STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ο Μανώλης Μαυρομάτης στο SPORT 24

Ο Μανώλης Μαυρομάτης αναλύει στο SPORT 24 το νέο πρωτάθλημα με τον δικό του τρόπο

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πήρε με άνεση το χρυσό μετάλλιο σχετικά με την πληθώρα των προτάσεων που κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο για θέματα του αθλητισμού.
Το πρωτάθλημα της Superleague, το οποίο μάλιστα έχει και επετειακό χαρακτήρα αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση της α’ εθνικής, αρχίζει το Σαββατοκύριακο και την... σέντρα για το SPORT 24 κάνει ο Μανώλης Μαυρομάτης που πλέον από Στρασβούργο και Βρυξέλλες, ετοιμάζεται για το Μονακό.

Ο επιστήθιος φίλος του (από την εποχή που έπαιζε ακόμα μπάλα), πρόεδρος πλέον της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, τον έχει καλέσει να παρευρεθεί τόσο στην κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, όσο και στον αγώνα του σούπερ κάπ, μεταξύ Μπαρτσελόνας-Σαχτάρ (δεν αποκλείεται να ακούσουμε λοιπόν και την φωνή του και πάλι από κάποιο κανάλι).

Λίγο πριν επιστρέψει λοιπόν στην ευρωπαϊκή χλιδή ο έμπειρος συνάδελφος καταθέτει τις απόψεις του για το τι περιμένει να δει σε αυτό το αναβαθμισμένο (;) πρωτάθλημα της Superleague.

"Βασικά περιμένουμε επιτέλους να δούμε επαγγελματική δομή πρωταθλήματος, αφού από το 1979 είχαμε μπει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, αλλά μόνο το περιτύλιγμα ήταν αυτό που ήταν φανταχτερό και το περιεχόμενο δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες μας.

Πλέον πρέπει να δούμε το ποδόσφαιρό μας με προοπτική, όπως γίνεται στο εξωτερικό όπου έχει κάνει άλματα το άθλημα σε πραγματικά επαγγελματικό επίπεδο. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή οι ομάδες μας να φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο, να γεμίσουν τις εξέδρες, εξασφαλίζοντας και έξτρα οικονομικούς πόρους για να κάνουν ποιοτικές μεταγραφές.

Διότι για να φέρεις τον κόσμο στο γήπεδο, πρέπει αφ’ ενός να του προσφέρεις θέαμα με ανταγωνιστικές ομάδες και καλούς παίκτες και αφ΄ ετέρου να του εξασφαλίζεις κατάλληλες συνθήκες στις εγκαταστάσεις του κάθε γηπέδου, ώστε να μπορεί να φέρει την οικογένειά του"



επισημαίνει ο "Μανόλο".

"Ημιεπαγγελματικό το ελληνικό ποδόσφαιρο"


Παραδέχεται, ωστόσο, ότι αν και έχουμε μπει στο 21ο αιώνα, το ελληνικό ποδόσφαιρο: "Παραμένει ημιεπαγγελματικό. Μπορεί οι αμοιβές κάποιων ποδοσφαιριστών να είναι πολύ καλές όπως αρμόζει σε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα, αλλά δεν ισχύει για όλους και σε όλα τα σωματεία.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην πλειοψηφία, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες μας δεν μπορούν να προσεγγίσουν ποδοσφαιριστές που άλλού θα ήταν τελειωμένοι ενδεχομένως και εδώ τους χρίζουν ηγέτες. Την ίδια στιγμή αυτοί τρωνε τις θέσεις ταλαντούχων Ελλήνων παικτών, που θα μπορούσαν να διαπρέψουν.

Δεν είναι τυχαίο και το επισημαίνω διότι το έζησα ακόμα πιο έντονα μέσω του ευρωκοινοβουλίου, ότι η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ρίχνουν μεγάλο βάρος στις υποδομές, επιθυμώντας να μην χαθούν τα λεγόμενα φυτώρια των ομάδων και ουσιαστικά οι γηγενείς ποδοσφαιριστές για κάθε χώρα.

Εμείς ως επί το πλείστον, διότι είπα πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος, βλέπουμε να έρχονται εδώ ονόματα που διέπρεψαν στο παρελθόν σε νεώτερη ηλικία. Πολύ δύσκολα όμως θα φέρεις μεγάλους παίκτες πάνω στο άνθος της ηλικίας τους και χωρίς να έχουν ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη δομή του ποδοσφαίρου μας".







"Πνοή η περιφέρεια"

Κι εύχεται: "Η μεγάλη πνοή για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η περιφέρεια και θα ήταν ευχής έργον να ξεφεύγαμε λίγο από τα γνωστά 6-7 ονόματα συλλόγων που μονοπωλούν συνήθως το ενδιαφέρον και τις εξόδους στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Διότι όταν βγει μια ομάδα της περιφέρειας στην Ευρώπη, όπως έγινε και εφέτος αλλά και άλλα χρόνια με τη Λάρισα για παράδειγμα, ο κόσμος εκεί βλέπει καλές ευρωπαϊκές ομάδες και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο. Εχει πολύ μεγαλύτερες και ποιοτικότερες παραστάσεις.

Η Λάρισα ήταν ευχής έργον που και εφέτος έκανε μεγάλη πορεία. Πρόκειται για μια ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία στην οποία όμως δεν θα πρέπει να επαναπάυονται, αλλά να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά εφέτος για να επαναλάβουν το κατόρθωμά τους.

Γενικά είναι πολύ καλό, και το λεω με αφορμή και την επιστροφή στην μεγάλη κατηγορία, δύο παραδοσιακών ομάδων με πολύ κόσμο, όπως τα Γιάννενα και η Καβάλα, το ελληνικό ποδόσφαιρο να εκπροσωπείται στην α’ εθνική από όλους τους νομούς της χώρας, Μακεδονία, Ηπειρο, Στερεά Ελλάδα και ούτω καθ’ εξής.

Είναι αρνητικό φαινόμενο και λυπηρό που η Ρόδος που κάποτε είχε δύο ομάδες, την Ρόδο και τον Διαγόρα, στην α’ εθνική να μην έχει καμία σήμερα. Ένα τόσο μεγάλο νησί. Δεν μπορεί να μην θλίβεσαι βλέποντας έναν ΟΦΗ από την Κρήτη, σωματείο με τέτοια παράδοση να έχει φτάσει να παλεύει τώρα απλά για να επανέλθει στην μεγάλη κατηγορία. Ευτυχώς το νησί εκπροσωπείται βέβαια επάξια από τον Εργοτέλη, αλλά γιατί να μην είχε και δύο ομάδες;

Εδώ βέβαια έρχεται και το ζητούμενο ότι θέλουμε τις ομάδες από την περιφέρεια δυνατές, αλλά θα πρέπει και αυτές να διασφαλίζουν ότι θα δίνουν το παρών ως ζωντανά σωματεία με σοβαρές διοικήσεις και προγραμματισμό και όχι απλά να φυτοζωούν".











Όσον αφορά τα προγνωστικά, ο Μανώλης Μαυρομάτης συνήθως τα αποφεύγει όπως και το στοίχημα. Συνεπώς δεν προβλέπει... πρωταθλητή, αλλά θεωρεί ότι: "Δεν θα είναι υπόθεση μόνο των δύο "αιωνίων" Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού όπως φαντάζομαι πιστεύουν οι περισσότεροι. Θεωρώ τον τίτλο θα διεκδικήσουν επάξια μέχρι το φινάλε τουλάχιστον 1-2 ομάδες ακόμα.

Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η άνοδος της Θεσσαλονίκης και δεν μπορεί κανείς φίλος του ποδοσφαίρου να μην νοιώθει ικανοποίηση από αυτό το γεγονός. Ομάδες με τεράστια ιστορία, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και ο Ηρακλής, που έχουν γράψει τις δικές τους χρυσές σελίδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενισχύθηκαν σημαντικά και εφέτος ακόμα περισσότερο και ελπίζω ότι θα είναι άκρως ανταγωνιστικοί. Είναι ομάδες με λαϊκή βάση που έχουν τα φόντα να φτάσουν ψηλά".





"Στην Αγγλία δεν ξέρουν τον διαιτητή"

Η διαιτησία σε άλλα κράτη περνά... απαρατήρητη, αλλά όπως επισημαίνει ο καλός συνάδελφος: "Είναι ουτοπία και πολύ μακρινό θα έλεγα να περιμένουμε να δούμε εδώ το αγγλικό πρότυπο που ο κόσμος στις εξέδρες τις περισσότερες φορές δεν ξέρει ποιος είναι ο διαιτητής που θα σφυρίξει το ματς.

Θα ήθελα όμως να βλέπαμε εφέτος μια αξιοπρεπή διαιτησία, με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν οι διαιτητές μας στο εξωτερικό και να βαθμολογούνται με άριστα και εντός Ελλάδας να υποπίπτουν σε αστεία, παιδαριώδη θα έλεγα, λάθη.

Προφανώς παίζοντας υπό μεγάλη πίεση και άγχος και φοβούμενοι έτσι και αλλιώς τα χρώματα της φανέλας κάποιων ομάδων".







"Εύχομαι να εκλείψει η βία"

Η ευχή για την έλλειψη βίας είναι δεδομένη και ο Μανώλης Μαυρομάτης προσθέτει: "Σαφώς και περιμένουμε και ευχόμαστε την έλλειψη βίας, με τα μέτρα και τους νόμους να τηρούνται για την αποφυγή της. Θα ήθελα προσωπικά και λιγότερο παρεμβατισμό από όλους τους αρμόδιους προς το πρωτάθλημα.Να είναι όλοι ειλικρινείς και να εστιάζουμε στο θέαμα και στο καθ’ εαυτό ποδοσφαιρικό γεγονός και όχι σε άλλες παραμέτρους.

Κλείνοντας θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε και πάλι κοινή διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, κάτι που βοηθάει πολύ και τις ομάδες. Ενώ θεωρώ μεγάλη πρόοδο, που μπαίνει στο παιχνίδι και ένα νέο κανάλι εφέτος ο ΣΚΑΙ, όπου ο ιδιοκτήτης του ο Γιάννης Αλαφούζος έδωσε έμφαση στο να επενδύσει σήμερα στο ποδόσφαιρο.

Εχω ξαναπεί ότι οι σωστές επενδύσεις στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό, δεν πάνε ποτέ χαμένες και αποτελούν σίγουρη τοποθέτηση"



καταλήγει ο Μανώλης Μαυρομάτης και δίνει την ευχή να παρακολουθήσουμε το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα των ετών.

Συνεπώς ας αρχίσει το πρωτάθλημα, έστω και αν μας λείπουν οι αξέχαστες ατάκες του "Μανόλο" που όμως πλέον επιστρέφει δριμύτερος (μετά την μεγάλη εμπειρία του ευρωκοινοβουλίου) και δεν είναι μακριά η μέρα που θα ακούσουμε και πάλι το "Σέντρα θαυμάσια από αριστερά, κεφαλιά και γκόοοολ".





















TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ