Ο Νίκος Νταμπίζας στο Euro Morning Show: "Γραμμένο στις πέτρες να το πάρει η Αγγλία, είναι δύσκολο η Εθνική να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση"
Ο Νίκος Νταμπίζας φιλοξενήθηκε την Κυριακή (14/7) στην τελευταία εκπομπή του Euro Morning Show και αναφέρθηκε στον μεγάλο τελικό Ισπανία - Αγγλία, τη φιλοσοφία του Σάουθγκεϊτ και για την επιστροφή της Εθνικής σε μεγάλες διοργανώσεις.
Καλεσμένος στο Euro Morning Show, την εκπομπή του SPORT24, ήταν ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος μίλησε στους Λάμπρο Μπαλάφα, Ηλία Καλλονά και Μαρία Κουβέλη για τον τελικό του Euro 2024 μεταξύ Ισπανίας - Αγγλίας, την πίεση και την κριτική στον Σάουθγκεϊτ.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τον τελικό: "Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Ισπανία έχει πιο πειστική εμφάνιση σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Στα χαρτιά είναι το φαβορί αν δούμε τον τρόπο που έχει αγωνιστεί, το εύρος των σκορ, γενικότερα το κομμάτι της απόδοσης, η θελκτικότητα στον τρόπο παιχνιδιού, όλα αυτά τα κουτάκια τα γεμίζει η Ισπανία. Απέναντι σε μία Αγγλία που έχει πάει με το σταγονόμετρο, τεράστιες προσδοκίες, αφόρητη πίεση. Δεύτερος σερί τελικός, αλλά θεωρώ ότι ο τρόπος που έχει αγωνιστεί η Αγγλία δεν είναι τόσο πειστικός, αλλά είναι αποτελεσματικός και ψυχωμένος. Καταθέτουν μία πολύ έντονη βασική ποδοσφαιρική αρχή οι Άγγλοι, του ψυχισμού. Αυτό που ζουν είναι εσωτερικά είναι πολύ μεγάλο από ό,τι μπορούμε εμείς οι απέξω να εισπράξουμε. Μιλάμε περισσότερο για την Αγγλία παρά για την Ισπανία, γιατί έχει περισσότερο υπόβαθρο αυτή η ομάδα".
Για το αν είναι αρκετό για τους Άγγλους η κατάθεση ψυχής για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ισπανίας: "Η Ισπανία αγωνιστικά έχει τα πειστήρια, οι Άγγλοι πέρα από τον ψυχισμό δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ταλέντο που έχουν. Απλά θεωρώ ότι η εγκεφαλική διαχείριση του ταλέντου κάτω από αυτή την πίεση που έχουν κληθεί να αγωνιστούν σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, γιατί βρέθηκαν σε πολλά ματς με την πλάτη στον τοίχο, αλλά αντέδρασαν και τα γύρισαν. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, κι έχει να κάνει και με την ποιότητα, γιατί μόνο με τη ψυχή δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο. Αλλά είναι αλληλένδετα, να μπορέσεις να διαχειριστείς την πίεση που έχει το κάθε παιχνίδι και να κάνεις και μία κατάθεση ποδοσφαιρικού ταλέντου και ψυχής. Το ότι είναι ξανά σε έναν τελικό δεύτερη σερί φορά είναι σημαντικό. Από την άλλη, οι Ισπανοί έχουν το έξι στα έξι, αν το κατακτήσουν θα γίνουν η μόνη χώρα που θα κάνουν το 4 στα 4, θα είναι η πολυνίκης του θεσμού. Τα προγνωστικά δίνουν περισσότερο την Ισπανία, αλλά το ένστικτο και το αίσθημα που έχω είναι ότι είναι γραμμένο στις πέτρες για την Αγγλία".
Για το αν κάνει καλό στην Αγγλία που δεν είναι το φαβορί: "Δεν τους αγγίζει. Οι Άγγλοι κουβαλούν το βάρος ότι πρέπει να κατακτήσουν το τρόπαιο. Όλοι λέμε ότι η Ισπανία είναι το φαβορί. Κανείς δεν μπορεί να πείσει με επιχειρήματα ότι η Αγγλία είναι το φαβορί, αλλά αυτό δεν κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των Άγγλων. Μέσα τους, εσωτερικά το βάρος να πάρουν τον τελικό, είναι εξίσου μεγάλο με την ταμπέλα του φαβορί".
Για το ότι τόσα χρόνια η Αγγλία δεν τα έχει καταφέρει ευθύνεται και στο βάρος που κουβαλάει: "Έχει και την άλλη όψη του νομίσματος που είναι κι η θετική. Δηλαδή έχει μία πανστρατιά από όλη τη Γηραιά Ήπειρο, δεν υπάρχει Άγγλος που δεν θα ασχοληθεί. Νομίζω ότι είναι από την υπερβολική αγάπη, το πάθος που έχουν για να έχουν αυτή την ταύτιση με το ποδόσφαιρο, θεωρούν ότι είναι δικό τους. Η Αγγλία είναι η μήτρα του ποδοσφαίρου κι είναι περήφανοι γι' αυτό. Μου αρέσει και πραγματικά είναι άξια θαυμασμού αναλύοντας το πέρασμα των χρόνων. Γιατί; Γιατί δεν έχουν καταφέρει να το υποστηρίξουν με τρόπαια. Έχουν μία τεράστια ποδοσφαιρική κουλτούρα και είναι βαθιά ριζωμένο στην καθημερινότητα του Άγγλου, χωρίς να το έχει υποστηρίξει με τρόπαια. Από την υπερβολική αγάπη θεωρώ λοιπόν, ότι βγαίνει αυτή η πίεση, αλλά σίγουρα είναι και το "πρέπει". Το "πρέπει" πάντα" έχει βάρος και αυτό έχουν κληθεί να το διαχειριστούν και μέχρι τώρα δείχνουν να τα καταφέρνουν. Το βάρος βέβαια, του τελικού είναι διαφορετικό και πάντα πρέπει να γνωρίζεις και να αξιολογείς τον βαθμό δυσκολίας. Με την Ισπανία ο βαθμός δυσκολίας είναι ο υψηλότερος δυνατός, δεν είναι ούτε Σλοβακία, ούτε Ελβετία".
Για το αν θα έβαζε πάνω στον Γιαμάλ τον αριστεροπόδαρο Σο ή τον Τρίπιερ που είναι δεξιοπόδαρος: "Ο Τρίπιερ στο ανασταλτικό κομμάτι είναι πιο συνεπής από τον Σο. Ο Σο έχει περισσότερη αναρχία στο παιχνίδι του θα έλεγα εγώ. Έχει τον βαθμό ετοιμότητας που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Γενικότερα αυτό θα είναι το σημείο κλειδί σήμερα, το πώς δηλαδή οι πλάγιοι αμυντικοί της Ισπανίας θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον Φόντεν, τον Μπέλιγχαμ και τον Σάκα. Κι αντίθετα πώς ο Νίκο Ουίλιαμς και ο Γιαμάλ θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τα προβλήματα αυτά στους πλάγιους μπακ της Αγγλίας. Η άποψή μου ότι θα ξεκινήσει με τον Τρίπιερ. Αυτό που έχει καταθέσει όλο αυτό το διάστημα ο Σάουθγκεϊτ είναι ότι είναι πιστός. Αν θυμάστε, για ένα διάστημα είχε δεχθεί απίστευτη κριτική για τον Μαγκουάιρ. Κόντρα σε όλους και όλα, επειδή θεωρούσε ότι εκείνος μπορούσε να του δώσει καλύτερη κάλυψη στα σημεία που ήθελε. Θεωρώ δεν θα αλλάξει τους ποδοσφαιριστές που εμπιστεύεται ως αρχή κι αυτό θα υπηρετήσει και σήμερα".
Για την ποδοσφαιρική κουλτούρα που δεν έχουμε στην Ελλάδα: "Είναι χαρακτηριστικό της παιδείας μας. Αν αναλύσουμε ιστορικά διάφορα γεγονότα δεν αναφέρεται μόνο στο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Σαφώς κι ενοχλεί, δεν είναι ευχάριστο, αλλά οφείλουμε να το δεχτούμε, να το διαχειριστούμε και να το ισορροπήσουμε. Δεν μπορούμε να μεταλλαχτούμε και να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε, αλλά σίγουρα μπορούμε να βελτιωθούμε, να δημιουργήσουμε μία διαφορετική κουλτούρα, αγωνιστική ταυτότητα μέσα κι έξω από τους αγωνιστικούς χώρος. Αυτό όμως, πρέπει να είναι συνολικό και δυστυχώς είναι μία αέναη διαδικασία, που δεν βλέπω να αλλάζει. Οι άνθρωποι που είναι σε καίρια πόστα πρέπει να δώσουν ένα δυνατό στίγμα, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, είτε αυτά είναι διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, είτε ζητήματα ηθικής, σωστής διαχείρισης κι αντιμετώπισης αγωνιστικών κι εξωαγωνιστικών καταστάσεων.
Για το αν θα επιστρέψει η Εθνική σε μεγάλη διοργάνωση: "Είναι δύσκολο πλέον, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε χάσει πολλούς βαθμούς στο ranking κι ο βαθμός δυσκολίας στην κληρώσεις είναι υψηλότερος απ' αυτόν που είχαμε μετά το 2004. Βέβαια, είναι περισσότερες οι ομάδες. Φέτος είχαμε 24 ομάδες, ενώ εμείς το 2004 είχαμε 16. Δεν μπορείς πεις ότι είναι πολύ δύσκολο, είχαμε και το παράθυρο του Nations League, δηλαδή υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά το μόνο αρνητικό είναι ότι έχουμε χάσει το κομμάτι της βαθμολογίας που δυσκολεύει το κομμάτι της κλήρωσης. Δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί αν δεν αρχίσει να δημιουργείται μία ταυτότητα ποδοσφαίρου που να μας αντιπροσωπεύει και να μπορούν να την υπηρετήσουν όλοι, από την Ομοσπονδία μέχρι τις ομάδες".