Ο Μανώλης Παπακώστας στο SPORT24: Από τον ΠΑΟΚ στο Κατάρ για τη "Μέκκα της ορθοπεδικής"
Ο πρώην γιατρός του ΠΑΟΚ, Μανώλης Παπακώστας, μιλάει στο SPORT24 για τη ζωή στην Ντόχα και τη "Μέκκα" της αθλητιατρικής ορθοπεδικής όπως είναι γνωστή η κλινική Aspetar στην οποία εργάζεται και τη συνεργασία με κορυφαίες ομάδες.
Τον συναντήσαμε στο Περλ, το τεχνητό νησί της Ντόχα το μεσημέρι. Η θερμοκρασία υψηλή, αλλά ο Μανώλης Παπακώστας έτσι και αλλιώς είναι συνηθισμένος. Τρία χρόνια κλείνει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Από τότε, δηλαδή, που πήρε την απόφαση να αφήσει τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ για να αποδεχθεί την πρόταση της Aspetar. Της κορυφαίας κλινικής - «Μέκκα» όπως αποκαλείται σε έναν παραλληλισμό με ιδιαίτερη σημειολογία - της ορθοπεδικής στον αθλητισμό. Μιας κλινικής που έχει αποκλειστική συνεργασία με κορυφαίες ομάδες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο παγκοσμίως.
«Κλείνω πλέον τρία χρόνια στην Ντόχα. Δεν ήταν δύσκολη η απόφαση, καθώς η κλινική στην οποία εργάζομαι θεωρείται από την ιατρική κοινότητα η "Μέκκα της ορθοπεδικής". Για μένα ήταν εύκολη η απόφαση, από τη στιγμή που δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτή την αλλαγή.
Υπάρχουν πάρα πολλά κέντρα στον κόσμο που είναι πολύ εξειδικευμένα στο χώρο της ορθοπεδικής, αλλά στο χώρο της αθλητιατρικής ορθοπεδικής το Aspetar είναι πρωτοπόρο. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.
Όλα είναι πολλά οργανωμένα. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται, αλλά και οι παροχές σε εμάς, στους εργαζομένους είναι εξαιρετικές. Είναι επίσημο κέντρο της FIFA, επίσημο κέντρο της IOC (ΔΟΕ), έχει συνεργασίες με μεγάλες ομάδες. Με την εθνική Αλγερίες, με ομοσπονδίες, την Παρί Σεν-Ζερμέν, την Τότεναμ, αλλά και ατομικά αθλητές μεμομωνένα από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική».
Πλέον και η Aspetar, όπως και η Ντόχα, η Κορ, η Ουάκρα, το Λουσαΐλ - όλο το Κατάρ - ζουν στο ρυθμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Έλληνας γιατρός εξηγεί πώς έχει μεταβληθεί η δουλειά αυτή την περίοδο και περιγράφει τη ζωή στη χώρα.
«Έχει αυξηθεί ο φόρτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς η κλινική είναι αυτή που παρέχει υπηρεσίες στους αθλητές και στην οικογένεια της FIFA. Οι υπηρεσίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου.
Στη φάση των ομίλων υποδεχθήκαμε στο νοσοκομείο γύρω στις 150 περιπτώσεις, όχι ασφαλώς σοβαρές, αλλά από αυτές που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση ή διαγνωστική προσέγγιση.
Η ζωή στο Κατάρ είναι πολύ οργανωμένη, ασφαλής. Είναι ένα περιβάλλον, στο οποίο εύκολα θα μπορούσε κάποιος να ζήσει με την οικογένειά του, έχοντας μια καλή δουλειά. Σου προσφέρει τα πάντα. Υπάρχουν εγκαταστημένες καλές πρακτικές εδώ και χρόνια.
Κάνει βήματα προόδου και στον αθλητισμό, όχι όμως αυτά που εμείς - που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μια περιοχή που ο αθλητισμός είναι μέρος της κουλτούρας μας - έχουμε στο μυαλό μας. Η αθλητική συνείδηση είναι παγιωμένη στο μυαλό των ντόπιων κυρίως γιατί προβάλλεται και αποτελεί εθνική πολιτική.
Το Aspetar έχει δημιουργηθεί για να υποστηρίξει τους αθλητές και τους αθλούμενους αυτής της χώρας και ασχολείται μόνο με αυτό. Ήταν στα σχέδια της Κυβέρνησης του Κατάρ να δημιουργήσει υποδομή και έφτασε να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον πλανήτη».
Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες του Κατάρ, αλλά και οι επισκέπτες το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τι θα ακολουθήσει της διοργάνωσης; Ποια ομάδα βλέπει ο πρώην γιατρός του ΠΑΟΚ, Μανώλης Παπακώστας, ως φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου;
«Είναι μεγάλη τιμή για τους ντόπιους, αλλά και για όσους εργάζονται εδώ αυτή η γιορτή. Τα προβλήματα είναι ελάχιστα. Ήταν και είναι ένα event το οποίο υπάρχει στο μυαλό των Καταριανών ως το αποκορύφωμα. Είναι η αρχή, όμως, και θα δείτε ότι τα επόμενα χρόνια θα φιλοξενηθούν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.
Από μικρός υποστηρίζω την Αγγλία, θα ήθελα να είναι εκείνη που θα το κατακτήσει. Έχει πολλές ελπίδες, αλλά είναι δύσκολο. Η Αργεντινή θα φτάσει στον τελικό, βρίσκεται σε καλή κατάσταση».