σαμπάνιες και... γυναίκες. Η χλιδή στο μεγαλείο της.
- Πρώτη του γυναίκα η Λίλιαν Μπίνερ, μητέρα της Κορίν. Δεύτερη, η κόρη του Πρώην Γενικού Γραμματέα της FIFA, Μπάρμπαρα Κάζερ, παρά την αντίρρηση του πατέρα της που δεν παρευρέθηκε στο γάμο. Η Μπάρμπαρα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών. Τρίτη σύζυγος του προέδρου της FIFA, η Γκρατσιέλα Μπιάνκα. Κι αυτός ο γάμος δεν στέριωσε, παρά μόνο δύο χρόνια. Οι γυναίκες πάντα ήταν το πάθος του, σχέσεις με μικρότερες ενδιάμεσα αλλά και παράλληλα των γάμων του, είδαν το φως της δημοσιότητας. Τελευταία, σύμφωνα με φήμες, η Λίντας Μπάρας. Αυτός 79, αυτή 49.
- Πολύγλωσσος. Μιλά γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά. Φίλοι κι αντίπαλοι του αναγνωρίζουν ότι είναι γοητευτικός συνομιλητής, ωστόσο δεν μετακινείται από τις κόκκινες γραμμές του. "Όταν τον εξυπηρετεί κι όταν η εξουσία του είναι σε κίνδυνο, θα κάνει τα πάντα για να την υπερασπιστεί"., είχε υποστηρίξει ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της UEFA, Γκέρχαρντ Άιγκνερ.
Τα σκάνδαλα του Μπλάτερ
- Σκάνδαλο Νο1: Γίνεται για πρώτη φορά πρόεδρος της FIFA, το 1998. Υπήρχε νοθεία στις εκλογές; Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Βρετανός συγγραφέας, Ντέιβιντ Γιάλοπ, στο βιβλίο του "Πως έκλεψαν το παιχνίδι". Πάντως ο Μπλάτερ δικαιώθηκε στο Δικαστήριο....
- Σκάνδαλο No2: Έχει ονοματεπώνυμο ISL. Του group που έχει τα δικαιώματα αναμετάδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το οποίο κήρυξε πτώχευση το 2001. Το "φαγοπότι" όλης της υπόθεσης κόστισε 98.100.000 ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι; Ζοάο Χαβελάνζε (πρώην πρόεδρος της FIFA 1974-1998), Ρικάρντο Τεϊσέιρα (πρώην πρόεδρος βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συγγενής του Χαβελάνζε), Νικολάς Λεός (πρώην πρόεδρος της CONMEBOL) και Ισά Χαγιατού (πρώην πρόεδρος της αφρικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας).
- Σκάνδαλο No3: Έβγαλε νοκ-άουτ τον Μοχάμεντ Μπιν Χάμαν, στις εκλογές του 2011. Ο εκ Κατάρ πρώην πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αποδείχθηκε ένοχος για συμμετοχή του σε κύκλωμα διαφθοράς και αποκλείστηκε από κάθε δραστηριότητα κι ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Με τον αντίπαλό του στο "καναβάτσο", η επανεκλογή του Ζεπ Μπλάτερ στο 61ο συνέδριο το 2011, ήταν παιχνιδάκι.
- Σκάνδαλο No4: Κύκλωμα παραεμπορίου εισιτηρίων στο Μουντιάλ του 2014, στη Βραζιλία. Εμπλεκόμενοι οι Ρέι Γουίλαν, διευθυντής της Match Service, εταιρία που έχει εκμισθώσει η FIFA για τα Παγκόσμια Κύπελλα. Αλλά κι ένας... Μπλάτερ. Ο Φιλίπ, ανηψιός του Ζεπ, και στέλεχος της εταιρίας.
- Σκάνδαλο No5: Η μη δημοσίευση της έκθεσης του Γκαρσία. Για τις διαδικασίες ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε Ρωσία το 2018, και Κατάρ το 2018. Παραιτήθηκε από την Επιτροπή Ηθικής, στις 17 Δεκεμβρίου του 2014. Φωνές για νοθεία στην ψηφοφορία κι αγορά ψήφων που δεν περιορίζονται μόνο στα Μουντιάλ του 2018 και του 2020 αλλά ακόμη και στα προηγούμενα. Της Νοτίου Αφρικής το 2010 και της Γερμανίας το 2006.
πηγές: Telegraph, L' equipe, Marca, Mirror
Δείτε μερικές από τις πιο επίμαχες ατάκες του Ζεπ Μπλάτερ, έτσι όπως τις συγκέντρωσε η βρετανική "Telegraph":
Για στημένο ματς στην Ιταλία, το 2006: "Θα το καταλάβαινα εάν γινόταν στην Αφρική, αλλά στην Ιταλία δεν μπορώ"
Σε ομιλία του προς γυναίκες, το 2013: "Πείτε κάτι κυρίες μου. Στο σπίτι όλο μιλάτε, πείτε κάτι τώρα"
Για το θέμα Τέρι-- Μπριτζ και την εθνική Αγγλίας: "Εάν συνέβαινε στη Λατινική Αμερική, θα τους χειροκροτούσαν"
Σε ομιλία στο Κατάρ, όπου απαγορεύεται η ομοφυλοφιλία, για τους gay: "Θα έλεγα στους gay να απέχουν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα"
Four. More. Years. A look at FIFA president Sepp Blatter's most controversial moments:
Posted by The Telegraph on Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015