CHAMPIONS LEAGUE

Ο Ιγκόρ Χαραλαμπόπουλος στο SPORT24

Ο Ιγκόρ Χαραλαμπόπουλος στο SPORT24
New Image

Το νούμερο 2 της Τορίνο, ο Έλληνας Ιγκόρ Χαραλαμπόπουλος καταστρώνει στο SPORT24 το πλάνο της απόδρασης των 11 του Παναθηναϊκού από το Μιλάνο. "Κλειδώστε… κάπου τον Zλάταν"

Η έκπληξη ήταν ευδιάκριτη στην τρεμάμενη φωνή του Ιγκόρ Χαραλαμπόπουλου. « Φίλε ευχαριστώ που μου τηλεφώνησες. Έτσι να θυμηθώ για λίγο τα ελληνικά μου. Μόνο το καλοκαίρι όταν πάω στη Φοινικούντα(Μεσσηνίας) έχω την ευκαιρία να μιλήσω τη γλώσσα μας» λέει με διάστικτη τη νοσταλγία στα λεγόμενα του.

Ένας σκληροτράχηλος μέσος στα νιάτα του σε ομάδες – εσχατιές του ιταλικού ποδοσφαίρου σαν την Βαστέζε, την Κάρπι και αργότερα την Κοζέντσα, ο Χαραλαμπόπουλος εξελίχθηκε στο διάβα των ετών στον… δόκτορα Γουάτσον στο πλάι του Τζιάνι Ντε Μπιάζι.

Μόνιμος συνεργάτης του από το καλοκαίρι του 2000 όταν έπειτα από 2 χρόνια στην Ουντινέζε και ένα στην Νάπολι αποφάσισε να αφήσει τον Τζίτζι Ντε Κάνιο και να συνεργαστεί με τον Ντε Μπιάζι. Στα 49 του σήμερα ο Χαραλαμπόπουλος, έπειτα από το τραυματικό πέρασμα στη Λεβάντε την περασμένη σεζόν, βρίσκεται στον πάγκο της θρυλικής «γκρανάτα».

Αναλύει τους επόμενους αντιπάλους της Τορίνο και έχοντας σφυρηλατηθεί για παραπάνω από μια δεκαετία στην πρέσα των αποτελεσμάτων του καμπιονάτο, ο Χαραλαμπόπουλος καταστρώνει για λογαριασμό του SPORT24 την απόδραση των 11 του Παναθηναϊκού από το Μιλάνο.

« Ο Τεν Κάτε γνωρίζει καλύτερα την ομάδα του από εμένα. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι πότε βλέπω ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες η Ίντερ. Αυτό συμβαίνει όταν γεμίζει το κέντρο από ποδοσφαιριστές. Τότε δεν υπάρχουν χώροι στο γήπεδο και οι «νερατζούρι» δεν δημιουργούν ευκαιρίες.

Ο Παναθηναϊκός για να κάνει εφικτή την πιθανότητα επιτυχίας θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτατες αντεπιθέσεις από τα άκρα. Ο Μάξουελ και ο Μαϊκόν είναι εντυπωσιακοί ποδοσφαιριστές με την μπάλα στα πόδια αλλά όχι καλοί χωρίς αυτήν. Εκεί είναι η μεγαλύτερη της αδυναμία κατ’ εμέ. Αν ο Παναθηναϊκός αγωνιστεί κατά τέτοιον τρόπο θα αυξήσει τις πιθανότητες του για απόσπαση ενός θετικού αποτελέσματος

»

Ο Χαραλαμπόπουλος δεν έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί συχνά ματς ελληνικού πρωταθλήματος. Είδε με προσοχή όμως το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων.

« Ο Παναθηναϊκός ήταν καλός στον πρώτο αγώνα με την Ίντερ για μεγάλο διάστημα. Σε αυτό το επίπεδο και με αυτές τις ομάδες αυτό δεν φτάνει. Θα πρέπει να είσαι προσηλωμένος στο στόχο και για τα 90 λεπτά. Θα πρέπει να μη δώσεις κανέναν χώρο στην Ίντερ. Με κλειστές άμυνες έχει πρόβλημα όπως έχει αποδειχθεί στο γήπεδο. Αν όμως αφήσεις έστω και λίγο χώρο τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Η εφετινή Ίντερ είναι πολύ σκληρή ομάδα.

Με στρατιωτική πειθαρχία. Ο Μουρίνιο θέλει τα πάντα στην εντέλεια. Αν κάποιος παίκτης αργήσει λίγο στην προπόνηση τότε θα τον αφήσει εκτός αποστολής. Έτσι οι παίκτες της Ίντερ που ήταν καλοζωισμένοι έχουν μεταμορφωθεί σε στρατιώτες

»

Καμία ομοιότητα δηλαδή με τον φιλελεύθερο τρόπο προσέγγισης του Ρομπέρτο Μαντσίνι τις τελευταίες σεζόν. « Η Ίντερ του Μαντσίνι είναι διαφορετική από αυτή του Μουρίνιο. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Πλέον οι «νερατζούρι» είναι οργανωμένοι, είναι περισσότερο ομάδα. Με πλάνο στον αγωνιστικό χώρο που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι 11 παίκτες.

Πέρυσι βασίζονταν στο ατομικό ταλέντο των ποδοσφαιριστών και ήταν πιο άναρχος ο τρόπος παιχνιδιού τους. Έχουμε αγωνιστεί εναντίον τους και είδα από πρώτο χέρι την μεταμόρφωση της ομάδας

».

Κλειδώστε… κάπου τον Ίμπρα

Ο Χαραλαμπόπουλος ιεραρχεί ως δημόσιο κίνδυνο νούμερο ένα, τον προφανή!« Η μεγαλύτερη δύναμη της Ίντερ είναι ο Ζλάταν. Είναι ο παίκτης που μπορεί να αλλάξει την ροή του παιχνιδιού με μια κίνηση. Όταν δεν παίζει καλά η Ίντερ χάνει το 60% από τη δύναμη της. Αν ο Παναθηναϊκός τον κλειδώσει… κάπου θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Δεν πρέπει να τον χάσουν στιγμή από τα μάτια τους, όπως κατάλαβαν και στο πρώτο παιχνίδι»


Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ανόρθωση, θεωρεί ο Χαραλαμπόπουλος ότι αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη της εφετινής διοργάνωσης.

«Είναι εντυπωσιακή η πορεία της. Δεν περίμενα ότι μπορεί να πάρει τέτοια αποτελέσματα. Δυσκόλεψε πολύ την Ίντερ, κάτι που μπορεί να κάνει και ο Παναθηναϊκός. Έχει καλή ομάδα και έναν πρώην μου παίκτη τον Σάβιο. Ήταν μαζί μου στην Λεβάντε. Ο Δέλλας φυσικά είναι πάντοτε μια εγγύηση στην άμυνα».

Οι λίγες οι πιθανότητες και ο Μουρίνιο που διχάζει την Ιταλία

Στην προσπάθεια να εκτιμήσει το παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής, ο Χαραλαμπόπουλος μπορεί να θεωρεί πως η Ίντερ δεν είναι ακαταμάχητη αλλά προβλέπει ότι θα είναι δύσκολο να κατακτήσει ποθητό αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός.

«Για να είμαστε ρεαλιστές οι πιθανότητες είναι λίγες. Θα είναι πολύ δύσκολο ματς για τον Παναθηναϊκό. Έχει υπέρ του όμως το γεγονός ότι η Ίντερ κουράστηκε πολύ από το ντέρμπι του Σαββάτου με την Γιουβέντους. Αυτό ίσως διαδραματίσει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αν αποσπάσει ισοπαλία και με το δεδομένο ότι έχει το τελευταίο ματς στην έδρα του θα προκριθεί στην επόμενη φάση».

Το αποχρωματισμένο ιταλικό ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών βρήκε τον νέο του ήρωα. Έναν άνθρωπο που έχει την μοναδική ικανότητα να δημιουργεί Μουτζαχεντίν που τον υπερασπίζονται με θέρμη και Ταλιμπάν που θα ήθελαν τον δουν να κείτεται καθημαγμένος στο καναβάτσο.

«Στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αμφισβήτησης του Ζοσέ Μουρίνιο. Δεν είναι ευχαριστημένοι επειδή η ομάδα δεν αποδίδει θεαματικό ποδόσφαιρο. Προτάσσουν τα χρήματα που κερδίζει, μιλούν συνέχεια για τα 9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και πως παρά την αμοιβή του δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα. Μόλις σε πέντε μήνες όμως, κανείς δεν μπορεί να μεταμορφώσει μια ομάδα.

Εγώ πιστεύω ότι η Ίντερ βαδίζει σε καλό δρόμο. Είναι πιο πειθαρχημένη. Η Ιταλία είναι διχασμένη μαζί του. Το 50% τον πιστεύει και θεωρεί ότι στο εγγύς μέλλον η Ίντερ θα είναι όπως την ονειρεύεται και το άλλο 50% λέει τα χειρότερα για αυτόν.

Ο Μουρίνιο εμένα μου αρέσει. Ήταν προπονητής σε πολλά και διαφορετικά πρωταθλήματα. Στην Ισπανία με τον Μπόμπι Ρόμπσον, στην Πορτογαλία, την Αγγλία. Παντού κατέγραψε επιτυχίες. Στην Ιταλία ο τύπος δεν τον συμπαθεί ιδιαίτερα επειδή ο Μουρίνιο εκνευρίζεται όταν τον ρωτούν πράγματα εκτός ποδοσφαίρου. Λέει συνέχεια ρωτήστε με για το ποδόσφαιρο. Όχι για το αν ο Αντριάνο ξενυχτά. Όταν λες κάποια πράγματα που είναι αλήθεια προκαλείς δυσαρέσκεια».





Η Μίλαν που… τραγουδάει και η πίστη στον Μπασινά

Η Τορινο κατάφερε να κόψει βαθμούς από τη « Μίλαν που… τραγουδά. Αυτή η ομάδα είναι φοβερή όταν αγωνίζεται. Χαίρεσαι να την βλέπεις. Ήταν δύσκολο ματς αλλά καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε. Έχουμε κάνει αρκετά καλά ματς.

Αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι γιατί είμαστε χαμηλά στην βαθμολογία. Ξέρεις στην Ιταλία δεν υπάρχει μεγάλη υπομονή για τους προπονητές. Πιστεύω ότι βελτιωνόμαστε πολύ αλλά αυτό μπορεί να μην έχει αντίκρισμα στη συνέχεια. Στην Ιταλία όταν δεν νικάς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα

».

Όπως και στην Ισπανία, όπου την περυσινή σεζόν είχε και την πιο τραυματική εμπειρία στην καριέρα του στην χρεοκοπημένη Λεβάντε. «Τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Με τον Ντε Μπιάζι φτάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου και ενώ στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, με την ομάδα να δείχνει σημάδια ζωής, στη συνέχεια καταρρεύσαμε εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

Χάσαμε τους καλύτερους μας παίκτες, τον Τσιρίλο, τον Στοράρι, τον Ριγκανό, τον Σάβιο που επέστρεψε στην Βραζιλία. Δεν μπορούσες να δουλέψεις. Πάντως περνούσαμε υπέροχα στην Ισπανία. Η ζωή και το ποδόσφαιρο ήταν υπέροχα»



Στην Ισπανία συνάντησε και εκτίμησε τις ικανότητες του Άγγελου Μπασινά που προτίμησε την εφετινή σεζόν να επιστρέψει στην Ελλάδα. « Ο Μπασινάς είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Είχαμε μιλήσει όταν αγωνιζόταν στην Μαγιόρκα. Ήταν κρίμα να μην παίζει αυτός ο παίκτης σε εκείνη την ομάδα. Πάντοτε είχα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Πιστεύω ότι αν παρέμενε εφέτος στην Μαγιόρκα θα αγωνιζόταν βασικός»

Ο εκπληκτικός Παπασταθόπουλος και οι αναμνήσεις από τον Μουσλίμοβιτς

Με το θράσος του πιονέρου που ανοίγει νέους δρόμους ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έχει καταφέρει να σαγηνεύσει το ιταλικό πρωτάθλημα και φυσικά τον Ιγκόρ Χαραλαμπόπουλο.

«Είναι καταπληκτικός. Επειδή μιλάω με ανθρώπους της Τζένοα μπορώ να σου πω ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένοι μαζί του. Το σημαντικότερο είναι ότι χρησιμοποιεί το μυαλό του όταν παίζει. Αν θα συνεχίσει έτσι τον επόμενο χρόνο θα είναι δυο φορές καλύτερος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαθέτει ένας ποδοσφαιριστής είναι το μυαλό. Πιστεύω ότι μπορεί να εξελιχθεί σαν τον Δέλλα στη Ρόμα.

Αν δεν αλλάξει κάτι στο τέλος της ερχόμενης σεζόν θα πάρει μετεγγραφή για μια από τις καλύτερες ομάδες του καμπιονάτο. Ίσως όχι την Ίντερ και την Μίλαν αλλά σίγουρα σε κάποια ομάδα της εμβέλειας της Ρόμα ή της τωρινής Φιορεντίνα»



Κομπλιμέντα κάνει και στον Μόρα παρότι δεν είχε την ευκαιρία να τον δει από κοντά ως ώρας. «Δεν τον έχω παρακολουθήσει πολύ για να είμαι ειλικρινής. Αγωνιζόταν πέρυσι στην δεύτερη κατηγορία και τον έβλεπα μόνο από την τηλεόραση. Διαβάζω πάντως ικανοποιητικά λόγια για αυτόν και από ότι μου έχουν πει και συνεργάτες είναι αρκετά καλός»

Το νέο πρόσωπο της υπό δημιουργία ελληνικής παροικίας στη Serie A είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

«Τον ξέρω από τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να κάνει καλά πράγματα στην Ιταλία. Κυρίως γιατί έχει έναν προπονητή στον πάγκο, τον Μπερέτα, που είναι πολύ καλός. Οργανωτικός και είναι σαφής στο τι ζητάει από τους παίκτες του. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει είναι πως το ποδόσφαιρο στην Ιταλία δεν μοιάζει σε τίποτα με την Ελλάδα. Έχει χρόνο να προσαρμοστεί και πιστεύω ότι είναι μια καλή προσθήκη για την Λέτσε»

Η καλύτερη μετεγγραφή στο εφετινό πρωτάθλημα είναι μέχρι αυτή την στιγμή ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς. Ένας χαμένος στην ανωνυμία των μετρίων ομάδων της Ιταλίας που κατόρθωσε να εξελιχθεί στον σταρ της Super League. Ο Χαραλαμπόπουλος τον γνώρισε το μακρινό 2000 όταν και έφτασε από τη Σουηδία στην Ιταλία για λογαριασμό της Γιουβέντους.

«Τον «Μούσλι» τον είχα παίκτη στην Ουντινέζε πριν από χρόνια. Τον γνωρίζω πολύ καλά. Ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης που είχε την ατυχία να μην κάνει γεμάτες χρονιές. Δεν τον εμπιστεύθηκαν πολύ στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας.

Αυτό ήταν το σημαντικότερο για την μη εξέλιξη του. Είναι πολύ δυνατός και έχει καταπληκτική κίνηση. Χαίρομαι πολύ καλά για τον Ζλάταν γιατί έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία που είχαμε στην Ουντινέζε. Πιστεύω ότι μπορεί σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ποδοσφαιριστή»



Προσφορά



«Οργανώστε την Χριστουγεννιάτικη εκδρομή σας με το Sportravel.gr . Με τις καλύτερες τιμές στους καλύτερους προορισμούς»
























































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ