ΑΕΚ

Νίκη με σύμμαχο την παράδοση

Νίκη με σύμμαχο την παράδοση
πανηγυρική

Έτοιμη η Ένωση για το ντέρμπι των Δικεφάλων με την παράδοση στο πλευρό της. Το SPORT 24 ψάχνει τους αριθμούς και αναλύει

Η προϊστορία είναι σαφέστατα υπέρ της Ένωσης η οποία με σύμμαχο την παράδοση και τον κόσμο της θα προσπαθήσει να πάρει τους τρεις βαθμούς το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ (19.00, Nova) και να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα.
Στην αντίπερα όχθη θα βρεθεί ο ΠΑΟΚ που κέρδισε με το επιβλητικό 4-1 τον Άρη στο ντέρμπι της συμπρωτεύουσας και θέλει να… σπάσει την κατάρα της Αθήνας. Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει να κερδίσει από το 2002 την ΑΕΚ στην πρωτεύουσα και αν αναλογιστούμε τα γενικότερα αποτελέσματα στα παιχνίδια με τους μεγάλους της Αθήνας, τότε το έργο του αποδεικνύεται ακόμα πιο δύσκολο.

Όλα αυτά όμως αφορούν τους αριθμούς και ο Μπάγεβιτς αποκλείεται να αναφέρθηκε σε αυτούς κατά τη διάρκεια της τελευταίας προπόνησης. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός ξέρει ότι οι παίκτες του μπορούν να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ αν παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους αλλά από το μπορούν μέχρι το θα το κάνουν υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Προσοχή στον Βιεϊρίνια


Η εβδομάδα ξεκίνησε «περίεργα» στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο με συζήτηση γύρω από την ομάδα και τους λόγους που βρίσκεται σε αυτή την βαθμολογική θέση. Αν αυτή η… ψυχανάλυση έκανε καλό ή όχι θα φανεί στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Εκεί όπου οι παίκτες θα κληθούν να κάνουν πράξη τα λόγια τους.
Στην προπόνηση της Πέμπτης όλοι είδαν το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη σε βίντεο και επισημάνθηκαν τα δυνατά σημεία του αντιπάλου με τον Βιεϊρίνια να παίρνει τον τίτλο του πιο απειλητικού ποδοσφαιριστή. Τα πλάνα του Μπάγεβιτς για το αυριανό παιχνίδι δεν πρόκειται να αλλάξουν καθώς η επιλογή του συστήματος φαντάζει δεδομένη από τη στιγμή που ο Νέμεθ είναι τραυματίας, ενώ τα πρόσωπα της ενδεκάδας είναι λίγο πολύ γνωστά.

Σίγουρα θα απουσιάσει ο τραυματίας Γιάχιτς και την θέση του θα πάρει ο Γρηγόρης Μάκος, ενώ ακόμα μία θέση «παίζει» στην τριπλέτα πίσω από τον Ισμαέλ Μπλάνκο, στο 4-2-3-1.

Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Σεπαστιάν Σάχα, με τους Αραούχο, Γκέντσογλου, Μαϊστόροβιτς και Καράμπελα στην άμυνα από τα δεξιά στα αριστερά. Στην μεσαία γραμμή ο Καφές με τον Μάκο θα έιναι τα δύο αμυντικά χαφ με τους Μαντούκα, Σκόκο και Χέρσι να βρίσκονται μπροστά τους. Στις δοκιμές που έχει κάνει ο Μπάγεβιτς χρόνο συμμετοχής με τους βασικούς έχει πάρει και ο Γκερέιρο αντί του Χέρσι.

Με την παράδοση στο πλευρό της


Όπως είπαμε και στην αρχή η ΑΕΚ εκτός από τον κόσμο και την έδρα θα έχει στο πλευρό της και την παράδοση των ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, σε 51 αναμετρήσεις των Δικεφάλων με γηπεδούχο την ΑΕΚ η μπίλια συνήθως κάθεται στο κίτρινο.

Η Ένωση έχει 37 νίκες (!), ενώ ο ΠΑΟΚ έχει φύγει με το ροζ φύλλο αγώνα από την Αθήνα μόλις έξι φορές. Η τελευταία ήττα των κιτρινόμαυρων ήταν στις 1-12-2002 όταν η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη κέρδισε με 4-3 στο Νίκος Γκούμας, ενώ η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ έφυγε με τουλάχιστον ένα βαθμό από την πρωτεύουσα ήταν στις 19-8-2006. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το 0-0 εκείνου του αγώνα είναι μία από τις μόλις πέντε λεύκες ισοπαλίες των δύο ομάδων

Η ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ



Νίκες 37
Ισοπαλίες 8
Ήττες 6
Γκολ 110-39


Η ΑΕΚ λοιπόν έχει την παράδοση με το μέρος η οποία εκτός από πολλές νίκες έχει φέρει και αποτελέσματα που θα μείνουν στην ιστορία. Όπως το 6-2 του 2002 όταν ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς φιλοξενήθηκε από την ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος! Αυτή είναι και η μεγαλύτερη νίκη της Ένωσης επί του ΠΑΟΚ, με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα να έχει κάνει δύο φορές την εμφάνιση του (η προηγούμενη το 1962). Από εκείνο το παιχνίδι στην ΑΕΚ υπάρχει μόνο ο Νίκος Γεωργέας, ενώ στον ΠΑΟΚ αγωνιζόταν ο Καφές που πέρασε ως αλλαγή.

Όπως οι νίκες είναι συντριπτικά υπέρ της Ένωσης έτσι συμβαίνει και με τα γκολ. Ο Δικέφαλος της Αθήνας έχει σκοράρει 110 τέρματα και έχει δεχθεί μόλις 39, με πρώτο σκόρερ τον Ντέμη Νικολαΐδη (10 γκολ).

Στα συν της ΑΕΚ για ένα τρίποντο το απόγευμα του Σαββάτου είναι και η ημερομηνία. Στις 28/12 η Ένωση έχει δώσει έξι παιχνίδια και έχει χάσει μόνο μία ένα.

2004 ΑΕΚ - Χαλκηδόνα = 1-0
2002 ΑΕΚ – Μακάμπι Χάιφα = 4-0
2001 ΑΕΚ - Άγιος Νικόλαος = 3-0
1999 ΑΕΚ - ΟΦΗ = 1-2
1982 Παναθηναϊκός - ΑΕΚ = 1-2
1976 ΑΕΚ - Παναιτωλικός = 4-0

Τέλος, όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία και τα παιχνίδια της ιστορίας, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα μία φορά έχει συμπέσει το ντέρμπι των Δικεφάλων με το αιώνιο ντέρμπι. Τη σεζόν 1991-1992 η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ με 3-1 τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κέρδιζε τον Ολυμπιακό με 3-0.

Οι πρώτοι σκόρερ


1 Νικολαΐδης Ντέμης 10
2 Κωστής Χρήστος 7
3
Τσιάρτας Βασίλης 5





































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ