X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο άνθρωπος που έστειλε στο Κατάρ τον Βάις

Ραϊόλα Βάις Μπαλοτέλι Ιμπραχίμοβιτς

Το Sport24.gr εξηγεί τον ρόλο του σούπερ ατζέντη Μίνο Ραϊόλα στη μεταγραφή του Βλάντιμιρ Βάις στο Κατάρ. Τα deal με Ιμπραχίμοβιτς-Μπαλοτέλι και ο τρόπος που κάνει τεράστιες συμφωνίες.

Ο 46χρονος μάνατζερ μεσολάβησε για την μεταγραφή του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Επίσης ήταν εκείνος που έπεισε τον Μάριο Μπαλοτέλι να επιστρέψει στην Ιταλία για λογαριασμό της Μίλαν.

Το γραφείο του Ραϊόλα ονομάζονταν ι Maguire Tax & Legal, τίτλος που εμπνεύστηκε από την γνωστή ταινία του Χόλιγουντ "Jerry Maguire" όπου πρωταγωνιστεί ο Τομ Κρουζ.

Οι προσπάθειες ενός μάνατζερ αθλητών να ορθοποδήσει μετά την απόλυσή του, ακολουθώντας το δρόμο της εντιμότητας και της επαγγελματικής συνέπειας, χωρίς να δουλεύει σε βάρος των πελατών του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Ραϊόλα.

Γεννημένος πριν από 46 χρόνια στο Άγκρι της Ιταλίας μετανάστευσε με τους γονείς του σε βρεφική ηλικία στην Ολλανδία.

Μεγάλωσε στην πόλη Χάαρλεμ, προτού εξελιχθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους ατζέντηδες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Ραϊόλα στα νιάτα του θεωρούνταν αρκετά ταλαντούχος και έπαιξε ποδόσφαιρο μέχρι τα 18 του. Στη συνέχεια αν και σπούδασε νομικά, δεν έχασε το πάθος του για ποδόσφαιρο αναλαμβάνοντας την ομάδα Νέων της Χάαρλεμ.

Αν και νεαρός συνήθιζε να εκφράζει τις απόψεις του με περίσσιο θράσος ανεξάρτητα από το κύρος του συνομιλητή του.

"Ο πρόεδρος της Χάαρλεμ ερχόταν μαζί μας και τρώγαμε κάθε Παρασκευή. Πάντα του έλεγα πως δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο. Μία μέρα ήρθε δίπλα μου και μου είπε ‘προσλαμβάνεσαι ως αθλητικός διευθυντής", θυμάται ο Ραϊόλα.

Ο Ιταλός ήταν ιδιαίτερα διορατικός καταφέρνοντας στα μέσα της δεκαετίας του ’80 να συνάψει επικερδή deals με Ολλανδούς ποδοσφαιριστές σε συλλόγους της πατρίδας του αποκομίζοντας τεράστια ποσά ως προμήθεια.

Εργάστηκε ως χρηματιστής για Ολλανδούς επιχειρηματίες που είχαν εμπορικά συμφέροντα στην Ιταλία. Έφτασε στο σημείο ως μεσάζων να εκπροσωπεί σχεδόν όλους τους ποδοσφαιριστές από τη χώρα της τουλίπας!

Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μία ξεχωριστή επαγγελματική σχέση με την Νάπολι. "Την ομάδα της καρδιάς μου".

Η συμφωνία όμως ναυάγησε. "Τηλεφώνησα στον τότε πρόεδρο της Νάπολι, Φερλάινο. Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε.

Του πρόσφερα τον Ντένις Μπέρκαμπ για 700.000.000 λιρέτες. Ήταν διστακτικός Δύο χρόνια αργότερα το 1993, μου έδινε 14.000.000 ευρώ όμως έδωσα τον παίκτη στην Ίντερ".

Με τους Μπέρκαμπ και Βιμ Γιονκ στην Ίντερ από τον Άγιαξ, ο Ραϊόλα καθιερώθηκε ως σημαντικός μάνατζερ στην Serie A. Ένα χρόνο αργότερα κανόνισε την μεταγραφή του Μπράιαν Ρόι από τον Άγιαξ στη Φότζια.

Ο δαιμόνιος ατζέντης έκανε το παν για να ευχαριστήσει τους πελάτες του. Όμως οι σύλλογοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε.

Ο Άγιαξ στις αρχές του ’90 επωφελήθηκε από τον Ιταλό ατζέντη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι συνομιλίες του Ραϊόλα με τον γενικό διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι αναφορικά με τον "Ίμπρα".

Μότζι: "Εσύ και ο Ίμπρα συνεχίζετε να δημιουργείτε προβλήματα. Μην τον στείλεις για προπόνηση".

Ραϊόλα: “Αύριο θα κρατήσω τον παίκτη όλη μέρα σπίτι. Δεν θα εμφανιστεί στην προπόνηση. Θα έχω ένα ραντεβού με τους ανθρώπους του Άγιαξ το απόγευμα, αλλά θα έρθω στις 14.00".

Ακόμα και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε αναφερθεί στον μάνατζερ του Βλάντιμιρ Βάις με αφορμή τον Πολ Πογκμπά. "Έχει έναν μάνατζερ που είναι προφανώς δύσκολο να τον πείσουμε να παραμείνει στη Μάντσεστερ".

Ο Ραϊόλα ήταν εκείνος που συμβούλευσε τον Βλάντιμιρ Βάις να ζητήσει να φύγει από τον Ολυμπιακό όπως και έγινε έχοντας αξιοσημείωτο ποσοστό από τα δικαιώματα του.

Ο Σλοβάκος έχοντας χάσει την θέση του στην ενδεκάδα τους τελευταίους τρεις μήνες ζήτησε από τον εκπρόσωπο του να αναλάβει δράση όπως και έγινε.

Η Λεκουίγια έπειτα από διαπραγματεύσεις του Ραϊόλα προσφέρει στον Βάις 2.000.000 ευρώ ετησίως.

"Πιστεύω πως ένας παίκτης όταν αποφασίζει να φύγει η ομάδα πρέπει να τον αφήνει. Ποτέ δεν έκανα συμβιβασμούς πάντα δούλευα αποκλειστικά για τα συμφέροντα των πελατών μου.

Οι ποδοσφαιριστές είναι περιουσία μου και έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι τους. Οι παλιοί ατζέντηδες κοιτούσαν να ικανοποιήσουν μόνο τις απαιτήσεις των συλλόγων. Για μένα ο παίκτης έρχεται πρώτος", είχε πει σε συνέντευξη του.

Ο Ραϊόλα είχε παρομοιάσει τον Πογκμπά με τον Σαλβαδόρ Νταλί, ενώ όταν ο Ιμπραχίμοβιτς μεταπήδησε στην Παρί Σεν Ζερμέν να πει πως οι επισκέπτες στην "Πόλη του Φωτός"δεν θα βλέπουν πλέον μόνο την «Μona Lisa”.

Είναι χαρακτηριστικό πως μιλάει οχτώ γλώσσες. Ιταλικά, Ολλανδικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανία, Ισπανικά, Πορτογαλικά και κάποια… Ναπολιτάνικα όπως συνηθίζει να λέει.

Κέρδισε πόντους στη Μίλαν με την μεταγραφή του Μάριο Μπαλοτέλι. Μάνατζερ που γνωρίζει πώς να χαλιναγωγεί ποδοσφαιριστές με ισχυρό εγωισμό.

Είχε πει στον Μπαλοτέλι πως θα τον φτάσει στο επίπεδο να κατακτήσει τρεις φορές την "Χρυσή Μπάλα".

"Ζούμε σε έναν κυνικό κόσμο", έλεγε ο Dicky Fox στο φιλμ 'Jerry Maguire' κάτι που γνωρίζει καλά ο Ραϊόλα. Ακόμη και οι εχθροί του αναγνωρίζουν πως κάνει πολύ καλά την δουλειά του. Εκείνος υποστηρίζει πως λύνει προβλήματα και οι ανταγωνιστές του πως τα δημιουργεί.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ