Ντάριο Σρνα: οικογενειακές ιστορίες
Ο Ντάριο Σρνα αφιερώνει όλα τα γκολ στον αδερφό του. Η οικογένεια είναι πάνω από όλα κι αυτή του έδειξε το δρόμο προς την κορυφή. Διαβάστε για Sagrada Familia του Κροάτη άσου μέσα από το Expert's Network της Guardian..
Το Sport24.gr συμμετέχει αποκλειστικά στο EURO 2012: THE EXPERTS’ NETWORK υπό τη διοργάνωση της Guardian , με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των El Pais, La Stampa, So Foot, Irish Times...
Κάντε κλικ και επισκεφτείτε τη νέα στήλη με όλα τα νέα μέσω του δικτύου της Guardian.
Του Αλεξάντερ Χόλιγκα ( Tportal.hr )
Σε μια αφόρητα ζεστή νύχτα στη Βιέννη ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου Ερνστ-Χάπελ έμοιαζε με τόπο δυστυχήματος. Άνδρες με μπλε φανέλες ήταν διασκορπισμένοι εδώ κι εκεί, άλλοι με σκυμμένο κεφάλι, άλλοι γονατισμένοι, με το βλέμμα τους να κοιτάζει στο πουθενά.
Η Κροατία μόλις είχε γνωρίσει την ήττα στα πέναλτι από την Τουρκία στα προημιτελικά του Euro 2008 και ένας άνδρας βρισκόταν σε χειρότερη συναισθηματική κατάσταση από οποιονδήποτε άλλο. Ο Ντάριο Σρνα δεν μπορούσε να σταματήσει τους λυγμούς του. Το ιατρικό τιμ προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Ο προπονητής του, Σλάβεν Μπίλιτς κάθισε δίπλα του, του χάιδευε το σβέρκο και κρατούσε το χέρι του. Ακόμα και ο διαιτητής του αγώνα, Ρομπέρτο Ροζέτι τον πλησίασε ανήσυχος. Ο Σρνα ήταν απαρηγόρητος. Συνέχιζε να κλαίει ασταμάτητα μέχρι να στερέψουν τα δάκρυα του.
Ένα χρόνο μετά, έκλαιγε ξανά, αυτή τη φορά όμως ήταν δάκρυα χαράς, καθώς η ομάδα του, η Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε μόλις κατακτήσει το κύπελλο UEFA. " Είμαι από τη φύση μου συναισθηματικός", είπε. "Ορισμένες φορές τα παίρνω όλα βαριά, γιατί έχω περάσει δύσκολα και με πολύ άγχος στη ζωή μου. Οι δυσκολίες με βοήθησαν να σκληρύνω το χαρακτήρα μου".
Ο προπονητής της Κροατίας, Σλάβεν Μπίλιτς, λέει για αυτόν: " Καμιά κλωτσιά η τάκλιν από τους αντιπάλους μπορεί να τον σταματήσει. Τον ρίχνουν κάτω και μοιάζει διαλυμένος, κείτεται στο γήπεδο γεμάτος πόνο, αλλά κουνάει το κεφάλι και συνεχίζει να τρέχει σαν να είναι ο Ρόμποκοπ ή κάποιος άλλος".
Ο Σρνα είναι "μαχητής", η αποφασιστικότητα του στον αγωνιστικό χώρο αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του. Αλλά από την άλλη είχε πάντοτε επίγνωση του πόσο εύθραυστη είναι η ζωή. Ο πατέρας του, Ουζέιρ, έχει περάσει εφιαλτικές καταστάσεις. Όταν ο Ουζέιρ, ένας Βόσνιος μουσουλμάνος, ήταν μωρό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, λίγο έλειψε να σκοτωθεί από Τσέτνκις, τους Σέρβους εθνικιστές, οι οποίοι εισέβαλαν στη Βοσνία και έκαψαν συθέμελα το χωριό του.
Ο Ουζέιρ επέζησε, όμως η εγκυμονούσα μητέρα του και η αδερφή του κάηκαν ζωντανές, ενώ ο πατέρας του έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα. Ένα παιδί που δεν είχε πάει σχολείο ακόμα, ήταν ορφανό.
Τον Ουζέιρ υιοθέτησε μια οικογένεια από τη Σλοβενία, του έδωσαν νέο όνομα, ωστόσο ο αδερφός του κατάφερε και τον εντόπισε και τον πήρε μαζί του στη Βοσνία. Όταν μεγάλωσε ο Ουζέιρ έγινε τερματοφύλακας και η μοίρα τον έφερε στο Μέτκοβιτς στην νοτιοανατολική Κροατία, όπου ο Ντάριο γεννήθηκε το 1982.
Η ιστορία του πατέρα αποτελεί πηγή έμπνευσης σε όλη του τη ζωή. " Η οικογένεια μου έκανε θυσίες προκειμένου να κυνηγήσω το όνειρο μου και να γίνω επιτυχημένος ποδοσφαιριστής. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να επιτύχω", έχει πει ο Σρνα. Οι γονείς του επέμειναν πως έπρεπε να λάβει καλή μόρφωση και ορισμένες φορές τον τραβούσαν από το γήπεδο για να μελετήσει, όταν όμως συνειδητοποίησαν πόσο αποφασισμένος ήταν, τον υποστήριξαν με κάθε μέσο που είχαν. Ο Ντάριο συνήθιζε να βοηθάει την οικογένεια του πουλώντας λαχανικά στη λαϊκή αγορά και μάζεψε αρκετά χρήματα για να αγοράσει το πρώτο του ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια. "Ο πατέρας μου θύμωσε αρκετά, μου τα πήρε και τα έκρυψε, λέγοντας πως θα τα επιστρέψει στο μαγαζί. Αργότερα επέστρεψε στο σπίτι με τα καλύτερα παπούτσια Adidas που είχαν", είπε.
Όταν εισέπραξε τον πρώτο μεγάλο μισθό του, αγόρασε μια Mercedes στον πατέρα του. Όταν το 2009 η Σαχτάρ έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA στην Κωνσταντινούπολη, ναύλωσε ένα τσάρτερ από την Κροατία και μετέφερε την οικογένεια του και τους φίλους του, περίπου 125 άτομα! Στην Ουκρανία, αγοράζει συχνά εισιτήρια των αγώνων της Σαχτάρ και τα μοιράζει στα ορφανά. " Ό,τι έχω καταφέρει, το οφείλω στην οικογένεια μου", έχει υποστηρίξει ο Σρνα.
Ο αρχηγός της εθνικής Κροατίας έχει έναν αδερφό που πάσχει από σύνδρομο Down και σε αυτόν αφιερώνει όλα τα γκολ που σημειώνει. Κοντά στην καρδιά του φέρει ένα τατουάζ με το όνομα του, Ιγκόρ. Έχει κάνει τατουάζ αφιερωμένο στη γυναίκα του, Μιρέλα και την κόρη τους, Κάσα. Υπάρχει και ένα σχέδιο με ένα θηλυκό ελάφι (σρνα στα κροατικά είναι το θηλυκό ελάφι).
Το να έχει κάποιος μια μεγάλη καρδιά δεν αποτελεί εγγύηση για μια επιτυχημένη ποδοσφαιρική καριέρα και ο Σρνα έχει δουλέψει πολύ σκληρά στο γήπεδο για να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Στα 16 του χρόνια αποκτήθηκε από τη Χάιντουκ Σπλιτ, αν και αρχικά οι άνθρωποι της δεν είχαν καταλάβει το μέγεθος του ταλέντου του. Άλλωστε έχουν προϊστορία στο να αγνοούν τα ταλέντα της περιοχής. Τόσο ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, όσο και ο Λούκα Μόντριτς δεν θεωρήθηκαν αρκετά καλοί για τη Χάιντουκ στο ξεκίνημα της καριέρας τους.
Αν δεν έδειχνε η Μίλαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του νεαρού, τότε η Χάιντουκ δεν θα τον δέσμευε με συμβόλαιο. Ξεκίνησε να παίζει στα άκρα, μετά στη δεξιά πλευρά, αν και στην εθνική ομάδα παίζει δεξιά στη μεσαία γραμμή. Το 2000, ο βετεράνος Μπίλιτς, επέστρεψε από την Αγγλία στη Χάιντουκ. Μαζί με τον Σρνα έπαιξαν για μια σεζόν προτού ο Μπίλιτς αποσυρθεί από την ενεργό δράση και γίνει προπονητής του συλλόγου. Οι δύο άνδρες δημιούργησαν ένα ισχυρό δεσμό, ο οποίος έγινε ακλόνητος όταν ο Μπίλιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας το 2006. Τέσσερα χρόνια ο Μπίλιτς έκανε αρχηγό τον Σρνα.
Εν τω μεταξύ ο Ντάριο πήγε στη Σαχτάρ το 2003 και "μεγάλωσε" μαζί με τον σύλλογο, κέρδισε το πρωτάθλημα Ουκρανίας αρκετές φορές, όπως επίσης και το Κύπελλο UEFA. Eίχε προτάσεις από την Ισπανία και την Αγγλία, όπως επέλεξε να παραμείνει στο Ντόνετσκ και την περασμένη σεζόν, οδήγησε ως αρχηγός πλέον την ομάδα στους προημιτελικούς του Champions League.
Όταν ο Σρνα έγινε αρχηγός μετά τις αποτυχημένες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010, δεν έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Ορισμένοι είπαν πως είναι πολύ συναισθηματικός χαρακτήρας, δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα του στην ένταση της στιγμής. Άλλοι πάλι υποστήριζαν πως δεν έχει ηγετικές ικανότητες, ενώ αναφέρθηκε και το μουσουλμανικό παρελθόν του (αν και κανένας δεν το έλεγε δημόσια). " Τα ΜΜΕ αμφισβήτησαν αν ήμουν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, όμως ο Σλάβεν πίστεψε σε μένα", είπε ο Σρνα.
Η ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς πέρασε και δύσκολες στιγμές στην προκριματική φάση του Euro 2012 και με την ύφεση να έχει "χτυπήσει" την Κροατία, η ατμόσφαιρα στη χώρα είναι δυσάρεστη. Φάνκε και στο ποδόσφαιρο. Η κριτική με αποδέκτη την εθνική ομάδα έγινε σκληρότερη από ποτέ και ο Σρνα είπε: " Υπήρξαν στιγμές που ένιωθα πως είμαι κατηγορούμενος για το φόνο έξι ανθρώπων. Δεν ντρέπομαι να πω πώς βλέπω ένα ψυχολόγο. Το κάνω για να ελαφρύνω την πίεση. Το χρειάζομαι".
Η πίεση έγινε αποπνικτική όταν η Κροατία κληρώθηκε με την Τουρκία στα προκριματικά του Euro 2012 με τους οπαδούς της εθνικής ομάδας να ζητούν "εκδίκηση" για την ήττα στα πέναλτι το 2008. Η ομάδα του Μπίλιτς πήρε τη νίκη με 3-0 εκτός έδρας, μια από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις και ο επαναληπτικός ήταν τυπική διαδικασία. Η νίκη δεν ήταν αρκετή για να κλείσει το θέμα. " Όχι, ο αγώνας το 2008 θα μας κυνηγάει στο υπόλοιπο της ζωής μας".
Έτσι η Κροατία βρίσκεται ξανά εδώ: Τα περισσότερα μέλη της παλιάς συμμορίας βρίσκονται εδώ, μόλις τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη σε ηλικία, αλλά διαθέτει περισσότερη πείρα. Από όλους τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται εδώ, μόνο ο Σρνα δεν έχει αλλάξει σύλλογο. Είναι ικανοποιημένος στην Ουκρανία, όμως επιζητεί ακόμα μια περιπέτεια με την εθνική ομάδα. " Ας είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει να περάσουμε από τον όμιλο γιατί διαθέτουμε ποιότητα για να το κάνουμε αυτό. Όμως θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα πιο μακριά από την προηγούμενη φορά και να φτάσουμε στα ημιτελικά, γιατί τότε θα παίζαμε στην Ουκρανία μου!".
Ακούγεται σαν μια απρόβλεπτη ομάδα, αλλά τα όνειρα του Σρνα τείνουν να γίνονται πραγματικότητα. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, τότε οι εφιάλτες της Βιέννης θα πάψουν να τους επισκέπτονται.
Ανέκδοτα
Βέντραν Τσόρλουκα
Ο αμυντικός της Τότεναμ, δανεικός στη Λεβερκούζεν, έχει τη φήμη του καρδιοκατακτητή και οι σχέσεις του με διάφορες celebrities, όπως με την πληθωρική πρώην μνηστή του, Ίβα Μπούζοβ, αποτελούν καυτά ρεπορτάζ για τις κροατικές ταμπλόιντ. Όχι πως ο Τσόρλουκα ενοχλείται να βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα, η μητέρα του είδε εφιάλτη, είδε να κυνηγούν τον γιο της μέλη της σερβικής και κροατικής μαφίας και έστειλε email στον γιο της, γράφοντας: "Πρόσεχε τον εαυτό σου, γιε μου. Μην πηγαίνεις σε νυχτερινά κέντρα, μην πίνεις και μείνε μακριά από τις πόρνες!" Τί έκανε ο Τσόρλουκα το email του; Δημοσίευσε το κείμενο στο Facebook.
Νίκο Κράνιτσαρ
Η μεταγραφή του από τη Ντίναμο Ζάγκρεμπ στη Χάιντουκ Σπλιτ προκάλεσε οργή το 2005. Ο πατέρας του και τότε προπονητής της εθνικής ομάδας, ο Ζλάτκο είναι ένας από τους ήρωες της Ντίναμο και ο Νίκο ο νεαρότερος αρχηγός στην ιστορία του συλλόγου. Τσακώθηκε με τη διοίκηση και παραχωρήθηκε τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Περίπου 10,000 άνθρωποι καλωσόρισαν τον παίκτη στο Σπλιτ, κι ενώ οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντίναμο, οι Bad Blue Boys, άναψαν 200 μπλε κεριά έξω από το πατρικό σπίτι του στο Ζάγκρεμπ " σε ένδειξη τιμής μετά το θάνατο", όπως είπαν και έντυσαν ένα γουρουνάκι με τη φανέλα της Ντίναμο με το όνομα του Κράνιτσαρ, υπονοώντας πως ο Νίκο είχε παραπανίσια κιλά.
Τόμισλαβ Ντούμοβιτς
Ο αμυντικός μέσος που έπαιξε για μικρούς συλλόγους στην Κροατία, αλλά το ταλέντο του άνθισε στη Ρωσία λίγο πριν μπει στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, οδηγεί ένα μικρό αυτοκίνητο KIA, μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες, παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις αντί να πηγαίνει σε νυχτερινά κέντρα και έχει αδυναμία στην κλασική ρωσική λογοτεχνία. Τώρα παίζει στη Σαραγόσα με τη μορφή δανεισμού από τη Ντινάμο Μόσχας.
Λούκα Μόντριτς
Ο πλέι μέικερ της Τότεναμ πέρασε την παιδική ηλικία του σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη στην Κροατία, ένα μικρό χωριό ονόματι Μόντριτσι, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος η οικογένεια του αναζήτησε καταφύγιο στο Ζαντάρ. Έμειναν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο στάδιο της ΝΚ Ζαντάρ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Εντουάρντο
Ο πρώην επιθετικός της Άρσεναλ γλύτωσε από τη φτώχεια στην πατρίδα του και ήρθε στην Ντίναμο Ζάγκρεμπ στα 16 του χρόνια, ήταν ολότελα μόνος. Αρχικά, η ομάδα δεν ασχολήθηκε καν να του βρει μια στέγη, οπότε ζούσε σε ένα δωμάτιο δίχως θέρμανση κάτω από τη νότια πλευρά του σταδίου Μακσιμίρ.
Νίκιτσα Γέλαβιτς
Ο θείος του επιθετικού της Έβερτον έχει το ίδιο όνομα με τον ποδοσφαιριστή, κυκλοφορεί με το παρατσούκλι "Ο Πυγμάχος" και λέγεται πως είναι ο "βασιλιάς δίχως στέμμα του υπόκοσμου του Ζάγκρεμπ". Το όνομα του έχει αναμειχθεί σε περιστατικά του οργανωμένου εγκλήματος, σε δικαστικές υποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας ενός αντίπαλου γκάνγκστερ με χειρομβομβίδα στο κέντρο της πόλης το 1999, περιστατικό στο οποίο ένας περαστικός βρήκε το θάνατο. Κάθε φορά απαλλάσεται από όλες τις κατηγορίες. " Με βοήθησε πολύ στην καριέρα μου γιατί με αγαπάει και η σχέση μας είναι καθαρά οικογενειακή", λέει ο Γέλαβιτς ο ποδοσφαιριστής.
Σλάβεν Μπίλιτς
Ο προπονητής πήρε πτυχίο Νομικής κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του, κάτι σπάνιο για ποδοσφαιριστή, αν και λέγεται πως ήταν εύκολο για αυτόν γιατί ο πατέρας του ήταν πρύτανης στο πανεπιστήμιο. Συνήθιζε να παίζει κιθάρα σε ένα εναλλακτικό ροκ συγκρότημα ονόματι Rawbau και έγραψε ένα επιτυχημένο single για την προσπάθεια της Κροατίας στο Euro 2008 με τίτλο "Vatreno ludio" (ξέφρενη τρέλα).
Ανάλυση της Τακτικής
Ο Σλάβεν Μπίλιτς έχει αποδειχθεί ευέλικτος σε ότι έχει να κάνει με τα συστήματα που ακολουθεί. Έχει γυρίσει από 4-1-3-2 σε 4-2-3-1, 4-3-3 ή 4-4-2, αλλά συνήθως με κάποιο μονταρισμένο και ανορθόδοξο τρόπο. Ο προπονητής δεν πιστεύει πως το σύστημα που παρατασσει την ομάδα του παίζει σημαντικό ρόλο στην τακτική πια και δίνει μεγάλη έμφαση σε εντολές ατομικά στους παίκτες. Είναι ένας από τους λίγους προπονητές που συνηθίζει να κατεβάζει πέντε ή ακόμα και έξι επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές στο γήπεδο και πρέπει να του δοθούν εύσημα για αυτό. Ωστόσο, στην περίπτωση της Κροατίας φαίνεται περισσότερο πως γίνεται από ανάγκη παρά από υποχρέωση το να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο.
Η αποχώρηση των αδερφών Κόβατς, Ρόμπερτ και Νίκο, οι οποίοι ήταν αναντικατάστατοι στις θέσεις του κεντρικού αμυντικού και του αμυντικού μέσου, ήταν μεγάλος πονοκέφαλος για τον Μπίλιτς μετά το Euro 2008. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έμεινε με πολλές επιλογές μπροστά και λίγες πίσω. Αυτό μεταφράζεται από την επιθυμία του να βάλει δύο επιθετικογενείς ακραίους αμυντικούς, αφήνοντας εκτεθειμένους τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει πλέον τον Νίκο Κόβατς για να τους προστατεύσει.
Για αυτό τοποθετεί την αμυντική γραμμή του πιο βαθιά και αναγκάζει τον Λούκα Μόντριτς και τους μέσους που παίζουν στη γραμμή να γυρίζουν πίσω. Επιπλέον, όταν αντιμετωπίζουν ομάδες με συμπαγές κέντρο, οι επιθετικοί οφείλουν να γυρίζουν πίσω για να κερδίσουν τη μπάλα. Είναι απαιτητικό πλάνο, τόσο στην τακτική, όσο και στο θέμα της φυσικής κατάστασης και δύσκολα μπορείς να το φέρεις εις πέρας δίχως προσεκτική πρετοιμασία, μια πολυτέλεια που η ομάδα, τα μέλη της οποίας είναι διασκορπισμένα σε όλη την Ευρώπη και συγκεντρώνονται για λίγες μέρες πριν από τους αγώνες, δεν είχε κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης. Αλλά αυτό τους δίνει και ελπίδα. Τόσο ο Μπίλιτς, όσο και οι ποδοσφαιριστές έχουν εκφράσει την ελπίδα πως όλα θα μπουν στη θέση τους ενόψει του τουρνουά, γιατί θα έχουν αρκετό καιρό μπροστά τους για να προετοιμαστούν.
Παίζοντας δυνατά και πιεστικά σε διάταξη 4-4-2 νίκησαν την Κροατία με 3-0 στην Κωνσταντινούπολη και αυτή είναι μια πιθανότητα με αντίπαλο την Ιταλία, ωστόσο θεωρείται απίθανο να χρησιμοποιήσουν το ίδιο πλάνο απέναντι στην Ιρλανδία. Με αντίπαλο την ομάδα του Τζοβάνι Τραπατόνι, ο Μπίλιτς μπορεί να προσθέσει τον Εντουάρντο και τον Νίκιτσα Γέλαβιτς στην επίθεση. Ο Μπίλιτς είναι ένας μοντέρνος προπονητής που παρακολοθεί όλες τις εξελίξεις στην τακτική και δεν αποκλείεται να καταλήξει με κάτι καινούργιο σε αυτό το τουρνουά.
Σίγουρη θέση στη βασική ενδεκάδα στα ματς με την Ιρλανδία και την Ιταλία είναι ο Στίπε Πλετίκοσα (τερματοφύλακας) ή ο Τόμισλαβ Ντούμοβιτς ή Όγκνιεν Βουκόγεβιτς στη θέση του αμυντικού μέσου, ο Ντάριο Σρνα (πιθανότατα ως δεξί χαφ ή πιθανότατα αμυντικός ή δεξιός αμυντικός), ο Λούκα Μόντριτς στο κέντρο της μεσαίας γραμμής και πιθανότατα ο Ίβιτσα Όλιτς και ο Μάριο Μάντζουκιτς στην επίθεση.
Ο Βέντραν Τσόρλουκα είναι αναντικατάστατος, αν και είναι σπάνια ξεκάθαρη η θέση που παίζει. Αισθάνεται άνετα ως δεξί μπακ, αλλά μπορεί να του ζητηθεί να μετακινηθεί αριστερά ή στο κέντρο ή ακόμα να παίξει ως αμυντικός μέσος.
Και αν ο Μπίλιτς έχει πολλές επιλογές στη μεσαία γραμμή (Ίβαν Ράκιτιτς, Νίκο Κράνιτσαρ, Ίβαν Περισιτς) και ειδικά στην επίθεση (Εντουάρντο, Νίκιτσα Γέλαβιτς, Νίκολα Καλινιτς και ορισμένοι άλλοι), στην άμυνα έχει πρόβλημα. Αν ο Μπίλιτς επιλέξει να ξεκινήσει τον Τσόρλουκα, ο Γιο Σίμουνιτς της Ντίναμο, ο Ντέγιαν Λόβρεν της Λιόν και ο Γκόρντον Σίλντενφελντ της Άιντραχτ θέτουν υποψηφιότητα για το κέντρο της άμυνας, ενώ ο ο Ντομάγο Βίντα και ο Σίμε Βρσάλκο (δεξιά) και ο Ίβαν Στρίνιτς της Ντνίπρο ή ο Ντάνιελ Πράνγιτς της Μπάγερν (αριστερά) μπορεί να ξεκινήσουν ως αμυντικοί.
Ο Μπίλιτς είναι λιγότερο προβλέψιμος από κάθε άλλο πρώην προπονητή της εθνικής. Για την ακρίβεια, είναι πιθανά δίκαιο να πούμε πως είναι λιγότερο προβλέψιμος από κάθε άλλο ομοσπονδιακό προπονητή. Κι αν ορισμένοι θα μπορούσαν να πουν πως το "παιχνίδι" του αποτελεί δείγμα έλλειψης οράματος, πιο κοντά στην αλήθεια είναι πως ο Μπίλιτς προσπαθεί να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί από μια περιορισμένη δεξαμενή ποδοσφαιριστών. Για τους Κροάτες αποτελεί πηγή ελπίδας!
Το Sport24.gr συμμετέχει αποκλειστικά στο EURO 2012: THE EXPERTS’ NETWORK υπό τη διοργάνωση της Guardian , με τη συμμετοχή μερικών από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Μαζί με άλλα 15 ευρωπαϊκά αθλητικά ειδησεογραφικά Μέσα - ανάμεσα τους η La Stampa, El Pais, η Maisfutebol, η So Foot, οι Irish Times και βεβαίως η Guardian - το Sport24.gr συμμετέχει ως αποκλειστικός συνεργάτης του Euro 2012 Network για την Ελλάδα.