Ο Παναθηναϊκός έδωσε στον Τετέ το δεύτερο πιο ακριβό συμβόλαιο της ιστορίας του
Το "διαστημικό" συμβόλαιο του Τετέ που ξεπερνά σε "καθαρές" αποδοχές ακόμη και τους Σισέ, Ζιλμπέρτο και Μπερνάρ κι έχει μπροστά του μόνο έναν παίκτη απ’ το "πράσινο" παρελθόν.
Ο Τετέ μπαίνει από σήμερα (26/7) στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού ως μία μεταγραφή που έρχεται για να αλλάξει αγωνιστικά τη ζωή των "πράσινων" και να βάλει τις απαιτούμενες "πινελιές" στο αγωνιστικό μοντέλο του Ντιέγκο Αλόνσο.
Μία πραγματικά σπουδαία μεταγραφή που έχει όλο το "πακέτο" για να κάνει τη διαφορά στο χορτάρι και είναι αλήθεια πως μεγάλη μερίδα του κόσμου ίσως και να μην έχει αντιληφθεί ακόμα το πόσο "δυνατή" ήταν η συγκεκριμένη κίνηση, λόγω της γκρίνιας και της μόνιμης εσωστρέφειας που υπάρχει σαν... συννεφάκι πάνω απ’ όλο τον οργανισμό.
Τα πάντα βεβαίως θα φανούν στο γήπεδο, όμως πριν καν φορέσει τη φανέλα με το "10" σε επίσημο ματς ο Βραζιλιάνος εξτρέμ έχει μπει ήδη σε ιστορικά top-3 των μεταγραφών του Παναθηναϊκού. Κι από πλευράς κόστους μεταγραφής κι από πλευράς συμβολαίου.
Τα 2,7 εκατ. ευρώ που θα λαμβάνει ο 24χρονος μεσοεπιθετικός για κάθε έτος του συμβολαίου του (σε "καθαρές" αποδοχές, χωρίς τα μπόνους) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ σε παίκτη του Παναθηναϊκού.
Είναι ήδη πάνω απ’ τα αντίστοιχα συμβόλαια του Τζιμπρίλ Σισέ, του Ζιλμπέρτο Σίλβα και του Μπερνάρ Ντουάρτε οι οποίοι είχαν στις δικές τους συμβάσεις ως "καθαρές" αποδοχές 2,5 εκατ. ευρώ (ο Γάλλος καρπώθηκε περισσότερα στην πορεία λόγω των μπόνους που εισέπραξε ως πρώτος σκόρερ κ.ο.κ.).
Ο μοναδικός που ξεπερνάει ιστορικά τον Τετέ στα "πράσινα" συμβόλαια είναι ο Πάουλο Σόουζα, ο οποίος το 2001 πήγε στο "τριφύλλι" με ετήσιες αποδοχές που έφταναν τα 3.250.000 ευρώ, ήτοι 1,7 δισεκατομμύρια δραχμές (δεν είχε μπει τότε ακόμη η χώρα στο ευρώ).
Τα 2,7 εκατ. ευρώ του Τετέ, χρήματα που έπαιρνε και στη Γαλατασαράι, είναι πλέον το Νο2 συμβόλαιο στο "τριφύλλι" και η αιχμή του δόρατος σε μία πολύ μεγάλη μισθολογική αναβάθμιση που έχει συντελεστεί τα τελευταία 2-3 χρόνια στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.
Παράλληλα, τα χρήματα που ξόδεψαν οι "πράσινοι" για να τον αποκτήσουν από τη Γαλατά, ήτοι τα 4.750.000 ευρώ που εισέπραξαν καθαρά οι Τούρκοι, συν τα 2,3 εκατ. ευρώ το προστίμου που επιδικάστηκε στη Σαχτάρ το οποίο κάλυψε επίσης ο Παναθηναϊκός, αλλά και οι προμήθειες στους ατζέντηδες έφτασαν το τελικό κόστος αγοράς του Βραζιλιάνου στα 7,2 εκατ. ευρώ.
Και πλέον έγινε η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του Παναθηναϊκού μετά τους Μιχάλη Κωνσταντίνου (2001, 8,2 εκατ. ευρώ στον Ηρακλή) και Τζιμπρίλ Σισέ (2009, 8 εκατ. ευρώ στη Μαρσέιγ).
Πρώτο σε "αξία" ρόστερ μετά από 13 χρόνια
Επιπλέον υπάρχει κι ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που "πρόσθεσε" η μεταγραφή του Τετέ στον Παναθηναϊκό. Κι αυτό διότι με την είσοδό του στο "πράσινο" ρόστερ, ο Παναθηναϊκός έχει για πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια (για την ώρα) ρόστερ μεγαλύτερης αγοραστικής αξίας απ’ τους εν Ελλάδι ανταγωνιστές του.
Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, διότι πολύ συχνά οι δύο έννοιες "μπερδεύονται" από πολύ κόσμο, είναι διαφορετικό πράγμα το ετήσιο μπάτζετ, το πόσο κοστίζει δηλαδή κάθε χρόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα μίας ομάδας -ήτοι οι παίκτες και το τεχνικό τιμ ως προς τα συμβόλαιά τους (με την εφορία που πληρώνει κάθε κλαμπ), συν τα λεφτά που ξοδεύει σε αγορές- κι εντελώς διαφορετικό πράγμα η "αξία" και το πόσο αποτιμάται το ρόστερ μίας ομάδας με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ποδοσφαιριστών του στην αγορά.
Στο τελευταίο σκέλος (αντικειμενικές "αξίες" αγοράς) ένα κριτήριο είναι οι αποτιμήσεις με ανά τρίμηνο updates τιμών) της εξειδικευμένης, μεταγραφικής ιστοσελίδας Transfermarket.
Μετά (και) τη μεταγραφή του Τετέ απ’ τη Γαλατασαράι (10 εκατ. ευρώ η αγοραστική αξία του), το ρόστερ του Παναθηναϊκού "κοστίζει" στην αγορά 85,4 εκατ. ευρώ. Με δεύτερο αυτό του ΠΑΟΚ (78,6 εκατ.), τρίτο της ΑΕΚ (74,7 εκατ.) και τέταρτο του Ολυμπιακού (71,1 εκατ.).
Βεβαίως όλο αυτό είναι κάτι εντελώς δυναμικό, καθότι οι μεταγραφές είναι ακόμη σε εξέλιξη κι όλες οι ομάδες θα κάνουν κι άλλες κινήσεις που θα αλλάξουν τις ισορροπίες. Αλλά είναι μία ένδειξη της συνολικής αναβάθμισης του που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο δυναμικό των "πράσινων", αν σκεφτεί κανείς πως τη σεζόν 2018/19 το ρόστερ του "άξιζε" μόλις 17,5 εκατ. ευρώ και του Ολυμπιακού π.χ. ήταν εξαπλάσιας "αξίας".
Όλο αυτό δε, δεν έγινε μόνο με τις αγορές πολύ πιο ποιοτικών παικτών, αλλά και με την εξέλιξη ποδοσφαιριστών όπως ο Φώτης Ιωαννίδης που έφτασε μέσα σε μία διετία την "αξία" του στα 13 εκατ. ευρώ ή του Τσέριν που απ’ τις 500.000 ευρώ, πήγε στα 5 εκατ. κ.ο.κ.