Nτελίριο με Ζιλμπέρτο Σίλβα
"Ήταν επιθυμία του Ζιλμπέρτο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Άρσεναλ. Βιογραφικό Σίλβα (vds!)
Την Παρασκευή η Άρσεναλ έστειλε εγγράφως την αποδοχή της πρότασης του Παναθηναϊκού, οπότε αυτό που απομένει είναι η υπογραφή του αρχηγού της Εθνικής Βραζιλίας στο συμβόλαιο. Ο Νίκος Πατέρας μετά το φαξ των Λονδρέζων είχε νέα επικοινωνία με τον Βραζιλιάνο άσο για να τον ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις. Ο Σίλβα απο την πλευρά του επανέλαβε οτι μπορεί να υπολογίζεται σαν παίκτης του Παναθηναϊκού, τονίζοντας οτι θα υπέγραφε άμεσα τα συμβόλαια αλλά στην φάρμα όπου κάνει διακοπές δεν έχει φαξ, οπότε θα πρέπει να περιμένει λίγες μέρες για να ντυθεί στα "πράσινα".
K. Φράιερ: "Ο Ζιλμπέρτο ήθελε Παναθηναϊκό"
Η επιθυμία του Ζιλμπέρτο Σίλβα να αγωνιστεί στην Ελλάδα έπαιξε ίσως το σημαντικότερο ρόλο στην υλοποίηση της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό. Αυτό αποκάλυψε στη "SportDay" ο γενικός διευθυντής της Άρσεναλ, Κέιν Φράιερ. Αρχικά, επιβεβαίωσε πως η ομάδα του έστειλε υπογεγραμμένο το έγγραφο που συναινεί για τη παραχώρηση του παίκτη (1.25 εκατ. ευρώ) και παράλληλα τόνισε πως υπήρξαν και άλλοι σύλλογοι που ενδιαφέρθηκαν να τον αποκτήσουν.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Φράιερ
Κύριε Φράιερ, αληθεύει ότι η Αρσεναλ απέστειλε φαξ, με το οποίο δέχθηκε την προσφορά του Παναθηναϊκού για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα;
"Ναι, είναι αλήθεια. Δεχθήκαμε την προσφορά και ο Ζιλμπέρτο πηγαίνει στον Παναθηναϊκό. Μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για οριστική συμφωνία. Μένουν μόνο οι υπογραφές από τον παίκτη".
Γνωρίζετε πότε θα βρεθεί στη χώρα μας ο Σίλβα;
"Θα ταξιδέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά ποια μέρα...".
Είχατε προτάσεις από άλλες ομάδες για παραχώρηση του;
"Ναι, είχαμε κι άλλες προτάσεις, αλλά επιτρέψτε μου να μη σας πω από ποιες ομάδες".
Τότε, για ποιο λόγο δεχθήκατε την πρόταση του Παναθηναϊκού;
"Δεχθήκαμε την επιθυμία του Ζιλμπέρτο. Ο παίκτης ήθελε να πάει στην Ελλάδα, στον Παναθηναϊκό, και εμείς δεν θέλαμε να του σταθούμε εμπόδιο. Ηταν καθαρά επιθυμία του ποδοσφαιριστή".
Κύριε Φράιερ, γνωρίζετε πολύ καλά τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει ενθουσιαστεί από αυτή τη μεταγραφή. Τι μπορούν να περιμένουν από τον παίκτη;
"Κοιτάξτε, μιλάμε για σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Είναι εργάτης μέσα στο γήπεδο και παράλληλα μπορεί να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Εχει την προσωπικότητα και, φυσικά, τα προσόντα να το κάνει. Ο κόσμος να περιμένει να δει έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή, επαγγελματία 100%, που κάνει όλη τη δουλειά για την ομάδα του".
Ο Σίλβα θα συναντήσει τον Χενκ Τεν Κάτε, που μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν στον πάγκο της Τσέλσι...
"Γνωρίζω τον κ. Τεν Κάτε και ξέρω ότι είναι κάπως αυστηρός. Ομως δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αντίθετα με τον Ζιλμπέρτο. Δεν μιλάμε, σε καμία περίπτωση, για παίκτη που συμπεριφέρεται σαν σταρ. Κάθε άλλο. Είναι απλός και, όπως σας είπα, κάνει τα πάντα για την ομάδα. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας...".
To βιογραφικό του Ζιλμπέρτο Σίλβα
Ο Ζιλμπέρτο Απαρεσίντο ντα Σίλβα, κοινώς Ζιλμπέρτο Σίλβα, γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1976 στη Λαγκόα ντα Πράτα, στη Μίνας Γκεράις της Βραζιλίας.
Αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού μέσου και ξεκίνησε την καριέρα του το 1997 στην Αμέρικα Μινέιρο, μετά από πέντε χρόνια στα τμήματα υποδομής της ομάδας. Εκεί αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β' κατηγορίας της Βραζιλίας και την άνοδο στην Α' κατηγορία. Μετά τον υποβιβασμό της ομάδας και πάλι στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία το 1999, ο Σίλβα βοήθησε την Αμέρικα να τερματίσει στη δεύτερη θέση.
Αμέσως μετά τον ανακάλυψε η συμπολίτισσα Ατλέτικο Μινέιρο, που ήταν από τις πρωταγωνίστριες ομάδες της χώρας και το 2000 τον απέκτησε. Εκεί ο προπονητής της ομάδας, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, τον μετακίνησε από τη θέση του κεντρικού αμυντικού σε αυτήν του αμυντικού μέσου, όπου ταίριαξε αμέσως και αποτέλεσε την αποκάλυψη για την ομάδα του.
Με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις κέρδισε την κλήση του Λουίς Φελίπε Σκολάρι στη "σελεσάο" το 2001 για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002. Το ντεμπούτο του έγινε στις 7 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, με αντίπαλο τη Χιλή, ενώ στην αναμέτρηση με τη Βολιβία στις 7 Νοεμβρίου βρέθηκε για πρώτη φορά στην αρχική ενδεκάδα.
Εν τω μεταξύ, η κλήση του στο ρόστερ της Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 αποτέλεσε έκπληξη, καθώς κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έπαιζε βασικό ρόλο στη "σελεσάο". Ωστόσο, ο αρχηγός των "καριόκας", Έμερσον, τραυματίστηκε πριν την έναρξη της διοργάνωσης και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Σκολάρι από τα "μαλλιά".
Δεν έχασε λεπτό από τους αγώνες της Βραζιλίας και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η "σελεσάο" κατέκτησε το τρόπαιο. Οι εμφανίσεις του αυτές τον ανήγαγαν αυτόματα σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στη θέση του παγκοσμίως.
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Σίλβα εξέφρασε την επιθυμία του να αγωνιστεί στην Αγγλία και το όνειρό του έγινε πραγματικότητα με τη μεταγραφή του στην Άρσεναλ τον Αύγουστο του 2002 αντί 5.7 εκατομμυρίων ευρώ. Τέσσερις μέρες μετά την άφιξή του στο "Νησί", πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους "κανονιέρηδες", στις 11 Αυγούστου, στο "Κομιούνιτι Σιλντ" με τη Λίβερπουλ, όταν ο Αρσέν Βενγκέρ τον πέρασε στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Βραζιλιάνο να σημειώνει μάλιστα το νικητήριο γκολ.
Στις 27 Αυγούστου, με αντίπαλο τη Γουέστ Μπρομ, αγωνίστηκε για πρώτη φορά βασικός, ενώ ένα μήνα αργότερα, στον αγώνα με την Αϊντχόφεν για το Τσάμπιονς Λιγκ, σημείωσε το γρηγορότερο γκολ της διοργάνωσης, μόλις 20.07 δευτερόλεπτα μετά το εναρκτήριο λάκτισμα.
Η χρονιά βρήκε τον Σίλβα κυπελλούχο Αγγλίας, με την Άρσεναλ να νικάει στον τελικό με 1-0 την Σαουθάμπτον και το Βραζιλιάνο να αποτελεί σταθερά βασική επιλογή για τον Βενγκέρ καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Η επόμενη χρονιά ήταν ακόμα καλύτερη για τον Σίλβα, με την ομάδα του να κατακτά το πρωτάθλημα στην Premier League και το Βραζιλιάνο να έχει συμμετοχή στους 32 από τους 38 αγώνες που η Άρσεναλ έμεινε αήττητη.
Τη σεζόν 2004-2005 ο Σίλβα άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στη μέση, γεγονός που τον ανάγκασε να επιστρέψει στη Βραζιλία για αποθεραπεία, με αποτέλεσμα να επιστρέψει έξι μήνες αργότερα. Η απουσία ήταν εμφανής στους "κανονιέρηδες", που σε αντίθεση με την προηγούμενη εξαιρετική σεζόν, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, αλλά αρκέστηκαν στο Κύπελλο Αγγλίας, επικρατώντας στον τελικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι.
Το επόμενο καλοκαίρι αγωνίστηκε με την εθνική Βραζιλίας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο η "σελεσάο" κατέκτησε, βρίσκοντας μάλιστα στο δρόμο της το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Στις 18 Οκτωβρίου 2005 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως αρχηγός της Άρσεναλ, ενώ δεν έλειψε και από τον τελικό τους Τσάμπιονς Λιγκ στις 17 Μαΐου 2006 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όπου η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 2-1.
Συμμετείχε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, όπου όμως η Βραζιλία δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τα προημιτελικά.
Ένα χρόνο αργότερα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στη "σελεσάο", με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής Νότιας Αμερικής στο Κόπα Αμέρικα.
Καριέρα
1988-1993 Αμέρικα Μινέιρο (τμήματα υποδομής)
1997-2000 Αμέρικα Μινέιρο 20 συμμετοχές - 1 γκολ
2000-2002 Ατλέτικο Μινέιρο 62 - 4
2002-2008 Άρσεναλ 170 - 17
2001-τώρα Βραζιλία 59 - 3
Τίτλοι
Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 (Βραζιλία)
Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2005 (Βραζιλία)
Κόπα Αμέρικα 2007 (Βραζιλία)
Κομιούνιτι Σιλντ 2002, 2004 (Άρσεναλ)
Κύπελλο Αγγλίας 2003, 2005 (Άρσεναλ)
Πρωτάθλημα Αγγλίας 2004 (Άρσεναλ)
"Πόρτα" απο Σίμουνιτς (;)
Ο Γιόζιπ Σίμουνιτς φέρεται να απέρριψε πρόταση του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα οι "πράσινοι" έκαναν κρούση στην Χέρτα για τον Κροάτη αμυντικό, όμως ο ίδιος δεν ήταν θετικός στο ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, για την ακρίβεια ήταν αρνητικός να φύγει απο το Βερολίνο: "Ακόμη και αν Χέρτα θέλει να με παραχωρήσει, εγώ θα μείνω" είπε χαρακτηριστικά ο 30χρονος αμυντικός που "πάγωσε" τις συζητήσεις και με την Φούλαμ.
Στα δύσκολα και οι διεθνείς
Οι διεθνείς τις προηγούμενες μέρες δούλεψαν στην βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, όμως απο το Σάββατο μπήκαν και αυτοί στα... δύσκολα, καθώς ο Τεν Κάτε τους συμπεριέλαβε στην τακτική. ο Ολλανδός τεχνικός χώρισε τους "πράσινους" σε δυο ενδεκάδες και για 45' έπαιξαν διπλό, με τον τεχνικό του "τριφυλλιού" να διακόπτει και να κάνει παρατηρήσεις όποτε έβλεπε κάποιο λάθος.
Το βασικά στοιχεία που ζητούσε από τους ποδοσφαιριστές του ήταν να πιέζουν ψηλά, να έχουν μικρές αποστάσεις οι γραμμές και καλή κυκλοφορία της μπάλας, χωρίς να σηκώνεται η μπάλα απο το έδαφος.
Στο σημερινό διπλό υπήρχαν κάποια αξιοσημείωτα. Ο Λουκάς Βύντρα αγωνίστηκε σε ρόλο κεντρικού αμυντικού με τον Γιάννη Γκούμα στο πλευρό του, ο Σαλπιγγίδης δεν ήταν σε θέση φορ αλλά δεξί χαφ-εξτρέμ, ο Χριστοδουλόπουλος αριστερό χαφ-εξτρέμ, ενώ πίσω απο τον καθαρόαιμο φορ μοιράστηκαν την θέση Ρουκάβινα και Κλέϊτον.
Στο διπλό βεβαίως δεν συμμετείχαν όλοι οι παίκτες, καθώς Καραγκούνης και Λεοντίου ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα, ενώ Μόρις, Παπαδόπουλος, Ρομέρο, Σάμιος, Βλάχος, Ποσεμπόν, Ν’ Ντόι και οι δύο γκολκίπερ Καρνέζης και Ταμπάκης δούλευαν με τον Λόρενς Εμπεν στην φυσική κατάσταση.
Την προπόνηση παρακολούθησε και ο διευθυντής ποδοσφαίρου των "πρασίνων" Κώστας Αντωνίου, ο οποίος επέστρεψε στο Ίρντνινγκ ικανοποιημένος μετά την συμφωνία με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα.
Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα εν δράσει...