Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο "mister money" της Μονακό
Είναι ο άνθρωπος που μέσα σε ένα χρόνο, έχει κάνει όλο τον κόσμο να μάθει το όνομά του. Αφού αγόρασε την Μονακό και έγινε κολλητός του Πρίγκηπα Αλβέρτου, στη συνέχεια νοίκιασε και τον Σκορπιό του Ωνάση, κάνοντας τους όλους να παραμιλάνε. Ήδη έχει καταφέρει να μπει στο μάτι όλων των μεγιστάνων του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, άλλα δεν σταματάει εκεί αφού έχει μεγάλα όνειρα για τους Μονεγάσκους.
Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ επαγγέλλεται επιχειρηματίας, επενδυτής, γιατρός, ιδιοκτήτης και πρόεδρος ομάδας, αλλά και γενικά ότι αυτός θέλει. Γιατί απλά μπορεί να το κάνει. Στην εποχή του χρήματος, ο Ριμπολόβλεφ σίγουρα μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο. Σκοπός του ίδιου αγοράζοντας την Μονακό, ήταν να την κάνει υπερδύναμη και να πατήσει τους υπόλοιπους Ρώσους και Άραβες μεγιστάνες, που ασχολούνται με το άθλημα.
Με περιουσία που φτάνει τα 9.1 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι αυτή τη στιγμή στο νούμερο 119 της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου για το 2012, αλλά αυτή μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Ήδη μέσα σε ένα μήνα έχει σκορπίσει 130 μύρια για τους Φαλκάο, Ροντρίγκες, Μοουτίνιο και Καρβάλιο και έχει κάνει τους Άραβες της Παρί και της Σϊτι να παραμιλάνε. Ποιος είναι όμως πραγματικά, ο "mister money", Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ;
Το "χτίσιμο" ενός κροίσου
Ο Ρώσος μεγιστάνας γεννήθηκε στο μακρινό Περμ της Ρωσίας το 1966, από γονείς γιατρούς. Έτσι μοιραίο ήταν να καταλήξει κι αυτός να σπουδάσει ιατρική, παίρνοντας το πτυχίο του το 1990 σε ηλικία 24 ετών. Στη σχολή, γνώρισε και την γυναίκα του Ελένα, η οποία σπούδαζε κι αυτή ιατρική και στη συνέχεια απέκτησαν την πρώτη από της δυο κόρες τους το 1989.
Αν και ξεκίνησε να δουλεύει ως καρδιολόγος, ο Ριμπολόβλεφ είχε πολύ μεγαλύτερα όνειρα για τον ίδιο. Αλλά ήξερε και πως να τα κάνει πράξη. Έτσι, άνοιξε με τον πατέρα του μια εταιρία που ειδικευόταν σε εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας μαγνητικά πεδία. Μια τεχνική που είχε αναπτύξει ο πατέρας του κι ο ίδιος την εξέλιξε.
Το 1992, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του είχε ήδη γίνει ο πιο πλούσιος επιχειρηματίας του Περμ, τα λεφτά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στους λογαριασμούς του, κι έτσι το 1994 ιδρύει και τράπεζα. Ενώ ένα χρόνο μετά, αποφασίζει να αφοσιωθεί στις επιχειρήσεις, βλέποντας ότι εκεί μπορεί η περιουσία του να πολλαπλασιαστεί και ιδρύει, την χημική εταιρία Uralkali.
Αφού αφοσιώθηκε εκεί για τα επόμενα 15 χρόνια, έκανε την Uralkali, ένα παγκόσμιο κολοσσό. Τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να κατέβει προς τη Μεσόγειο. Αφού το 2010 αγόρασε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, ένα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2011 αγόρασε το 66% των μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μονακό. Το τελευταίο του "Μεσογειακό" χτύπημα ήταν η ενοικίαση του Σκορπιού του Ωνάση για τα επόμενα 99 χρόνια, κάνοντας ακόμα και όποιον δεν τον ήξερε να μάθει το (δύσκολο) όνομά του.
Η αμύθητη περιουσία
Το τι έχει στην κατοχή του ο Ρώσος μεγιστάνας, μπορεί να μην το θυμάται ούτε κι ο ίδιος. Από σπίτια σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, μέχρι εταιρίες, ποδοσφαιρική ομάδα και νησί. Ενδεικτικά, έχει ένα σπίτι στη Φλόριντα των ΗΠΑ αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων, δυο σαλέ στις ελβετικές Άλπεις αξίας 211 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα, από μια βίλα σε Παρίσι και Μονακό, ένα αεροπλάνο και ένα κότερο αξίας 75 εκατομμυρίων ευρώ, αυθεντικούς πίνακες του Πικάσο και του Βαν Γκογκ. Κι η λίστα είναι ατελείωτη.
Βέβαια, η γυναίκα του, με τη οποία παίρνουν διαζύγιο, διεκδικεί μεγάλο μέρος αυτών, περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινητά και ακίνητα. Μιλάμε για ένα από τα ακριβότερα διαζύγια ever.
Η μεγάλη του κόρη, Εκατερίνα, η οποία επιδίδεται στο να ξοδεύει τα χρήματα του πατέρα της, ήταν η πρώτη που πήγε στο Μονακό και αγόρασε τη βίλα, αξίας 317 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι στη συνέχεια ο Ντμίτρι, για να είναι κοντά στην κόρη του, αποφάσισε να πάει κι αυτός να μείνει μόνιμα εκεί. Τότε ήρθαν και οι πρώτες επαφές με τον Πρίγκηπα του Μονακό, Αλβέρτο. Έτσι μπήκε η ιδέα της αγοράς της ομάδας του Πριγκιπάτου.
Ο φορολογικός παράδεισος του Μονακό
Οι φήμες λένε πως αποφάσισε να αγοράσει και να επενδύσει στη Μονακό για ξέπλυμα χρήματος. Το Μονακό, έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως φορολογικός παράδεισος. Εκεί οι φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν υφίστανται. Έτσι ο Ριμπολόβλεφ το είδε σαν ευκαιρία να κάνει την Μονακό, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, Dream Team και να μπει στο μάτι όλων των κροίσων του ποδοσφαίρου, που σπαταλούν πολλά εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, ο Ριμπολόβλεφ ήταν πάντα κάτι παραπάνω από φιλόδοξος μέχρι σήμερα. Δεν αγόρασε την Μονακό, μόνο για να προσθέσει και μια ομάδα στη λίστα του. Την αγόρασε για να την κάνει υπερδύναμη και να "πατήσει", το οποιονδήποτε νομίζει ότι μπορεί να ξοδέψει περισσότερα από τον ίδιο. Είπαμε είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξος.
O Ριμπολόβλεφ μέχρι τώρα έχει ξοδέψει 130 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές.
Οι Άραβες της Σίτι και της Παρί ήδη έχουν αρχίσει να τον φοβούνται. Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει ξοδέψει τα τελευταία δυο χρόνια για μεταγραφές 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Σίτι σχεδόν 170 εκατομμύρια. Ο Ριμπολόβλεφ μέσα σε ένα μήνα 130 (Φαλκάο, Ροντρίγκες, Μοουτίνιο, Καρβάλιο), και η μεταγραφική λίστα του έχει ακόμα πολλά ονόματα και από ότι φαίνεται το ποσό θα μεγαλώσει κατά πολύ! Θέλει να φέρει στην ομάδα του ότι καλύτερο υπάρχει, ανεξάρτητα το κόστος.
Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει η πολύ χαμηλή φορολογία που ισχύει στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Ωστόσο, οι υπόλοιπες ομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος έχουν διαμαρτυρηθεί στη γαλλική ομοσπονδία, προκειμένου να μεταφερθεί και η έδρα της Μονακό επί γαλλικού εδάφους, για να υπάγεται και αυτή στη φορολογία που ισχύει και για τους αυτές. Ο Ριμπολόβλεφ από τη μεριά του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρότεινε στην ομοσπονδία ένα ποσό κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να παραμείνει η έδρα της ομάδας στο Πριγκιπάτο, απαλλαγμένη από φόρους.
Επιπλέον η Μονακό δεν αγοράζει παίκτες από το γαλλικό πρωτάθλημα λόγω της αρνητικής στάσης που έχουν οι υπόλοιπες ομάδες γι΄αυτή, επειδή δεν βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος και δεν πληρώνει φόρους. Έτσι, επιδίδεται στην ξένη αγορά. Για παράδειγμα, ένα συμβόλαιο ξένου παίκτη για τη Μονακό αξίας 1.000.000 ευρώ, θα κοστίσει συνολικά 1.051.223 ευρώ, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα του Championnat, 3.190.90 ευρώ! Μιλάμε για τεράστιες διαφορές.
Τεράστια ποσά μπορεί να προσφέρει η Μονακό σε παίκτες, μιας και η φορολογία είναι από ελάχιστη ως μηδαμινή.
Δεν θα κάνει εντύπωση λοιπόν ακόμα κι αν τεράστια ονόματα του ποδοσφαίρου, να πάρουν την απόφαση και να αγωνιστούν στη Μονακό, αφού εκεί ότι ποσό συμφωνηθεί στο συμβόλαιο, ο παίκτης θα το παίρνει "καθαρά" χωρίς επιβαρύνσεις. Πρόσφατο δείγμα, ο Ρανταμέλ Φαλκάο, και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.
Τώρα, αν ο Ριμπολόβλεφ θα κάνει καλό ή κακό στη Μονακό και το ποδόσφαιρο, η ιστορία θα το δείξει. Το σίγουρο είναι πως αν τελικά καταφέρει και δημιουργήσει στο Πριγκιπάτο την Dream Team, που ο ίδιος ονειρεύεται, οι τραπεζικοί του λογαριασμοί του θα πολλαπλασιαστούν. Και χωρίς φορολογία, είπαμε, Monaco's Rules.