Ο Ατζούν έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας και τάχτηκε υπέρ των ξένων διαιτητών στην Τουρκία
Η διαιτησία στην Τουρκία βάλλεται πανταχόθεν από τις διοικήσεις των συλλόγων και ο Ατζούν Ιλιτζαλί θέλησε να δώσει λύση, με τον παραγωγό του Survivon να προτείνει την είσοδο ξένων διαιτητών στη χώρα του επικαλούμενος το παράδειγμα της Ελλάδας.
Οι ξένοι διαιτητές αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια ωστόσο σε άλλες χώρες η εισαγωγή ρέφερι αποτελεί κάτι το ξένο και το άγνωστο.
Τρανό παράδειγμα η Τουρκία που εξακολουθούν να σφυρίζουν μόνο ντόπιοι διαιτητές, παρά το γεγονός πως υπάρχουν ανά καιρούς έντονα παράπονα από τις ομάδες για τη συμπεριφορά τους στα ματς.
Μάλιστα, στην κυριακάτικη αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με την Πεντικσπόρ που βρήκε τους γηπεδούχους να επικρατούν με 4-1 έγινε τόσος ντόρος για τη διαιτησία και τον απίστευτα μεγάλο αριθμό καρτών που βγήκαν από το τσεπάκι του ρέφερι (συνολικά 12 κίτρινες και 2 κόκκινες) ώστε να πέσει στο τραπέζι η πρόταση για ξένους διαιτητές.
Αυτή η πρόταση έγινε από τον Ατζούν Ιλιτζαλί, με τον πασίγνωστο Τούρκο επιχειρηματία και παραγωγό του Survivor, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, να ασκεί δριμεία κριτική στον διαιτητή του αγώνα και να τάσσεται υπέρ των ξένων διαιτητών επικαλούμενος το "ελληνικό μοντέλο":
"Κάθε 2 λεπτά κάποιος παίκτης έπεφτε κάτω. Δεν έβλεπες να παίζεται παιχνίδι. Παρακολουθώ ποδόσφαιρο από όταν ήμουν δέκα χρονών και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Υπάρχει λύση για όλα αυτά. Εκλιπαρώ την Ομοσπονδία να υιοθετήσει έναν κανονισμό που να λέει: "Ένας παίκτης δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις επόμενες δύο επιθέσεις".
Το ποδόσφαιρο στην Τουρκία έχει γίνει ανυπόφορο. Αυτό συμβαίνει μόνο εδώ, ούτε καν στην Ελλάδα. Η ομοσπονδία κάτι πρέπει να κάνει για αυτό.
Στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός σφύριξε Γερμανός διαιτητής. Στα μάτια μου υπάρχει ένα χάος στη χώρα. Αν θέλουμε την ειρήνη, η λύση είναι μία. Φέρτε ξένους διαιτητές", δήλωσε χαρακτηριστικά του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.