Μπουρκίνα… αφασία!
Το θαύμα της Μπουρκίνα Φάσο. Η πορεία προς τη δόξα του τελικού του Κόπα Άφρικα με πρωτομάστορα ένα προπονητή που τιμωρήθηκε για συμμετοχή σε στημένα ματς! Η πορεία που θυμίζει την Ελλάδα του Euro 2004 (videos).
Η Μπουρκινα Φάσο ταξίδεψε στη Νότιο Αφρική θέτοντας ως στόχο να πετύχει μία νίκη στο Κόπα Άφρικα.
Τρεις εβδομάδες αργότερα βρίσκεται στον τελικό καταφέρνοντας όχι μόνο να αποκλείσει το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, Γκάνα αλλά και να σταθεί όρθια παρά τα αλλεπάλληλα εις βάρος της σφυρίγματα.
Μία ανέλπιστη πορεία, η οποία συνειρμικά παραπέμπει στην εποποιία της Ελλάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004. Οι «επιβήτορες» στον τελικό θα βρουν απέναντι τους την Νιγηρία.
Το ποδόσφαιρο σπανίως αποτελούσε πηγή χαράς στη χώρα με τους 16.000.000 κατοίκους στην Δυτική Αφρική που συνορεύει με το Μάλι και τον Νίγηρα.
Με ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα $1.400 η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται στην 203 θέση επί συνόλου 228 χωρών την στιγμή που για παράδειγμα το αντίστοιχο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Μεγάλη Βρετανία είναι $36.700.
Από το 1998, όταν η χώρα φιλοξένησε την 21 έκδοση του Κόπα Άφρικα ελάχιστες φορές το ποδόσφαιρο της Μπουρκίνα Φάσο απασχόλησε τα media.
Ήταν η μοναδική φορά που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά στην κορυφαία διοργάνωσης της Αφρικής σε εθνικό επίπεδο. Στα χρόνια που ακολούθησαν σε όσα τουρνουά έλαβε μέρος αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Τρανό παράδειγμα η παρουσία της στο Κόπα Άφρικα το 2012 που έληξε άδοξα με τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς.
Για ποδοσφαιρικό θαύμα που συντελέστηκε στην τωρινή ομάδα της Μπουρκίνα Φάσο μεγάλο μερίδιο πιστώνεται στον ομοσπονδιακό τεχνικό Πολ Πουτ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, το Βέλγιο καθώς είχε τιμωρηθεί για συμμετοχή σε στημένους αγώνες.
Ο 56χρονος προπονητής μετά την επιτυχή θητεία του στον πάγκο της Γκάμπια (2007-2011) ανέλαβε τους «Stallions» μετατρέποντας τους σε ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο.
«Ο μόνος άνθρωπος που μας πίστεψε ήταν ο προπονητής. Πάντα προσπαθούσαμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όμως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κόουτς που μας εμπιστεύθηκα αλλά και τον λαό της Μπουρκίνα Φάσο που μας υποστήριξε καθόλη την διάρκεια του τουρνουά» τονίζει ο «αέρινος» μέσος και αρχηγός της ομάδας, Σαρλ Καμπορέ, ο οποίος αγωνίζεται στη Μαρσέιγ.
« ’Ολοι είναι πολύ χαρούμενοι. Πανηγυρίζουν την επιτυχία μας. Δεν έχουμε χρόνο να πάρουμε μέρος στη γιορτή που έχει στηθεί στη χώρα, όμως μαθαίνω τι συμβαίνει από τον υπουργό αθλητισμού.
Γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι στην Αφρική να φέρνεις θετικά αποτελέσματα. Ο κόσμος ενθουσιάζεται και κάνει πάρτι. Ελπίζω να τους δώσουμε ακόμη περισσότερες χαρές» ανέφερε ο αρχιτέκτονας της μεγάλης επιτυχίας, Πολ Πουτ για να προσθέσει:
«Βλέπω, ότι η ομάδα μου βελτιώνεται συνεχώς και παίζει πιο ώριμα. Όταν φύγαμε από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου είπα στους παίκτες πως είναι πάντα σημαντικό να διατηρήσουμε ανέπαφη την εστία μας αλλά και πως πάντα δημιουργούμε τρεις-τέσσερις ευκαιρίες.
Απλά χρειάζεται τουλάχιστον μία φορά να είμαστε εύστοχοι. Είναι κάτι που έχει δουλέψει σωστά μέχρι στιγμής. Το πιο σημαντικό είναι πως η ομάδα δείχνει ώριμη και έχει αποκτήσει χαρακτήρα κάτι πολύ σημαντικό για την αυτοπεποίθηση μας».
Ο στράικερ της Λοριάν, Αλέν Τραορέ ισοφάρισε στο 4o λεπτό των καθυστερήσεων στο εναρκτήριο ματς των ομίλων κόντρα στην αποψινή αντίπαλο Νιγηρία. Στο δεύτερο ματς σκόραρε, δύο γκολ κόντρα στην Αιθιοπία (4-0).
Ήταν το πρώτο «τρίποντο» σε τελική φάση Κόπα Άφρικα για την Μπουρκίνα Φάσο από το 1998. Η ισοπαλία χωρίς σκορ στο τρίτο παιχνίδι κόντρα στην κάτοχο του τροπαίου Ζάμπια όχι μόνο είχε ως αποτέλεσμα οι «επιβήτορες» να προκριθούν στα προημιτελικά αλλά και να κατακτήσουν την πρώτη θέση του Γ΄ ομίλου.
Στο πρώτο νοκ-άουτ ματς απέναντι στην Ζάμπια (1-0) μίλησε η κλάση του Πιτρουαπά που κατάφερε να βρει δίχτυα στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.
Στα ημιτελικά απέναντι στην Γκάνα, λίγοι ήταν εκείνου που έδιναν τύχη στην ομάδα του Πολ Πουτ. Η Μπουρκίνα Φάσο για ακόμη μία φορά αδικήθηκε από την διαιτησία.
Στο 13΄ βρέθηκε πίσω στο σκορ από πέναλτι, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Μπανσέ στο 60΄. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου στο 117΄ ο μεγάλος σταρ της Μπουρκίνα Φάσο, Πιτρουαπά, αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε.
Ακολούθησε η διαδικασία των πέναλτι όπου η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη και συσπειρωμένη, επικρατώντας με 3-2. Αναμφίβολα η διαιτησία του Τυνήσιου, Ζλιμ Ζντίντι ήταν επιεικώς τραγική!
«Ο διαιτητές είναι άνθρωπος και όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι και εκείνος κάνει λάθη. Βέβαια έκανε πολλά, αλλά τον συγχωρούμε για αυτό.
Αν έχανα την ψυχραιμία μου νομίζω πως το ίδιο θα συνέβαινε και με τους συμπαίκτες μου. Ήταν δική μου ευθύνη να τους κρατήσω ήρεμους» υπογράμμισε ο αρχηγός Σαρλ Καμπορέ.
Είναι χαρακτηριστικό η αφρικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τιμώρησε τον Τυνήσιο ρέφερι για τα «φαλτσοσφυρίγματα» του, ενώ έκανε αποδεκτή την ένσταση της ομάδας για την τιμωρία του Πιτρουαπά, η οποία διεγράφη!