ΑΕΚ

Ο Αραούχο ήταν πάντα διαφορετικός: Ο ηγέτης της ΑΕΚ που κόσμησε το ελληνικό ποδόσφαιρο

CHAMPIONS LEAGUE 2023-2024 /  /  -   (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE 2023-2024 / / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

ΑΕΚ και Σέρχιο Αραούχο έριξαν (τουλάχιστον προσωρινά) τίτλους τέλους στην κοινή τους πορεία και έκλεισαν τον κύκλο τους ίσως στο κατάλληλο timing. Ο Αργεντινός ήταν ο αρχηγός που ονειρεύεται κάθε φίλος της Ένωσης να φορά το περιβραχιόνιο και να υπερασπίζεται αυτή τη φανέλα και ταυτόχρονα ένα κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η διαφαινόμενη αποχώρηση του Σέρχιο Αραούχο (και αυτό γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει με τον "Τσίνο") από την ΑΕΚ μοιάζει με υποστολή σημαίας για την Ένωση.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια το καλοκαίρι του 2021 αυτή τη φορά με κανονική μεταγραφή από τη Λας Πάλμας και παρότι πολλοί περίμεναν να μακροημερεύει μέχρι και το τέλος της καριέρας του, τελικά η τέταρτη θητεία του στα κιτρινόμαυρα έληξε μετά από τρία χρόνια.

Ο Αραούχο απάντησε αρνητικά σε πρόταση προ δύο μηνών της ΑΕΚ, η οποία ήταν για 2+1 χρόνια με ετήσιες απολαβές ενός εκατομμυρίου ευρώ, δίχως να μπει σε παζάρια για να πάρει κάποια καλύτερη πρόταση, κάτι που δείχνει και ότι για εκείνον η ΑΕΚ δεν μπαίνει σε... παζάρια. Ο λόγος είναι γιατί ψάχνει μια νέα περιπέτεια, αλλάζοντας παραστάσεις σε μια άλλη χώρα.

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν σκάει σαν κεραυνός εν αιθρία. Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος είχε πει ότι δεν ήξερε αν θα σταματούσε την καριέρα του στην ΑΕΚ, τονίζοντας το οικογενειακό του θέμα που είναι αρκετά ευαίσθητο όχι μόνο για εκείνον αλλά για κάθε άνθρωπο που εργάζεται μακριά (και μάλιστα σε άλλη χώρα) από τους οικείους του.

Στην πρώτη του χρονιά ήταν ο μόνος διασωθείς του μαρτυρίου της ΑΕΚ

Η πρώτη σεζόν του Αραούχο στην ΑΕΚ (2021/22) δεν κύλησε σε ομαδικό επίπεδο όπως ο ίδιος θα ήθελε. Ο 32χρονος έκλεισε εκείνη τη σεζόν ως ο πρώτος σκόρερ της Ένωσης στο πρωτάθλημα με 11 γκολ, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο.

Η σεζόν για την ΑΕΚ ξεκίνησε από νωρίς στραβά. Η Βελέζ την άφησε εκτός Ευρώπης στα πέναλτι (με τον ίδιο να αστοχεί το τελευταίο), ενώ έμεινε από νωρίς μακριά από την κούρσα του πρωταθλητή. Στο Κύπελλο υπέστη αποκλεισμό μαχαιριά από τον ΠΑΟΚ με δύο γκολ στις καθυστερήσεις στο ΟΑΚΑ και στην προτελευταία αγωνιστική των playoffs κόντρα στον Άρη υπέστη οδυνηρή ήττα με 3-2 που άφηνε την ΑΕΚ εκτός Ευρώπης.

Στους "κεραυνούς" που εξαπολύθηκαν από τους φιλάθλους εναντίον όλου του κιτρινόμαυρου οργανισμού (είτε στα social media είτε στο τελευταίο ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ) ήταν ο μόνος που δεν τα άκουσε και αναγνωρίστηκε από τον κόσμο ότι εκείνος ήταν αυτός που έπρεπε.

Η σχέση που είχε "χτίσει" ο Τσίνο με τους φιλάθλους της ΑΕΚ δεν αλλοιώθηκε (όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό με τον Πέτρο Μάνταλο για παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση) και γι' αυτό ήταν ίσως ο μόνος που έμεινε στο απυρόβλητο μετά την καταστροφή. Ο Μάνταλος δεν θέλησε να φορέσει ξανά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ΑΕΚ και από την επόμενη σεζόν αυτό πέρασε στο μπράτσο του Αραούχο.

Ο Αραούχο έγινε ο ηγέτης της ΑΕΚ και έκανε δύο θυσίες για την ομάδα του Αλμέιδα

Ο Ματίας Αλμέιδα ήρθε στην Ελλάδα και είδε κάποια από τα τελευταία παιχνίδια της ΑΕΚ, προκειμένου να κάνει (και) διά ζώσης αξιολόγηση του ρόστερ που θα παραλάμβανε ώστε το καλοκαίρι να φτιάξει τη δική του ομάδα.

Σε μια από τις αλλαγές που προχώρησε ήταν και στον ρόλο του Σέρχιο Αραούχο. Από κεντρικό φορ (ελάχιστες φορές έπαιξε σε αυτή τη θέση επί ημερών Ματίας Αλμέιδα) έπαιξε πιο περιφερειακά πίσω από τον φορ (κυρίως τον Λιβάι Γκαρσία που επίσης μετατοπίστηκε) και ανέλαβε έναν ρόλο κασκαντέρ.

Πρώτος ρόλος του ήταν να πρεσάρει ψηλά τον αντίπαλο σε υψηλή ένταση και να μη διστάζει να βάλει τα πόδια του πολλές φορές στη φωτιά, προκειμένου η ΑΕΚ να κλέψει μπάλες και να δημιουργήσει ευκαιρίες με το άμεσο ποδόσφαιρο που ήθελε ο Ματίας Αλμέιδα. Ο αρχηγός της ΑΕΚ έτσι θυσίασε τα δικά του γκολ και τα δικά του νούμερα για το ομαδικό καλό και δικαιώθηκε.

Η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ το 2023, το πρώτο της μετά από 45 χρόνια. Ο Αραούχο ήταν εκ των κορυφαίων της κανονικής διάρκειας και την ίδια στιγμή ήταν και θα μείνει στην ιστορία, ως ο πρώτος αρχηγός της Ένωσης στην OPAP Arena στο ιστορικό παιχνίδι με τον Ιωνικό.

Όμως στα playoffs τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο γόνατο. Και εκεί που όλοι αναρωτιόντουσαν ποιος θα καλύψει το κενό του, το οποίο ήταν αρκετά μεγάλο, ο κλήρος έπεσε στον Στίβεν Τσούμπερ που ήταν και ο MVP των περσινών playoffs.

Η επάνοδος του Αραούχο στη δράση έγινε νωρίτερα του αναμενομένου. Η πρώτη του προπόνηση έγινε στις 6 Αυγούστου και μπήκε κατευθείαν στην αγωνιστική εξίσωση. Στα ματς με τη Ντίναμο Ζάγκρεμπ μάς χάρισε το highlight του της φετινής σεζόν.

Στο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια σκόραρε στις καθυστερήσεις, στέλνοντας προσωρινά το ματς στην παράταση και στο φινάλε κέρδισε το πέναλτι, από το οποίο ήρθε και το γκολ πρόκρισης του Ντομαγκόι Βίντα. Φυσικά το γκολ το αφιέρωσε στον Μιχάλη Κατσούρη (θα γίνει παρακάτω πιο εκτενής αναφορά σε αυτό). Ωστόσο φέτος με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έπαιξε βασικός για την Ένωση.

Η σεζόν σε προσωπικό επίπεδο ήταν κάτω του μετρίου και υπάρχει εξήγηση. Ο ίδιος δεν ήταν 100% σωματικά έτοιμος για να βοηθήσει την ΑΕΚ, ωστόσο (όπως πάντα) έσφιγγε τα δόντια για να βοηθήσει έστω και σαν αλλαγή, πολλές φορές κόντρα και στην ίδια τη λογική, κάνοντας μια σειρά από θυσίες για την ΑΕΚ. Ακόμα και παιχνίδι με την ΑΕΚ Β' πήρε για να ανέβει σε επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας.

Στα playoffs επανήλθε στο φινάλε και η παρουσία του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην OPAP Arena που θύμισε... Αραούχο ήταν συγκλονιστική. Ίσως δεν αποτελεί τόσο σύμπτωση ότι αυτή η εμφάνιση ήταν η καλύτερη της ΑΕΚ στα φετινά playoffs.

Δυστυχώς η πορεία του με τα κιτρινόμαυρα δεν έκλεισε με ένα τρίτο πρωτάθλημα, μιας και στην τελευταία αγωνιστική δεν της έγινε το χατίρι. Έκλεισε όμως με μια σχέση ζωής, γεμάτη με όλα τα... ΑΕΚ συναισθήματα και συνολικό απολογισμό με τα κιτρινόμαυρα 48 γκολ σε 179 συμμετοχές και δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Το τελευταίο μεγάλο "11" της ΑΕΚ, το τελευταίο μεγάλο κόσμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η φανέλα που φόρεσε ο Σέρχιο Αραούχο στην ΑΕΚ είχε μια βαριά κληρονομιά πίσω της. Πριν από αυτόν τη φόρεσαν μεγάλοι επιθετικοί που λατρεύτηκαν όσο λίγοι από τους φίλους της ΑΕΚ. Ο Θωμάς Μαύρος και ο Ντέμης Νικολαΐδης. Αμφότεροι δήλωναν στη συνάντηση του αιώνα στο SPORT24 ότι ήταν χαρούμενοι με τον Σέρχιο και θέλουν να βλέπουν τη φανέλα με το "11" να παίζει στο χορτάρι και να γράφει ιστορία και να μην αποσύρεται.

Ο Αραούχο την τίμησε όσο λίγοι, σε μια περίοδο ακραίας εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, που οι ποδοσφαιριστές ταυτίζονται ολοένα και λιγότερο με τις ομάδες τους και γίνονται πιο επαγγελματίες. Εκείνος ήρθε από την άλλη άκρη του πλανήτη και ταυτίστηκε όσο λίγοι με την ΑΕΚ, συνεχίζοντας την κληρονομιά του σήματος που υπερασπιζόταν και στη συνέχεια του αριθμού που φορούσε στη φανέλα του.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω πολλοί μπορούν να τα αμφισβητήσουν (εκτός φυσικά από τις θυσίες που έκανε για να παίζει με την ΑΕΚ και να δίνει το 100% με τη φανέλα της), φίλοι της Ένωσης και μη. Αυτό που κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει είναι ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής ήταν ένα κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Αραούχο το απέδειξε στο Κλεάνθης Βικελίδης τον μαύρο Φλεβάρη του 2022. Μια ημέρα μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο αρχηγός της ΑΕΚ πέτυχε ένα απίθανο γκολ με βολ πλανέ, το οποίο μετέπειτα ψηφίστηκε ως το καλύτερο της χρονιάς. Δεν το πανηγύρισε ποτέ, ούτε έτρεξε προς την μπάλα για να πάει στη σέντρα.

Γύρισε προς την κάμερα και σχημάτισε το γράμμα "Α", για τον Άλκη. Η συνέχεια δόθηκε στις δηλώσεις του. "Μου βγήκε από την ψυχή μου να το κάνω", ήταν μια από τις ατάκες του. Το ίδιο και η ανάρτησή του στο Instagram. Μηδαμινή αναφορά στο γκολ, παρά μόνο στον Άλκη και την οικογένειά του. Και ας ήταν το γκολ της χρονιάς σε ένα κακό αποτέλεσμα για την ΑΕΚ. Εκείνη την ώρα τον απασχολούσε μόνο η μνήμη του Άλκη.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Μέσω (και) του SPORT24 εξομολογήθηκε όσα πιστεύει για το φαινόμενο της οπαδικής βίας, παραθέτοντας λόγια που μόνο να διδάξουν τους φιλάθλους μπορούν. Λίγο καιρό μετά, στη μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ που σήκωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε μαζί του το περιβραχιόνιο με το γράμμα "Α" για τον Άλκη Καμπανό.

Δυστυχώς όμως, το "ποτέ ξανά" που ακούστηκε για τον Άλκη Καμπανό δεν έγινε πράξη. Τον Αύγουστο του 2024 ο Μιχάλης Κατσούρης, φίλος της ΑΕΚ, έχασε τη ζωή του μετά από επέλαση Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, μια μέρα πριν από τον πρώτο αγώνα με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ.

Στη ρεβάνς που ακολούθησε αρκετές ημέρες μετά, ο Αραούχο σκόραρε και σχημάτισε με τα χέρια του το γράμμα "Μ" για τον Μιχάλη, όπως έκανε και στο Βικελίδης για τον Άλκη. Για άλλη μια φορά, σε μια μεγάλη και κρίσιμη στιγμή για την ΑΕΚ, για εκείνον μεγαλύτερο νόημα είχε η ανθρώπινη ζωή, που χάθηκε άδικα και αναίτια.

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασκεδάζουμε το ποδόσφαιρο. Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι άνθρωποι. Είμαστε αντίπαλοι για 90 λεπτά και τίποτα περισσότερο. Ελπίζω να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να γίνει καλύτερο", είχε πει στο SPORT24 απευθυνόμενος στους Έλληνες φιλάθλους για το θέμα της βίας.

Πλέον φαίνεται ότι δεν θα είναι εδώ για να κοσμεί το ποδόσφαιρο με τα έργα του, τα λόγια όμως θα μείνουν αποτυπωμένα για πάντα.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ