ΠΑΟΚ

Ο Γιώργος Κούδας στο SPORT 24

Ο Γιώργος Κούδας στο SPORT 24
Κούδας MOTIONTEAM

Ο Γιώργος Κούδας μιλάει στο SPORT 24 για το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης (19.00 ΝΕΤ) (vid)

Ο Γιώργος Κούδας, ο Μεγαλέξανδρος του ΠΑΟΚ αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, αναπολεί τη δική του εποχή, όμως είναι ρεαλιστής και ξέρει τι να περιμένει από τη σημερινή κόντρα των δύο κορυφαίων ομάδων της Θεσσαλονίκης. Όμως δεν παύει να είναι και ρομαντικός.
"Περιμένω να δω ένα μεγάλο ντέρμπι, που θα ευχόμουν να είχε και κάποια στοιχεία από τα παλιά. Κυρίως τον σεβασμό που βλέπαμε τότε, μεταξύ των παικτών, αλλά και των οπαδών των δύο ομάδων" λεει o πρόεδρος των βετεράνων παικτών του ΠΑΟΚ, που δεν κρύβει και τη νοσταλγία του:

"Η αίγλη σε αυτά τα παιχνίδια παραμένει μεγάλη, αλλά η εποχή έχει αλλάξει, όπως και ο κόσμος. Έτσι, ενώ τότε θα έβλεπες ένα μεγάλο ντέρμπι με 11 Έλληνες κόντρα σε 11 Έλληνες, τώρα είναι θέμα αν ανάμεσα στους 22 ποδοσφαιριστές, θα βρούμε 3-4 Έλληνες.

Δεν λεω ότι οι ξένοι δεν είναι καλοί παίκτες, αλλά αλλιώς είναι να βρίσκεσαι 21 χρόνια σε μια ομάδα. Την πονάς διαφορετικά, είναι τελείως άλλο το συναίσθημα. Σήμερα επικρατεί ο επαγγελματισμός"

τονίζει ο Γιώργος Κούδας που δεν ξεχνά το κλίμα που υπάρχει στην πόλη πριν από αυτό το μεγάλο παιχνίδι.

"Σημαίνει συναγερμός. Θυμάμαι ότι η γιορτή ξεκινούσε από την Δευτέρα, με τις συζητήσεις στην αγορά, στα καφενεία, στα μαγαζιά να επικεντρώνεται σε αυτό το παιχνίδι, ενώ φυσικά η εύρεση ενός εισιτηρίου ήταν το ζητούμενο για τον περισσότερο κόσμο.

Η απόσταση της δουλειάς μου σε ένα σούπερ μάρκετ, ήταν μόλις 200-300 μέτρα από το πρακτορείο Προπό του παίκτη του Αρη Κώστα Παπαϊωάννου, όπου βρισκόμασταν μαζί και εξυπηρετούσαμε από κοινού φίλους και γνωστούς βρίσκοντάς τους εισιτήρια.

Άλλες εποχές, που το έβλεπες και την ώρα του αγώνα, με αυτόν τον σεβασμό που ανέφερα και προηγουμένως.
Προς θεού, τα μαρκαρίσματα ήταν δυνατά και ο κάθε παίκτης προσπαθούσε για τη νίκη της ομάδας του, αλλά έλειπε το αντιαθλητικό παιχνίδι και κυρίως τα "καραγκιοζιλίκια" που βλέπουμε πολλές φορές σήμερα από τους παίκτες.

Θυμάμαι τις μάχες με τον Αγγελο Σπυρίδων, έπεφτα κάτω, αλλά δεν θα έκανα όλο τούμπες και θεατρινισμούς. Το ίδιο και όλοι οι παίκτες. Σεβόμασταν τον αντίπαλο, τον θεατή, το παιχνίδι.

Το ίδιο και στην εξέδρα. Ένταση υπήρχε πάντα, αλλά έβλεπες κατάμεστο το γήπεδο, είτε στην Τούμπα, είτε στο Χαριλάου και δεν υπήρχε το σημερινό φαινόμενο με τα συχνά επεισόδια"








.

Όσο για το τι περιμένουμε για το σημερινό ντέρμπι; "Προβλέψεις είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε για τον τελικό νικητή. Πιστεύω ότι όποιος έχει μεγαλύτερη θέληση και πάθος θα έχει το προβάδισμα.

Ο ΠΑΟΚ δέχεται πολύ δύσκολα γκολ, ενώ ο Αρης σκοράρει δύσκολα, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί ευκαιρίες. Θα είναι ένα ανοικτό παιχνίδι σε κάθε αποτέλεσμα.

Θα θυμίσω ότι ποτέ δεν έπαιζε ρόλο σε αυτά τα ντέρμπι η βαθμολογική θέση που βρίσκονταν οι δύο ομάδες".



συνεχίζει ο Μεγαλέξανδρος που ήταν φυσικά και στο πρόσφατο (πρώτο) ντέρμπι του κυπέλλου στην Τούμπα.

"Εκεί δεν είδαμε ποδόσφαιρο, αλλά οι παίκτες είναι απόλυτα δικαιολογημένοι. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα αντίξοες και ο αγωνιστικός χώρος δεν προσφερόταν για καλό ποδόσφαιρο. Και οι δύο ομάδες, ιδιαίτερα εφέτος έχουν πολύ τεχνίτες παίκτες και μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικό θέαμα, κάτι που θα κάνουν λογικά αν βοηθήσουν αυτή τη φορά οι καιρικές συνθήκες".



Η Θεσσαλονίκη μετά από χρόνια "βρυχάται" και πάλι και αυτό μόνο αισθήματα χαράς μπορεί να δημιουργεί στον Γιώργο Κούδα, ο οποίος έχει πανηγυρίσει ως παίκτης πρωτάθλημα και δύο κύπελλα με τον ΠΑΟΚ.

"Έχουμε ξαναπεί ότι χωρίς δυνατό ποδόσφαιρο στην περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος ατονεί και συνήθως θα βλέπουμε μια ομάδα του κέντρου να ξεφεύγει από νωρίς με αρκετούς βαθμούς διαφορά. Εφέτος τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Αρης δείχνουν και είναι πιο ανταγωνιστικοί" λεει ο "γητευτής" της μπάλας, που είναι περήφανος για τον ΠΑΟΚ:

"Εφέτος στην ομάδα έχει συντελεστεί ένα μικρό θαύμα, αφού από πέρυσι που δεν βλεπόταν, εφέτος είναι μια ανταγωνιστική ομάδα. Η παρουσία έμπειρων παικτών σε καίρια πόστα, όπως του Θοδωρή Ζαγοράκη και του Ζήση Βρύζα, αποτελούν εχέγγυο για αυτή την επιτυχία.

Λάθη θα γίνονται πάντα, αλλά όταν έχεις σε τόσο καίριες θέσεις, ανθρώπους που έχουν ζήσει το ποδόσφαιρο, το αγαπούν και μάλιστα επιπλέον έχουν προλάβει να ζήσουν την εμπειρία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, είναι ευλογία.

Ο Ζήσης Βρύζας, από τη θέση που είναι για παράδειγμα, έχει την ικανότητα να προσαρμόζει στην ελληνική πραγματικότητα, πράγματα που έχει ζήσει από το εξωτερικό. Εχουμε μιλήσει αρκετές φορές, εγώ ως πρόεδρος των βετεράνων. Σέβεται τις απόψεις μας και έχει τη διάθεση να υλοποιήσει σημαντικά θέματα.

Το ίδιο και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που δίνει αγώνα και για την καταπολέμηση της βίας. Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι το κακό που κάνουν στην ομάδα είναι μεγάλο, ακόμα και χωρίς τιμωρία έδρας, αφού η οικονομική ζημιά από τα πρόστιμα "πληγώνει" τον ΠΑΟΚ, ενώ δεν επιτρέπουν και στην πλειονότητα των φίλων της ομάδας να ευχαριστηθεί τα παιχνίδια. Ας το καταλάβουν και ας σταματήσουν μόνοι τους".







Και ο Μεγαλέξανδρος κλείνει με μια ευχή για το σημερινό ντέρμπι: "Να επικρατήσει το πνεύμα του ποδοσφαίρου και να χειροκροτήσουν όλοι την προσπάθεια, τους παίκτες, αλλά και τους αντιπάλους. Αυτή θα είναι σημαντική νίκη για το ίδιο το ποδόσφαιρο".



Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της α’ εθνικής οι δύο ομάδες θα συναντηθούν για 97η φορά με τον ΠΑΟΚ να μετρά 39 νίκες, τον Αρη 25, ενώ 32 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Μάλιστα ως γηπεδούχος ο Αρης, όπως σήμερα δηλαδή, έχει σαφές προβάδισμα με 17 νίκες, έναντι 12 του ΠΑΟΚ (και 18 ισοπαλίες).

Και όμως Ιανουάριο, ο ΠΑΟΚ δεν έχει χάσει ποτέ, μετρώντας δύο νίκες και δύο ισοπαλίες σε τέσσερα παιχνίδια.
Στο μοναδικό παιχνίδι που έγινε στην έδρα του Αρη Ιανουάριο (6/1/1991) ο «Δικέφαλος» του Χρήστου Τερζανίδη πήρε τη νίκη (1-0) με γκολ του Χοσάμ Χασάν στο 44’, ενώ στον πάγκο του Αρη καθόταν ο Γιάτσεκ Γκμόχ. Στα τρία άλλα παιχνίδια που έγιναν Ιανουάριο, όλα στην Τούμπα, τα δύο έληξαν ισόπαλα χωρίς τέρματα (22/1/1967 και 16/1/1972) ενώ στο άλλο ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0 (28/1/1973).

Και όλα αυτά λίγες μέρες μετά το ντέρμπι του κυπέλλου στην Τούμπα (0-0), αλλά και λίγες μέρες πριν τον επαναληπτικό στο "Κλεάνθης Βικελίδης" όπου και θα κριθεί η πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Το τρέιλερ του SPORT 24

























TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ