EURO

Μάρτιν Χάνσον, βίος και ...ταινία

Μάρτιν Χάνσον, βίος και ...ταινία

Το Sport24.gr αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του Σουηδού διαιτητή της αναμέτρησης Ελλάδας-Ισραήλ, Μάρτιν Χάνσον. Η ζωή του που έγινε ταινία, ο αυτοσαρκασμός, τα παράπονα των Ιρλανδών και του Βενγκέρ.

Ο 38χρονος Μάρτιν Χάνσον έχει καταφέρει να διχάσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο με τις αποφάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια.

Γεννημένος σε ένα χωριό ονόματι Χόλμσιε στην περιοχή Μπλέκινγκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 πρόλαβε να διαιτητεύσει σε 158 αγώνες της μεγάλης κατηγορίας της Σουηδίας (Alsvenskan), 62 στην Β΄ κατηγορία (Superettan) και 74 διεθνή ματς.

Ο Χάνσον, ο οποίος θεωρείται κορυφαία σφυρίχτρα στη Σουηδία έκλεψε άθελα του την παράσταση στο κρίσιμο παιχνίδι μεταξύ Γαλλίας και Ιρλανδίας κατακυρώνοντας γκολ που πέτυχε ο Τιερί Ανρί χρησιμοποιώντας το χέρι του. Οι "τρικολόρ" προκρίθηκαν στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και ο Σκανδιναβός μετετράπη σε αποδιοπομπαίο τράγο. Όπως απέδειξε και στο ματς της Ελλάδας με το Ισραήλ, μια αδυναμία να υποδεικνύει σωστά ό,τι γίνεται μέσα στο γήπεδο, την έχει όσο να' ναι.

Ireland's Shay Given appeals to the referee Martin Hansson after France's equaliser
Ireland's Shay Given appeals to the referee Martin Hansson after France's equaliser EMPICS SPORT

Ο Αρσέν Βενγκέρ μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει " ανίκανο". Τον περασμένο Φεβρουάριο στην αναμέτρηση Πόρτο-Άρσεναλ (2-1) ο Χάνσον υπέπεσε σε ακόμη μία γκάφα.

Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα ο γκολκίπερ της Άρσεναλ Φαμπιάνσκι έδωσε την μπάλα στους παίκτες της Πόρτο, οι οποίοι εκτέλεσαν άμεσα το φάουλ (χωρίς να στήσουν τείχος οι της Αρσεναλ) και ο Φαλκάο έγραψε σαν σε προπόνηση το 2-1!

Μάλιστα, ο αγγλικός Τύπος έφτασε στο σημείο να τον χαρακτηρίσει ως τον "χειρότερο διαιτητή του κόσμου". Ο Χάνσον πατέρας δύο παιδιών ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με την φάρμα του. Δεν αποποιείται των λαθών του, συνηθίζοντας να αυτοσαρκάζεται.

Μάρτιν Χάνσον, βίος και ...ταινία

" Δεν σχολιάζω τα ματς, αλλά η ζωή συνεχίζεται και πιστεύω θα επιβιώσω και τούτη τη φορά" είχε πει πριν από το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής σε Σουηδό δημοσιογράφο. Όταν ενημερώθηκε πως βρίσκεται στη λίστα της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο απάντησε: "Αλ ήθεια; Το γράφουν και οι εφημερίδες; Άρα, πρέπει να ισχύει".

Ακόμη και η Aftonbladet άσκησε αυστηρή κριτική στον αμφιλεγόμενο ρέφερι.

πάρχουν εκατομμύρια Ιρλανδοί στον κόσμο. Σας διαβεβαιώνουμε πως νιώθουν πολύ άσχημα από το λάθος του Χάνσον. Ελπίζουμε πως και οι τρεις Σουηδοί ρέφερι θα αισθάνονται ακόμη χειρότερα, Πρόκειται για τον Χάνσον και τους βοηθούς του Βίτμπεργκ και Νίλσον" ήταν το καυστικό σχόλιο.

H στοιχηματική εταιρεία Will Hill έφτασε στο σημείο να επιστρέψει τα πονταρίσματα που έγιναν εις βάρος της Γαλλίας αναγνωρίζοντας το τραγικό λάθος του διαιτητή.

Τα όσα βίωσε ο Χάνσον πριν από τον... μοιραίο αγώνα μεταξύ Γαλλίας-Ιρλανδίας αλλά και την προετοιμασία του για το Μουντιάλ μεταφέρθηκαν στην μικρή οθόνη. Στο σουηδικό ντοκιμαντέρ «Rättskiparen» (σ.σ. O διαιτητής στα σουηδικα), υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση των Ματίας Λόου και Βαλεντίνα Σάντι Λόου, ξετυλίγεται η πορεία του Χάνσεν καθόλη την διάρκεια του 2009.

Μάρτιν Χάνσον, βίος και ...ταινία

Ο αέναος αγώνας του Χάνσον για διάκριση, οι απειλές των οπαδών που δυσαρέστησε με τις αποφάσεις του, οι θυσίες που έκανε φτάνοντας στο σημειίο να διαταράξει τις σχέσεις του με την οικογένεια του αλλά και η αντιμετώπιση των επαγγελματικών λαθών του συνθέτουν την πλοκή της... υπόθεσης.

Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό SVT1 παραμονές τους Μουντιάλ.


Δείτε ένα video με τις σκληρές δηλώσεις του Αρσέν Βενγκέρ για τον Σουηδό διαιτητή

Ιρλανδοί οπαδοί αποδοκιμάζουν τον Χάνσον στο περιθώριο του αγώνα Μπεσίκτας-ΤΣΣΚΑ Μόσχας



Δείτε το απολαυστικό ντοκιμαντέρ με τη ζωή του Μάρτιν Χάνσον

Rättskiparen | The Referee [2010] from Freedom From Choice AB on Vimeo.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ