Νιούκαστλ: Ο μεγιστάνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η δολοφονία Κασόγκι και η Premier League
Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατηγορήθηκε πως διέταξε την εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ετοιμάζεται να γίνει το αφεντικό της Νιούκαστλ, με τις ευλογίες της Premier League.
Οι αντιδράσεις κάμφθηκαν, οι αντιρρήσεις μετριάστηκαν, τα εμπόδια έπεσαν. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναμένεται να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ, μέσω ενός fund, λίγο πριν αναλάβει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο 36χρονος πρίγκιπας ήδη χειρίζεται τα σημαντικότερα θέματα της χώρας και προωθεί το μετασχηματισμό της σε ένα μετριοπαθές κράτος, όμως η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι πάντα θα ρίχνει σκοτάδι στο βιογραφικό του.
Κανένα πρόβλημα για την Premier League, η οποία θα τον χρίσει αφεντικό των "καρακαξών" και να διαθέσει ένα μέρος της τεράστιας ατομικής περιουσίας του που υπολογίζεται ότι είναι 30 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Η ανέλιξη στην εξουσία
Ο MBS, όπως αποκαλείται λόγω των αρχικών του, είναι ταυτόχρονα αναπληρωτής πρωθυπουργός, πρόεδρος του Οικονομικού και Αναπτυξιακού Συμβουλίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και Υπουργός Άμυνας, εκτός από διάδοχος του θρόνου. Στην τελευταία θέση τον τοποθέτησε ο πατέρας του, ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ο οποίος έλαβε το χρίσμα τον Ιανουάριο του 2015, όταν πέθανε ο ετεροθαλής αδερφός του, βασιλιάς Αμπντάλα, σε ηλικία 90 ετών.
Αν και προηγήθηκαν δύο άλλοι διάδοχοι του θρόνου, ο βασιλιάς γρήγορα τους καθαίρεσε, δείχνοντας τις προθέσεις του. Σταδιακά, προβίβαζε τον πρωτότοκο γιο του από τον τρίτο γάμο του (7ος στη σειρά από τους συνολικά 13 γιους του) και του παρείχε διάφορα αξιώματα και εξουσίες.
Μία από τις πρώτες ενέργειες του πρίγκιπα Σαλμάν ήταν ο πόλεμος που κήρυξε ως Υπουργός Άμυνας εναντίον της Υεμένης, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι εξεγερμένοι Χούτι τον Μάρτιο του 2015. Σταδιακά, οι αποφάσεις του άρχισαν να επηρεάζουν το εξωτερικό και το εσωτερικό και με τον πατέρα του να τον προωθεί σε θέσεις εξουσίας, γρήγορα ήρθαν και τα πρώτα σχέδια για τη χώρα.
Το αναπτυξιακό όραμά του
Τον Απρίλιο του 2016 παρουσίασε το αναπτυξιακό πλάνο του για τη Σαουδική Αραβία. Σκοπός ήταν η μεταβολή των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κράτους, που μέχρι τότε βασιζόταν στην εξαγωγή πετρελαίου. Το 2015 τα έσοδα που δεν προήλθαν από το πετρέλαιο ανήλθαν μόλις σε 38.000.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πρότζεκτ "Vision 2030", τα αντίστοιχα έσοδα το 2020 έπρεπε να αυξηθούν στα 140.000.000.000 και στόχος είναι τα 230.000.000.000 του 2030.
Το πλάνο περιλαμβάνει ενίσχυση του εκπαιδευτικού τομέα, αύξηση των θέσεων εργασίας και επενδύσεις στον χώρο της ψυχαγωγίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δεκαετίες, επετράπη η δημιουργία ιδιωτικών κινηματογράφων. Το πλάνο που εκπόνησε αμερικανικό ίδρυμα περιλαμβάνει και ανάπτυξη του αθλητισμού.
"Ένας υγιής και ισορροπημένος τρόπος ζωής συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για μια ζωή υψηλής ποιότητας. Παρ' όλα αυτά, οι ευκαιρίες για καθημερινή εξάσκηση στον αθλητισμό συχνά είναι περιορισμένες. Αυτό θα αλλάξει. Σκοπεύουμε να ενθαρρύνουμε την εξάπλωση της διαρκούς συμμετοχής στον αθλητισμό και στις αθλητικές δραστηριότητες, να δουλέψουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσουμε επιπρόσθετες εγκαταστάσεις και προγράμματα αφιερωμένα στον αθλητισμό. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες και στους κατοίκους να επιδοθούν σε μία μεγάλη ποικιλία αθλημάτων και να ασχοληθούν με χόμπι. Ευελπιστούμε να αποδώσουν στον αθλητισμό και να βρεθούν μεταξύ των κυρίαρχων σε επιλεγμένα σπορ, περιφερειακά και παγκόσμια", αναφέρεται σε σχετικό εδάφιο του "Vision 2030".
Σε αυτό το πλαίσιο, τον Νοέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε η ίδρυση του 'Sports Development Fund', ενός φορέα του Οικονομικού και Αναπτυξιακού Συμβουλίου που ηγείται ο πρίγκιπας Σαλμάν και το οποίο θα υποστηρίζει οικονομικά τους αθλητικούς συλλόγους και τις αθλητικές δραστηριότητες της χώρας.
Ο σκοπός λειτουργίας του fund είναι η χορήγηση δανείων και εγκαταστάσεων σε αθλητικά σωματεία, η προώθηση διαφόρων αθλητικών γεγονότων, η συνεισφορά στην ιδιωτικοποίηση αθλητικών συλλόγων και χρηματοδότηση αθλητικών φυτωρίων, με στόχο τη δημιουργία 40.000 θέσεων εργασίας για τους Σαουδάραβες.
Στόχος του πρίγκιπα Σαλμάν είναι βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων της χώρας σε όλα τα σπορ, έπειτα από δεκαετίες που έπαιζε περιορισμένο ρόλο στις διεθνείς διοργανώσεις, είτε σε επίπεδο διαγωνιζομένων είτε σε επίπεδο διοργανωτών.
Τον Φεβρουάριο του 2018, η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε το διήμερο Race of Champions, ενός διεθνή αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού, στο γήπεδο 'βασιλιάς Φαχντ' χωρητικότητας 75.000 θέσεων στο Ριάντ. Ο πρόεδρος του ROC, Φρέντρικ Τζόνσον, εξήρε την "προοδευτικότητα" της Σαουδικής Αραβίας και επεσήμανε ότι "το event ταίριαζε απόλυτα στη χώρα, η οποία αναδύεται ως μοντέρνα αθλητική αγορά σε διεθνές επίπεδο".
Το 2019 η χώρα προέβη σε μία άλλη σημαντική ποδοσφαιρική συμφωνία και μέχρι το 2029 (με εξαίρεση το 2021 λόγω Covid-19) φιλοξενεί το Supercopa της Ισπανίας και μάλιστα αλλάζοντας τη μορφή του ώστε να διεξάγεται ως Final Four.
Ξεχρέωσε τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους
Ακόμα και σε αυτήν τη φάση της ολικής αναδιοργάνωσης, το ποδόσφαιρο κατέχει εξέχουσα σημασία στις βλέψεις του πρίγκιπα Σαλμάν, με συνέπεια να χρειαστεί η αρωγή του ώστε να λειτουργεί εύρυθμα. Τα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας προκαλούσαν πολλά προβλήματα στην εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, αφού συνολικά στη FIFA έφτασαν 107 υποθέσεις για απλήρωτη εργασία ποδοσφαιριστών στη χώρα. "Αποτυχία της άμεσης παρέμβασης για τη διάσωση των συλλόγων ίσως προκαλέσει ζημιά στη φήμη του Βασιλείου και γενικά του αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Αρχή Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πρίγκιπας Σαλμάν έδωσε τη λύση, αφού χρηματοδότησε τις ομάδες με 300.000.000 ευρώ για να καλύψει τα χρέη τους και να τους επιτρέψει να επενδύσουν ενόψει της σεζόν 2018-2019. Κορυφαίοι σύλλογοι όπως η Αλ Ιτιχάντ και η Αλ Νασρ τιμωρήθηκαν το 2018-2019 με αποκλεισμό από το ασιατικό Champions League εξαιτίας απλήρωτων μισθών. Μάλιστα, η πρώτη ήταν η ομάδα με τα περισσότερα χρέη στη χώρα, τα οποία άγγιξαν τα 72.000.000 ευρώ.
Η παρέμβαση του πρίγκιπα Σαλμάν ήταν κομβική και γι' αυτό ο πρόεδρος της ομάδας, Ναουάφ αλ Μουκαΐρν, δεν ήταν φειδωλός στις ευχαριστίες του: "Είμαστε χαρούμενοι για τη γενναιόδωρη πρωτοβουλία της Αυτού Μεγαλειότητας. Αυτή συνεισφέρει στη δημιουργία σταθερών βάσεων για όλους τους συλλόγους, ώστε να προχωρήσουν μπροστά και να πετύχουν τους στόχους τους".
Ο θρυλικός επιθετικός της Σαουδικής Αραβίας και της Αλ Χιλάλ, ο οποίος πλέον είναι πρόεδρος της ομάδας, Σάμι αλ Τζαμπέρ, υπερθεμάτισε: "Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αυτού Μεγαλειότητα, τον διάδοχο του θρόνου, για την υποστήριξη που απολαμβάνουν οι σύλλογοι, που επιτρέπει στον αθλητισμό της χώρας να συνεχίσει να τρέχει με τις φιλοδοξίες του ηγέτη μας".
Για να μην επιστρέψουν σε αυτήν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, η ομοσπονδία επέβαλε ορισμένους κανονισμούς, όπως ο περιορισμός στις μεταγραφικές δαπάνες και στο μισθολογικό μπάτζετ στο 70% των εσόδων, ενώ το ρόστερ ενός συλλόγου μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 28 παίκτες (από 33), εκ των οποίων οι 5 πρέπει να είναι γηγενείς 23 ετών και κάτω.
Η μετονομασία της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας σε "πρωτάθλημα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν" ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
Οι γυναίκες στα γήπεδα για πρώτη φορά
Το όραμα του πρίγκιπα Σαλμάν είναι η μεταστροφή της Σαουδικής Αραβίας από μία υπερσυντηρητική χώρα σε ένα μετριοπαθές κράτος. Στην προσπάθειά του αυτή, τα τελευταία χρόνια έχει κηρύξει πόλεμο στην εσωτερική διαφθορά, φυλακίζοντας μεταξύ άλλων 11 πρίγκιπες και 4 υπουργούς.
Συνολικά συνελήφθησαν 381 άνθρωποι μέχρι το 2018, μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάν και ο πρίγκιπας Μιτέμπ μπιν Αμπντάλα, γιος του τέως βασιλιά και επικεφαλής της Εθνοφρουράς, του μοναδικού κομβικού κρατικού τομέα που δεν ήλεγχε μέχρι τώρα ο πρίγκιπας Σαλμάν.
Οι πρακτικές του για άμεση μετακίνηση σε ένα πιο εκσυγχρονιστικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ήταν και η βασική ένσταση που είχε ο Κασόγκι, πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα άλλων χωρών, ωστόσο ο πρίγκιπας Σαλμάν εμφανίζεται αδιάλλακτος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τον Σεπτέμβριο του 2017 προσέφερε ορισμένα δικαιώματα στις γυναίκες, όπως τη δυνατότητα να οδηγούν, αν και μόνο κατόπιν άδειας του άντρα τους ή της οικογένειάς τους. Τον ίδιο μήνα, επετράπη η συμμετοχή τους στους εορτασμούς της εθνικής ημέρας της Σαουδικής Αραβίας.
Τον Δεκέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια συναυλία από γυναίκα τραγουδίστρια, την Χίμπα Ταουατζί από τον Λίβανο, ενώ το επόμενο βήμα ήταν η συμμετοχή των γυναικών στην παρακολούθηση αθλητικών θεαμάτων.
Μέχρι την αρχή του έτους, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες από την κερκίδα, αφού οι κανονισμοί του Σουνισμού, της πιο διαδεδομένης μετάφρασης του Ισλάμ, κυριαρχούν ακόμα και σήμερα στη χώρα.
Παρ' όλα αυτά, στις 12 Ιανουαρίου 2018, χιλιάδες γυναίκες βρέθηκαν στην κερκίδα του γηπέδου της Τζέντα για την αναμέτρηση του πρωταθλήματος μεταξύ Αλ Αχλί και Αλ Μπατίν. Ήταν η πρώτη φορά που οι εξέδρες ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου φιλοξενούσαν γυναίκες, έστω και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου κάθονται και οι οικογένειες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άντρες.
Η χώρα που το 2016 κατέλαβε την 141η θέση μεταξύ των 144 εθνών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε έκθεση σχετικά με τις διακρίσεις των φύλων, έκανε ένα πολύ μικρό βήμα στη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό, έστω και σε μόλις τρία γήπεδα που διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για να συμβεί αυτό.
Ακόμα μία εξέλιξη που πιστώνεται ο πρίγκιπας Σαλμάν, στην προσπάθεια να δημιουργήσει μία επίπλαστη εικόνα προς το εξωτερικό μιας διαφορετικής Σαουδικής Αραβίας, που προσεγγίζει ακόμη περισσότερο τα δυτικά πρότυπα.
Μάλιστα, προς αυτόν τον στόχο αποσκοπεί και η τοποθέτηση της πριγκίπισσας Ρεεμά μπιντ Μπαντάρ αλ Σαούντ σε θέση προέδρου της ομοσπονδίας της χώρας για τον κοινωνικό αθλητισμό, ενώ παράλληλα διατελεί μέλος της ολυμπιακή επιτροπής της Σαουδικής Αραβίας και της Επιτροπής Γυναικών της ΔΟΕ.
Η εκτέλεση του Κασόγκι και η σύνδεση με τον Σαλμάν
Η περιουσία του πρίγκιπα Σαλμάν εκτιμάται σε 200.000.000.000 ευρώ. Αν και μόλις 36 ετών, έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες από Κίνα, Ιαπωνία, Αγγλία κλπ, καθώς και με μεγαλοεπιχειρηματίες από όλον τον πλανήτη. Η σύγκρισή του με το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι καθημερινή. Αυτό που δεν είναι καθημερινό, είναι η εμπλοκή του Μπιν Σαλμάν στην υπόθεση της άγριας δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι (ή Χασόγκτζι, όπως είναι κανονικά).
Ο Κασόγκι ήταν Σαουδάραβας δημοσιογράφος και πρώην γενικός διευθυντής και αρχισυντάκτης του Al-Arab News Channel, συνεργάτης της Washington Post, αλλά κυρίως αρκετά προοδευτικός και ριζοσπάστης για τα δεδομένα της βασιλικής οικογένειας. Στις 2 Οκτωβρίου του 2018 δηλώθηκε η εξαφάνισή του, παρότι όλοι γνώριζαν που είχε πάει: στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Κασόγκι βρέθηκε διαμελισμένος και δολοφονημένος μερικές ημέρες αργότερα. Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει μέχρι σήμερα ότι έφυγε ζωντανός από το προξενείο, οι τουρκικές αρχές ότι δεν υπάρχουν πλάνα από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που να τον δείχνουν να εξέρχεται του κτιρίου.
Σύμφωνα με τουρκικές αστυνομικές πηγές, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε εντός του προξενείου από μια δεκαπενταμελή ομάδα, που έφτασε για το σκοπό αυτό από τη Σαουδική Αραβία και έφυγε μετά τη δολοφονία. Επιπλέον σύμφωνα με ανώτερη πηγή από την τουρκική αστυνομία, η δολοφονία βιντεοσκοπήθηκε για να αποδειχτεί ότι η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί.
Η εφημερίδα του Μπαχρέιν "Αλ Γουάκτ" υποστηρίζει ότι ο Μπιν Σαλμάν ανέθεσε στον αναπληρωτή προϊστάμενο της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και πρώην εκπρόσωπο του συνασπισμού με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, Αχμάντ Ασίρι, να εκτελέσει το Κασόγκι εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διαρρεύσει στα διεθνή ΜΜΕ παρεμφερείς πληροφορίες, όμως τον περασμένο Φεβρουάριο ο -τότε- νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν συμπεριέλαβε το όνομα του πρίγκιπα μεταξύ των 76 Σαουδαράβων στους οποίους επιβλήθηκε ποινή λόγω της σύνδεσης του ονόματός τους με τη δολοφονία Κασόγκι. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τα εν λόγω συμφέροντα κρίθηκαν ανώτερα από τις εσωτερικές υποθέσεις του αραβικού κράτους.
Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Νιούκαστλ
Λίγες ημέρες έπειτα από την εκτέλεση Κασόγκι, το όνομα του Μπιν Σαλμάν ενεπλάκη σε μία άλλη υπόθεση, ευχάριστης φύσεως αυτήν τη φορά. Ίσως για λόγους τακτικισμού ίσως για να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον, εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η αξία των μετοχών του συλλόγου στο χρηματιστήριο στο άκουσμα της πιθανότητας ενός mega deal εκτοξεύθηκε κατά 5%.
Ένας μεγιστάνας με -φανερή- εκτιμώμενη περιουσία κατά 30 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ρομάν Αμπράμοβιτς σαφώς και θα προκαλούσε τέτοια αναστάτωση στο χώρο της οικονομίας του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, η υπόθεση Κασόγκι ήταν ακόμα ανοιχτή, με συνέπεια ο συνιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άβραμ Γκλέιζερ (όπως και αρκετοί ακόμα προσκεκλημένοι), να αποσύρει τη συμμετοχή του από ένα κορυφαίο διεθνές επενδυτικό συνέδριο που θα διεξαγόταν στη χώρα της Μέσης Ανατολής, με το ταξίδι να έχει συνδυαστεί με συνάντηση με τον πρίγκιπα Σαλμάν.
Οι συζητήσεις δεν έγιναν ποτέ, όμως η προσπάθεια του Σαουδάραβα να εισχωρήσει στο χώρο του πιο εμπορικού αθλήματος μέσω του πιο εμπορικού πρωταθλήματος στον κόσμο δεν σταμάτησε το 2018. Την άνοιξη του 2020, η Public Investment Fund (PIF), ένα fund από τη Σαουδική Αραβία, προσέγγισε τον ιδιοκτήτη της Νιούκαστλ, Μάικλ Άσλεϊ, προσφέροντας 350.000.000 για το -υπό παραχώρηση- πακέτο των μετοχών.
Οι αντιδράσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν τεράστιες, όμως το ανυπέρβλητο εμπόδιο προήλθε από μία αναπάντεχη μεριά. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με το Κατάρ και ένα από τα μέτρα που έχουν λάβει οι Σαουδάραβες εις βάρος των γειτόνων τους είναι η απαγόρευση προβολής του καναλιού BeIN Sports εντός των συνόρων. Το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο διαθέτει προϊόντα όπως το Champions League και η Premier League, κάτι που σημαίνει ότι επισήμως αυτές οι διοργανώσεις δεν μπορούν να προβάλλονται στη Σαουδική Αραβία. Όμως οι πολίτες της χώρας παρακολουθούσαν κανονικά αυτές (και πολλές άλλες) διοργανώσεις μέσω ιστοσελίδων που μετέδιδαν "πειρατικά" πλάνα από κανάλια που είχαν δικαιώματα προβολής, υπό την ανοχή (έως και αρωγή) του σαουδαραβικού κράτους.
Η Premier League βρήκε άλλοθι ώστε να μην επιτρέψει την εμπλοκή του PIF στο αγγλικό ποδόσφαιρο, όταν βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με έναν συνεργάτη της και το fund έκανε πίσω τον Ιούλιο του 2020, ανακοινώνοντας ότι αποσύρει την πρόταση διότι εκείνη τη στιγμή δεν τη συνέφερε εμπορικά. Το ενδιαφέρον δεν αποσύρθηκε ποτέ και όταν έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις, το PIF επέστρεψε δριμύτερο.
Όπως τα ΗΑΕ με τη Μάντσεστερ Σίτι
Ο Μπιν Σαλμάν δεν έμεινε άπραγος τους μήνες... αγρανάπαυσης και επικοινώνησε ακόμα και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, πιέζοντάς τον να μεσολαβήσει ώστε προωθήσει το deal για την εξαγορά της Νιούκαστλ. Παράλληλα, προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης μετάδοσης του BeIN Sports εντός των συνόρων, με συνέπεια να μην υπάρχουν πατήματα από το Κατάρ να εμποδίσει την εξαγορά. Τέλος, έλυσε τυπικά ζητήματα που αφορούσαν κανονισμούς της Premier League, η οποία δεν επιτρέπει ένας σύλλογος να απολαμβάνει κρατική υποστήριξη.
Σε τυπικό επίπεδο (και μόνο), το PIF αποσυνδέθηκε από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας και πλέον ούτε η Premier League βρίσκει κάποιον λόγο να βάλει εμπόδια στη συμφωνία. Το fund με επικεφαλής τον πρίγκιπα Σαλμάν αναμένεται να αποκτήσει τον έλεγχο του 80% των μετοχών του συλλόγου, ενώ 10% θα πάρουν οι Σάιμον και Ντέιβιντ Ρόιμπεν και άλλο τόσο η Αμάντα Στέβλι, οι οποίοι έκλεισαν τη συμφωνία των δύο πλευρών.
Την ώρα που ο πρίγκιπας Σαλμάν κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια απομάκρυνσης της Σαουδικής Αραβίας από τις πιο 'σκοτεινές' εκφράσεις του Ισλάμ, η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με το πιο φτωχό κράτος της περιοχής, την Υεμένη.
Το προπέτασμα καπνού στην προκειμένη περίπτωση για τον πρίγκιπα Σαλμάν είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα, η οποία μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι. Το πρότζεκτ για την έτερη ομάδα του Μάντσεστερ δεν καρποφόρησε, όμως αυτό συμβαίνει με τη Νιούκαστλ, μία ομάδα από τις ομάδες με το περισσότερο κοινό στην Αγγλία.