Ο Ουάρντα έπιασε απροετοίμαστο τον ΠΑΟΚ
Μέσα σε έξι μήνες ο Αμρ Ουάρντα πέρασε από την κατηγορία του μεγάλου ταλέντου σ' αυτή του προβληματικού χαρακτήρα. Το Sport24.gr εξηγεί τι πήγε λάθος στην μεταγραφή του και -κυρίως- στη διαχείριση του στον ΠΑΟΚ.
Ορισμένα πράγματα στο ποδόσφαιρο γίνονται γρήγορα, με μεγάλη ταχύτητα. Τόσο μεγάλη που πολλές φορές δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να σχηματίσεις καθαρή εικόνα για ποιο λόγο εξελίσσονται όπως εξελίσσονται. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει η μεταγραφή του Αμρ Ουάρντα στον ΠΑΟΚ.
Ο 23χρονος Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός πήγε στην Τούμπα τον περασμένο Ιανουάριο (στις 24 του μήνα είχε ανακοινωθεί) με τη στάμπα του μεγάλου ταλέντου που είχε δείξει σημαντικά δείγματα γραφής στον Παναιτωλικό και χθες έβαλε τίτλους τέλους-προσωρινά ή οριστικά θα το δείξει το μέλλον-στην παρουσία του στον ΠΑΟΚ κάνοντας "επίθεση" στον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς για κακή διαχείρισή του.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Σέρβος κόουτς του ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει την λιγότερη τριβή και συμμετοχή στο θέμα Ουάρντα. Ήταν, όμως, εκείνος που με τη δήλωσή του "κανείς δεν μπορεί να βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα", ουσιαστικά αποκάλυψε την απόφαση για απομάκρυνση του νεαρού μεσοεπιθετικού.
Για να συμβεί αυτό, ο Ουάρντα είχε δώσει δικαιώματα. Παρότι είχε πάρει δύο επιπλέον μέρες καλοκαιρινής άδειας, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα... ξέχασε να πάει για εργομετρικά και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κακή συμπεριφορά του σε κάποιες νυχτερινές εξόδους του, έφεραν την απόφαση να "κοπεί" από την αποστολή της ομάδας τη μέρα που πήγε στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Τις τελευταίες μέρες της παραμονής του ΠΑΟΚ στο Χορστ, ενσωματώθηκε στην αποστολή έχοντας δεχθεί το πιο βαρύ πρόστιμο που προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός (20.000 ευρώ). Άρχισε να προπονείται μόνος του και όταν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε και πάλι στη βάση του, με λίγες προπονήσεις πήρε χρόνο συμμετοχής στο φιλικό με την Ανόρθωση, απόφαση που, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν άρεσε στα ασπρόμαυρα αποδυτήρια και ειδικά σε παίκτες που είχαν χύσει αρκετό ιδρώτα επί δύο εβδομάδες στην Ολλανδία και δεν έπαιξαν παρά ελάχιστα ή καθόλου στα φιλικά.
Το τι ακριβώς μεσολάβησε από το παιχνίδι με την Ανόρθωση μέχρι το πρώτο επίσημο με την Ολίμπικ και ο Ουάρντα έφτασε στην οριστική ρήξη με τον ΠΑΟΚ δεν έγινε γνωστό, αλλά το “κανείς πάνω από την ομάδα του Στανόγεβιτς” μάλλον προϊδέαζει για ένα ακόμη λάθος του Αιγύπτιου.
ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΦΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ
Έχοντας θυμηθεί το χρονικό των γεγονότων από την αρχή της φετινής περιόδου καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Ουάρντα είχε σοβαρά θέματα συμπεριφοράς για τα οποία ο ΠΑΟΚ πιάστηκε απροετοίμαστος. Και για να το αντιληφθεί αυτό ο καθένας πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο περίπου έξι μήνες πίσω όταν ο Δικέφαλος είχε χάσει τον Γκάρι Ροντρίγκες και έψαχνε εναγωνίως παίκτη να τον αντικαταστήσει. Τότε στις συσκέψεις που έκανε ο Ιβάν Σαββίδης με τους συνεργάτες του είχε επικρατήσει η άποψη ο ΠΑΟΚ να κινηθεί για μεταγραφή στην εσωτερική αγορά, γιατί μ' αυτό τον τρόποι:
-Θα έβρισκε παίκτη να γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα και άρα θα μπορούσε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα.
-Ο Σαββίδης θα διέθετε χρήματα στην ελληνική ποδοσφαιρική αγορά, επιλογή που πάντα μετρά για το πρεστίζ μίας ομάδας με φιλοδοξίες όπως ο ΠΑΟΚ.
-Θα αποκτούσε έναν παίκτη που ίσως αν πήγαινε να τον φέρει από το εξωτερικό να τον ακριβοπλήρωνε.
Βέβαια, λίγες μέρες μετά τον Ουάρντα, ακριβώς στη λήξη των μεταγραφών του χειμώνα είχε αποκτηθεί και ο Ενρίκε, αφού ο Σαββίδης δεν ήθελε να ακυρώσει τον σχεδιασμό που είχε γίνει από Μίχελ-Ίβιτς. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, λοιπόν, είχε επικοινωνήσει με τον Βλάνταν Ίβιτς και του είχε ζητήσει να υποδείξει έναν παίκτη από την ελληνική αγορά που διέθετε στοιχεία που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό του Ροντρίγκες, με την υποσημείωση ότι ο ΠΑΟΚ θα αποκτούσε και παίκτη από το εξωτερικό, όπως και τελικά έκανε με τον Ενρίκε.
Ο 40χρονος κόουτς τόνισε προς τον μεγαλομέτοχο της ομάδας ότι ο Ουάρντα είναι παίκτης με πολύ αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να έχει εικόνα για άλλα στοιχεία του, όπως η εξωαγωνιστική συμπεριφορά του και ο χαρακτήρας του. Ο Σέρβος κόουτς δεν είχε άλλη συμμετοχή στην μεταγραφή και ο Σαββίδης αποφάσισε να κινηθεί γρήγορα, οπότε άμεσα προέκυψε η αγορά του Ουάρντα έναντι ποσού που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ
Μηνύματα για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του-όπως οι περισσότεροι Αιγύπτιοι που είναι μεγαλωμένοι σε άλλη κουλτούρα-υπήρχαν, αφού ο ΠΑΟΚ είχε αρκετούς παίκτες από τη χώρα της Αφρικής στο παρελθόν.
Ωστόσο, δεν δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να υπάρχει κάποιος συνεχώς να τον νουθετεί για να μην παρασυρθεί σε λάθος συμπεριφορές όπως και έκανε (και σ΄ αυτό τον τομέα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ “χρεώνουν” και τον Αιγύπτιο ατζέντη του που του φούσκωσε τα μυαλά) με αποτέλεσμα η σχέση του με τον ΠΑΟΚ να πάρει τον λάθος δρόμο με την κατάληξη που έχουμε τις τελευταίες μέρες.
ΔΕΝ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ
Πάντως, αγωνιστικά ο Αιγύπτιος κάθε άλλο παρά αδιάφορος παίκτης είναι:
-Την πρώτη σεζόν του (2015-2016) στον Παναιτωλικό έκανε 30 συμμετοχές, 5 γκολ και 2 ασίστ
-Πέρυσι συνολικά είχε 29 ματς, 7 γκολ και 7 ασίστ και αν απομονώσουμε τα νούμερά του μόνο στον ΠΑΟΚ, 14 συμμετοχές, 2 γκολ και 3 ασίστ.
Αν μπορέσει να ωριμάσει αγωνιζόμενος στην Al Fateh στην οποία θα πάει δανεικός, ίσως στο μέλλον του δοθεί και άλλη ευκαιρία στον ΠΑΟΚ. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020 με τον Δικέφαλο.
Photo Credits: Eurokinissi