Μπλόκο στις σφαγές προβάτων της Καραγκάντι
Η παρέμβαση της PETA στην UEFA, ο σάλος και η αυστηρή στάση των Σκωτσέζων αναγκάζει την Σαχτάρ Καραγκάντι να μην προχωρήσει αυτή τη φορά στη σφαγή προβάτου. Προκλητικός στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της, Κουμίκοφ. Διαβάστε για το τελετουργικό παρουσία μουλά που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε όλη την Ευρώπη. Σε επιφυλακή η αστυνομία και οι υπάλληλοι του "Σέλτικ Παρκ" (vid).
H φωτογραφία με το μαύρο πρόβατο καθηλωμένο σε ένα καροτσάκι να μεταφέρεται εντός σταδίου λίγες ώρες πριν την πρώτη αναμέτρηση κόντρα στη Σέλτικ (2-0) προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων.
Για την Σαχτάρ Καραγκάντι η θυσία του ζώου αποτελεί ιεροτελεστία και προάγγελο θετικών μηνυμάτων εντός αγωνιστικού χώρου.
Έχοντας μέχρι στιγμής αποκλείσει της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ με δύο νίκες (1-0, 1-0) και Σκεντέρμπεου (3-0, 2-3) θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να γίνει η πρώτη ομάδα από το Καζακστάν που θα πάρει μέρος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το 2-0 του πρώτου αγώνα κόντρα στην Σέλτικ δίνει σαφές προβάδισμα στην ομάδα του Βίκτορ Κουμίκοφ.
Ο Ρώσος τεχνικός έκανε λόγο για ιεροτελεστία που τηρείται ευλαβικά στους “ανθρακωρύχους” αναφορικά με την σφαγή του προβάτου μία μέρα πριν από τα ευρωπαϊκά ματς.
“Τηρούμε την παράδοση. Τα παιδιά ανέλαβαν την πρωτοβουλία και θυσιάσαμε έναν τράγο πριν από το πρώτο παιχνίδι με την Σέλτικ" ανέφερε ο 50χρονος προπονητής.
Είναι χαρακτηριστικό πως για την θυσία του ζώου κλήθηκε μουλάς από τοπικό τζαμί δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το τελετουργικό οι ποδοσφαιριστές των πρωταθλητών Καζακστάν.
“ Είναι αμαρτία να χάσουμε τώρα”, έγραψαν στις ιστοσελίδες κοινωνικές δικτύωσης οπαδοί της Σαχτάρ Καραγκάντι περιμένοντας από τους παίκτες του συλλόγου να κάνουν το χρέος του.
Τα 2/3 του πληθυσμού του Καζακστάν αποτελούνται από μουσουλμάνους. Το Καραγκάντι είναι η τέταρτη δημοφιλέστερη πόλη της χώρας πίσω από το Αλμάτι, την Αστάνα και το Σίμκεντ αριθμώντας 460.000 κατοίκους.
Έντονο θεωρείται το γερμανικό και ρωσικό στοιχείο στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η PETA, μια εθνική μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στο να εκθέτει και να αποβάλλει κάθε κακομεταχείριση τωνζώων έχει ήδη ζητήσει με επιστολή που κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί να προχωρήσει στην τιμωρία των ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν σε σφαγές ζώων.
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν και από την πλευρά της Σέλτικ με αποτέλεσμα η Καζάκοι να κάνουν πίσω και να μην επαναλάβουν το συγκεκριμένο έθιμο ενόψει της αποψινής ρεβάνς στη Γλασκώβη.
Στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο προπονητής της Σαχτάρ Καραγκάντι εμφανίστηκε προκλητικός.
“Πρέπει να πω, πως κάθε ομάδα έχει τις δικές τις παραδόσεις και τα δικά του τελετουργικά.
Η Σέλτικ θα πρέπει να έχει τις δικές της συνήθειες. Θα πρέπει να σεβόμαστε τις παραδόσεις μας. Είναι κάτι που συμβαίνει προτού έρθουμε εμείς στην ομάδα. To συγκεκριμένο έθιμο επιδρά θετικά στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών πριν τα ματς και του βοηθά να χαλαρώνουν”.
Οι Σκωτσέζοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Κουμίκοφ εάν σκοπεύει η ομάδα του να προχωρήσει στη σφαγή ενός ακόμη προβάτου για να απαντήσει: “Πιθανότατα, ναι”.
Μάλιστα επέμειναν εκφράζοντας την απορία για το μέρος πού θα προμηθευτούν οι φιλοξενούμενοι το ζώο.
“Από όσο γνωρίζουμε η Σκωτία είναι πολύ ανεπτυγμένη στον αγροτικό τομέα. Δεν θα είναι δύσκολο να βρούμε ένα πρόβατο”, σχολίασε γελώντας o Koυμίκοφ.
Τελικά για τον φόβο των Ιουδαίων και έπειτα από έντονες πιέσεις η Σαχτάρ Καραγκάντι έκανε πίσω.
Τουλάχιστον επισήμως δεν θα κάνει πράξη τις εξαγγελίες του προπονητή της καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία της Σκωτίας σφαγή ζώου υπό αυτές τις συνθήκες συνιστά ποινικό αδίκημα και όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη πράξη κινδυνεύουν με ποινική δίωξη!
Μόνο σε σφαγεία που πληρούν τις προϋποθέσεις και όσοι επαγγελματίες φέρουν ειδική άδεια μπορούν να εμπλακούν σε τέτοιου είδους ενασχόληση.
Η αστυνομία της Σκωτίας αλλά και οι άνθρωποι του "Σέλτικ Παρκ" βρίσκονται σε επιφυλακή ελέγχοντας κάθε κίνηση των φιλοξενούμενων.