Ο δημιουργός Γκατσίνοβιτς δίνει στην ΑΕΚ κάποια από τα στοιχεία που της έλειψαν πέρυσι
Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς είναι κοντά στο να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ και να αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή της Ένωσης στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Ο Σέρβος μέσος αποτελεί μια περίπτωση παίκτη που έλειψε αρκετά από το ρόστερ της περσινής σεζόν, στη δημιουργία ευκαιριών αλλά και τη σύνδεση αμυντικής και επιθετικής γραμμής. Πώς μπορεί να τον κουμπώσει ο Αλμέιδα στο κιτρινόμαυρο ρόστερ.
Η ΑΕΚ είναι κοντά στην απόκτηση του Σέρβου μέσου, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς από τη Χόφενχαϊμ, ο οποίος στο δεύτερο μισό της σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στον Παναθηναϊκό.
Στο τρέχον μεταγραφικό παζάρι η Χόφενχαϊμ ήθελε να τον παραχωρήσει με κανονική μεταγραφή και όχι με νέο δανεισμό, κάτι που βόλεψε την Ένωση και τον άρπαξε από το τριφύλλι που ήθελε να τον κρατήσει στο ρόστερ του.
Ο Γκατσίνοβιτς στο διάστημα που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έδειξε με το "καλημέρα" την ποιότητά του, κούμπωσε κατευθείαν στο σύστημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στην επιτυχημένη πορεία του Παναθηναϊκού που σφραγίστηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.
Ο 27χρονος διεθνής μέσος αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της αμυντικής και της επιθετικής γραμμής του Παναθηναϊκού, ενώ ήταν από τα "πρώτα βιολιά" στη δημιουργία ευκαιριών. Ένας τέτοιος παίκτης έλειψε από την περσινή ΑΕΚ που είχε προβλήματα (και) στον άξονά της και στο τέλος δεν κατάφερε να πετύχει κάποιον από τους στόχους που έθεσε στην αρχή της χρονιάς.
Από τους κορυφαίους δημιουργούς του Παναθηναϊκού την περσινή σεζόν
Ο Γκατσίνοβιτς ήταν στην πρώτη τριάδα των παικτών του Παναθηναϊκού σε δημιουργία ευκαιριών ανά 90λεπτο στη Super League Interwetten. Συνολικά δημιουργούσε 1.46 τελικές προσπάθειες, όντας πίσω μόνο από τον Αϊτόρ που είχε 1.57 και τον Χατζηγιοβάνη που είχε 1.49.
Στο ανοικτό παιχνίδι ήταν ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού σε δημιουργία ευκαιριών ανά 90λεπτο, "φτιάχνοντας" συνολικά 1.01 ευκαιρίες. Πίσω του είναι ο Αϊτόρ με μια τελική προσπάθεια (1.00) και ο Παλάσιος με 0.99.
Ως προς τις στατικές φάσεις ήταν δεύτερος σε δημιουργία ευκαιριών με 0.45 ευκαιρίες ανά 90λεπτο, όντας πίσω μόνο από τον Αϊτόρ που έχει 0.57. Στον Παναθηναϊκό έδειξε ότι έχει στο ρεπερτόριό του την τελική πάσα, στοιχείο που θα είναι πολύτιμο για την ΑΕΚ, ειδικότερα απέναντι σε κλειστές άμυνες.
Σε αυτό συνέβαλε και η χρησιμοποίησή του από τον Γιοβάνοβιτς κυρίως σε έναν ρόλο που έμοιαζε περισσότερο σε "δεκάρι", δηλαδή πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή, λόγω των επιλογών που είχε ο Σέρβος τεχνικός να χρησιμοποιήσει πιο πίσω, κυρίως στο "οκτώ".
Πώς κουμπώνει με τους υπόλοιπους μέσους της ΑΕΚ
Η ΑΕΚ αναμένεται να προχωρήσει σε γενναίο λίφτινγκ στη μεσαία γραμμή της, με την απόκτηση τριών μέσων. Ενός "εξαριού", ενός "οκταριού" με τη δυνατότητα να παίζει και στο 10, αλλά και ενός "δεκαριού".
Ο Γκατσίνοβιτς ανήκει στη δεύτερη κατηγορία παικτών και θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά εργαλεία στη φαρέτρα του Ματίας Αλμέιδα, εφόσον αποκτηθεί. Ο Σέρβος μέσος δεν φημίζεται για τα ανασταλτικά του καθήκοντα, ωστόσο αυτό το κενό έδειξε (και) την περσινή σεζόν ότι μπορεί να καλύψει ο Σιμάνσκι.
Ο Πολωνός μέσος βγάζει την απαιτούμενη για τον Αργεντινό κόουτς της Ένωσης, ένταση στο παιχνίδι του, καταπίνει πολλά χιλιόμετρα και βοηθά αρκετά στο κομμάτι της άμυνας, αποτελώντας έτσι αντίβαρο στο μειονέκτημα του Γκατσίνοβιτς.
Με τον Πέτρο Μάνταλο δεν θα είναι τόσο "απλή" η σύνδεσή τους. Αν ο Αλμέιδα χρησιμοποιήσει και τους δύο ποδοσφαιριστές την ίδια στιγμή στο χορτάρι, με τον Μάνταλο στο "10" και τον Γκατσίνοβιτς στο "8", θα πάει σε ένα πιο επιθετικό σχήμα, με δύο ποδοσφαιριστές που δημιουργούν, αλλά αφήνουν "κενά" πίσω τους.
Στην εξίσωση δεν μπορεί να μπει ο Κώστας Γαλανόπουλος, καθώς μένει να φανεί σε τι κατάσταση λόγω των τραυματισμών που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. Ούτε φυσικά ο Πινέδα, που αποτελεί διακαή πόθο του Αλμέιδα και μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις στον άξονα.