NATIONS LEAGUE

Nations League: Η Γερμανία πήρε το ντέρμπι με την Ολλανδία, ο Μουανί καθάρισε το Βέλγιο, τεσσάρα για Ιταλία

Germany's scorer Jamie Leweling, right, celebrates with teammate Antonio Ruediger after scoring the opening goal during the UEFA Nations League group 3 soccer match between Germany and The Netherlands in Munich, Germany, Monday, Oct. 14, 2024. (AP Photo/Matthias Schrader)
Germany's scorer Jamie Leweling, right, celebrates with teammate Antonio Ruediger after scoring the opening goal during the UEFA Nations League group 3 soccer match between Germany and The Netherlands in Munich, Germany, Monday, Oct. 14, 2024. (AP Photo/Matthias Schrader) @2024 MATTHIAS SCHRADER/AP IMAGES

Η Γερμανία ήταν ανώτερη στο κλασικό ντέρμπι με την Ολλανδία και χάρη στο γκολ του Λέβελινγκ που έκανε ονειρικό ντεμπούτο επικράτησε με 1-0 στο Μόναχο. Άλωσε τις Βρυξέλλες η Γαλλία με Μουανί (2-1 το Βέλγιο), σαρωτική η Ιταλία (4-1) κόντρα στο Ισραήλ.

Η Γαλλία έχει πάρει τον αέρα του Βελγίου και το απέδειξε για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα. Μετά από την επικράτησή της με 1-0 στο Euro 2024 και με 2-0 τον Σεπτέμβριο επί γαλλικού εδάφους, το βράδυ της Δευτέρας (14/10) επιβλήθηκε με 2-1 εκτός έδρας και έμεινε ζωντανή στη μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 2ο όμιλο της League A του Nations League.

Οι μπλε του Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν είχαν στη διάθεσή τους τον Κιλιάν Εμπαπέ όμως οι Μουανί και Ντεμπελέ ήταν σε μεγάλη βραδιά και εκείνοι ήταν που έβαλαν πλάτη για να φύγουν με το πολύτιμο τρίποντο από τις Βρυξέλλες. Ο Μουανί άνοιξε το σκορ στο 35' με εκτέλεση πέναλτι, με τους Βέλγους να αντιδρούν πριν κλείσει το πρώτο μέρος, ισοφαρίζοντας σε 1-1 με κεφαλιά του Οπέντα στο 45+3'.

Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν είχαν πει την τελευταία λέξη τους στο παιχνίδι και στο 62' βρήκαν το δεύτερο γκολ, με κεφαλιά του Μουανί έπειτα από σέντρα του Ντιν, για να υπερασπιστούν κατόπιν με επιτυχία το προβάδισμά τους, παρότι έμειναν με 10 παίκτες από το 76ο λεπτό λόγω αποβολής του Τσουαμενί (με δύο κίτρινες κάρτες).

Ο Κολό Μουανί πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα της Γαλλίας κόντρα στο Βέλγιο | 14 Οκτωβρίου 2024
Ο Κολό Μουανί πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα της Γαλλίας κόντρα στο Βέλγιο | 14 Οκτωβρίου 2024 @2024 GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP IMAGES
  • ΒΕΛΓΙΟ: Καστέλς, Ντεμπάστ, Φάες, Τεάτε, Καστάνιε (67' Ντε Κούιπερ), Ντε Κετελάρε (81' Λουκεμπάκιο), Μανγκαλά (67' Βρανκλ), Τίλεμανς (81' Ένχελς), Ντοκού, Οπέντα, Τροσάρ
  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Σαλιμπά, Κονατέ, Ντιν, Τσουαμενί, Κονέ, Γκεντουζί (73' Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (79' Φοφανά), Μουανί, Μπαρκολά (73' Ενκουνκού)

Η νίκη της Γαλλίας, ήταν η τρίτη της σε τέσσερα ματς και την έστειλε στους 9 βαθμούς, με την κορυφή να ανήκει όμως στη μοναδική αήττητη ομάδα του ομίλου, την Ιταλία. Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι είχε θεωρητικά εύκολο έργο απέναντι στο Ισραήλ και δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί αφού επιβλήθηκε με το εντυπωσιακό 4-1.

Το φινάλε του πρώτου μέρους την βρήκε να προηγείται με 1-0 με εύστοχο πέναλτι του Ρετέγκι στο 41', με τους ατζούρι να κάνουν το 2-0 με κεφαλιά του Ντι Λορέντσο στο 54'' αλλά να βλέπουν τους Ισραηλινούς να ξαναμπαίνουν στο ματς στο 66' χάρη σε απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Φανί.

Η συνέχεια βρήκε πάντως τους γηπεδούχους να σφυροκοπούν τους αντιπάλους τους και με τους Φρατέζι (72') και Ντι Λορέντσο (79') βρήκαν άλλα δύο γκολ, για να κρατηθούν στην κορυφή και να περιμένουν πλέον την Γαλλία τον Νοέμβριο για να διεκδικήσουν στο μεταξύ τους μπρα ντε φερ την πρωτιά.

  • ΙΤΑΛΙΑ: Βικάριο, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Καμπιάζο, Φρατέζι (87' Μπουοντζόρνο), Φατζόλι (46' Ρίτσι), Τονάλι, Ντιμάρκο (73' Ουντότζι), Ρασπαντόρι (74' Μαλντίνι), Ρετέγκι (84' Λούκα)
  • ΙΣΡΑΗΛ: Γκλάζερ, Φέινγκολντ, Ναχμίας, Μπαλτάξα, Αμπάντα (75' Μπαρίμπο), Φανί, Κανισόφσκι (46' Γιάμπερ), Χαζίζα (64' Γκρόπερ), Πέρετζ (81' Σαφούρι), Γκλουκ, Μάντμον (64' Καλαϊλί)
  • Βέλγιο - Γαλλία 1-2 (45+3' Οπέντα / 35' πεν. 62' Μουανί)
  • Ιταλία - Ισραήλ 4-1 (41' πεν. Ρετέγκι, 54' 79' Ντι Λορέντσο, 72' Φρατέζι / 66' Φανί)

Στο μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι για τον 3ο όμιλο της League A, η Γερμανία όχι απλά ήταν καλύτερη αλλά καταφανώς ανώτερη από την Ολλανδία, με το 1-0 στο φινάλε να την αφήνει παραπονούμενη.

Σε μία βραδιά που άρχισε με βραβεύσεις προς τους Νόιερ, Κρόος, Μίλερ και Γκιουντογκάν (αποχώρησαν μετά από το Euro 2024), οι παίκτες του Νάγκελσμαν πέτυχαν γκολ μόλις στο 2ο λεπτό με τον εξτρέμ της Στουτγκάρδης, Λέβελινγκ που δεν μέτρησε για ελάχιστα εκατοστά (οφσάιντ), με το φινάλε του πρώτου μέρους να τους βρίσκει να έχουν 8 τελικές και τους Ολλανδούς να μένουν στο μηδέν.

Στο δεύτερο μέρος, η εικόνα δεν άλλαξε (οι οράνιε είχαν στο 57' την πρώτη τελική και στο 70' την καλύτερη στιγμή με το δοκάρι του Σίμονς), με την Γερμανία να πιέζει και να ανταμείβεται στο 73', όταν ο Λέβελινγκ κεραυνοβόλησε τον Φερμπρούχεν με σουτ εντός περιοχής και συνδύασε με ονειρεμένο τρόπο το ντεμπούτο του με τη φανέλα με το εθνόσημο.

Στα τελευταία λεπτά οι οράνιε προσπάθησαν να αρπάξουν το βαθμό όμως οι Γερμανοί διαχειρίστηκαν εξαιρετικά το υπέρ τους αβαντάζ και έκλεισαν τη βραδιά με +5 στη βαθμολογία έναντι των αντιπάλων τους, που τους επέτρεψε να αγκαλιάσουν την πρώτη θέση.

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μπάουμαν, Κίμιχ, Ρίντιγκερ, Σλότερμπεκ, Μίτελστεντ, Στίλερ (82' Άντον), Πάβλοβιτς (77' Σκάντε), Λέβελινγκ (87' Γκόζενς), Βιρτς (46' Άντριχ), Γκνάμπρι, Κλάιντινστ (82' Μπούρκαρντ)
  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν ντε Φεν, Χάτο, Χράφενμπερχ (80' Χερτρούιντα), Ρέιντερς (46' Μάλεν), Τίμπερ (46' Βίφερ), Σίμονς, Μπρόμπεϊ (75' Ζίρκζι), Χάκπο (65' Φρίμπονγκ)
  • Βοσνία - Ουγγαρία 0-2 (38' 50' πεν. Σόμποσλαϊ)
  • Γερμανία - Ολλανδία 1-0 (63' Λέβελινγκ)
  • Γεωργία - Αλβανία 0-1 (48' Ασλάνι)
  • Ουκρανία - Τσεχία 1-1 (53' πεν. Ντόβμπικ / 18' Τσερβ)
  • Ισλανδία - Τουρκία 2-4 (3' Όσκαρσον, 83' Γκούντγιονσεν / 63' Καχβετσί, 67' πεν. Τσαλχάνογλου, 88' Γκιουλέρ, 90+5' Ακτούρκογλου)
  • Ουαλία - Μαυροβούνιο 1-0 (36' πεν. Γουίλσον)
  • Αζερμπαϊτζάν - Σλοβακία 1-3 (38' Μπαϊράμοφ / 15' αυτ. Μαμάντοφ, 75' Χαράσλιν, 87' Ντούρις)
  • Εσθονία - Σουηδία 0-3 (29' 37' Νανάσι, 66' Γκιόκερες)
TAGS NATIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΣΕΧΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ