ΑΕΚ

Νέο οικονομικό αδιέξοδο στην ΑΕΚ

Νέο οικονομικό αδιέξοδο στην ΑΕΚ
μπαγεβιτς

To SPORT 24 αναλύει το οικονομικό πρόβλημα της ΠΑΕ. Από την τσέπη του κάνει σκάουτινγκ ο Μανωλάς!

Τον Μάρτιο του 2008, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - πρόωρης αποκαθήλωσης (από τον ίδιο) της ομάδας που μετέπειτα χαρακτηρίστηκε ως «πρωταθλήτρια των γηπέδων», ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης (που προφανώς δεν περίμενε το μεγάλο comeback των παικτών του) αδυνατούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για τις ερωτήσεις που σχετίζονταν με το οικονομικό status του συλλόγου. Μάλιστα όταν το θέμα πήγε στην τεράστια αποζημίωση που συμφωνήθηκε να πάρει ο Φερέρ ώστε να απαλλάξει την ΑΕΚ από τις υπηρεσίες του, είχε πει:
“Το ποιόν θα χρεώσει αυτή η ιστορία δεν ξέρω γιατί σας ενδιαφέρει. Έτσι κι αλλιώς είτε χρεώσει τους μετόχους είτε την ΠΑΕ, επί της ουσίας εμείς τα πληρώνουμε και νομίζω ότι όποτε χρειάζεται χρήματα η ομάδα μας εδώ είμαστε και τα βάζουμε. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κάποιον πως θα πληρώσουμε την αποζημίωση του κ. Φερέρ”.


Ποιος χρεώθηκε τελικά;


Ασφαλώς οι μέτοχοι στους οποίους αναφερόταν ο Νικολαΐδης δεν χρεώθηκαν το παραμικρό. Το χρέος (ένα από τα πολλά που δημιουργήθηκαν από την κακή διαχείριση των τελευταίων ετών και κυρίως από το καλοκαίρι του 2006 ως εκείνο του 2008) έχει κάτσει στην καμπούρα της ΑΕΚ. Και βεβαίως οι μέτοχοι που τότε ήταν εκεί για να βάζουν, τώρα είναι εξαφανισμένοι. Κι όμως τότε δια του εκπροσώπου τους Νικολαΐδη είχαν λάβει την εξής θέση:

“Πρέπει να είμαστε η μοναδική ομάδα που ασχολείστε τόσο πολύ με τα οικονομικά και με το budget. Είμαστε επίσης η μοναδική ελληνική ομάδα που σας κάνει οικονομικό απολογισμό και παρουσίαση κάθε χρόνο και παρ' όλ’ αυτά ασχολείστε με τα οικονομικά της ομάδας μας. Αρχές Ιουλίου θα γίνει πάλι οικονομικός απολογισμός εκεί μπορείτε να ρωτήσετε τα πάντα και δεν έχουμε πρόβλημα να σας απαντήσουμε τα πάντα. Αλλά πάλι πιάνετε τα οικονομικά…”. Γιατί άραγε;

Μανωλάς ταξιδεύει, Μανωλάς πληρώνει!


Η αναφορά στο «χθες» ήταν απαραίτητη ως γέφυρα που ενώνει με το «σήμερα». Το οποίο γίνεται πραγματικά ταπεινωτικό όταν μέλος της κιτρινόμαυρης οικογένειας παραπονείται για λιγότερα από 1.000 ευρώ που του οφείλονται αλλά του είναι απαραίτητα για να καλύψει τις οικογενειακές υποχρεώσεις του. Δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στις ληξιπρόθεσμες δόσεις συμβολαίων προς ποδοσφαιριστές. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες λένε στην ΠΑΕ. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μέρες που οι μέτοχοι βαυκαλίζονταν για τη «διαφορετικότητα» της ΑΕΚ να πληρώνει σαν τράπεζα, κάθε 1η και 15 του μηνός.

Φτάσαμε στο σημείο να διαπιστώνεται ότι ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας επισκέπτεται ευρωπαϊκούς προορισμούς με σκοπό να ανιχνεύσει μεταγραφικούς στόχους πληρώνοντας από την τσέπη του όλα τα έξοδα. Ως σήμερα έχει μεταβεί σε Κύπρο, Γαλλία και Ουγγαρία ενώ ήδη αναχώρησε για τη Ρουμανία. Άραγε να διαπραγματευτεί τι ακριβώς όταν δεν γνωρίζει καν τι χρήματα μπορεί να διαθέσει; Η πιο σωστά όταν ξέρει ότι δεν υπάρχει ευρώ προς διάθεση αν πρώτα δεν γίνει ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ ώστε να μειωθούν τα κόστη κατά 5 εκατ. ευρώ!

Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν


Η μετοχική ομάδα που το καλοκαίρι του 2004 ανέλαβε την «καυτή πατάτα» να ανασύρει την ΑΕΚ από τον οικονομικό βούρκο στον οποίο είχε περιέλθει (κι εν πολλοίς τα κατάφερε) εξέδωσε το καλοκαίρι του 2008 ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

“Τέσσερα χρόνια πριν, ανταποκριθήκαμε στο προσκλητήριο του Ντέμη Νικολαϊδη και πολλών φίλων της ΑΕΚ, να συμβάλλουμε και εμείς για την έξοδο της ομάδας μας από την κρίση και την κατάπτωση. Έγιναν αρκετά, όχι όμως όλα όσα είχαμε σχεδιάσει. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη να είμαστε θεματοφύλακες της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ πριν από τέσσερα χρόνια μάθαμε από πρώτο χέρι ότι ΑΕΚ σημαίνει δεν απογοητεύομαι από τις δυσκολίες. Γι αυτό είναι δεδομένη η βούληση μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζί”.


Μαζί και... ο καθένας μόνος του!


Δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος από τότε και οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) από τους υπογράφοντες τη συγκεκριμένη ανακοίνωση έχουν πάψει να ασχολούνται με την ΑΕΚ. Οι φήμες λένε δε ότι κάποιοι δεν μιλούν καν μεταξύ τους, ότι «αποτάσουν» τον «κιτρινόμαυρο σατανά» που μπήκε στις ζωές τους και τους πήρε χρήματα που είναι αλήθεια δεν θα λάβουν ποτέ πίσω. Ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησαν.

Όφειλαν όμως με ξεκάθαρες κουβέντες να πουν γιατί έφτασαν σε αυτή την ολική ρήξη μεταξύ τους, πώς επέτρεψαν email και επιστολές να μοιράζονται από εδώ κι από εκεί σε ένα πρωτοφανές διαδικτυακό «ξεκατίνιασμα» το οποίο δεν προσέφερε τίποτε περισσότερο στην επιστήμη από το να βγάλει τα άπλυτα τους στην φορά. Δεν εκτέθηκαν ο Ντέμης και ο Θανόπουλος, εκτέθηκαν εκείνοι που υποτίθεται ότι ήταν μια ισχυρή ομάδα, (δήθεν) ενωμένη και πιο δυνατή στα δύσκολα.

Μόνος και αβοήθητος


Φτάσαμε λοιπόν εκεί που οδηγεί κάθε τέτοια ιστορία. Οι μικροί άφησαν το μεγάλο να βγάλει το φίδι από την τρύπα, του φόρτωσαν χρέη και υποχρεώσεις και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Ο Νίκος Νοτιάς έμεινε μόνος του αλλά κι εκείνος δίχως διάθεση να μεγαλώσει τη χασούρα του από την ΑΕΚ, εν αντιθέσει με εκείνα τα υπερφίαλα ρεπορτάζ που τον παρουσίαζαν (μέσω δήθεν πληροφοριών από το περιβάλλον του - αλήθεια γιατί αυτό το περιβάλλον δεν έχει ποτέ πρόσωπο;) έτοιμο να ανοίξει το θησαυροφυλάκιό του και να μοιράσει χρήμα.

Τσιγκούνης δεν είναι ο άνθρωπος. Απογοητευμένος είναι. Και πάνω από όλα δεν θέλει να αισθάνεται κορόιδο. Αποφάσισε λοιπόν να ισοσκελίσει έσοδα με έξοδα, να φέρει την ΠΑΕ σε μια ισορροπία (εις βάρος ασφαλώς του αγωνιστικού μεγέθους της) και να την κάνει ξανά βιώσιμη. Τουλάχιστον αυτός είναι εδώ. Οι λοιποί «ΑΕΚαρες» που παρουσιάζονται ως διάττοντες σωτήρες _ θυμηθείτε απλά εκείνη την παρέμβαση του Φίλιππου Σφαέλου που έταζε διάφορα σε καφενειακής απόχρωσης εκπομπή _ ακόμα εμφανίζονται...























TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ