Ο Μαρίν ψάχνει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη
Από "μάγος" στη Βέρντερ και "Γερμανός Μέσι" στα διαδοχικά αποτυχημένα του πέρασματα σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τη διαδρομή του Μάρκο Μαρίν, του "εκλεκτού" του Μπέντο για τις πτέρυγες της επίθεσης του Ολυμπιακού.
Και (εντελώς) ξαφνικά... Μάρκο Μαρίν! Ο Ολυμπιακός ψάχνει εδώ και καιρό έναν παίκτη για να ενισχυθεί στα άκρα της επίθεσης (τώρα μάλιστα είναι επιτακτική ανάκη η προσθήκη ενός τέτοιου παίκτη στο ρόστερ μετά την πώληση του Τζίμι Ντουρμάζ στην Τουλούζ) και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο 27χρονος Γερμανός άσος είναι ο παίκτης που εισηγήθηκε ο Μπέντο και ο οποίος βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να φορέσει τα ερυθρόλευκα.
Η ιστορία του Μαρίν μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού έχει ζήσει τα πάντα. Από μεγάλες στιγμές (απογείωση του ονόματός του με την Βέρντερ, 16 συμμετοχές με την εθνική Γερμανίας) μέχρι τεράστιες απογοητεύσεις (αποτυχημένες παρουσίες σε Τσέλσι, Σεβίλλη και Φιορεντίνα).
Πλέον, στα 27 του χρόνια, αναζητεί την ομάδα που θα τον βοηθήσει να ξαναγίνει ο παίκτης στον οποίο υποκλίθηκαν όλοι στην Βέρντερ Βρέμης και ο Ολυμπιακός δείχνει πρόθυμος να "ποντάρει" πάνω του, ψάχνοντας και εκείνος έναν παίκτη που θα τον ανεβάσει επίπεδο από τη μεσαία γραμμή και μπροστά.
Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το who is who του Μάρκο Μαρίν, ο οποίος έκανε κάποτε τους (φειδωλούς σε χαρακτηρισμούς) Γερμανούς να τον αποκαλέσουν "Γερμανό Μέσι".
Από τη Βοσνία στην Γερμανία
Ο Μάρκο Μαρίν, γιος της Μπόρκα και του Ράνκο, γεννήθηκε στην Γκράντισκα, πόλη στα βορειοδυτικά της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και σε ηλικία μόλις δύο ετών μετανάσταυσε μαζί με την οικογένειά του στην Γερμανία το 1991 εξαιτίας της δουλειάς της μητέρας της. Ο μικρός Μάρκο μεγάλωσε στη Φρανκφούρτη και εκεί ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο με τοπικούς συλλόγους, έχοντας ως ποδοσφαιρικό είδωλο τον Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς και ως αγαπημένη ομάδα τον Ερυθρό Αστέρα.
Τα πρώτα του βήματα
Το ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής του καριέρας τον βρήκε στα τμήματα υποδομής πρώτα της SG 01 Hoechst και μετέπειτα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ενώ το 2005, σε ηλικία 16 ετών, εντάχτηκε στα τμήματα υποδοχμής Γκλάντμπαχ. Μετά από έναν χρόνο στην ποδοσφαιρική ακαδημία της προβιβάστηκε στην δεύτερη ομάδα, για να του γίνει κατόπιν πρόταση και να υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον γερμανικό σύλλογο.
Λίγες ημέρες μετά την ενηλικίωσή του, στις 31 Μαρτίου 2007, πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης ενώ το highlight της παρουσίας του στον σύλλογο ήταν το χατ-τρικ που σημείωσε μέσα σε 16 λεπτά, στο 8-1 απέναντι στην VfB Fichte Bielefeld για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας στις 9 Αυγούστου 2008. Όσον αφορά στο συνολικό "κάδρο", στα δύο χρόνια παρουσίας του στην ομάδα της Γκλάντμπαχ (2007-2009), ο Μαρίν είχε να επιδείξει 68 συμμετοχές και 8 γκολ.
Εκτόξευξη μέσω της Βέρντερ
Το καλοκαίρι του 2009 ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός αφίχθη στο "Weserstadion" από τη στιγμή που η Βέρντερ αποφάσισε να δαπανήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 8.200.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από την Γκλάντμπαχ και όχι μόνο μπόρεσε να προσαρμοστεί τάχιστα στο νέο ποδοσφαιρικό του περιβάλλον αλλά μαζί με τους Μεσούτ Εζίλ και Άαρον Χαντ συνέθεσε μία εντυπωσιακή μεσοεπιθετική τριπλέτα, που κινούταν πίσω από τον σέντερ φορ, Κλαούντιο Πισάρο.
Το φινάλε της σεζόν 2009-10 βρήκε τους "πράσινους" να τερματίζουν στην 3η θέση της Bundesliga (ξεπέρασαν στο νήμα την Μπάγερ Λεβερκούζεν και εξασφάλισαν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League της σεζόν 2010-11) πετυχαίνοντας 71 γκολ, με τον Μαρίν να έχει 4 γκολ και 14 ασίστς και το έγκυρο γερμανικό περιοδικό "Kicker" να του δίνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία από όλους τους παίκτες της Βέρντερ κάνοντας τον απολογισμό της σεζόν.
Η μαγική αυτή σεζόν του στη Βρέμη επιβραβεύτηκε και από τον Γιόακιμ Λεβ καθώς τον συμπεριέλαβε στην αποστολή της εθνικής Γερμανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής (είχε δύο συμμετοχές ως αλλαγή σε ματς ομίλων), ωστόσο το καλοκαίρι του 2010 το μαγικό τρίο που είχε δημιουργηθεί στη Βέρντερ "έσπασε": ο Εζίλ πήρε μεταγραφή στην Ρεάλ Μαδρίτης και το γεγονός αυτό είχε (αρνητικό) αντίκτυπο τόσο στον Μαρίν όσο και στον Χαντ.
Από τα ψηλά στα... χαμηλά
Η σεζόν 2010-11 βρήκε τον Γερμανό άσο να παίζει σε αρκετά ματς πίσω από την κορυφή της επίθεσης, ρόλος που δεν του άρεσε ιδιαίτερα, παρόλα αυτά σε μία χρονιά που βρήκε την Βέρντερ να δίνει μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού ο ίδιος κατάφερε να ξεχωρίσει έχοντας απολογισμό 3 γκολ και 11 ασίστς. Η επόμενη σεζόν δεν ήταν όμως το ίδιο καλή για έναν παίκτη που κάποτε πήρε και το προσωνύμιο "Γερμανός Μέσι" αφού ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα τραυματισμών και το φινάλε τον βρήκε να έχει μόνο 1 γκολ (στις 18 Φεβρουαρίου 2012 κόντρα στο Αμβούργο) και 5 ασίστς σε 21 συμμετοχές.
Σε 87 παιχνίδια που φόρεσε τη φανέλα της Βέρντερ στη Bundesliga ο Μαρίν βρήκε 8 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα, με τους τίτλους τέλους στη γερμανική του περιπέτεια να πέφτουν πάντως στις 28 Απριλίου 2012 όταν και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Τσέλσι. Οι Λονδρέζοι δαπάνησαν 8.000.000 ευρώ για να τον ντύσουν στα μπλε ενώ ως ένα δείγμα εκτίμησης προς τον παίκτη η ομάδα του δυτικού Λονδίνου του εξασφάλισε θέση στην "Allianz Arena" για να παρακολουθήσει διά ζώσης τον τελικό του Champions League, όπου η νέα του ομάδα διεκδικούσε το πρώτο Champions League της ιστορίας της κόντρα στην Μπάγερν.
Το (ριψοκίνδυνο) άλμα στην απαιτητική Premier League
Ο Μαρίν έφερε γούρι το βράδυ της 19ης Μαΐου στην Τσέλσι, η οποία έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το τρόπαιο, ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν και τόσο τυχερός κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής διαδρομής του με τη φανέλα των Λονδρέζων. Προβλήματα τραυματισμών στην αρχή της σεζόν 2012-13 είχαν ως αποτέλεσμα να περιμένει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 για το ντεμπούτο του, ενώ χρειάστηκε να κάνει υπομονή ως τον Νοέμβριο για την πρεμιέρα του στην στην Premier League.
Στην πρώτη του σεζόν στο "Stamford Bridge" ο Μαρίν αγωνίστηκε μόνο σε 6 από τα 38 ματς πρωταθλήματος (εκ των οποίων μόνο στα 2 ξεκίνησε βασικός) και κάπως έτσι τόσο η ομάδα όσο και ο ποδοσφαιριστής συμφώνησαν ότι καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές θα ήταν να δοθεί δανεικός για να πάρει χρόνο συμμετοχής. Η Σεβίλλη ήρθε σε συμφωνία με τους Λονδρέζους και η σεζόν 2013-14 ξεκίνησε άκρως ικανοποιητικά για αυτόν, παίζοντας στα 7 από τα πρώτα 8 ματς της La Liga, όμως ένας τραυματισμός τον πήγε... πίσω και πάλι και επανήλθε σε ματς πρωταθλήματος στην 28η αγωνιστική.
Τα πράγματα ήταν τουλάχιστον καλύτερα για αυτόν στην Ευρώπη όπου έπαιξε στα 11 από τα 17 ματς των Σεβιγιάνων στο δρόμο προς τον τελικό του Τορίνου, με το φινάλε εκείνης της σεζόν να βρίσκει τον Μαρίν να κατακτά το δεύτερο σερί Europa League της καριέρας του (4-2 τη Μπενφίκα στα πέναλτι) αφού έναν χρόνο νωρίτερα είχε πανηγυρίσει το βαρύτιμο τρόπαιο με την Τσέλσι.
Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Τουρκία
Τον Αύγουστο του 2014 ήρθε η στιγμή για τον δεύτερο στη σειρά δανεισμό του Γερμανού μεσοεπιθετικού, αυτή τη φορά στη Φιορεντίνα, όμως ούτε η Ιταλία αποτέλεσε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Τουναντίον, η παρουσία του στους "βιόλα" για έξι μήνες ήταν καταστροφική για τον ίδιο. Ο Βιτσέντσο Μοντέλα δεν πίστεψε ποτέ σε αυτόν και δεν του "επέτρεψε" να κάνει ντεμπούτο σε αγώνα πρωταθλήματος, με το στίγμα του Μαρίν στη Φλωρεντία να αποτυπώνεται μόνο μέσω του Europa League όπου είχε 4 συμμετοχές και 2 γκολ.
Στις 20 Ιανουαρίου 2015 ο ιταλικός εφιάλτης έλαβε τέλος για τον Γερμανό άσο καθώς μετακόμισε στην Άντερλεχτ, ξανά με τη μορφή δανεισμού, με το άσχημο για αυτόν να είναι πως για πρώτη φορά στην καριέρα του θα έπαιζε σε ένα πρωτάθλημα που δεν συγκαταλεγόταν στα πέντε κορυφαία της Ευρώπης. Ούτε εκεί μπόρεσε να δείξει το ταλέντο του ο Μαρίν (8 συμμετοχές-0 γκολ) και έτσι το περασμένο καλοκαίρι δόθηκε δανεικός από την Τσέλσι στην Τράμπζονσπορ, όπου στο τουρκικό πρωτάθλημα είχε απολογισμό τη σεζόν που ολοκληρώθηκε 24 συμμετοχές και 2 γκολ.
Ο παίκτης έχει συμβόλαιο με την Τσέλσι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ωστόσο θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη η επιθυμία των Λονδρέζων να βρουν ομάδα για να τον παραχωρήσουν. Θα είναι ο Ολυμπιακός εκείνος που θα του δώσει την ευκαιρία για ένα δυναμικό comeback στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη; Ο χρόνος θα δείξει...