X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

O αντάρτης που πολέμησε τον Καντάφι, στο Κόπα Άφρικα!

FILE - In this Saturday Sept. 3, 2011 file photo the Libyan national soccer team, holding the pre-Gadhafi flag, celebrates their win in a match, their first since rebels took control of the Libyan capital, against Mozambique in Cairo, Egypt. Top-ranked African team Ivory Coast and World Cup quarterfinalist Ghana were already strong contenders for the African Cup, which kicks off on Saturday Jan 21, 2012, because of their star-studded squads. But the absence of former champions Egypt, Cameroon, Nigeria and South Africa has made the Ivorians and Ghanaians the standout countries at this year's tournament, which will be co-hosted by West African neighbors Gabon and Equatorial Guinea. Libya battled through civil war at home to make its third African Cup. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

Συγκλονίζει η ιστορία του 26χρονου Λίβυου μέσου, Ουαλίντ Ελ Κατρούσι που είχε εγκαταλείψει προσωρινά το ποδόσφαιρο πολεμώντας στο πλευρό των ανταρτών. Οι κίνδυνοι και οι αλλαγές στη φανέλα και τον εθνικό ύμνο.

Toν περασμένο Οκτώβριο εξοπλισμένος με όπλα, παλάσκες και άρβυλα φλέρταρε με τον θάνατο αναζητώντας το κρησφύγετο του τυράννου Μουαμάρ Καντάφι.

Τρεις μήνες αργότερα ο Ουαλίντ Ελ Κατρούσι φόρεσε ξανά το ποδοσφαιρικά παπούτσια του εκπροσωπώντας τη Λιβυή στο Κόπα Άφρικα.

Ο 26χρονος μέσος, κατά την διάρκεια της εξέγερσης βλέποντας έναν φίλο του να έχει χάσει το χέρι του αποφάσισε να αποσυρθεί προσωρινά από την εθνική ομάδα.

Λίγο αργότερα ο Ελ Κατρούσι που ανήκει στο έμψυχο δυναμικό της Αλ Ιτιχάντ, από την Τρίπολη συνέβαλε στη σπουδαία πρόκριση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του στα τελικά του Κόπα Άφρικα.

Η Λιβυή ήταν ή μία από τις δύο ομάδες που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση των προκριματικών με το καλύτερο ρεκόρ. Η «λευκή» ισοπαλία με την Ζάμπια, αποδείχθηκε αρκετή για να επικυρωθεί το εισιτήριο της πρόκρισης.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός από τη Βραζιλία, Μανουέλ Πακέτα δεν ξέχασε τον Ελ Κατρούσι αποφασίζοντας να το συμπεριλάβει στην 23μελή αποστολή για τα γήπεδα της Γκαμπόν και της Ισημερινή Γουινέας.

Πρόσφατα ο Λίβυος μέσος παραδέχθηκε πως το Κόπα Αφρικά δεν υπήρχε καν στη σκέψη του μετά τον τερματισμό της δικτατορίας του Συνταγματάρχη Καντάφι έπειτα από 42 χρόνια.

« Η θέα τόσων θυμάτων από τον πόλεμο με ώθησαν στην αποχώρηση μου από την εθνική ομάδα προκειμένου να παλέψω για την ελευθερία.

Η ζωή με τους αντάρτες ήταν τόσο σκληρή, παρότι ήθελαν να με προστατεύουν ως μέλος της εθνικής ομάδας» τονίζει ο Ελ Κατρούσι.

Ο Λίβυος διεθνής δεν αποχωριζόταν ποτέ το όπλο του ακόμη και όταν δεν βρίσκονταν στο πεδίο των μαχών. Το πρωτάθλημα στη χώρα του διεκόπη τον περασμένο Μάρτιο λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε αλλά και του βομβαρδισμούς από το NATO.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Πακέτα, αν και απλήρωτος για πολλούς μήνες ταξίδεψε στη Λιβυή, ωστόσο οι επιλογές του είχαν περιοριστεί σε ποδοσφαιριστές που προέρχονταν στην πλειονότητα τους από την Τρίπολη καθώς λόγω του πολέμου αδυνατούσε να ταξιδέψει σε άλλες πόλεις.

Οι διεθνείς που κατάγονται από την λιβυκή πρωτεύουσα ρίσκαραν τις ζωές τους μεταβαίνοντας με πούλμαν στη Τυνησία προκειμένου να προετοιμαστούν, ενώ όσοι κατάγονταν από τη Βεγγάζη κατευθύνθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο και από εκεί πέταξαν για την Τυνησία.

Ο θρίαμβος επί του καθεστώτος Καντάφι επέφερε αλλαγές και στη φανέλα, καθώς η παραδοσιακή πράσινη εμφάνιση αντικαταστάθηκε από μία νέα, με λευκά, μαύρα και κόκκινα χρώματα.

Επίσης το προσωνύμιο «πράσινοι» έπαψε να χρησιμοποιείται, αφού όλοι πλέον μιλούν για τους «Ιππότες της Μεσογείου».

Πλέον οι διεθνείς τραγουδούν τον καινούριο εθνικό ύμνο, ενώ ο πρώην αρχηγός Ταρίκ Ελ Ταγιέμπ, ο οποίος είχε αποκαλέσει τους αντικαθεστωτικούς «αρουραίους και σκυλιά» εκπαραθυρώθηκε από τη νέα τάξη πραγμάτων που ορκίστηκε πίστη στο κυβερνών Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ