ΑΓΓΛΙΑ

Ντρογκ-μπάμ και κάτω!

Ντρογκ-μπάμ και κάτω!
κύπελλο Τσέλσι

H Τσέλσι νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 στην παράταση και κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας

Η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης δεν ανέδειξε νικητή, όμως τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη και της ημίωρης παράτασης (116ο λεπτό), ένας εκπληκτικός συνδυασμός των Ντιντιέ Ντρογκμπά και Φρανκ Λάμπαρντ χάρισε στην Τσέλσι το τέταρτο κύπελλο της ιστορίας της.
Να σημειωθεί πως η Τσέλσι είχε κατακτήσει το τελευταίο κύπελλο στο θρυλικό Γουέμπλεϊ πριν αυτό ανακατασκευαστεί (το 2000 νίκησε την Άστον Βίλα με 1-0). Η μοίρα επεφύλασσε στους "μπλε" του Λονδίνου να πάρουν και το πρώτο κύπελλο στο νεότευκτο ναό του αγγλικού ποδοσφαίρου, επτά χρόνια μετά.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, από την άλλη πλευρά, αρκείται στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αν και 1000% ήθελε να συνδυάσει μία επιτυχημένη σεζόν με ένα νταμπλ.

O αγώνας (κανονική διάρκεια)

Το πρώτο μέρος ήταν κάκιστο, χωρίς ρυθμό και φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Οι δύο ομάδες ήταν επιφυλακτικές στον αγωνιστικό χώρο του εντυπωσιακού νέου Γουέμπλεϊ και κυριολεκτικά φοβόταν η μία την άλλη.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό και το παιχνίδι της, με αποτέλεσμα ο Πετρ Τσεχ να περάσει ένα ήσυχο πρώτο ημίχρονο. Η Τσέλσι ήταν πιο κινητική και πάτησε την αντίπαλη περιοχή, σε αντίθεση με τους "κόκκινους διαβόλους", που στα πρώτα 45 λεπτά ήταν ακίνδυνοι επιθετικά.

Οι "μπλε" δεν έκαναν την κλασική ευκαιρία, όμως δημιούργησαν προϋποθέσεις για γκολ. Στο 22', ο Ντιντιέ Ντρογκμπά επιχείρησε το δεξί σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Εννέα λεπτά αργότερα (31'), ο Πάουλο Φερέιρα πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του από τα δεξιά, "έκοψε" την μπάλα στον Ντρογκμπά, μέσα στη μεγάλη περιοχή, όμως ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού δεν βρήκε στόχο από πλεονεκτική θέση (ο Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ μπλόκαρε σταθερά το δεξί σουτ του Ιβοριανού).

Η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου ημιχρόνου σημειώθηκε στο 37', πάλι για λογαριασμό της Τσέλσι, με το δυνατό δεξί σουτ του Φρανκ Λάμπαρντ έξω από τη μεγάλη περιοχή να περνάει ελάχιστα πάνω από την εστία του Ολλανδού τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στην επανάληψη, η ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον... αποφάσισε να επιτεθεί και με τη συμπλήρωση 60 λεπτών αγώνα απώλεσε δύο σημαντικές ευκαιρίες, τις πρώτες της στο ματς.

Στο 47', ο Γουέιν Ρούνεϊ ελίχθηκε υπέροχα έξω από τη μεγάλη περιοχή, επιχείρησε το δεξί σουτ, όμως ο Τσεχ ήταν σε ετοιμότητα και απομάκρυνε τον κίνδυνο για την ομάδα του. Δέκα λεπτά αργότερα (57'), ο Πολ Σκόουλς βρήκε τον Ράιαν Γκιγκς μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ο Ουαλός μέσος έπιασε αριστερό βολέ στην κίνηση, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Τσέχου πορτιέρο της Τσέλσι.

Οι Λονδρέζοι αντέδρασαν και στο 60' είδαν την μπάλα, στο φάουλ του Ντρογκμπά, να βρίσκει στην εξωτερική πλευρά του αριστερού δοκαριού, ενώ στο 63' ο Φαν Ντερ Σαρ απέκρουσε με τις γροθιές τη σέντρα-σουτ του Άριεν Ρόμπεν (αντικατέστησε τον Τζο Κόουλ με την έναρξη της επανάληψης) από τα αριστερά.

Το παιχνίδι είχε πολύ καλό ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο. Καμία σχέση, δηλαδή, με την απογοητευτική εικόνα της συνάντησης στο πρώτο μέρος. Η μπάλα πήγαινε με... διαβολική ταχύτητα από τη μία περιοχή στην άλλη.

Στο 64' ο Ρούνεϊ με εξαιρετική ατομική ενέργεια από το κέντρο του γηπέδου, πέρασε τους Πάουλο Φερέιρα και Τζον Τέρι, αλλά ο Τσεχ πρόλαβε τον Άγγλο επιθετικό και "γράπωσε" την μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής του. Αυτή ήταν η τελευταία καλή ευκαιρία της αναμέτρησης, στην κανονική της διάρκεια. Ο τελικός οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση... Άλλωστε, η διάθεση των δύο ομάδων μετά το 70' ήταν ξεκάθαρη. Να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα.

Η παράταση
Στην ημίωρη παράταση και οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να πετύχουν γκολ. Στο 114', η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε απίστευτη ευκαιρία για να σκοράρει... Ο Γουέιν Ρούνεϊ έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Ράιαν Γκιγκς πετάχτηκε με προβολή, αλλά ο Πετρ Τσεχ πάνω στη γραμμή μπλόκαρε την μπάλα. Στο replay φάνηκε η μπάλα να περνάει τη γραμμή, όμως ο Ουαλός μέσος έκανε πρώτα επιθετικό φάουλ στον Τσέχο τερματοφύλακα, παράβαση που δεν έδειξε ο ρέφερι.

Στο 114', η κεφαλιά του Ντρογκμπά από απόσταση βολής κατέληξε άουτ, ενώ στο 114' ο Σάλομον Καλού έκανε το δεξί σουτ, με την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Έτσι, φτάσαμε στο 116' όταν ο Ντιντιέ Ντρογκμπά άλλαξε υπέροχα την μπάλα με τον Φρανκ Λάμπαρντ έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Άγγλος μέσος με τη μία τροφοδότησε ξανά τον Ιβοριανό άσο, ο οποίος μπήκε στην περιοχή, πρόλαβε στην έξοδο τον Ολλανδό πορτιέρο των "κόκκινων διαβόλων" και με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ήταν το 1-0 για την Τσέλσι, που κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας.

Το συμπέρασμα
Η Τσέλσι δεν ήταν καλύτερη στο χορτάρι του θρυλικού Γουέμπλεϊ, όμως έφερε τον αγώνα στα μέτρα της και "κτύπησε" ακαριαία στο φινάλε. Με τρεις σημαντικές απουσίες (Καρβάλιο, Σεβτσένκο, Μπάλακ), οι "μπλε" είχαν ως πρώτο στόχο να περιορίσουν το επιθετικό παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το κατάφεραν σε σημαντικό βαθμό. Οι "κόκκινοι διάβολοι", στο δεύτερο σπουδαίο παιχνίδι που έδωσαν στη σεζόν 2006/07 (μετά τον επαναληπτικό ημιτελικό του Champions League με τη Μίλαν στην Ιταλία), παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και είχαν παίκτες-κλειδιά (Κριστιάνο Ρονάλντο) σε κακή αγωνιστική κατάσταση.

Δείτε το γκολ που σημάδεψε τον 126ο τελικό του κυπέλλου Αγγλίας...



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Τσέλσι (Ζοσέ Μουρίνιο): Τσεχ, Πάουλο Φερέιρα, Εσιέν, Τέρι, Μπριντζ, Μίκελ, Μακελελέ, Λάμπαρντ, Ράιτ-Φίλιπς (93' Καλού), Ντρογκμπά, Τζο Κόουλ (46' Ρόμπεν/108' Άσλεϊ Κόουλ).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (σερ Άλεξ Φέργκιουσον): Φαν Ντερ Σαρ, Μπράουν, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Χέινζε, Φλέτσερ (92' Σμιθ), Σκόουλς, Κάρικ (112' Ο' Σι), Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρούνεϊ, Γκιγκς (112' Σόλσκιερ).

Διαιτητής: Στιβ Μπένετ
Κίτρινες κάρτες: Μακελελέ, Πάουλο Φερέιρα, Άσλεϊ Κόουλ, Σάλομον Καλού (Τσέλσι), Σκόουλς, Βίντιτς, Σμιθ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Θεατές: 89,826














































TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ