ΑΓΓΛΙΑ

Ο λατρεμένος των αναρχικών

Ο λατρεμένος των αναρχικών
Μπλίσετ

Δάνεισε (άθελα του) το όνομα του σε οργάνωση και έπαιξε κατά λάθος στη Μίλαν. Ο Μπλίσετ επέστρεψε!

Σε ηλικία 48 ετών ο άλλοτε γκολτζής της Γουότφορντ επηρεασμένος ίσως και από τη νέα ταινία του "Rocky" πραγματοποίησε το μεγάλο come back αναλαμβάνοντας χρέη παίκτη-προπονητή στην ερασιτεχνική Τσέσχαμ Γιουνάιτεντ.

Ο Μπλίσετ, από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της Γουότφορντ παρά την δεινότητα του στο σκοράρισμα είχε φτάσει στο σημείο να παρεξηγηθεί για κάποια εύκολα γκολ που έχασε με την φράση "Luther Missitt" ακόμη να μνημονεύεται από τους Άγγλους ποδοσφαιρόφιλους.

Ο Μπλίσετ, ο οποίος αγωνιζόταν στη Γουότφορντ από το 1985 σκόραρε 95 γκολ μέχρι το 1991 όπου μεταπήδησε στη Μίλαν. Η παρουσία του ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από ευμενή σχόλια αφού σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες των "ροσονέρι".

Μάλιστα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η ιταλική ομάδα έκανε λάθος σκάουτινγκ και αντί για τον σπουδαίο Τζον Μπαρνς δημιουργήθηκε παρανόηση και αποκτήθηκε ο Μπλίσετ που επίσης είχε καταγωγή από τη Τζαμάικα!

Αυτό όμως που ακολούθησε δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ούτε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Αρκετά χρόνια μετά το σύντομο πέρασμα του από την Ιταλία, το όνομα του έγινε σύνθημα ανάμεσα σε αναρχικούς, αρτίστες, ακτιβιστές και αναρχικούς στην Ιταλία.

Μάλιστα από το 1994 μέχρι το 1999 έδρασε μία οργάνωση που έφερε το ονοματεπώνυμο του "Luther Blissett Project ".

Επρόκειτο για μία ανοικτή κοινότητα ανθρώπων που δρούσαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η ιδεολογία τους επεκτάθηκε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (μεγάλη έξαρση υπήρξε σε Ισπανία και Γερμανία), ενώ κοινό τους στοιχείο ήταν χρησιμοποιούσαν όλοι τους το όνομα Λούθερ Μπλίσετ κυκλοφορώντας βιβλία που αφορούσαν κυρίως την Αναγέννηση.

Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής παρουσιαζόταν ανήσυχος, όμως συνάμα δήλωνε κολακευμένος που μπορούσε να επιδράσει χωρίς να το θέλει σε μία μεγάλη μάζα νέων ανθρώπων.

" Αυτό το ασυνήθιστο γκρουπ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα μου προκειμένου να εκφράσει την ταυτότητα του".

Μία ομάδα αναρχικών μάλιστα πριν από λίγους μήνες σε έναν τυπικό έλεγχο που τους έγινε διότι ταξίδευαν σε τρένο δίχως εισιτήριο απάντησαν πως ονομάζονται όλοι τους "Λούθερ Μπλίσετ". Οι τέσσερις παραβάτες μάλιστα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο όπου επέμεναν πως αυτή ήταν η ταυτότητα τους.

Γιατί όμως έγινε σημαία τους ο Μπλίσετ και όχι κάποιος άλλος ακτιβιστής; Ο ίδιος δίνει την δική του εκδοχή δίχως να είναι και βέβαιος για αυτό.

" Όταν αγωνίστηκα στη Μίλαν, υπήρχαν ελάχιστοι μαύροι ποδοσφαιριστές στο καμπιονάτο. Πιστεύω για αυτό τον λόγο με επέλεξαν". Υπάρχει και η άλλη εκδοχή που θέλει τους Ιταλούς να χρησιμοποιούν το όνομα του Μπλίσετ ως μία μορφή εκδίκησης απέναντι στις ακροδεξιές ομάδες τις χώρας. Όπως και να έχει, ο Λούθερ Μπλίσετ κατάφερε δίχως να το επιδιώξει να γίνει το κύριο πρόσωπο μίας ασυνήθιστης ιστορίας.
























TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ