Ντεπορτίβο: Η πορεία προς το "θαύμα" και τον τίτλο του 2000
Το Sport24.gr θυμάται με τη βοήθεια των Χαβιέρ Ιρουρέτα, Μανουέλ Πάμπλο και Τζαλμίνια το "θαύμα" που συνετελέσθη στην Ισπανία τη 19η Μάη του 2000. Την κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού πρωταθλήματος από την Ντεπορτίβο. (photos, videos)
Εν αρχή (1994) ην το δράμα. Στη συνέχεια έπεται η... "εκδίκηση". Με τη μορφή ρεβάνς που φέρει δικαίωση και κάθαρση. Ο δρόμος δύσβατος, το τέρμα του οποίου δυσδιάκριτο. Σαν το βλέμμα με το οποίο αντικρίζεις τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού από το "καμάρι" της Γαλικίας.
Την Κορούνια (Λα Κορούνια στην ισπανική, Α Κορούνια στη γαλιθιάνικη γλώσσα η οποία έχει πολλά πορτογαλικά στοιχεία). Η Ντεπορτίβο (σ.σ αθλητικός/ό σε μετάφραση από την ισπανική γλώσσα) είναι το καμάρι της Κορούνια. Και το "Ριαθόρ" το κάστρο της, ο ναός της.
Τη σεζόν 1993/1994 έχασε το πρωτάθλημα για ένα πέναλτι. Μπαρτσελόνα και Ντεπορτίβο αναδείχθηκαν ισόβαθμες στους 56 βαθμούς, αλλά οι "μπλαουγκράνα" υπερτέρησαν στην ισοβαθμία. Ο Θανάσης Κρεκούκιας περιέγραψε το "δράμα του Ριαθόρ" τη σεζόν εκείνη ( ακολουθεί το παρακάτω απόσπασμα από το αντίστοιχο κείμενο του Sport24.gr).
ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ 1994
Την τελευταία αγωνιστική, στις 14 Μαΐου του 1994, το κατάμεστο "Ριαθόρ" υποδέχεται τη Βαλένθια του Γκους Χίντινκ, ενώ την ίδια στιγμή στο "Καμπ Νόου" της Βαρκελώνης, η Σεβίλλη του Λουίς Αραγονές παρατάσσεται απέναντι στους "μπλαουγκράνα"
Η Ντέπορ χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη γιατί δεν την ευνοεί η ισοβαθμία. Η Βαλένθια είναι αδιάφορη, ενώ η Σεβίλλη ήθελε μόνο νίκη επί της ομάδας της Βαρκελώνης για να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες που είχε για να πάρει το τελευταίο εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA.
Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 5-2 τη Σεβίλλη και όλοι είχαν στήσει... αυτί στη Γαλικία και το ματς της Ντεπορτίβο με τη Βαλένθια, το οποίο ήταν ισόπαλο 0-0.
Στο "Ριαθόρ" παίζεται το τελευταίο λεπτό όταν.... Όταν ο Νάντο μπαίνει στην περιοχή της Βαλένθια, ο Σερέρ τον ανατρέπει και ο Λόπεθ Νιέτο σφυρίζει πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Χαμός. Ντελίριο. Οι Ντεπορτιβίστας πανηγυρίζουν, την ίδια στιγμή που οι κερκίδες έχουν πάρει φωτιά. Όμως στη μοναδική αλλαγή που έχει κάνει ο Αρσένιο στη διάρκεια του παιχνιδιού, έχει βγει ο σπεσιαλίστας Ντονάτο. Όλα τα μάτια πέφτουν πάνω στον Μπεμπέτο, αλλά ο Βραζιλιάνος, έχοντας λυγίσει από την πίεση, αρνείται να εκτελέσει την εσχάτη.
Το "στοχειωμένο" χαμένο πέναλτι του Τζούκιτς
Την ίδια στιγμή οι οπαδοί της Μπάρσα κάθονται παγωμένοι στις θέσεις τους, αδύναμοι να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει. Ο Κρόιφ ψάχνει μάταια ένα τσιγάρο. Στο "Ριαθόρ" οι συμπαίκτες και ο Αρσένιο κοιτούν τον Μπεμπέτο αποσβολωμένοι. Οι φίλοι του, Μάουρο Σίλβα και Ντονάτο προσπαθούν να τον μεταπείσουν. Μάταια. Τότε ο Τζούκιτς παίρνει τη μπάλα και την στήνει στο σωστό σημείο. Απομακρύνεται και για λίγα δευτερόλεπτα κοιτάζει προς την αντίπαλη εστία. Η σιγή είναι θεατρική. Στο "Ριαθόρ" και στο "Καμπ Νόου" δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος. Ο Σέρβος κινείται προς τη μπάλα, σουτάρει άτσαλα και ο τερματοφύλακας της Βαλένθια, Γκονθάλεθ, μπλοκάρει. Το δράμα στην κορύφωση του. Δευτερόλεπτα μετά ο Λόπεθ Νιέτο σφυρίζει τη λήξη του αγώνα στέλνοντας την Ντέπορ στην κόλαση.
Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από το τέλος της προηγούμενης σεζόν, μέχρι και τον τίτλο του πρωταθλήματος. Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιούνη του 1999. Η αυλαία της La Liga για τη σεζόν 1998 - 1999 πέφτει. Η Μπαρτσελόνα παίρνει τον τίτλο με διαφορά από τη δεύτερη, Ρεάλ Μαδρίτης. Τρίτη έρχεται η Μαγιόρκα, η οποία μαζί με την τέταρτη, Βαλένθια, συμμετέχουν στα προκριματικά του Champions League.
Η Θέλτα στην πέμπτη θέση και η Ντεπορτίβο στην έκτη θέση εξασφαλίζουν την έξοδό τους στο (τότε) UEFA, η Εσπανιόλ πηγαίνει Intertoto και η Μπιλμπάο μένει με άδεια τα χέρια.
Στη Γαλικία σχεδιάζουν άλλη μια ήρεμη χρονιά μακριά από τα "φώτα" της δημοσιότητας. Ο "αρχιτέκτονας" παραμένει ο ίδιος, απλά αλλάζει λίγο τα υλικά και τη συνταγή.
Εξάλλου, είχε αναλάβει μόλις την προηγούμενη σεζόν την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Μαζί με το μύθο της Ντεπορτίβο θα διατράτωνε και το δικό του προπονητικό.
Ο Χαβιέρ Ιρουρέτα σε προπόνηση της Ντεπορτίβο
Ο Χαβιέρ Ιρουρέτα είναι ένας Βάσκος, ο οποίος πέρασε τη μισή ποδοσφαιρική του ζωή στη Μαδρίτη (Ατλέτικο) και την άλλη μισή του στο Μπιλμπάο (Αθλέτικ).
Η μέχρι τότε προπονητική του δεν είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Κινούμενη ως επί το πλείστον στον ισπανικό Βορρά. Στη Λογρονιές, στην Οβιέδο, στη Ράθινγκ Σανταντέρ, στη Μπιλμπάο, στη Σοθιεδάδ, στη Θέλτα.
Εκείνο το καλοκαίρι αποχωρούν από τη Γαλικία, ο Νιγηριανός γκολκίπερ, Πίτερ Ρουφάι, ο Γάλλος αμυντικός, Ζερόμ Μπονισέλ, ο Μαροκινός μέσος, Μουσταφά Χατζί, ο Γάλλος μέσος, Στεφάν Ζιανί, και ο Μαροκινός πρώην επιθετικός και του Άρη, Σαλαχεντίν Μπασίρ.
Ο αρχιτέκτονας της "Superdepor", Χαβιέρ Ιρουρέτα, μίλησε στο Sport24.gr για τη σεζόν του τίτλου, τα κρίσιμα ματς και την ισότητα εκείνης της εποχής σε σχέση με τη σημερινή... ανισότητα.
"Κρίσιμα ήταν όλα τα ματς. Στο Σανταντέρ, στο Οβιέδο, παντού. Το πιο σημαντικό ήταν ότι στην έδρα μας κερδίζαμε συνέχεια και τακτικά. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μαζεύαμε τρίποντα στην έδρα μας.
Η τύχη πάντα παίζει το ρόλο της. Άλλες φορές θετικό, άλλες αρνητικό. Ήταν ατυχία, αυτό που συνέβη πριν από χρόνια με τον Τζούκιτς. Αλλά δεν ήταν τύχη αυτό το πρωτάθλημα. Το δείχνουν και οι θέσεις που κερδίσαμε τις επόμενες σεζόν. Δεν είναι τύχη μετά από τόσες αγωνιστικές να έρθεις πρώτος, την επόμενη σεζόν δεύτερος, ξανά δεύτερος και μετά τρίτος.
Ιρουρέτα: Βέβαια, να είμαι ειλικρινής τότε το πρωτάθλημα ήταν πιο... ίσο. Σήμερα υπάρχουν 2-3 ομάδες. Αλλά δεν ήταν τύχη αυτό το πρωτάθλημα. Το δείχνουν και οι θέσεις που κερδίσαμε τις επόμενες σεζόν.
Από το 1994 στην ομάδα, εξάλλου, ήταν μόνον ο Φραν, ο Ντονάτο και ο Μάουρο Σίλβα. Όσο κυλούσε το πρωτάθλημα και ήμασταν στην πρώτη θέση, το νιώθαμε ως υποχρέωση να φέρουμε τον τίτλο στο "Ριαθόρ".
Είναι καλό για το ποδόσφαιρο να υπάρχουν που και που εκπλήξεις. Στην Ισπανία - ειδικά - είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς τα μπάτζετ των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Χάρηκα που πέρυσι στην Αγγλία το πήρε ο φίλος μου ο Ρανιέρι. Είναι καλό για το ποδόσφαιρο.
Δεν κερδίζουν οι ομάδες μόνο, αλλά κερδίζουν και οι ίδιοι οι παίκτες. Βέβαια, μετά είναι δύσκολο να μείνουν στην ομάδα γιατί έρχεται η μεγάλη ομάδα και τους αγοράζει.
Βέβαια, να είμαι ειλικρινής τότε το πρωτάθλημα ήταν πιο... ίσο. Σήμερα υπάρχουν 2-3 ομάδες. Είναι η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο".
Οι προσθήκες μελετημένες. Βίκτορ Σάντσεθ. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και πρώην βοηθός τεχνικού κι τεχνικός του Ολυμπιακού είδε την καριέρα του να τελειώνει στη Ρεάλ, πέρασε την προηγούμενη σεζόν στο Σανταντέρ με τη φανέλα της Ράθινγκ και πήγε στην Κορούνια για να στεριώσει.
Φυσικά το "πακέτο" από την Τενερίφη. Ο Γιουγκοσλάβος αμυντικός μέσος, Σλάβισα Γιοκάνοβιτς, και ο Ολλανδός επιθετικός, Ρόι Μακάι. Συνεχίζει ο Σονγκο'ό στα γκολπόστ, οι Μανουέλ Πάμπλο, Νουρεντίν Ναϊμπέτ και Γκαμπριέλ Σούρερ στην άμυνα, η βραζιλιάνικη παρέα των Μάουρο Σίλβα, Ντονάτο και Φλάβιο Κονσεϊσάο στο κέντρο, ο Φραν με τον Λιονέλ Σκαλόνι και στην επίθεση ο Παουλέτα με τον Τούρου Φλόρες.
Το πρωτοσέλιδο της "Mundo Deportivo" την επόμενη ημέρα της κατάκτησης του τίτλου
Ο "κορμός", δηλαδή, ήταν έτοιμος. Η σεζόν ξεκινά στις 22 Αυγούστου με την Αλαβές. Το "Ριαθόρ" δίνει το πρώτο του "σήμα" για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Η Ντέπορ, ή "Σούπερντεπορ" όπως θα γίνει ευρύτερα γνωστή, επικρατεί με 4-1 της ομάδας από τη Βιτόρια.
Ίσως αυτή ήταν και η πρώτη συστατική επιστολή του Ολλανδού νέου ινδάλματος προς το κοινό που θα τον λάτρευε. Χατ-τρικ από τον Ρόι Μακάι (το άλλο γκολ ο Τζαλμίνια), ο οποίος "κούμπωσε" εξαιρετικά πάνω στον Πέδρο Παουλέτα.
Η "λευκή ισοπαλία" με την Μπέτις στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" έρχεται να δώσει τη θέση της σε μια άνετη επικράτηση επί της Βαγιαδολίδ στο "Ριαθόρ". Το πρώτο "crash test" έρχεται στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" την 4η αγωνιστική με τους "ντεπορτιβίστας" να φεύγουν με το βαθμό από την ισπανική πρωτεύουσα χάρη στο γκολ του Τζαλμίνια.
Η αστάθεια γίνετα για λίγο ρουτίνα στη Γαλικία, καθώς ακολουθεί η εντός έδρας ήττα από τη Νουμάνθια, αλλά και το διπλό στο Μπιλμπάο επί της Αθλέτικ (2-3) με την υπέροχη κεφαλιά του Παουλέτα και το γκολ - για σεμινάριο επιμονής και υπομονής - από τον Φλάβιο Κονσεϊσάο. Ισοπαλία στη Μαγιόρκα, ήττα στο "Μεστάγια" με εντός έδρας νίκες να παρεμβάλλονται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να "σπάσουν" τη... μονοτονία.
Στα τέλη του Οκτώβρη (10η) αγωνιστική έρχεται άλλη μια νίκη, αλλά με ιδιαίτερη σημασία. Είναι επί της Μπαρτσελόνα με τον Ρόι Μακάι να παίρνει το όπλο του, παρά την προσπάθεια του Ριβάλντο να "πληγώσει" την πρώην του ομάδα.
Κρατήστε την ημερομηνία αυτή. Ήταν η 30ή ημέρα του Οκτώβρη. Από εκεί και μετά, η Ντεπορτίβο θα κέρδιζε όλα τα ματς του ισπανικού πρωταθλήματος (εντός κι εκτός) μέχρι και την 22η ημέρα του Δεκέμβρη.
"Sufriendo" που λένε και οι Ισπανοί. Υποφέροντας, δηλαδή. Με πέναλτι στο Οβιέδο, με αυτογκόλ του Γκερέρο στο Σαν Σεμπαστιάν, με τον "πανταχού παρόντα" Τούρου Φλόρες επί της Θέλτα στο "Ριαθόρ". Όλα αυτά τα 0-1 ή 1-0 ήταν τρίποντα. Ικανή και αναγκαία συνθήκη να δώσουν στην ομάδα του Ιρουρέτα μια ώθηση.
Αυτό το ματς στο "Ανοέτα" ήταν και από τα πιο κρίσιμα της σεζόν καθώς η τύχη ευνόησε την Ντεπορτίβο, όπως παραδέχθηκε ο Μανουέλ Πάμπλο - ο οποίος πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του ζωή στην ομάδα αυτή (με εξαίρεση τα πρώτα χρόνια στη Λας Πάλμας) - στο Sport24.gr.
"Δεν πιστεύω σε ρεβάνς και εκδικήσεις. Αλλά, ναι, είναι αλήθεια πως όταν φθάσαμε σε αυτό το σημείο όλοι το σκέφτηκαν. Ότι αυτή η ομάδα και οι οπαδοί της το άξιζαν. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν συγκρίσεις. Κανείς δεν πίστευε ότι θα αντέχαμε έως το τέλος. Αλλά, στην τελική, δεν κάναμε μόνο μια καλή χρονιά. Παλέψαμε κι άλλες σεζόν για τον τίτλο και τα πήγαμε καλά και στην Ευρώπη.
Όταν πήραμε μια διαφορά ασφαλείας εννιά βαθμών, αν και ήταν νωρίς αρχίζαμε να το πιστεύουμε. Όσο αυτό διαρκούσε, το πιστεύαμε πιο πολύ.
Ο Μανουέλ Πάμπλο μαρκάρει τον Πάμπλο Γκαρσία (τεχνικός Κ20 του ΠΑΟΚ) σε ματς μεταγενέστερης χρονιάς
Απογοητευτήκαμε όταν γυρίσαμε από τις διακοπές των Χριστουγέννων και χάσαμε τρία ματς στη σειρά. Η Μπαρτσελόνα μας πλησίασε στους τρεις βαθμούς.
Έπαιξε ρόλο και η τύχη. Για παράδειγμα υπάρχει ένα ματς απέναντι στη Σοθιεδάδ. Έχουμε παίξει άσχημα, δεν έχουμε κάνει ούτε ένα σουτ και φύγαμε με το τρίποντο χάρη σε αυτογκόλ. Το "κλειδί" ήταν ότι πήραμε τα ματς στο "Ριαθόρ" και κυρίως ότι ήμασταν συνεπείς στο ραντεβού μας στο τελευταίο ματς.
Υπήρχε μείγμα παικτών με εμπειρία και παικτών που είχαν τη "δίψα" να καταφέρουν κάτι σπουδαίο. Σήμερα, είναι δύσκολο να κάνεις σύγκριση γιατί έχουν μεγαλώσει οι οικονομικές αποστάσεις. Αλλά και οι βαθμολογικές, ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς".
Αυτό το σερί διεκόπη στο "Ρομαρέδα" και την ήττα (2-1) από τη Σαραγόσα, ενώ ακολούθησε κι άλλο "χαστούκι" από τη Σανταντέρ, η οποία πέρασε με 3-0 από τη Γαλικία χάρη σε δύο γκολ του πρώτου σκόρερ εκείνης της σεζόν, Σάλβα Μπαγέστα.
Η "κοιλιά" είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη. Ισοπαλία χωρίς γκολ στη Βαρκελώνη με την Εσπανιόλ, ήττα στη Βιτόρια από την Αλαβές. Ευχάριστο "διάλειμμα" με τη νίκη επί της Μπέτις και... συντριβή (4-1) στο "Χοσέ Θορίγια" από τη Βαγιαδολίδ.
Κάπου εκεί, όμως, το "θηρίο" ξυπνά. Στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με το επιβλητικό 5-2 επί της Ρεάλ - σε ένα ματς όπου ο Τζαλμίνια έκανε όργια απέναντι στον Ίκερ Κασίγιας - και παρά την εκτός έδρας ήττα στη Νουμάνθια, ακολουθούν δύο σερί νίκες. Νέα ανώμαλη προσγείωση στη Μάλαγα, ξανά αστάθεια, ήττα και στη Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα. Η "Σούπερντεπορ" υφίσταται ήττες στο "Βαγιέκας" και στο Βίγκο, αλλά "καθαρίζει" και με σχετική ευκολία τα ματς στην έδρα της.
Αυτή η σταθερότητα εντός έδρας ήταν που οδήγησε την Ντέπορ στο θαύμα, όπως εξηγεί ο Βραζιλιάνος βιρτουόζος μέσος εκείνης της ομάδας, Τζαλμίνια, στο Sport24.gr: "Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε στο μυαλό μας κάποια διάθεση για εκδίκηση. Δεν παίξαμε καλά μόνο εκείνη τη σεζόν. Η ομάδα είχε διάρκεια και καλές επόμενες χρονιές. Τόσο εκτός, όσο κι εντός Ισπανίας.
O Τζαλμίνια αποφεύγει τον Ρενέ Χένρικσεν και βγαίνει τετ-α-τετ με τον Κώστα Χαλκιά
Τακτικά, θεωρώ ότι αυτή ήταν η αρετή του Χαβιέρ Ιρουρέτα. Είχαμε μια συγκεκριμένη τακτική, ένα συγκεκριμένο σχήμα. Επίσης το Ριαθόρ ήταν πολύ σημαντικό όπλο για εμάς. Στην Κορούνια θα αργήσει να επαναληφθεί ένα τέτοιο θαύμα, αλλά και γενικά στην Ισπανία το θεωρώ πολύ δύσκολο, έως σχεδόν αδύνατο".
Και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε ένα ακόμη συγκλονιστικό φινάλε. Συγκλονιστικό τόσο για την Ντεπορτίβο, όσο και για τη La Liga ως προς την τελική έκβασή της.
Το σενάριο, διαφορετικό από το 1994. Πριν την έναρξη της 38ης αγωνιστικής η Ντεπορτίβο οδηγεί την κούρσα με 66 βαθμούς, ενώ η Μπαρτσελόνα είναι δεύτερη με 63.
Στις 19 Μάη, οι "μπλαουγκράνα" υποδέχεται τη Θέλτα στο "Camp Nou", ενώ η Ντέπορ την άλλη ομάδα της Βαρκελώνης, Εσπανιόλ, στο "Ριαθόρ".
Στο πρώτο ματς, η Θέλτα προηγήθηκε νωρίς με τα γκολ των Τομάς και Τουρδό, ενώ τα δύο γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ εξασφάλιζαν μόνο την ισοπαλία στην Μπαρτσελόνα (τελικό αποτέλεσμα 2-2). Το πάρτι στη Γαλικία είχε ξεκινήσει.
Όχι ότι η Εσπανιόλ... χαρίστηκε. Είναι εντυπωσιακό ότι ο σπίκερ κατά τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του ματς πριν ξεκινήσει αυτό μιλά για "βαλιτσάκια" και "ψυχωμένους Καταλανούς". Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν υπήρχε Τζούκιτς, δεν υπήρχε... γκίνια, δεν υπήρχε τίποτα.
Ο Ντονάτο μόλις τρία λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης ανοίγει το σκορ και απαλλάσσει από τόνους... ψυχολογικούς βάρους τους Γαλιθιάνους. Ο Ρόι Μακάι στο 34ο λεπτό, απλά έχει "σφραγίσει" την κατάκτηση του τίτλου διαμορφώνοντας το τελικό 2-0.
Κι όμως, η Ντεπορτίβο δε διέθετε ούτε την καλύτερη επίθεση (πέτυχε 66 γκολ), ούτε την καλύτερη άμυνα (δέχθηκε 44 γκολ)! Η πρώτη ανήκε στη δεύτερη Μπαρτσελόνα, η δεύτερη στην έκτη Αλαβές. Είχε όμως τα περισσότερα "τρίποντα" στο πρωτάθλημα, 21 τον αριθμό, με έξι ισοπαλίες και 11 ήττες.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ 69 ΣΤΟΥΣ 93
Τότε αρκούσε η συγκομιδή των 69 βαθμών στην Ντεπορτίβο για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αν μιλούσαμε με τα τωρινά δεδομένα - της τρέχουσας σεζόν - η τότε πρωταθλήτρια Ντέπορ θα καταλάμβανε την τέταρτη θέση (τόσους έχει η Σεβίλλη). Η Ρεάλ (φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου την τρέχουσα σεζόν) με νίκη στη Μάλαγα θα φθάσει στους 93, η Μπαρτσελόνα θα την ακολουθήσει στους 90! Ίδιο άθλημα, ίδιος ανταγωνισμός, διαφορετικές εποχές!
ΕΝΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΑΣΧΑΛΕΣ
Η συμμετοχές σε παράλληλες διοργανώσεις πάντα έπαιζε ρόλο στο ποδόσφαιρο και στην πορεία μιας ομάδας. Ακούσια ή εκούσια, οι "ντεπορτιβίστας"... "θυσίασαν" Copa del Rey και UEFA Cup για τη La Liga.
Στο Κύπελλο, μπήκαν στη μάχη από το δεύτερο γύρο και πέρασαν δύσκολα το εμπόδιο της Μάλαγα με νίκη στο πρώτο ματς στη Γαλικία (1-0) και ήττα (2-1), πήραν την πρόκριση χάρη στο εκτός έδρας γκολ στην Ανδαλουσία.
Η πορεία τους, ωστόσο, σταμάτησε στην Παμπλόνα, καθώς η Οσασούνα απέκλεισε με δύο νίκες την ομάδα του Ιρουρέτα στη φάση των "16".
Τα ίδια και στην... Ευρώπη. Αφού πέρασε δύσκολα τη νορβηγική, Στάμπαεκ, αρκετά πιο εύκολα τη γαλλική, Μονπελιέ, τέθηκε αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό για τον τρίτο γύρο.
Ο Ντονάτο προσπαθεί να ανακόψει τον Νίκο Λυμπερόπουλο υπό την επίβλεψη του Ρομέρο
Το πρώτο ματς, στο "Ριαθόρ" βρήκε τους Γαλιθιάνους να νικούν με 4-2 το "τριφύλλι". Οι "πράσινοι" είχαν μόνον δύο απαντήσεις (Βαζέχα και Γκαλέτο) στο αυτογκόλ του Πέρσι Ολιβάρες και τα τέρματα των Παουλέτα, Τζαλμίνια και Ντονάτο.
Ο Παναθηναϊκός πήγε να κάνει την ανατροπή στο ΟΑΚΑ, όταν και προηγήθηκε στο 78ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αλιόσα Ασάνοβιτς, αλλά ο Μακάι στο 90ό έδωσε την πρόκριση στην Ντεπορτίβο.
Το ευρωπαϊκό "ταξίδι" σταμάτησε στην επόμενη φάση, όταν έπεσε πάνω στην Άρσεναλ. Το "Highbury"... έγειρε και το 5-1 των "gunners" είχε κρίνει την πρόκριση από το πρώτο ματς, παρά το γεγονός ότι η ισπανική ομάδα νίκησε στο δεύτερο (2-1).
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ "SUPERDEPOR"
Αυτή η πορεία δεν ήταν ένα "πυροτέχνημα". Όχι μόνο η έκλαμψη μιας σεζόν. Απόδειξη, οι πορείες των επομένων σεζόν. Τελείωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση τις δύο επόμενες αγωνιστικές περιόδους.
Τη σεζόν 2000-2001 συγκέντρωσε 73 βαθμούς κι έμεινε πίσω από την πρωταθλήτρια, Ρεάλ (80 βαθμούς) και τη σεζόν (2000-2001) 68 βαθμούς, πίσω από την πρωταθλήτρια Βαλένθια (75 βαθμούς).
Εκείνη τη χρονιά, ωστόσο, κατέκτησε το Κύπελλο απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, μέσα στο "Santiago Bernabeu". Ακολούθησαν δύο διαδοχικές τρίτες θέσεις και μετά η κατηφόρα, η οποία επισφραγίστηκε με την αποχώρηση του Χαβιέρ Ιρουρέτα.
Αποκορύφωμα ο υποβιβασμός του 2011, η άμεση επιστροφή, ο νέος υποβιβασμός του 2013 και η νέα επάνοδος στην Primera την επόμενη χρονιά.
Ο Νουρεντίν Ναϊμπέτ κυνηγά τον Γιον-Νταλ Τόμασον στην επική ανατροπή της Ντεπορτίβο
Η ομάδα από την Κορούνια, τα χρόνια που ακολούθησαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετατράπηκε σε υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη.
Το 2001 έφθασε στα προημιτελικά του Champions League (σταμάτησε πάνω στη Λιντς), όπως και το 2002 όταν αποκλείστηκε και πάλι από αγγλική ομάδα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).
Το 2004, αφού απέκλεισε σε εκείνο το συγκλονιστικό προημιτελικό του "Ριαθόρ" τη Μίλαν (από 4-1 σε 4-0), πέρασε στα ημιτελικά και αποκλείστηκε από την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο.