ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ουρούτια είναι το "κλειδί"

Ο Ουρούτια είναι το "κλειδί"

Το σήριαλ Βαλβέρδε βρίσκεται σε εξέλιξη. Διαβάστε τα τελευταία νέα από το Μπιλμπάο. Τι παίζει με την υποψηφιότητα Ουρούτια, τι θα συμβεί μετά τη Γ. Σ. των μετόχων την επόμενη Δευτέρα.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις στο θέμα της παραμονής ή όχι του Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη σεζόν.

Διαβάστε στο Sport24.gr τι συμβαίνει στο άλλο μέτωπο, αυτό της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε βρίσκεται σε δίλλημα. Αυτό πλέον είναι σαφές εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα. Καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ισπανία. Οι λόγοι; Δικοί του και μόνο δικοί του. Ας αφήσουμε τον ίδιο να αποφασίσει με ποιον θα τους μοιραστεί και πότε θα τους ανακοινώσει. Ο σεβασμός απέναντι στην προσωπική ζωή του καθενός, αν και θα έπρεπε να είναι κάτι αυτονόητο, σε εμάς αποτελεί προνόμιο. Ακόμα κι έτσι, ο Ερνέστο το αξίζει και με το παραπάνω.

Οι ενδιαφερόμενοι

Ακούγονται διάφορα από την Ισπανία. Υπάρχει – φημολογείται – ενδιαφέρον από ομάδες όπως η Ντέπορ, η Σεβίγια και βέβαια η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Βαριά ονόματα και τα τρία. Σύλλογοι με μεγάλη ιστορία, τίτλους και παράδοση. Ο σύλλογος της Ανδαλουσίας είναι σίγουρα η πιο ασφαλής – αγωνιστικά – πρόκληση. Όμως ο Μόντσι – αν και αληθεύει ότι ψάχνει για προπονητή αφού το «πείραμα» Μανθάνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα – θέλει διαφορετικό προφίλ τεχνικού για τον πάγκο της Σεβίγια. Μπορεί να υπήρξε ενδιαφέρον στο πρόσφατο παρελθόν για συνεργασία με τον Βαλβέρδε – ενδιαφέρον που υφίσταται και τώρα – αλλά ο «Τσινγκούρι» βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα του τεχνικού διευθυντή της Σεβίγια και αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν αποτελεί πρώτη επιλογή.

Προσπερνάμε την περίπτωση της Ντεπορτίβο, όχι επειδή δεν θα μπορούσε να καλύψει τις φιλοδοξίες του Βαλβέρδε, αλλά κυρίως διότι πέρα από μια αόριστη φημολογία, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, πράγμα που επιβεβαιώνουν τόσο οι δημοσιογράφοι της Γαλίθια όσο και η διοίκηση της Κορούνια. Η τρίτη περίπτωση όμως, αυτή της Αθλέτικ του Μπιλμπάο, είναι που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί στο πραγματικό δίλλημα για τον προπονητή του Ολυμπιακού. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος αγωνίστηκε στα «λιοντάρια» ως παίκτης και κάθισε στη συνέχεια – με επιτυχία – στον πάγκο της ομάδας.

Οι εκλογές στην Μπιλμπάο

Μια ολόκληρη δεκαετία έχει συνδεθεί επαγγελματικά ο «Βάσκος» με την ομάδα του Μπιλμπάο, έξι χρόνια ως παίκτης και τέσσερα ως προπονητής. Γνωρίζει άριστα την πόλη, αφού από μικρός έζησε στην πρωτεύουσα της Μπιθκάια, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται εκεί και η οικογένειά του – μετά το ενός έτους διάλειμμα στο Βιγιαρεάλ. Αυτά από μόνα τους δεν λένε πολλά για το μέλλον του Βαλβέρδε, σε συνάρτηση όμως με τις εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα της Αθλέτικ, ίσως αποτελέσουν καθοριστικά κομμάτια του παζλ που πάει να δημιουργηθεί.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα διενεργηθούν εκλογές στον βασκικό σύλλογο. Η επιτυχημένη θητεία του νυν προέδρου, Φερνάντο Γκαρθία Μάκουα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα να θεωρούν όλοι δεδομένη την επανεκλογή του, ακόμα και χωρίς εκλογική διαδικασία στην περίπτωση που δεν θα παρουσιάζονταν άλλοι υποψήφιοι. Όμως τους τελευταίους δυο μήνες υπάρχει μια κινητικότητα μελών της Μπιλμπάο, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν – ισχυρό – πόλο με επικεφαλής τον παλιό παίκτη της Αθλέτικ, Γιόσου Ουρούτια.

Ο Ουρούτια είναι το "κλειδί"

Ο Ουρούτια (δεξιά) στον αποχαιρετιστήριο προς τιμήν του αγώνα στο Σαν Μαμές (2003)

Η υποψηφιότητα του Ουρούτια

Ο Ουρούτια, ο οποίος πέρασε όλη του την καριέρα ως παίκτης των «λιονταριών» (1988-2003), δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα δεχτεί να κατέβει ως υποψήφιος. Η αλήθεια πάντως είναι ότι όσο περνούν οι εβδομάδες, αυξάνονται τόσο οι δικές του συναντήσεις με παράγοντες και εξέχοντα μέλη της Μπιλμπάο, όσο και οι παρασκηνιακές «ζυμώσεις» των υποστηρικτών του ώστε να πειστεί και να πει το «ναι» στην υποψηφιότητα. Από την άλλη μεριά, ούτε ο Μάκουα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής επίσημα αν θα διεκδικήσει μια δεύτερη τετραετία.

Υπάρχει και μια τρίτη πιθανή υποψηφιότητα, αλλά αυτή μάλλον δε θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Αρχηγός της φέρεται να είναι ένας διάσημος σεφ, ο Αϊτόρ Ελίθεγκι. Επιστρέφοντας στο αρχικό δίδυμο, η εμφάνιση του Ουρούτια στο εκλογικό σκηνικό έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Δημοσιογράφοι της βασκικής εφημερίδας «Deia» υποστηρίζουν ότι ο Ουρούτια έχει μεγάλο λαϊκό έρεισμα και πολλές πιθανότητες να κερδίσει τον Μάκουα. Σε περίπτωση μάλιστα που η υποψηφιότητά του συνδεθεί με την επιστροφή του Βαλβέρδε στην τεχνική ηγεσία της Μπιλμπάο, τότε αυτές οι πιθανότητες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Ουρούτια & Βαλβέρδε

Ο Βαλβέρδε και ο Ουρούτια υπήρξαν συμπαίκτες στην Μπιλμπάο (1990-1996) και διατηρούν μια πολύ στενή φιλία. Είναι δεδομένο ότι συζητούν την πιθανότητα «συνεργασίας», ενώ είναι γνωστό ότι συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες στο Μπιλμπάο, αναλύοντας και εκτιμώντας τις επόμενες κινήσεις τους. Την επόμενη Δευτέρα 11 του μηνός, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Μπιλμπάο για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι το καινούργιο καταστατικό λειτουργίας του συλλόγου. Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και από εκεί και μετά θα δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Το πράγμα πάντως είναι λίγο μπερδεμένο, αφού όπως φημολογείται έντονα στο Μπιλμπάο, ο Ουρούτια θέλει πρώτα να αποσπάσει το «ναι» του Βαλβέρδε και μετά να ανακοινώσει την υποψηφιότητα «πακέτο», ενώ από την άλλη μεριά, ο Ερνέστο διστάζει να δεσμευτεί, αφού για τον ίδιο δεν έχει κλείσει ακόμα το κεφάλαιο Ολυμπιακός. Αφήστε που κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί τη νίκη του φίλου του, ακόμα και αν ο ίδιος επιλέξει να "προχωρήσει" μαζί του. Έτσι κι αλλιώς, οι όποιες κινήσεις του Ουρούτια θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η ακριβής ημερομηνία της διενέργειας των εκλογών δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, όμως δυο είναι οι πιο πιθανές.

Ο Ουρούτια είναι το "κλειδί"

Οι δυο πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία της Μπιλμπάο. Τρίτος από αριστερά ο Γιόσου Ουρούτια και δίπλα του (τρίτος από δεξιά) ο νυν πρόεδρος, Μάκουα.

Τα ατού των υποψηφίων

Η πρώτη, αυτή που προτιμά ο πόλος του Ουρούτια, είναι η 15η Μαΐου, η ημέρα δηλαδή που η Αθλέτικ δίνει τον τελευταίο της εντός έδρας αγώνα για τη φετινή περίοδο, αντιμετωπίζοντας τη Μάλαγα στο «Σαν Μαμές». Η πλευρά του Μάκουα προτιμά να γίνουν οι εκλογές αφού πρώτα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, τοποθετώντας τις χρονικά στις αρχές Ιουνίου. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι οι δυο πιθανοί υποψήφιοι θα πρέπει σύντομα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ο Μάκουα έχει να προβάλλει την καλή οικονομική διαχείριση του συλλόγου και μια πιθανή έξοδο στην Ευρώπη.

Ο Ουρούτια έχει το ατού της αγάπης του φίλαθλου κόσμου και την υποστήριξη αρκετών πρώην συμπαικτών του (όπως ο Πάμπλο Ορμπάιθ, ο Κάρλος Γκουρπέγκι και ο Αϊτόρ Όθιο) οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνίζονται στην ομάδα και θα έβλεπαν με καλό μάτι την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο. Πέρα από αυτά όμως, ο Ουρούτια θέλει και το πρόσθετο ατού του Βαλβέρδε. Μην ξεχνάμε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι της Αθλέτικ δεν μπορούν να υποσχεθούν μεγάλες μεταγραφές στα μέλη τους, όπως είναι η πάγια τακτική στους υπόλοιπους συλλόγους, αφού η Μπιλμπάο δέχεται μόνο Βάσκους ποδοσφαιριστές. Έτσι, το όνομα του Βαλβέρδε θα βαρύνει πολύ στην απόφαση των ψηφοφόρων, αφού η εκτίμησή τους στο πρόσωπο του «Τσινγκούρι» είναι τεράστια.

Η ζυγαριά του Βαλβέρδε

Οπότε μένει τελευταίος ο «παράγοντας» Βαλβέρδε που καλείται να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της Μπιλμπάο και του Ολυμπιακού και να διαλέξει τον επόμενο προορισμό του. Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί τα τελευταία 24ωρα. Τα περισσότερα μιλούν για έναν και μόνο λόγο που θα βαρύνει στην τελική απόφαση του «Βάσκου». Αλλά είναι σίγουρα έτσι; Λίγες μέρες πριν υπογράψει στον Ολυμπιακό, ο Βαλβέρδε βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες με την Ομοσπονδία της Ιαπωνίας για να αναλάβει την εθνική ομάδα της χώρας. Άρα δεν μπορεί να είναι μόνο η "απόσταση" που παίζει ρόλο.

Σχεδόν όλοι υποστηρίζουν ότι ο Ερνέστο είναι απόλυτα ικανοποιημένος από όσα έζησε τη φετινή χρονιά. Ας αφήσουμε ένα περιθώριο στο να μην είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Οι Βάσκοι δημοσιογράφοι μιλούν για συγκεκριμένα πρόσωπα, καταστάσεις και συμπεριφορές που ίσως τον έχουν προβληματίσει. Και μπορεί μεν να έχει δεθεί με τον Ολυμπιακό, μπορεί μεν η προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ να είναι μια μεγάλη πρόκληση, όμως άλλο τόσο σημαντική για τον ίδιο είναι η πιθανότητα να επιστρέψει στον ποδοσφαιρικό πολιτισμό της Πριμέρα Ντιβισιόν. Ο ίδιος κρατάει τη ζυγαριά και είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ