ΕΥΡΩΠΗ

Ο "δάσκαλος" Όσιμ θυμάται...

Ο "δάσκαλος" Όσιμ θυμάται...
INTIME SPORTS

Ο Ίβιτσα Όσιμ στα 70 του συνεχίζει να ζει και να αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Το Sport24.gr αποκαλύπτει που βρίσκεται σήμερα ο μεγάλος δάσκαλος της προπονητικής που πέρασε και από τον Παναθηναϊκο (videos).

Ο άνθρωπος που είχε χαρακτηρίσει την μπάλα... πόρνη στα 70 του χρόνια βρίσκεται μεταξύ Γκρατς και Σεράγεβο.

Ο Ίβιτσα Όσιμ έχοντας συνέλθει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που λίγο έλειψε να του κοστίζει για τη ζωή απολαμβάνει την απόσυρση του από τους πάγκους.

Παρά την προχωρημένη ηλικία αλλά και τη βεβαρημένη υγεία του συνεχίζει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο και να αναλύει την τακτική που ακολουθούν οι συνάδελφοι του.

Ο Βόσνιος τεχνικός το 1992 εγκατέλειψε εσπευσμένως την Παρτιζάν λόγω του πολέμου που είχε ξεσπάσει στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Βρήκε καταφύγιο στον Παναθηναϊκό όπου παρέμεινε μέχρι το 1994 κατακτώντας δύο Κύπελλα (1993, 1994) και ένα Σούπερ Καπ (1994).

Ακολούθησαν οι Στουρμ Γκρατς, Τζεφ Γιουνάιτεντ και εθνική Ιαπωνίας. Ο "δάσκαλος" όπως τον αποκαλούν 19 χρόνια μετά τη φυγή του από τη Σερβία και την Παρτιζάν μίλησε για το τι θα μπορούσε να είχε πετύχει με τους " Crno-beli " εάν δεν είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος.

" Είμαι ευτυχής που δεν με έχουν ξεχάσει στην Παρτιζάν, όπως και εγώ άλλωστε δεν τους ξεχνώ.

Πέρασα όμορφα στην Παρτιζάν, όμως δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω το έργο μου. Είναι κρίμα γιατί είχαμε τις δυνατότητες να πετύχουμε κάτι σπουδαίο, όμως ο πόλεμος χάλασε τα σχέδια μας. Θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω στο Βελιγράδι".

Ο Όσιμ παρά την κλονισμένη κατάσταση της υγείας του, συνεχίζει να παρακολουθεί τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα.

" Παρακολούθησα την φετινή πορεία της Παρτιζάν. Έδειξαν πως έχουν αποκτήσει κάποια εμπειρία με τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Διαθέτει καλό κορμό και σύλλογος και εξαιρετικές συνθήκες εργασίας.

Πιστεύω θα πρέπει να διατηρήσει η ομάδα τα ταλέντα που διαθέτει για να φτάσει ακόμη πιο ψηλά".

Αξίζει να σημειωθεί πως ο βετεράνος προπονητής στάζει μέλι για τον συμπατριώτη του, Έντιν Ντζέκο της Μάντσεστερ Σίτι τον οποίο χαρακτήρισε " στράικερ του μέλλοντος" ενώ αναφέρεται πάντα με κολακευτικά σχόλια για τον Παναθηναϊκό και τους οπαδούς του.

Επίσης η αυτοβιογραφία του έγινε best seller στην Ιαπωνία με 400.000 αντίτυπα.

Δείτε σπάνια στιγμιότυπα κατά την έξοδο του Βόσνιου τεχνικού από το νοσοκομείο μετά την περιπέτεια της υγείας του και την αποθέωση των Γιαπωνέζων.

Δείτε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στο Σεράγεβο, όπου ο Όσιμ μιλάει για την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και τον αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο.

Μία πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Όσιμ

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ