X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ίκαρος (Νέας Ιωνίας) ξαναπέταξε μετά από 40 χρόνια...

Διαβάστε την αξέχαστη ιστορία του προσφυγικού Ίκαρου Νέας Ιωνίας, που βρέθηκε το 1971-72 μια ανάσα από την άνοδο στην Α' Εθνική και έσπασε ρεκόρ σε αγώνα "μπαράζ" με 40.000 θεατές! Ο ρόλος της χούντας και της... ΑΕΚ! Το Sport24.gr ήταν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χαλέμου "40 χρόνια από ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟ" και σας μεταφέρει ωραίες ιστορίες.

Η ιστορία του Ίκαρου, της ομάδας της Ν. Ιωνίας η οποία τη σεζόν 1971-72, έφτασε ένα βήμα από την άνοδό της στην Α΄ Εθνική και έχασε την άνοδο σε αγώνα ...μπαράζ, με την Καλαμάτα, μπροστά σε 40.000 θεατές(ρεκόρ Β Εθνικής) στη Νέα Φιλαδέλφεια, ζωντάνεψε ξανά στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χαλέμου, "40 χρόνια από ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ".

Ήταν εκεί όλοι οι εν ζωή ποδοσφαιριστές της ομάδας του Ίκαρου, ο προπονητής, Τάκης Λουκανίδης, ο πρόεδρος, Γιάννης Κυλίκογλου, σύσσωμη η δημοτική αρχή, πολλοί δημοσιογράφοι με επικεφαλής το προεδρείο του ΠΣΑΤ, σε μια αίθουσα, που ήταν κατάμεστη από κόσμο. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ξύπνησαν μνήμες, ξύστηκαν πληγές, κύλησαν μέχρι και δάκρυα.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες χάρις στις οποίες αναδεικνύεται η ιστορία συλλόγων και πόλεων.

INTIME SPORTS

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο δημοσιογράφος Νίκος Κατσαρός έκανε μια σύνδεση του σήμερα και του χτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που όλο αλλάζει και όλο το ίδιο μένει.

Αναφέρθηκε στον πολυσυζητημένο αγώνα Ίκαρου-Καλαμάτας, που έγινε στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας και συγκέντρωσε πάνω από 40.000 θεατές, λέγοντας πως στην μακρά καριέρα του μόνο δυο φορές θυμάται αυτό το γήπεδο τόσο ασφυκτικά γεμάτο. Η άλλη ήταν στα εγκαίνια του χορτοτάπητα, όταν η ΑΕΚ έδωσε αγώνα με την Μπαρτσελόνα.

Ο Τάκης Λουκανίδης, (νεαρός) τότε προπονητής του Ίκαρου, χαρακτήρισε "παγκόσμιο φαινόμενο" την πορεία που έκανε εκείνη την περίοδο μια ομάδα η οποία στην πρώτη της συγκέντρωση είχε όλους κι όλους 8 (!) ποδοσφαιριστές.

Ο Γιώργος Ουσταμπασίδης, αρχηγός τότε της ομάδας και πρόεδρος σήμερα του Συνδέσμου Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της Ν. Ιωνίας, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο ποδόσφαιρο της πόλης και αναφέρθηκε στους δυο λόγους, που κατά τη γνώμη του, ο Ίκαρος δεν πέταξε μέχρι την Α΄ Εθνική. Την εναντίωση του καθεστώτος και την εχθρική διαιτησία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Καλαμάτας, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Άγγελος Σκαφιδάς, Μανόλης Θεοδώρου και ο γιος του επίτιμου προέδρου της, Λυκούργου Γαϊτανάρου. "Ήταν αδικία, που ο Ίκαρος δεν ανέβηκε μαζί μας στην Α΄ Εθνική", τόνισε ο άλλοτε αρχηγός της "Μαύρης Θύελλας" στον σύντομο χαιρετισμό του.

Τα βιβλίο θα διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία: "Ανθρακίδης" στη Ν. Ιωνία, "Βιβλιαγορά" στην Καλογρέζα και "Μικρός Κοραής" στο Χαλάνδρι. Σύντομα μάλιστα θα παρουσιαστεί και στην Καλαμάτα.

INTIME SPORTS

Στο βιβλίο των 224 σελίδων ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η "αναπαράσταση" της πολυσυζητημένης στην εποχή της και ιστορικής όπως καταγράφηκε στην συνέχεια αναμέτρησης Ίκαρου-Καλαμάτας, που έγινε στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας και ήταν επανάληψη του αγώνα που είχε διακοπεί λόγω επεισοδίων στο 85΄κι ενώ η ομάδα της Ν. Ιωνίας προηγείτο με 1-0.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο βιβλίο υπάρχουν αρκετές αναφορές που αφήνουν υπόνοιες ότι το καθεστώς της χούντας και ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κώστας Ασλανίδης, έβαζε εμπόδια στην άνοδο του Ικάρου Νέας Ιωνίας, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με την ΑΕΚ, που δεν ήθελε να χάσει φιλάθλους από εκείνες τις γειτονιές. Ιδού πως ο συγγραφέας κατέγραψε τα γεγονότα...

Η κοσμοχαλασιά και το ρεκόρ εισιτηρίων!

Είχαν τυπωθεί και κυκλοφορήσει 16. 500 εισιτήρια των 30 δραχμών. Οι πόρτες έκλεισαν 20 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, αφού το γήπεδο είχε γεμίσει ασφυκτικά και δεν χωρούσε άλλο κόσμο. Καθώς τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί από ώρα στα εκδοτήρια μοίραζαν "φοράκια" από προηγούμενο αγώνα της ΑΕΚ. Αλλά και αυτά τελείωσαν γρήγορα. Μέσα ήσαν ήδη 35.000 άνθρωποι, ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ απέξω συνωστίζονταν άλλοι 10.000. Η αστυνομία ήταν αδύνατο να τους κρατήσει και ο έλεγχος χάθηκε γρήγορα. Έγινε ντου στις πόρτες, που υποχώρησαν και όσοι μπόρεσαν, τρύπωσαν μέσα.

Οι 35.000 θεατές συνιστούσαν ρεκόρ για αγώνα Β΄ Εθνικής. Οι αντίπαλοι οπαδοί μοιράστηκαν στις εξέδρες. Οι οργανωμένοι έπιασαν από ένα πέταλο. Της Καλαμάτας αυτό προς την εκκλησία, του Ίκαρου εκείνο προς το Άλσος. Εφοδιασμένοι με τεράστια πανό και κόρνες δημιούργησαν εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Συνωστισμός και στην εξέδρα των επισήμων. Μπροστά-μπροστά, ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών, Νικόλαος Εφέσιος έχοντας δίπλα του, τον Γ. Γ Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Ασλανίδη, που συνοδευόταν από την σύζυγο του. Πιο εκεί ο Αναπληρωτής Γ Γ Α, Γεώργιος Βλαδίμηρος, ο Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ Γεωργακόπουλος, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Δέδε και τον Γενικό Γραμματέα, Κούβαρη.

Οι τιμωρημένοι φυσικά δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι ο Ίκαρος παρατάχθηκε δίχως τους Λίναρη, Γούνη και η Καλαμάτα χωρίς τους Χιώτη, Λαζαρακόπουλο. Ο Λουκανίδης κατέβασε την ομάδα, με την γνωστή τετράδα στην άμυνα (Ρούσσος, Παναγιωτίδης, Μέξας, Ουσταμπασίδης), στα χαφ τους Χαραλαμπίδη, Καραβέλη, Ανθρωπέλο και επιθετική τριπλέτα τους Παργιανό, Κούκα, Φιλιππίδη.

Ήταν μια ζεστή για την εποχή ημέρα, που γινόταν ακόμη πιο ζεστή από την ατμόσφαιρα, που επικρατούσε στην εξέδρα. Το στρίψιμο του νομίσματος από τον διαιτητή Αλεξόπουλο παρουσία των δυο αρχηγών, Ουσταμπασίδη-Σκαφιδά, κέρδισε ο Ουσταμπασίδης και ο Ίκαρος πήρε τη "σέντρα". Οι παίκτες του άλλαξαν δυο-τρεις μπαλιές στο κέντρο πριν ο Χαραλαμπίδης τροφοδοτήσει τον Κούκα. Αυτός "άδειασε" τον Σκαφιδά και σχεδόν από το σημείο του κόρνερ έβγαλε τη σέντρα, που έστειλε τη μπάλα στο κεφάλι του Φιλιππίδη. Εκείνος την κάρφωσε στο έδαφος και ξεγέλασε τον Μελιγαλιώτη, που προσπαθούσε να καλύψει την εστία του. Γκολ στο 30ο δευτερόλεπτο. Πριν καν προλάβουν οι Καλαματιανοί να ακουμπήσουν τη μπάλα. Καλύτερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να κάνει ο Ίκαρος.

Στη συνέχεια, προσπαθώντας να επενδύσει πάνω σε αυτό το γκολ, όπως έκανε κάθε φορά που άνοιγε το σκορ, οπισθοχώρησε και έδωσε χώρο στον αντίπαλο. Η Καλαμάτα δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Επιτέθηκε και στο 14΄ ο Καλαϊτζίδης και ο Θεοδώρου με σουτ δοκίμασαν τα αντανακλαστικά του Αργυρόπουλου, που λειτούργησαν στην εντέλεια.

Στο 21΄ ο Ρούσος στην προσπάθεια του να γυρίσει τη μπάλα στον τερματοφύλακά του δεν είδε τον Θεοδώρου, ο οποίος όμως "επέστρεψε" το δώρο του αντιπάλου και έχασε την ευκαιρία. Δυο λεπτά αργότερα ο Κούκας έβγαλε τον Παργιανό τετ α τετ με τον Μελιγαλιώτη. Οι Ιωνιώτες σηκώθηκαν στην εξέδρα, έτοιμοι να πανηγυρίσουν όμως ο Παργιανός σάστισε, καθυστέρησε και έδωσε τον χρόνο στον γκολκίπερ να πέσει στα πόδια του και να του αποσπάσει τη μπάλα. Αν γινόταν το 2-0.

Προς τα μέσα του α΄ ημιχρόνου ο Λουκανίδης άλλαξε αμοιβαία θέση στους Παργιανό, Ανθρωπέλο αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή παρέμενε, οι γραμμές εξακολουθούσαν να απέχουν πολύ με αποτέλεσμα οι Κούκας, Φιλιππίδης να είναι ξεκομμένοι μπροστά. Στο 34΄ η Καλαμάτα απείλησε εκ νέου με τον Δαμιανάκο, που όμως δεν μπόρεσε να νικήσει τον Αργυρόπουλο.

Με την έναρξη του β΄ μέρους ο Λουκανίδης έκανε και τις δυο αλλαγές του. Οι Μπουλούμπασης, Νικολαϊδης πήραν τις θέσεις των Παργιανού και Ανθρωπέλου αλλά ουδέν καινούργιο πρόσφεραν στη λειτουργία της ομάδας, που εξακολουθούσε να είναι προβληματική στο δημιουργικό κομμάτι. Η άμυνα όμως κρατούσε γερά.

Η Καλαμάτα ενέτεινε τις προσπάθειες της για να ισοφαρίσει και στο 50΄ ο Ασημακόπουλος από καλή θέση, αστόχησε απελπιστικά. Ο Ίκαρος απάντησε με ένα σουτ του Νικολαϊδη, που έφυγε άουτ και γρήγορα γύρισε στις αμυντικές θέσεις του. Στο 61΄ ο Ασημακόπουλος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά βρισκόταν σε εμφανή θέση οφσάιντ και το γκολ δεν μέτρησε.

Οι τυπικά γηπεδούχοι, σε μια από τις σποραδικές επιθέσεις τους, κέρδισαν κόρνερ στο 65΄. Το εκτέλεσε ο Κούκας και ο Μπουλούμπασης βρέθηκε σε θέση βολής. Μπερδεύτηκε όμως και το πουλάκι πέταξε. Η Καλαμάτα έμεινε ζωντανή και καθώς τα χρονικά περιθώρια λιγόστευαν εξαπέλυσε την τελική της επίθεση.

Στο 75΄ κέρδισε ένα πλάγιο άουτ στο κέντρο περίπου του γηπέδου. Την ώρα, που ορισμένοι παίκτες της διαμαρτύρονταν ζητώντας φάουλ, κάποιος εκτέλεσε το πλάγιο και η μπάλα έφτασε στον μικροσκοπικό Σταυριανέα. Αυτός σέντραρε, η μπάλα έκανε μια μεγάλη καμπύλη και έπεσε μέσα στην περιοχή του Αργυρόπουλου, όπου καραδοκούσε ο ξεχασμένος Ασημακόπουλος. Οι Αργυρόπουλος, Ρούσσος δεν συνεννοήθηκαν καλά και ο Ασημακόπουλος με κεφαλιά ισοφάρισε.

Οι παίκτες του Ίκαρου χρειάστηκαν μερικά λεπτά για να συνέρθουν από το σοκ και στο διάστημα αυτό παραλίγο να δεχθούν δεύτερο γκολ, από τον Θεοδώρου ο οποίος στο 81΄ από πλεονεκτική θέση, αστόχησε προς μεγάλη ανακούφιση του Αργυρόπουλου. Την ίδια ώρα στην διαχείριση του γηπέδου γινόταν η εκκαθάριση του αγώνα: Κόπηκαν 16.042 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 429.690 δρχ (ρεκόρ Β΄ Εθνικής).

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ