ΕΥΡΩΠΗ

ΜUNDIAL και EURO στην ελεύθερη τηλεόραση

ΜUNDIAL και EURO στην ελεύθερη τηλεόραση

Το ποδόσφαιρο αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο καθώς πρόκειται για ένα γεγονός ιδιαίτερης πολιτιστικής και κοινωνικής σημασίας. Με αυτό το σκεπτικό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ που ζητούσαν την δυνατότητα διαπραγμάτευσης και με καλωδιακά δίκτυα για την μετάδοση των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο τηλεθεατής πρέπει να βλέπει ελεύθερα αυτά τα κορυφαία γεγονότα, καθώς συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα με τα γεγονότα μείζονος σημασίας. Οι συγκεκριμένοι αγώνες μπορούν να μεταδίδονται παράλληλα από συνδρομητικά κανάλια, αλλά όχι μόνο από αυτά.

Κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, να στείλει στην Ε.Ε τη λίστα με τα γεγονότα μείζονος αθλητικής σημασίας. Η Ελλάδα δεν το έχει κάνει παρότι η σχετική λίστα κρίνεται επιβεβλημένη.

Η Μεγάλη Βρετανία ενέταξε τους αγώνες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και το Βέλγιο όλους τους αγώνες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ προσέφυγε στο γενικό δικαστήριο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι αυτοί οι αγώνες μπορούν να αποτελέσουν εκδηλώσεις μείζονος σημασίας για τον κόσμο που παρακολουθεί τα συγκεκριμένα τουρνουά.

Σύμφωνα με την Ε.Ε υπάρχει διαχωρισμός των αγώνων σε "πρώτης τάξεως ενδιαφέροντος" του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους ημιτελικούς, τον τελικό και τους αγώνες της εθνικής ομάδας ή εθνικών ομάδων της οικείας χώρας, και "εξαιρετικού ενδιαφέροντος" του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που περιλαμβάνουν κυρίως τον εναρκτήριο αγώνα και τον τελικό.

Οι υπόλοιποι αγώνες θεωρούνται αγώνες "μικρότερου ενδιαφέροντος" και αγώνες "μη εξαιρετικού ενδιαφέροντος". Οι αγώνες "πρώτης τάξεως ενδιαφέροντος" και "εξαιρετικούς ενδιαφέροντος" όπως εκείνοι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου έχουν μείζονα σημασία, άρα πρέπει να μεταδίδονται σε ελεύθερη τηλεόραση.

Για τους υπόλοιπους αγώνες τόσο του Παγκοσμίου Κυπέλλου όσο και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το γενικό δικαστήριο επισημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθούν ενιαίες εκδηλώσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να πρέπει να μεταδίδονται από την ελεύθερη τηλεόραση και δεν μπορούν να σπάσουν σε πακέτα.

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων ποιοι αγώνες είναι κρίσιμοι και ποιοι όχι. Παράδειγμα αποτελεί η πορεία της Ελλάδας στο EURO 2004, το οποίο και κατέκτησε. ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ διατηρούν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης, εντός δύο μηνών

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ