Ο Εμπολό χωράει στην καρδιά του δυο πατρίδες, την Ελβετία και το Καμερούν, κι ας πλήγωσε τη μία
Πότε ο Μπριλ Εμπολό άφησε το Καμερούν για την Ευρώπη και πώς έφτασε να 'ναι ο ήρωας της Ελβετίας στην πρεμιέρα της στο Μουντιάλ 2022. Η αξία του γκολ που πέτυχε ο 25χρονος και η σύνοψη της ιστορίας του.
Ο Σωκράτης δίδασκε ότι η πατρίδα είναι το τιμιότερο και αγιότερο όλων των άλλων αγαθών. Όχι ως τόπος, αλλά ως ιδέα, έννοια.
Ο Μπριλ Εμπολό επέλεξε να έχει δύο πατρίδες. Για πλεόνασμα. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Έχει, ούτως ή άλλως, μπόλικο χώρο στο κορμί των 187 εκατοστών για να τις φιλοξενεί μαζί χωρίς να στριμώχνονται και, σπρώχνοντας η μια την άλλη, να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από την αγάπη του.
Το γκολ που χώρισε την Ελβετία από το Καμερούν στο παιχνίδι για τον 7ο όμιλο του Μουντιάλ 2022 χαράχτηκε στην ιστορία ως εκείνο ενός πολιτογραφημένου ποδοσφαιριστή που σκόραρε σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της χώρας στην οποία γεννήθηκε.
Σαν η μοίρα να είχε πλέξει από καιρό αυτό το τρελό σενάριο. Πρώτα απ' όλα έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες στο ίδιο γκρουπ. Κατόπιν τις έβαλε να παίξουν μαζί στην πρεμιέρα τους. Για το τέλος είχε φυλάξει την κορύφωση του δράματος. Στο 48' το γύρισμα του Σακίρι από δεξιά βρήκε ολομόναχο τον Εμπολό στο ύψος της μικρής περιοχής. Το τελείωμά του κατέληξε στα δίχτυα του Ονανά.
Ο σκόρερ αρνήθηκε να πανηγυρίσει. Ύψωσε ελαφρώς τα χέρια και εκδήλωσε τα συγκρουόμενα συναισθήματά του. Χαρά και λύπη. Ενθουσιασμός και πρόδηλη αμηχανία την ίδια στιγμή. Μέχρι που χάθηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του και εξαφανίστηκε για λίγο από το πλάνο. Για να μην τον βλέπουν οι συμπατριώτες του.
Στα 25 του ο φορ της Μονακό έζησε την ύψιστη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή. Να σκοράρει σε παιχνίδι της κεντρικότερης σκηνής. Το πρώτο του σε πέντε εμφανίσεις, αφού στο τουρνουά της Ρωσίας είχε μείνει άσφαιρος σε 134 λεπτά. Ήταν το συνολικά δωδέκατο δικό του με τα εθνικά χρώματα της Ελβετίας.
Η Ελβετία έγινε η πατρίδα του Εμπολό
Αλλιώς, της δεύτερης πατρίδας του, της οποίας έγινε πολίτης ακριβώς πριν από εννέα χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2014 έπαιρνε τις πιστοποιήσεις της φρέσκιας υπηκοότητάς του και τον Δεκέμβριο του 2023 σκόραρε κατά του τόπου που τον φιλοξένησε μέχρι τα πέντε του. Πλέον ήταν 17.
Ο Εμπολό γεννήθηκε στη Γιαουντέ το 1997 ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων (14/2). Ναι μεν οι γονείς του είχαν δώσει όρκους κοινής πορείας μερικά χρόνια νωρίτερα, αλλά στην πορεία το γυαλί ράγισε και αποφάσισαν να χαράξουν δρόμους χωριστούς.
Ο μπαμπάς Μόις Κένι έμεινε πίσω. Είχε ήδη στρώσει τη ζωή του και προτιμούσε την ασφάλεια, τη σιγουριά των κεκτημένων. Η μαμά Ζερμέν, που είχε την επιμέλεια, πίστεψε ότι στο εξωτερικό τα παιδιά της, ο Μπριλ και ο αδερφός του, θα μεγαλώσουν σε ιδανικότερες συνθήκες απ' αυτές στη μεγαλούπολη του Καμερούν. Το ίδιο και η ίδια που επιθυμούσε να κάνει το επόμενο βήμα. Ένα ρίσκο που εκ των υστέρων τη δικαίωσε.
Μια μητρική απόφαση ζωής
Αρχικά η οικογένεια μετακόμισε στη Γαλλία. Στην πορεία "συναντήθηκε" με την Ελβετία. Εκεί που μετακινήθηκε οριστικά ύστερα από τη γνωριμία της με τον νέο σύντροφο της και μετέπειτα σύζυγό της. Ταυτόχρονα δε και νέο πατέρα των γιων της. Ο Μπριλ ήταν ακόμη μικρό παιδί, ελεύθερο πνεύμα, δεν είχε πρόβλημα εγκλιματισμού και ενσωμάτωσης στο καινούργιο περιβάλλον. Τον βοήθησε η αγάπη του για το ποδόσφαιρο που έπαιζε στους δρόμους της Γιαουντέ έτσι ώστε να έρθει κοντά με τ' άλλα παιδιά της ηλικίας του.
Κατάλαβε από νωρίς ότι αυτός θα 'ναι ο προορισμός του παρά τους συμβιβασμούς που υποχρεώθηκε να κάνει με τα μαθήματα του σχολείου προκειμένου να έχει τη γονική άδεια και να συνεχίσει την προσπάθεια. Η στοχοπροσήλωση που επέδειξε έκανε τη μητέρα του να αποδειχθεί, σταδιακά, τα θέλω του. Η επιμονή της πάντως τον οδήγησε σε μια επαγγελματική επάρκεια για παν ενδεχόμενο.
Το ότι αρχικά έβαλαν τον Εμπολό να παίξει τερματοφύλακας, εντυπωσιασμένοι από το μέγεθός του, δεν τον πτόησε. Αγωνίστηκε σε μερικά παιχνίδια ως γκολκίπερ. Ώσπου βρήκε τη θέση του στο άλλο μισό του γηπέδου.
Πέρασε με επιτυχία όποια τεστ έδωσε κι ανέβαινε διαρκώς τις κλίμακες. Από την ερασιτεχνική Νόρντστερν στην Ολντ Μπόις, με την οποία αφότου έκλεισε τα 16 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του, κι από 'κει στη Βασιλεία, στη Σάλκε και στην Γκλάντμπαχ.
Προτού πέρυσι το καλοκαίρι ενταχθεί για τέσσερα χρόνια στην κοσμοπολίτικη Μονακό. Στους πρίγκιπες η απόκτησή του κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη πάντως έχει αρχίσει να γίνεται η απαιτούμενη απόσβεση (8 γκολ σε 23 συμμετοχές).
Οι Ελβετοί δεν χρειάστηκε να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο για να τον κάνουν δικό τους. Οι μηχανισμοί εντοπισμού είχαν κυκλώσει το όνομά του από νωρίς, τον έχρισαν πολύ γρήγορα διεθνή με όλα τα κλιμάκια των εθνικών κι όταν εξασφάλισε το διαβατήριο εντάχθηκε, δίχως χρονοτριβή, στην ομάδα των ανδρών.
Σε λιγότερο από πέντε μήνες από την ημέρα που πολιτογραφήθηκε Ελβετός ο Εμπολό είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του σε φιλικό με τις ΗΠΑ μπαίνοντας ως αλλαγή. Για να προλάβουν και μην γίνει κάποιο λάθος στην πορεία.
Το Καμερούν πάντα στην καρδιά του Εμπολό
Ανεξαρτήτως τροπής των πραγμάτων, το Καμερούν ήταν ανέκαθεν στο -ώριμο- μυαλό. Όπως και στη μεγάλη καρδιά του. Κρατά επαφές με συγγενείς, εξακολουθεί να επισκέπτεται τα μέρη που πρωτοέζησε, δεν απαρνείται ποτέ και πουθενά το παρελθόν του. Γνωρίζει τις ρίζες του, τις αποδέχεται, τις τιμά με κάθε τρόπο. Μεγάλωνε με ποδοσφαιρικό πρότυπο τον Ετό, έχρι ιδρύσει οργανισμό για την προστασία ανήλικων παιδιών - μεταναστών από το Καμερούν.
"Χαλαρώνω, διασκεδάζω, είναι σημαντικό για μένα προκειμένου να μου υπενθυμίζω τις διαφορές μεταξύ των δύο τόπων", έχει αναφέρει σε συνέντευξή του για τις φορές που επιστρέφει στη Γιαουντέ.
Το σημαδιακό γκολ που σημείωσε στο παιχνίδι της Πέμπτης περιέχει τον χαρακτήρα και των δύο χωρών.