ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους χούλιγκανς

Νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους χούλιγκανς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δείτε τα 13 βασικά σημεία της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία γίνονται εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας με νέα μέτρα από την Κυβέρνηση. Στοιχεία-σοκ για τη δράση των χούλιγκανς το 2015.

Έκθεση στην οποία γίνονται εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας συνέταξαν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντωνής με τον Νίκο Τόσκα και αρμόδιους αξιωματικούς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Τα 13 πιο βασικά σημεία της έκθεσης που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος»της Κυριακής είναι τα παρακάτω:

  1. Πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ με άμεση καταβολή, στους Έλληνες και αλλοδαπούς χούλιγκαν που συλλαμβάνονται για επεισόδια σε αθλητικούς χώρους.
  2. Θέαση των αγώνων της ομάδας τους στο... αστυνομικό τμήμα για χρονικό διάστημα που θα τους επιβάλλεται νομοθετικά σύμφωνα με την κατηγορία.
  3. Άμεση απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα ανάλογα με την σοβαρότητα του αδικήματος στο οποίο έχουν υποπέσει και συλληφθεί, πριν ακόμη τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.
  4. Spotters (αστυνομικοί εντοπιστές) σε ομάδες και συνοδείες, που θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στις κερκίδες, θα εντοπίζουν τους οπαδούς υψηλού κινδύνου και θα κατεβάζουν υβριστικά-ρατσιστικά πανό. Θα είναι «σύνδεσμοι» μεταξύ αστυνομίας και οπαδών.
  5. «Κάρτα φιλάθλου» με τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του κατόχου πρόσφατη φωτογραφία του, με δυνατότητα on line αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εξασφάλιση χώρου στάθμευσης και γρήγορη είσοδο στο γήπεδο.
  6. Απαγόρευση εγγραφής ανηλίκων σε συνδέσμους οπαδών ποδοσφαιρικών σωματείων, που σημειώνεται ότι δεν έχουν άδεια.
  7. Ωράριο λειτουργίας στους συνδέσμους και κλείσιμό τους πριν από κρίσιμες αθλητικές αναμετρήσεις «υψηλού κινδύνου». Παρατηρείται ότι έχουν σημαντικό ρόλο σε επιθέσεις και επεισόδια αθλητικού χαρακτήρα σε αγώνες χαμηλής επικινδυνότητας όπου δεν υπάρχει πολυάριθμη αστυνομική δύναμη.
  8. Ηλεκτρονικό κλείδωμα τουρνικέ (αυτόματες περιστρεφόμενες είσοδοι) όταν εισέλθει ο αριθμός φιλάθλων που δέχεται η θύρα, προκειμένου να αποτρέπεται το πολλαπλό «χτύπημα» ενός εισιτηρίου για την είσοδο πολλών... τζαμπατζήδων. Οι κάτοχοι εισιτηρίων που μένουν απ’ έξω θα διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους κάτι που θα αναγκάσει τα ποδοσφαιρικά σωματεία να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα.
  9. Κάμερες στις εισόδους (τουρνικέ) των θυρών αθλητικών εγκαταστάσεων και στο εσωτερικό τους. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα συνδυάζεται με την καταγραφή του προσώπου και του ρουχισμού, έτσι ώστε σε περίπτωση συμμετοχής σε επεισόδια να είναι άμεσος ο εντοπισμός του.
  10. «Πραγματικά» ονομαστικοποιημένο ηλεκτρονικό εισιτήριο προκειμένου οι αστυνομικές αρχές να γνωρίζουν ακριβώς που κάθεται ο κάθε φίλαθλος κάτοχος του εισιτηρίου. Η διάθεσή τους απευθείας στις ομάδες και όχι στο διαδίκτυο προκειμένου οι ΠΑΕ να έχουν και την ποινική ευθύνη στην περίπτωση επεισοδίων.
  11. «Τράπεζα» δεδομένων φανατικών χούλιγκαν, απαγόρευση προμήθειας εισιτηρίου και εισόδου σε γήπεδο.Κοινές εκπαιδεύσεις αστυνομικών και υπευθύνων ασφαλείας των ομάδων για την διαχείριση του πλήθους και ανταλλαγής πληροφοριών.
  12. Προσδιορισμός καθηκόντων του υπευθύνου ασφαλείας, εκπαίδευσή του, και κριτήρια στην επιλογή του. Το ίδιο για το προσωπικό ασφαλείας και τους ταξιθέτες, χωρίς «οπαδικά» κριτήρια.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Τόσκας έχει ακούσει προσεκτικά τις επισημάνσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., τις οποίες έκρινε εφαρμόσιμες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Είναι εύκολα και υλοποιήσιμα». Μάλιστα ζήτησε τα όσα συζήτησαν σε επίπεδο προβλημάτων και προτάσεων επίλυσής τους να αποτυπωθούν σε χαρτί.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν συντάξει μία έκθεση περίπου 30 σελίδων, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, μετά τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις, θα διαβιβάσει άμεσα στον κ. Κοντονή, προκειμένου εκείνος να την δώσει στο νομικό τμήμα του υπουργείου για την περαιτέρω επεξεργασία της και ένταξη κάποιων εκ των προτάσεων σε συγκεκριμένες διατάξεις του αθλητικού νόμου, όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο χούλιγκαν του… 2015

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των κυρίων Κοντονή και Τόσκα, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ., ήταν ανησυχητικά για την εξέλιξη του επικίνδυνου φαινομένου. Από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέλαβαν 114 άτομα, προσήγαγαν 288, υπήρχαν 27 ταυτοποιήσεις δραστών, ελέχθησαν 42 γραφεία συνδέσμων, σχηματίστηκαν 69 προανακρίσεις-δικογραφίες και δέχθηκαν 21 εισαγγελικές παραγγελίες. Τα παραπάνω νούμερα είναι διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2014.

Από τους 114 συλληφθέντες, οι 50 ήταν Έλληνες, 53 αλλοδαποί, 8 ανήλικοι Έλληνες και ένας αλλοδαπός. Οι 27 ταυτοποιήσεις δραστών, αφορούσαν 22 ενήλικους και 2 ανήλικους Έλληνες και τρεις ανήλικους αλλοδαπούς. Σημειώνεται πως τα στελέχη της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας συμμετείχαν σε 529 συνοδείες αθλητικών αποστολών, σε 546 περιπτώσεις παρείχαν πληροφοριακή κάλυψη αγώνων και αθλητικών συναντήσεων, σε 847 περιπτώσεις προέβησαν σε εκτιμήσεις απειλών (υψηλού κινδύνου) αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ κατήρτισαν 418 σχετικά πληροφοριακά δελτία.

Η ποινική δράση των χούλιγκαν για το 2015 καταγράφεται ως εξής:

Οι 13 δικογραφίες σχηματίστηκαν για επεισόδια εντός γηπέδων στο εσωτερικό των οποίων έγιναν 11 συλλήψεις και 8 ταυτοποιήσεις. Τρεις δικογραφίες αφορούσαν επιθέσεις σε αθλητικές αποστολές, τρεις ακόμη σε βάρος θεσμών, ενώ υπήρξε και μία ταυτοποίηση για τέτοιου είδους επίθεση. Έξι δικογραφίες και δύο συλλήψεις αφορούσαν ενέργειες οπαδών στα γήπεδα, ενώ 8 δικογραφίες, τρεις συλλήψεις και δύο ταυτοποιήσεις αφορούσαν κατηγορούμενους οπαδούς γενικά, ενώ δύο δικογραφίες σχηματίστηκαν για υπευθύνους συνδέσμων. Οι περισσότερες δικογραφίες, 10 τον αριθμό, 26 συλλήψεις και 7 ταυτοποιήσεις αφορούσαν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Σχηματίσθηκαν 6 δικογραφίες για ανευρέσεις αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν χούλιγκαν ενώ δύο ακόμη για φθορές υλικών του δημοσίου. Συνολικά οι 67 δικογραφίες που σχηματίσθηκαν αφορούσαν, 28 επιθέσεις εναντίον προσώπων, 25 εναντίον πραγμάτων, 7 εναντίον αστυνομίας και 7 για ανευρέσεις.

Σε τι είδους αθλητικές συναντήσεις καταγράφηκε η δράση των χούλιγκαν; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι 27 δικογραφίες αφορούσαν επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, 22 για επεισόδια… γενικά, συνήθως «ραντεβού ξύλου» ή αναπάντεχων… συναντήσεων οπαδών, 10 για συμπλοκές σε αγώνες μπάσκετ, τρεις για αθλητικές συναντήσεις βόλεϊ και δύο για αγώνες πόλο!

Πηγή: huffingtonpost.gr

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ