X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

Ο Μαρτίνς πορεύεται και στην Αλ Γκαράφα με τη συνταγή που γνωρίζει

Ο Πέδρο Μαρτίνς EUROKINISSI SPORTS

Όσο επισφαλείς και αν είναι οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις για το modus operandi των αραβικών συλλόγων, το πλαίσιο συμφωνίας του Πέδρο Μαρτίνς με την Αλ Γκαράφα δεν επηρεάζεται από άμεσα αποτελέσματα, αλλά στοχεύει στην αναδόμηση του και στην επιστροφή του συλλόγου στη διεκδίκηση τίτλων. Κάτι που ο Πορτογάλος είχε κάνει, έχοντας τα απαραίτητα εχέγγυα και τον απαιτούμενο χρόνο και στο ξεκίνημά του στον Ολυμπιακό.

Είναι γεγονός πως το ξεκίνημα του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο της Αλ Γκαράφα δεν είναι θετικό. Κάθε άλλο. Δύο μεγάλες εκτός έδρας ήττες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος του Κατάρ, πρώτα ένα 3-0 από την Αλ Ντουχαίλ και μετά το εμφατικό 5-0 από την Qatar Sports Club.

Λογικό και επόμενο εξ αυτών να αναπτυχθεί με το καλημέρα της παρουσίας του Πορτογάλου τεχνικού στον Κόλπο φημολογία σχετικά με το στάτους στον πάγκο της νέας του ομάδας. Όχι σε επίπεδο απομάκρυνσης, εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, αλλά σε επίπεδο αμφιβολιών και σύννεφων στο συμφωνηθέν πλαίσιο που διέπει εξ αρχής τη συμφωνία και τη συνεργασία προπονητή και club.

Όσο επισφαλές και αν είναι για μια αραβική ομάδα, με συγκεκριμένα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, τρόπο λειτουργίας και (φυσικά) οικονομική άνεση, να γίνουν μακροχρόνιες εκτιμήσεις και αναλύσεις, εν τούτοις, η συνεργασία του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού με την Αλ Γκαράφα είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε ακριβώς να μην επηρεάζεται από τα πρώτα αποτελέσματα και να είναι και προετοιμασμένη για αρνητικά στο ξεκίνημα.

Η Αλ Γκαράφα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του καταριανού πρωταθλήματος (κυριαρχούν οι Αλ Σαντ, Αλ Ντουαχήλ, Αλ Αράμπι), κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα εδώ και 12 χρόνια, αλλά και γενικότερα δεν έχει κερδίσει οποιονδήποτε σημαντικό εγχώριο τίτλο από το 2012.

Επιδίωξη της διοίκησης να πάει κόντρα στα πατροπαράδοτα

Η επιδίωξη λοιπόν της διοίκησης του club ήταν να αλλάξουν ρότα, να πάνε κόντρα στα… πατροπαράδοτα αραβικά και έτσι να στραφούν σε μια διαδικασία αναδόμησης και σταδιακού ψαλιδίσματος της διαφοράς από την κορυφή, εμπιστευόμενοι και αναθέτοντάς την σε κάποιον που το… έχει ξανακάνει.

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο Πορτογάλος προπονητής την ανάλογη διαδικασία που ήταν στο ξεκίνημά της όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό, με το τότε extreme makeover του ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας αποτέλεσε άλλωστε και τον κύριο λόγο που εξ αρχής τον ξεχώρισαν και τον προσέγγισαν.

Αλλά και από την πλευρά του Πέδρο Μαρτίνς, η δική του οπτική στην τελική αποδοχή της πρότασης του αραβικού συλλόγου ήταν ανάλογη με την επιτυχημένη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε όταν είχε πρωτο-συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό.

Ανέλαβε την Αλ Γκαράφα στις αρχές Νοεμβρίου, έμεινε στο Κατάρ έκτοτε ώστε να γνωρίσει την ομάδα, το ρόστερ, τη χώρα, τις εγκαταστάσεις, τα… πάντα όλα και έτσι να έχει ολοκληρωμένη άποψη για το club και τις ανάγκες του όταν ξεκινούσε ξανά το τρέχον πρωτάθλημα μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο (όπως είχε κάνει και όταν ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό).

Καμία πλευρά δεν έθεσε ζήτημα αποτελεσμάτων από την πρώτη στιγμή, παρά μόνο τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η φετινή σεζόν να κυλήσει ουσιαστικά προπαρασκευαστικά και ανάλογα με το πλάνο που έχει διαμορφώσει ο Μαρτίνς ώστε να τεθούν οι βάσεις, από την επόμενη κιόλας σεζόν, η Αλ Γκαράφα να εμφανιστεί βελτιωμένη και με προϋποθέσεις τέτοιες ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει πια την επιστροφή της σε τίτλους.

Το χρονικό πλαίσιο ήταν ο κύριος λόγος αποδοχής της πρότασης

Αυτό άλλωστε το χρονικό περιθώριο και το συνολικό πλαίσιο ήταν και ο κύριος λόγος (πέραν προφανώς του οικονομικού) που ο Πορτογάλος τεχνικός αποδέχτηκε την πρόταση της Αλ Γκαράφα, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον τελικό δισταγμό του να συμφωνήσει με τη Χαλ. Στις "τίγρεις" δεν υπήρχε το παραμικρό περιθώριο: τα αποτελέσματα ήταν το ζητούμενο… χτες, χωρίς να υπάρχει ορίζοντας προγραμματισμού και προσαρμογής στο πλάνο και στον τρόπο λειτουργίας του προπονητή.

Αυτό στην Αλ Γκαράφα έχει ξεκαθαριστεί από την στιγμή που οι δυο πλευρές συμφώνησαν. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Και ναι, επαναλαμβάνεται – και υπογραμμίζεται – πως στις αραβικές ομάδες, στα clubs των χωρών του Κόλπου, όπου περισσεύει η ανυπομονησία και τα χρήματα, έννοιες όπως υπομονή, σχεδιασμός, σταθερότητα και επιμονή στον συμφωνηθέντα προγραμματισμό δεν είναι δεδομένες.

Ωστόσο όπως και το SPORT24 πληροφορήθηκε ρωτώντας σχετικά, στην περίπτωση της συνεργασίας του Πέδρο Μαρτίνς με την Αλ Γκαράφα το συγκεκριμένο πλαίσιο, της πίστης στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και στον χρονικό ορίζοντα που αυτά απαιτούν, αποτελεί δομικό πυλώνα, χωρίς να επηρεάζεται από πρόσκαιρα αρνητικά αποτελέσματα σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια της θητείας του Πορτογάλου στο Κατάρ.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ