ΑΠΟΣΤΟΛΗ EURO 2024

Ο Λούκα Μαρκετζάνι στο SPORT24: "Μου αρέσει πάρα πολύ ο Μανδάς, έχει μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και αντίληψη"

Ο Λούκα Μαρκετζάνι στο SPORT24: "Μου αρέσει πάρα πολύ ο Μανδάς, έχει μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και αντίληψη"
SPORT24

Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας της Ιταλίας και της Λάτσιο, Λούκα Μαρκετζάνι, μίλησε στην κάμερα του SPORT24 για την προσπάθεια της "σκουάντρα ατζούρα" να κάνει το back-to-back στο Euro 2024, αλλά και τον Χρήστο Μανδά, ο οποίος τον ενθουσίασε τη φετινή σεζόν στη Serie A.

Ο Λούκα Μαρκετζάνι δεν είναι απλά ένας "πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής". Είναι ένας πραγματικά σπουδαίος τερματοφύλακας, που φόρεσε τη φανέλα της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 (τότε που η "σκουάντρα ατζούρα" έφτασε ως τον τελικό) και κατέκτησε τίτλους με τη Λάτσιο. Πέραν αυτών, έχει ιδιαίτερο δέσιμο με την Ελλάδα λόγω του... γιου του. Ο Γκαμπριέλε αγωνίστηκε φέτος στη Super League με τα χρώματα του Ατρομήτου, έχοντας πολύ καλή παρουσία.

Το SPORT24 εντόπισε τον Λούκα Μαρκετζάνι στο Μόναχο, στη διάρκεια της μεγάλης αποστολής για το Euro 2024, και φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να του καταθέσει κάποια βασικά ερωτήματα.

Από την πρόβλεψη για την πορεία της Ιταλίας στη φετινή διοργάνωση έως αυτά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά κι από τα αστέρια του Euro 2024 ως τον Χρήστο Μανδά, ο οποίος εντυπωσίασε στο β' μισό της φετινής σεζόν με τα χρώματα της Λάτσιο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

- Έχεις ζήσει πάρα πολλές διοργανώσεις αυτού του επιπέδου, πώς σου φαίνεται κι από αγωνιστικής άποψης τα φαβορί, αλλά κι από τη δική σου πλευρά ως σχολιαστής;

"Είναι μια μεγάλη διοργάνωση, την οποία αντιμετωπίζω με μεγάλο ενδιαφέρον, περιέργεια και πάθος ταυτόχρονα. Ξεκίνησα αυτή τη δουλειά, στο Μουντιάλ του 2006 εδώ στη Γερμανία, οπότε πολλά πράγματα μοιάζουν μεταξύ τους. Περιμένω ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Υπάρχουν επτά - οκτώ ομάδες που μπορούν να το κατακτήσουν, πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.

Αν και οι επίπονες και μεγάλες αγωνιστικές σεζόν έχουν αποκλείσει άλλα σπουδαία ονόματα, υπάρχουν όμως πολλοί παίκτες που είναι ικανοί να οδηγήσουν τις ομάδες τους στην κατάκτηση του τροπαίου με φοβερά ρόστερ, η Ισπανία, η Γερμανία κι ελπίζω κι η Ιταλία, που δεν ξεκινάει ως φαβορί. Αν και σε αυτά τα μικρά τουρνουά, εμείς βγάζουμε τον καλό μας εαυτό, που μας επιτρέπει να πετύχουμε κάτι θετικό".

- Έζησες το Μουντιάλ του 2006 ως σχολιαστής, έζησες αυτό της Αγγλίας το 2021, ζεις το φετινό. Τι διαφορετικό έχει η Ιταλία σε αυτή τη διοργάνωση, που μπορεί να της δώσει το κάτι παραπάνω και να την οδηγήσει μέχρι τον τελικό;

"Σίγουρα, τη συνήθεια να παίζει τα μεγάλα παιχνίδια με τον σωστό τρόπο. Ίσως το κομμάτι της τακτικής, που πολλοί θεωρούν πως είναι ένα μειονέκτημα, σου δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζεις με ευνοϊκότερες συνθήκες καλύτερες ποιοτικά ομάδες σε νοκ άουτ παιχνίδια. Το αποδείξαμε στο Euro 2020, όπου δημιουργήθηκε μια καλή χημεία στα αποδυτήρια της ομάδας, με πολύ καλή ποιότητα και νοοτροπία όχι τόσο εθνικής ομάδας, αλλά ως συλλόγου.

Δεν είναι πάντα εφικτό να το πετύχεις αυτό, εύχομαι φέτος να πετύχουμε κάτι αντίστοιχο γιατί το χρειάζεσαι για να ανταγωνιστείς πιο δυνατές εθνικές ομάδες από τη δική μας από τεχνικής άποψης, αλλά η Ιταλία ειδικότερα αν προχωρήσει και πάει στα νοκ άουτ, η "σκουάντρα ατζούρα" είναι αυτή που δεν εύχεται κανείς να αντιμετωπίσει. Έχουμε μια πολύ καλή άμυνα, εξαιρετικό τερματοφύλακα και εύχομαι να είναι ο Σκαμάκα ο επιθετικός που τόσο χρειαζόμαστε".

- Οι παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη διοργάνωση, ποιοι νομίζεις ότι θα είναι; Πες μας τρία ονόματα.

"Ο Κιλιάν Εμπαπέ, θα τον πουν όλοι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, τον είδα σε εξαιρετική κατάσταση. Λίγο που τον γνωρίζω, ξέρω πως θα θελήσει να καταπλήξει τους πάντες. Ως τρίτο, λέω τον Τζαμάλ Μουζιάλα της Γερμανίας".

- Ας μιλήσουμε για τερματοφύλακες, μιας κι εσύ ήσουν ένας κορυφαίος τερματοφύλακας. Έχεις έναν γιο που παίζει τερματοφύλακας στην Ελλάδα. Θέλεις να του στείλεις ευχές στα ελληνικά;

(γελάει) "Όχι, στα ελληνικά δεν είμαι ικανός. Μήπως ήταν αυτός που σε πήρε τώρα στο τηλέφωνο; Μιλήσαμε χθες. Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθε να παίξει στην Ελλάδα, γιατί είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό και οργανωμένο πρωτάθλημα. Κατάφερε να πάρει τις δικές του ευκαιρίες και να κάνει ένα πολύ καλό τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος. Επειδή το έχουμε συζητήσει, εύχομαι να μείνει στην Ελλάδα. Θα είναι κι ο ίδιος πάρα πολύ χαρούμενος".

- Τώρα θέλω να σου μιλήσω για έναν τερματοφύλακα που πήρε τη θέση σου. Στην ουσία τη θέση του Προβεντέλ στη Λάτσιο. Έπαιξε αρκετά, έπαιξε στα ντέρμπι με τη Ρόμα. Τον Χρήστο Μανδά. Πώς τον αξιολογείς;

"Δεν τον γνώριζα ως τερματοφύλακα να πω την αλήθεια. Είχα ακούσει να μιλάνε γι αυτόν. Μου είχαν μιλήσει στη Λάτσιο για ένα εξαιρετικό παιδί με πολύ καλά στοιχεία. Προτού το αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο στα επίσημα παιχνίδια. Μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι ένας παίκτης με μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, με πολύ καλή αντίληψη. Δεν προδόθηκε από τα συναισθήματά του. Αν και είναι νέος σε ηλικία, είχε μεγάλη σιγουριά. Είναι καταπληκτικός στην εστία, με τα χαρακτηριστικά που είδα. Δεν θεωρώ πως είμαι αυτός που μπορεί να κρίνει κάποιον, αλλά ενώ είναι καταπληκτικός στην εστία, πρέπει να βελτιωθεί στις εξόδους και στο εναέριο παιχνίδι".

Ζούμε τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου με το Πάμε Στοίχημα στα καταστήματα ΟΠΑΠ και παίζουμε με τις καλύτερες αποδόσεις, special promos, ανανεωμένο bet builder αλλά και με football party με μια νέα προσφορά κάθε μέρα. Ευρωπαϊκό θα πει παίζουμε μαζί. Πάμε Στοίχημα στα καταστήματα ΟΠΑΠ.

18+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα |

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ EURO 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ