ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Ερασιτέχνης για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Ο Ερασιτέχνης για το γήπεδο του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνης Παναθηναϊκού, Ηλίας Μιχαλαριάς, και ο γενικός γραμματέας των πράσινων Γιώργος Καρανάσος μίλησαν σε ιστοσελίδα του τριφυλλιού στο εξωτερικό για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του γηπέδου των πράσινων.

Θέση για όλα τα φλέγον θέματα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο, την ανακατασκευή του αλλά και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη πήραν οι Ηλίας Μιχαλαριάς και Γιώργος Καρανάσος μιλώντας στην ιστοσελίδα των φίλων του τριφυλλιού από το εξωτερικό paoabroad.com.

Οι δυο τους αναφέρθηκαν στα 7 εκ. ευρώ που θα πάρει η πράσινη ΠΑΕ, στο πως μπορεί να απεμπλακεί το τριφύλλι από την "Διπλή Ανάπλαση" αλλά και ποιες είναι οι σκέψεις τους για να αποκτήσει περισσότερες και καλύτερες εγκαταστάσεις ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός.

Χαρακτηριστικά είπαν:

Η τελευταία θετική εξέλιξη με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την έγκριση για τη χορήγηση των 7 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας για την ανάπλαση της Λεωφόρου, σημαίνει πως τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα; Τι συνεπάγεται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό η ενδεχόμενη ανακατασκευή του γηπέδου;

Γιώργος Καρανάσος (Γ.Κ.): «Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη ολόκληρου του Παναθηναϊκού. Για μία δικαίωση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μία μεγάλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί έως ότου φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσουν τα έργα. Τα οφέλη για τον Ερασιτέχνη είναι εμμέσως πολλαπλά.

Πρώτα απ’ όλα, από τη στιγμή που η Π.Α.Ε. θα έχει περισσότερα έσοδα, αυτό συνεπάγεται περισσότερα έσοδα και για τον Ερασιτέχνη. Επίσης, μέρος των έργων αποτελεί και η βελτίωση των εγκαταστάσεων και των αιθουσών ερασιτεχνικών τμημάτων».

Η απόφαση συνέπεσε χρονικά, συμπωματικά, με τη διαρροή για σκέψεις του Παναθηναϊκού περί πιθανής αγωγής κατά του Δήμου Αθηναίων. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει 26 εκατ. ευρώ από τον Δήμο, καθώς με υπαιτιότητα του τελευταίου «πάγωσε», αντί να ακυρωθεί, η Διπλή Ανάπλαση…

Γ.Κ.: «Πράγματι, από τα έγγραφα της ΓΗΠ.ΕΛ. που μας έδωσε η Π.Α.Ε. προκύπτει αυτό το δικαίωμά. Η Π.Α.Ε. είχε αποστείλει εξώδικο κατά του Δήμου (σ.σ. διοίκηση Γόντικα), όμως στην πορεία δεν αξίωσε αποζημιώσεις δικαστικά. Πλέον, εμείς ως “μητέρα του Λόχου”, έχουμε έννομο συμφέρον να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Το δυνατό αυτό χαρτί προέκυψε από τα έγγραφα που ζήτησε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός από τη ΓΗΠ.ΕΛ. Έπειτα από μία πρώτη μελέτη, βγαίνουν άλλα σημαντικά πορίσματα από τα έγγραφα;

Γ.Κ.: «Ακόμα είμαστε στην αρχική φάση μελέτης τους από την επιτροπή γηπέδου, ώστε να καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Τα ποσά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, δηλαδή οι ενδεχόμενες αξιώσεις 2 εκατ. ευρώ από τον Άκτωρα και 800.000 ευρώ για διάφορες μελέτες, ισχύουν. Επίσης, φαίνονται 9 εκατ. ευρώ για μακέτες του πρότζεκτ από τα οποία επιστράφηκαν τα 5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή… χάθηκε ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ».

Υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δόθηκαν ορισμένα έγγραφα ή κάποια να έχουν χαθεί;

Ηλίας Μιχαλαριάς (Η.Μ.): «Δεν το πιστεύουμε. Από πλευράς της Π.Α.Ε. θα συνιστούσε ποινικό αδίκημα να έχουν πράξει έτσι. Δεν κάναμε ένα απλό αίτημα. Κοινοποιήσαμε απόφαση του ανώτατου οργάνου του Συλλόγου, δηλαδή της Γενικής Συνέλευσης του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου».

Η πιθανότητα να χρεώνεται ακόμα ο Παναθηναϊκός, εξαιτίας της φύλαξης του οικοπέδου, των γερανών κ.λπ. στον Βοτανικό, προκύπτει από τα έγγραφα;

Γ.Κ.: «Προς το παρόν, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Όμως είναι ακόμα νωρίς. Χρειάζεται προσεκτική μελέτη όλων των εγγράφων από τους νομικούς μας».

Οι σχέσεις με τον Δήμο Αθηναίων έχουν εξομαλυνθεί; Έχει βρεθεί η χρυσή τομή, τουλάχιστον στο κομμάτι της επικοινωνίας;

Η.Μ.: «Όχι. Υπάρχει αδιαλλαξία του Δήμου σε σημαντικά ζητήματα. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Σε βαθμό που λέμε “δεν πάει άλλο!”».

Γ.Κ.: « Έχουμε κάτσει στο ίδιο τραπέζι για να δούμε πού μπορεί να υπάρξει σημείο σύγκλισης. Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στο ίδιο σημείο. Στην Διπλή Ανάπλαση, στην κατεδάφιση της Λεωφόρου. Ο χρόνος όμως κυλάει. Αυτό είναι υπέρ τους. Αυτό θέλουν».

Βρισκόμαστε –επί πολλούς μήνες– εν αναμονή της απόφασης του Σ.τ.Ε. για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος της Διπλής Ανάπλασης. Στο μεσοδιάστημα αποφάσεις για παρόμοιες υποθέσεις άλλων σωματείων, όπως η Α.Ε.Κ., εκδόθηκαν σε σύντομο χρόνο. Υπάρχουν εκτιμήσεις/πληροφορίες για τον χρόνο έκδοσης της απόφασης;

Γ.Κ. «Έχουν διαψευστεί. Γιατί οι εκτιμήσεις που είχαμε ήθελαν να έχει βγει ήδη απόφαση. Τα συμφέροντα που φαίνεται να εμπλέκονται είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ενδεχομένως να υπήρχαν στις άλλες περιπτώσεις. Εδώ υπάρχουν διάφορα σενάρια από πίσω… Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Εμείς δεν έχουμε τη δύναμη –ούτε συνάδει με τον τρόπο που λειτουργούμε– να κινούμε υπόγεια τέτοιες αποφάσεις».

Η.Μ.: «Κάποιος καθυστερεί επίτηδες την απόφαση. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη εξήγηση. Γιατί η απόφαση θα είναι σίγουρα υπέρ μας. Είναι αδύνατο να μην δικαιωθούμε, σύμφωνα με τους νομικούς μας».

Δεδομένων και των εξελίξεων στο γηπεδικό της Α.Ε.Κ., ο Όμιλος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο, όχι στο μακρινό μέλλον, να βρεθεί ενώπιον έντονων πιέσεων για μετακίνηση –οριστική αυτή τη φορά– στο Ο.Α.Κ.Α. Ποια η θέση του Συλλόγου απέναντι σε αυτό το σενάριο;

Γ.Κ.: «Δεν είναι τυχαία και ορισμένα δημοσιεύματα περί “από κοινού χρήση” που έβγαλαν κάποια sites. Η θέση του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρη. Θα κυνηγήσουμε μέχρι τέλους αυτό που φωνάζουμε τόσο καιρό: “Γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο”»!

Ένα νέο γήπεδο στην καρδιά της Αθήνας θα άνοιγε αυτομάτως χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τόσο κατά τη διάρκεια των έργων, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους. Μπροστά στην κρίση της ελληνικής οικονομίας που μαστίζει τη χώρα, ο Δήμος Αθηναίων δεν βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο;

Γ.Κ.: « Θα εκφράσω την προσωπική μου άποψη. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν δημόσια αξιώματα, συνήθως ξεχνούν ποιος είναι ο ρόλος τους, δηλαδή να αφουγκράζονται την κοινή βούληση και να κάνουν έργα για τον πολύ κόσμο. Αρκούνται στο να εξυπηρετούν συμφέροντα. Δεν έχω αποδείξεις πως συμβαίνει και εδώ κάτι τέτοιο».

Τι σημαίνει «Γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο»; Αν υποθετικά θελήσουμε να το εξηγήσουμε σε κάποιον που για πρώτη φορά ενημερώνεται για το γηπεδικό ζήτημα…

Γ.Κ.: «Ομολογουμένως, αυτό το γήπεδο που υπάρχει τώρα δεν αρμόζει στον Παναθηναϊκό. Ούτε ως υποδομές ούτε ως εξωτερική εμφάνιση. Αδιάλλακτη θέση μας είναι πως επιθυμούμε, είτε στον υφιστάμενο σκελετό είτε πατώντας πάνω στο σχέδιο του Παναθηναϊκού Κινήματος, ένα νέο, μοντέρνο και μεγάλο γήπεδο».

Αυτό όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Για τα τμήματα του Ερασιτέχνη τι προβλέπεται σε περίπτωση που αποκτήσει νέο γήπεδο στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός;

Γ.Κ.: «Αν κατασκευάσουμε το γήπεδο που επιθυμούμε στη Λεωφόρο, τα έσοδα θα είναι τόσο πολλά, που στην πορεία κάνεις εγκαταστάσεις για τα τμήματα του Α.Ο. όπου θες!»

Έχετε έτοιμες, δηλαδή, λύσεις για επέκταση του Παναθηναϊκού Α.Ο. στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες δεν προχωρούν επειδή στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι πόροι;

Γ.Κ.: « Ακριβώς. Υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα που έχουμε υπόψιν μας, στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στο γήπεδο, στα οποία μπορείς να κάνεις απίστευτα πολλά πράγματα. Αρκεί να έχεις τα χρήματα. Άλλα ανήκουν στην Εκκλησία, άλλα σε τράπεζες. Έχουμε ήδη κάνει συζητήσεις και το έδαφος είναι πρόσφορο. Τα πάντα τελειώνουν, όμως, στο ότι χρειάζεσαι πόρους».

Η.Μ.: «Το άλφα και το ωμέγα για να έρθει η ανάπτυξη είναι οι εγκαταστάσεις. Αν φτάσουμε στο σημείο να αποκτήσουμε δικές μας ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, γιατί και αυτός είναι ένας αγώνας που δίνουμε, θα αλλάξουμε τελείως τα πράγματα. Στους χώρους που έχουμε εντοπίσει υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευάσουμε από γραφεία και ξενώνες, μέχρι πάρκινγκ, κλειστό μπάσκετ, κλειστό στίβου και αίθουσες τμημάτων!»

Είναι ένα από αυτά το οικόπεδο της Εκκλησίας πίσω από τις θύρες 6-7, στο οποίο τώρα λειτουργεί πάρκινγκ;

Γ.Κ. «Ναι. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ζητήσει από την Π.Α.Ε. μήπως εξετάσει την απόκτησή του. Σίγουρα δεν είναι όμως ο μοναδικός χώρος…»

Τι σημαίνει για τον Παναθηναϊκό η επιπλέον πενταετής (σύνολο δεκαετής) «παράταση χάριτος» που δόθηκε για το γήπεδο της Λεωφόρου;

Η.Μ.: «Υπάρχει κόσμος που δεν κατανοεί πως είναι υπέρ μας για τον απλούστατο λόγο πως μόνο έτσι θα μπορούσε να έχει άδεια το γήπεδο και ο Τάφος του Ινδού. Γιατί η Π.Α.Ε. είναι που παραχωρεί την άδεια ασφαλείας στον Τάφο. Μετά την πενταετία, δεν θα είχαμε δικαίωμα χρησιμοποίησης της Λεωφόρου.

Αρκετοί ισχυρίζονται πως δίνεται μία παράταση στη Διπλή Ανάπλαση. Ναι, μα και πριν, δηλαδή στο τέλος της πρώτης πενταετίας, δεν θα καταργούταν η Διπλή Ανάπλαση. Απλώς θα γινόταν ανενεργή».

Μέσα σε αυτήν την επιπλέον πενταετία, στόχος του Παναθηναϊκού είναι η κατάργηση της Διπλής Ανάπλασης;

Η.Μ. : «Φυσικά! Αυτή είναι η επόμενη φάση. Η κατάργηση της Διπλής Ανάπλασης και ο αποχαρακτηρισμός του γηπέδου από “χώρος πρασίνου”.

Το πρώτο βήμα είναι το Σ.τ.Ε. Να διασφαλιστεί ο Σύλλογος. Δηλαδή πως στην χειρότερη των περιπτώσεων, αν κατεδαφιστεί η Λεωφόρος, να έχουμε πρώτα αποκτήσει νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό. Αν έρθει η καταστροφή, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες…

Αυτή τη στιγμή, όπως είναι τώρα τα πράγματα, αν θεωρητικά βρεθεί κάποιος και βάλει ένα χ ποσό για κατασκευάσει εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, το γήπεδο της Λεωφόρου πέφτει. Και τι εγκαταστάσεις… Ένα μικρό κλειστό και ένα κολυμβητήριο, για να γκρεμίσουν τη Λεωφόρο…»

Γ.Κ.: «Να μην γίνουμε… “Γρανίτσας”».

Η.Μ.: «Το επόμενο βήμα μας θα είναι να χτυπήσουμε τη Δ.Α. στη ρίζα της. Στην παρούσα φάση δεν είναι η Δ.Α. που μας καίει, αλλά το “πράσινο”. Αν η Λεωφόρος δεν ήταν “χώρος πρασίνου”, φέρτε μου έναν ειδικό, όποιον θέλετε, να μου πει πως ένα νέο γήπεδο στη Λεωφόρο δεν είναι καλύτερο και πιο συμφέρον πλάνο από του Βοτανικού".

Πώς μπορεί να αποχαρακτηριστεί από «χώρος πρασίνου» το γήπεδο;

Η.Μ.: «Πρέπει να ακυρωθεί η Διπλή Ανάπλαση και τα δύο μέρη να επανέλθουν στην αρχική κατάσταση».

Τι γίνεται με τον χώρο του skate πίσω από το γήπεδο; Δεν έχει παραχωρηθεί πριν από μήνες από τον Δήμο στον Σύλλογο; Θα γίνουν εκεί έργα;

Γ.Κ.: «Μας το έχει παραχωρήσει ο Δήμος ομόφωνα και τώρα… δεν το δίνει! Ο ίδιος, ξέρουμε όλοι ποιος, που έλεγε τότε “δεν στο δίνω”, τώρα –παρά την απόφαση– δεν υπογράφει να στο δώσει. Έχουμε κλείσει έναν χρόνο σχεδόν από την έγκριση παραχώρησης. Κάθε φορά που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους του δημάρχου, μας λένε εμμέσως πλην σαφώς το ίδιο πράγμα: “Ξέρετε πού κολλάει… Κάντε πίσω”. Φυσικά και θα κυνηγήσουμε την υπόθεση νομικά».

http://paoabroad.com/index.php/interviews/564-gigantosi-mesa-apo-egatastaseis

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ