Ο Κασίγιας προσπέρασε τον Θουμπιθαρέτα
Ο Ίκερ Κασίγιας έφτασε τις 127 συμμετοχές στην Εθνική Ισπανίας και ξεπέρασε το ρεκόρ του Θουμπιθαρέτα. Το Sport24.gr παρουσιάζει όλη την πορεία του "Σαν Ίκερ" στη "Furia Roja". Οι αριθμοί, οι στατιστικές, τα ρεκόρ και οι τίτλοι του μεγάλου Ισπανού τερματοφύλακα (φωτογραφίες & videos)
Ο Ίκερ Κασίγιας έφτασε στο παιχνίδι της Εθνικής Ισπανίας με την Κόστα Ρίκα τις 127 διεθνείς συμμετοχές, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Άντονι Θουμπιθαρέτα (126).
Διαβάστε στο αφιέρωμα του Sport24.gr την πορεία του Κασίγιας στη «Furia Roja» μαζί με όλα τα στατιστικά, τις επιδόσεις και τους τίτλους του 30χρονου τερματοφύλακα.
Ήταν 9 Μαρτίου του 1996 όταν ο Ίκερ Κασίγιας έκανε το ντεμπούτο του στο ιστορικό «Γουέμπλεϊ» με τα χρώματα της Εθνικής Ισπανίας, πριν ακόμα συμπληρώσει τα 15 του χρόνια. Έμελλε να ξεκινήσει τη διεθνή του καριέρα με την U15 στο ίδιο γήπεδο που πριν λίγες μέρες (12-11) ισοφάρισε το ρεκόρ του Άντονι Θουμπιθαρέτα φτάνοντας τις 126 συμμετοχές με την «Furia Roja». Πλέον είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν, αφού μετά τον αγώνα της Τρίτης με την Κόστα Ρίκα, το κοντέρ έγραψε 127 και κανείς δεν ξέρει πότε και πού θα σταματήσει.
Ο χαρισματικός τερματοφύλακας έχει κατακτήσει τα πάντα σε αυτή την 15ετή διεθνή πορεία του στο ποδόσφαιρο, καταρρίπτοντας αμέτρητα ρεκόρ και θέτοντας συνεχώς νέους στόχους που πολύ δύσκολα θα του αντισταθούν στο μέλλον. Το Sport24.gr ακολουθεί τη διαδρομή του Κασίγιας στην Εθνική Ισπανίας σε ένα αφιέρωμα που παρουσιάζει τους κυριότερους σταθμούς, τις μεγάλες επιτυχίες, τους τίτλους, τα ρεκόρ, τις επιδόσεις και τα στατιστικά του κορυφαίου τερματοφύλακα σήμερα στον κόσμο.
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Ο Ίκερ αγωνιζόταν ήδη 6 χρόνια στις ακαδημίες της Ρεάλ, όταν κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ισπανίας. Ο Τεοντόρο Νιέτο, εκλέκτορας της U15 τον είδε σε μια από τις «κατασκοπείες» του, εντυπωσιάστηκε από τα προσόντα του και αποφάσισε να τον πάρει μαζί του για ένα φιλικό με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ. Διηγείται ο ίδιος ο Νιέτο: «Φαντάσου πώς ήταν οι πιτσιρικάδες. Θα έπαιζαν στο Γουέμπλεϊ μπροστά σε 20.000 κόσμο. Χρειάστηκε να τους εξηγήσω ότι πρώτα θα έπρεπε να παίξουν ποδόσφαιρο και μετά να τραβήξουν τις αναμνηστικές φωτογραφίες!».
Ο Ίκερ Κασίγιας (όρθιος, δεύτερος από δεξιά) με την Εθνική Ισπανίας U15 (1996)
Έτσι λοιπόν ο Κασίγιας, που στο κλιμάκιο της προεπιλογής είχε βρεθεί στην ίδια λίστα με τον Μοϊσές Ουρτάδο, έκανε το διεθνές ντεμπούτο του στις 9 Μαρτίου του 1996 περνώντας στον αγωνιστικό χώρο στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου σε ένα ματς που οι Ισπανοί κέρδισαν τους Άγγλους 2-3. Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1997, ο Ίκερ κατέκτησε τον πρώτο του διεθνή τίτλο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 που διοργανώθηκε στη Γερμανία. Μετά από 6 συνεχόμενες νίκες, η μικρή «Furia Roja» βρήκε την Αυστρία στον τελικό, με τον Κασίγιας να αποκρούει το κρίσιμο πέμπτο πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» και να δίνει το τρόπαιο στην ομάδα του.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
Ο Κασίγιας αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ένα Μουντιάλ το 1997 με την Εθνική U17. Στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Αίγυπτο, η Ισπανία με τον Ίκερ και τον Τσάβι στις τάξεις της, έμεινε εκτός τελικού από την Γκάνα και τερμάτισε στην τρίτη θέση του τουρνουά. Η ρεβάνς ήρθε δυο χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ Νέων της Νιγηρίας. Ο Ινιάκι Σάεθ, εκλέκτορας της U20, εμπιστεύτηκε στον μόλις 18χρονο Ίκερ μια θέση στην αποστολή, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονταν ο Τσάβι και οι «δικοί μας» Γέστε και Ορμπάιθ (αρχηγός).
Η Εθνική U20 της Ισπανίας πανηγυρίζει την κατάκτηση του Μουντιάλ Νέων. Ο Κασίγιας διακρίνεται στο κέντρο, κάτω από τον Γέστε (1999).
Ο Σάεθ χρησιμοποίησε στα περισσότερα ματς του τουρνουά τον Αρανθούμπια ως βασικό τερματοφύλακα, ήταν όμως και πάλι ο Κασίγιας αυτός που έκανε το μικρό του θαύμα. Στον προημιτελικό με αντίπαλο τη Γκάνα, η Ισπανία προηγείτο μέχρι και το 90’ του αγώνα, όταν ο Πίτερ Οφορίκουε ισοφάρισε σε 1-1 και πήγε το ματς στην παράταση. Τελικά το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι με τον Ίκερ να αποκρούει το 7ο από αυτά και να δίνει την πρόκριση στην «Furia Roja», η οποία λίγες μέρες αργότερα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σκορπίζοντας στον τελικό τους Ιάπωνες με το εντυπωσιακό 4-0.
ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΩΝ
Η περίοδος 1999-00 είχε ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο για τον Ίκερ Κασίγιας. Στα 19 του ήταν πρωταθλητής κόσμου Νέων και πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία είχε ήδη μονιμοποιηθεί στη θέση του βασικού τερματοφύλακα. Ενώ ξεκουραζόταν πριν ξεκινήσει την προετοιμασία για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21, ο Καμάτσο έκανε την έκπληξη καλώντας τον στην αποστολή της Εθνικής Ανδρών για το EURO 2000 στο Βέλγιο και την Ολλανδία.
Όπως δήλωσε στον Τύπο ο Καμάτσο, «αν στα 19 σου είσαι βασικός στη Ρεάλ και κατακτάς το Τσάμπιονς Λιγκ, τότε έχεις θέση στην Εθνική». Λίγες μέρες μετά την κλήση του, ο Κασίγιας έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη μεγάλη «Furia Roja». Στις 3 Ιουνίου του 2000, στο Γκέτεμποργκ, σε φιλικό προετοιμασίας με τη Σουηδία, ο Ίκερ πέρασε ως αλλαγή στο 65’ στη θέση του Μολίνα. Τα λόγια του Καμάτσο στον πρωτάρη ήταν τα εξής: «chaval, suerte!» (πιτσιρικά, καλή τύχη).
Δημοσίευμα της Mundo Deportivo την επόμενη της πρώτης συμμετοχής του Κασίγιας με την Εθνική Ανδρών. Έκανα πέναλτι, αλλά δεν πειράζει, η δήλωση του Ίκερ
Σε ηλικία 19 ετών και 14 ημερών ο Κασίγιας έγινε ο δεύτερος πιο νέος παίκτης που έκανε ποτέ ντεμπούτο με την Εθνική Ισπανίας. Τον ξεπερνάει μόνο ο Άνχελ Θουμπιέτα της Αθλέτικ που από το 1934 έχει το ρεκόρ με 17 χρόνια, 10 μήνες και 9 μέρες. Λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο Ίκερ ανέτρεψε στην περιοχή του τον Λιούνμπεργκ και δέχτηκε το πρώτο του γκολ από τη βούλα των έντεκα μέτρων. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το τελικό 1-1. Η παρουσία του Κασίγιας ήταν η είδηση της ημέρας στον ισπανικό Τύπο. Ένα – διεθνές – αστέρι είχε μόλις γεννηθεί.
Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ
Στο EURO του Βελγίου και της Ολλανδίας ο Κασίγιας δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό, όμως προσαρμόστηκε στο πνεύμα και στο κλίμα της ομάδας και δυο χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας πήρε το βάπτισμα του πυρός σε μεγάλη διοργάνωση. Ένας τραυματισμός του Κανιθάρες του έδωσε τη θέση του βασικού. Η Ισπανία πέρασε αέρα τον όμιλο με τρεις νίκες και αντιμετώπισε την Ιρλανδία στη φάση των «16». Το τελικό 1-1 οδήγησε τον αγώνα στα πέναλτι, όπου ο Ίκερ έδωσε ξανά τη λύση και την πρόκριση στον προημιτελικό.
Η πορεία της «Furia Roja» σταμάτησε στον ανεκδιήγητο διαιτητή Γκαμάλ Γκαντούρ από την Αίγυπτο, ο οποίος στέρησε μια καθαρή νίκη από τους Ισπανούς, με τους διοργανωτές Νοτιοκορεάτες να παίρνουν τελικά το εισιτήριο για τον ημιτελικό στα πέναλτι. Επόμενος σταθμός για τον Ίκερ ήταν το EURO του 2004, εκεί που πρώτα η ισοπαλία με την Εθνική μας με το γκολ του Χαριστέα και στη συνέχεια η ήττα με την Πορτογαλία με το γκολ του Νούνο Γκόμεζ, άφησαν την Ισπανία εκτός συνέχειας.
Ακολούθησε το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία με τον Κασίγιας και τη «Furia Roja» να καθαρίζουν εύκολα τον όμιλο με τρεις νίκες και να βρίσκουν απέναντί τους τη Γαλλία στο πρώτο νοκ άουτ. Οι υπερφίαλες δηλώσεις τόσο του Τύπου όσο και ορισμένων Ισπανών παικτών ότι είχε φτάσει η ώρα να στείλουν σπίτι της τη γερασμένη Γαλλία, γύρισαν μπούμερανγκ. Ο Ζιντάν και η παρέα του διέλυσαν με 3-1 την αντίπαλό τους και σταμάτησαν νωρίς τα ισπανικά όνειρα για διάκριση.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Τον Ινιάκι Σάεθ διαδέχτηκε στον πάγκο ο Λουίς Αραγονές, αναλαμβάνοντας να οδηγήσει την Εθνική στο EURO του 2008. Με το καλύτερο υλικό όλων των εποχών στη διάθεσή του, ο «σοφός της Ορταλέθα» διαχειρίστηκε άψογα την ψυχολογία των παικτών του και άφησε στο ταλέντο τους όλα τα υπόλοιπα. Οι Ισπανοί πέρασαν και αυτή τη φορά τον όμιλο μόνο με νίκες, όμως στη συνέχεια δεν παρασύρθηκαν και η αγωνιστική τους συμπεριφορά ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι με αντίπαλο την Ιταλία, ο Κασίγιας έσπασε την ισπανική κατάρα των αποκλεισμών στα πέναλτι, κάνοντας δυο μεγάλες αποκρούσεις και δίνοντας την πρόκριση στη «Furia Roja», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον όμιλο η Ισπανία δεν δέχτηκε ούτε ένα γκολ από Ιταλία, Ρωσία και Γερμανία. Στον τελικό με τους Τεύτονες, το γκολ του Τόρες αποδείχτηκε αρκετό για να δώσει τον πρώτο τίτλο σε μεγάλη διοργάνωση, 44 χρόνια μετά το γκολ του Μαρθελίνο και την κατάκτηση του EURO του 1964 στη Μαδρίτη.
Ο Ίκερ Κασίγιας, τον οποίο είχε κάνει αρχηγό ο Λουίς Αραγονές, σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό της Βιέννης, ξεκινώντας έτσι και επίσημα την απόλυτη ηγεμονία της Ισπανίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μια ηγεμονία που δυο χρόνια αργότερα έμελλε να γίνει παγκόσμια. Πριν το Μουντιάλ όμως της Νότιας Αφρικής, ο Ίκερ Κασίγιας πέρασε από έναν ακόμα μεγάλο σταθμό της διεθνούς του καριέρας. Στις 14 Νοεμβρίου του 2009, στο φιλικό παιχνίδι της Ισπανίας με την Αργεντινή, συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με την «Furia Roja».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ
Τον Ιούνιο του 2010 η Ισπανία παρουσιάστηκε ως το μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ και δικαίωσε πανηγυρικά όλες τις προβλέψεις. Με τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε στον πάγκο, ο Κασίγιας βρήκε στην Εθνική έναν παλιό του γνώριμο από τη Ρεάλ. Ο Ντελ Μπόσκε είχε μονιμοποιήσει τον Ίκερ στην ενδεκάδα της «βασίλισσας», όταν ήταν προπονητής στο Τσαμαρτίν. Ο διάδοχος του Αραγονές, ακόμα καλύτερος ψυχολόγος από τον προκάτοχό του και εξίσου καλός διαχειριστής, χρειάστηκε μόνο να αντιμετωπίσει την μίνι κρίση που δημιουργήθηκε μετά την ήττα από την Ελβετία.
Με τη νίκη επί της Χιλής και την πρόκριση από τους ομίλους, η Ισπανία κέρδισε τα νοκ άουτ ματς (όλα με 1-0) με Πορτογαλία, Παραγουάη και Γερμανία, φτάνοντας μέχρι τον τελικό με αντίπαλο την Ολλανδία. Σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση, ο Κασίγιας, που είχε κατεβάσει τα ρολά μετά τον όμιλο, έκανε την επέμβαση της... ζωής του απέναντι στον Ρόμπεν και κράτησε το μηδέν πίσω, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Ινιέστα να σκοράρει αργότερα το γκολ που έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο στους Ίβηρες.
Για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια, ο Ίκερ σήκωνε ψηλά ένα ακόμα Κύπελλο σκορπώντας ντελίριο σε όλη την Ισπανία. Η «Furia Roja» είχε φτάσει στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κατακτώντας το πρώτο της Μουντιάλ. Και του χρόνου, στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ο Κασίγιας και η Εθνική Ισπανίας θα αντιμετωπίσουν μια ακόμα πρόκληση. Να γίνουν η πρώτη ομάδα που κατακτάει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη φορά.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΙΚΕΡ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Σε αυτά τα 15 χρόνια που ο Κασίγιας υπερασπίζεται την εστία των Εθνικών ομάδων της Ισπανίας, έχει καταρρίψει αναρίθμητα ρεκόρ τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα θεωρείται από πολλούς ειδικούς αλλά και απλούς ποδοσφαιρόφιλους ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Η στατιστική και οι επιδόσεις του Ίκερ στηρίζουν αυτή την άποψη με πειστικό τρόπο. Ας δούμε την πορεία του κάτω από τα γκολπόστ της «Furia Roja» με αριθμούς.
Ο Κασίγιας με τον καλό του φίλο Τσάβι σε προπόνηση της Εθνικής Ισπανίας.
- 127 συμμετοχές με την Εθνική Ισπανίας. Ο Ίκερ είναι πλέον ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την «Furia Roja». Το ρεκόρ ανήκε στον Άντονι Θουμπιθαρέτα με 126.
- 707 συνεχόμενα λεπτά απαραβίαστης εστίας με την Εθνική Ισπανίας. Πρόκειται για το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της «Furia Roja» και φυσικά ανήκει και αυτό στον Κασίγιας.
- 433 συνεχόμενα λεπτά απαραβίαστης εστίας σε τελική φάση Μουντιάλ. Απέχει μόνο 84 λεπτά από το απόλυτο ρεκόρ των 517 λεπτών που ανήκει στον Ιταλό Βάλτερ Ζένγκα. Θα μπορέσει να το καταρρίψει αν αγωνιστεί στο πρώτο ματς του ομίλου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας χωρίς να δεχτεί γκολ μέχρι το 85’ του αγώνα.
- 70 διεθνή ματς χωρίς να δεχτεί γκολ. Ο Ίκερ έχει στη συλλογή του 70 «clean sheets», όπως ονομάζουν οι Άγγλοι τα παιχνίδια με μηδέν παθητικό. Απέχει μόλις 2 ματς για να ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει με 72 «clean sheets» σε 130 διεθνείς συμμετοχές ο Ολλανδός Φαν ντερ Σαρ. Ο Κασίγιας έχει ήδη ξεπεράσει «θρύλους» όπως ο Σίλτον (66/125), ο Τζοφ (56/112), ο Θουμπιθαρέτα (56/126), ο Σμάιχελ (56/129) και ο Μπουφόν (51/112).
- 55.1% είναι το ποσοστό των αγώνων στους οποίους ο Ίκερ έχει κρατήσει το μηδέν στην εστία του. Ο Ισπανός έχει ξεπεράσει τα αντίστοιχα ποσοστά των Σίλτον (52.8% με 66/125), Ταφαρέλ (51.4% με 52/101) και Τζοφ (50% με 56/112), ενώ κυνηγάει το ποσοστό του Φαν ντερ Σαρ (55.3% με 72/130).
- 92 νίκες στα 127 παιχνίδια που έχει υπερασπιστεί την εστία της Ισπανίας. Απέχει μόλις 2 νίκες για να ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει με 94 νίκες σε 142 παιχνίδια ο Γάλλος Λιλιάμ Τουράμ. Έχει ήδη ξεπεράσει τον Καφού (86/142), τον Λόταρ Ματέους (85/150) και τον Ρομπέρτο Κάρλος (83/125) και αναμένεται να γίνει ο πρώτος – και μοναδικός – που θα σπάσει το φράγμα των 100 νικών.
Ο Άγγελος Χαριστέας πετυχαίνει το ένα από τα δυο ελληνικά γκολ που έχει δεχτεί στη διεθνή του καριέρα ο Κασίγιας (Ελλάδα - Ισπανία 1-1, EURO 2004)
- 15 ματς σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στη Βραζιλία θα έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει και να ξεπεράσει τα 16 του Θούμπι, ενώ θα κυνηγήσει και το απόλυτο ρεκόρ απαραβίαστης εστίας σε ματς Μουντιάλ που κρατούν από κοινού οι Σίλτον και Μπαρτέζ με 10 αγώνες έκαστος στους οποίους έχουν κρατήσει το μηδέν. Εδώ ο Ίκερ έχει φτάσει μέχρι τα 8.
- Μόλις 13 ήττες έχει η Ισπανία στα 127 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί ο Κασίγιας. Συνολικά ο Ίκερ έχει 92 νίκες και 22 ισοπαλίες στις μέχρι σήμερα παρουσίες του στην Εθνική.
- 69 φορές έχει φορέσει ο Κασίγιας το περιβραχιόνιο του αρχηγού στις 127 διεθνείς του συμμετοχές. Πρόκειται για ρεκόρ στην Εθνική Ισπανίας, ενώ την πεντάδα των «μεγάλων αρχηγών» συμπληρώνουν οι Θουμπιθαρέτα (50/126), Ραούλ (39/102), Ιέρο (33/89) και Μπουτραγκένιο (31/69).
- 76 είναι τα τέρματα που έχει δεχτεί ο Ίκερ στις 127 διεθνείς του συμμετοχές, μέσος όρος δηλαδή 0.59 γκολ ανά παιχνίδι. Τα δυο από αυτά τα πέτυχαν Έλληνες παίκτες. Ένα ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στη Σαραγόσα (0-1, 7-6-2003) και ένα ο Άγγελος Χαριστέας στο Οπόρτο (1-1, 16-6-2004). Ο Θουμπιθαρέτα στα 126 δικά του διεθνή ματς δέχτηκε 99 τέρματα (0.78 γκολ ανά παιχνίδι), με τον Πέτρο Μίχο να σκοράρει το μοναδικό ελληνικό γκολ στη Χιχόν σε φιλικό ματς (3-1, 24-9-1986).
- 41 είναι τα διεθνή ματς του Κασίγιας με τις μικρές εθνικές της Ισπανίας (1 με την U15, 19 με την U16, 10 με την U17, 4 με την U18, 2 με την U20 και 5 με την U21). Και εδώ έχει το ισπανικό ρεκόρ, αφού ο Θουμπιθαρέτα που είναι δεύτερος στη λίστα, έχει δέκα συμμετοχές λιγότερες, δηλαδή 31.
- 168 είναι συνολικά τα διεθνή ματς του Κασίγιας, ξεκινώντας από την U15 το 1996 και φτάνοντας μέχρι τον αγώνα της Τρίτης, όταν ξεπέρασε τον Θουμπιθαρέτα. Ο Βάσκος «πορτέρο» σταμάτησε στα 157.
- Σε 6 μεγάλες διοργανώσεις έχει πάρει μέρος μέχρι σήμερα ο Κασίγιας, 3 EURO και 3 Μουντιάλ. Έχει συνολικά 23 συμμετοχές (15 σε Μουντιάλ και 8 σε EURO), στις οποίες έχει δεχτεί 15 γκολ (11 σε Μουντιάλ και 4 σε EURO).
IKER vs ZUBI
Κασίγιας και Θουμπιθαρέτα στην πρόσφατη βράβευσή τους από την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως δυο εκ των τεσσάρων παικτών της Furia Roja που έχουν ξεπεράσει τις 100 διεθνείς συμμετοχές (2011)
Θουμπιθαρέτα και Κασίγιας είναι δυο τεράστιες προσωπικότητες του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ο Ίκερ ξεπέρασε πλέον τον Άντονι στις διεθνείς συμμετοχές, όμως αμφότεροι έγραψαν μαζί με τους συμπαίκτες τους τη σύγχρονη ιστορία της «Furia Roja». Ο Θούμπι υπήρξε και αυτός βασικός και αναντικατάστατος για πάνω από μια δεκαετία στην εστία της Εθνικής Ισπανίας.
Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ηλικία 23 ετών (στις 23 Ιανουαρίου 1985) στο Αλικάντε εναντίον της Φινλανδίας και η τελευταία του εμφάνιση με τα χρώματα της Εθνικής ήρθε 13 χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ του 1998, στο γήπεδο «Felix Bollaert» της Γαλλίας μετά από έναν άδοξο αποκλεισμό στη φάση των ομίλων. Όταν αποσύρθηκε από την Εθνική, ήταν παίκτης της Βαλένθια, ενώ ξεκίνησε σε αυτήν ως παίκτης της Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Ο Θουμπιθαρέτα σε αγώνα της Ισπανίας με τη Βραζιλία (Μουντιάλ 1986)
Βέβαια στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς του καριέρας υπήρξε παίκτης της Μπαρτσελόνα, στην οποία πήγε το 1986 και παρέμεινε μέχρι το 1994. Ο Θούμπι όπως και η Ισπανία της εποχής του, δεν μπόρεσαν ποτέ να γευτούν τη χαρά μιας διάκρισης στις μεγάλες διοργανώσεις. Απέτυχαν σε 3 Μουντιάλ (Ιταλία 1990, ΗΠΑ 1994 και Γαλλία 1998) και 2 EURO (Γερμανία 1988 & Αγγλία 1996). Στις 126 συμμετοχές του με τη «Furia Roja», ο Θουμπιθαρέτα έφτασε τις 70 νίκες με 33 ισοπαλίες και 23 ήττες.
Ο Βάσκος αγωνίστηκε στην Εθνική Ισπανίας μέχρι – σχεδόν – τα 37 του χρόνια, ενώ ο Κασίγιας τον έπιασε στις συμμετοχές λίγο μετά τα 30. Στην ηλικία που θεωρητικά οι τερματοφύλακας μπαίνουν στην ωριμότητά τους, ο Ίκερ ήδη θεωρείται ο κορυφαίος στον κόσμο. Η FIFA τον έχει επιλέξει μετά από ψηφοφορία για τρία συνεχόμενα χρόνια (2008, 2009 & 2010) ως τον καλύτερο της υφηλίου. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε μέχρι πού θα φτάσει τα ρεκόρ και τις επιδόσεις του.
Πηγή: Marca
Βίντεο: Ίκερ Κασίγιας – Highlights από το Μουντιάλ του 2010.
Βίντεο: Ίκερ Κασίγιας – Highlights από το EURO του 2008.