ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός κι ο Βαγιαννίδης έφτασαν πια μπροστά σε ένα σταυροδρόμι

Ο Παναθηναϊκός κι ο Βαγιαννίδης έφτασαν πια μπροστά σε ένα σταυροδρόμι
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Το SPORT24 κι ο Κώστας Γουλής αναλύουν με κάθε λεπτομέρεια σε 1.943 λέξεις όσα έγιναν και δεν έγιναν, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πλέον στη σχέση Παναθηναϊκού-Βαγιαννίδη και δίνουν τις απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ερωτηματικά, γύρω απ’ τις τρεις προτάσεις για νέο συμβόλαιο και το "ψυγείο" στο οποίο μπήκε ο 23χρονος διεθνής μπακ.

Είναι τουλάχιστον... άβολη όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω απ’ το θέμα του νέου συμβολαίου του Γιώργου Βαγιαννίδη με τον Παναθηναϊκό, με τελευταία εξέλιξη το νέο αποκλεισμό του απ’ την αποστολή του αυριανού (3/10, 22:00) αγώνα με την Μπόρατς στην Μπάνια Λούκα, που ήρθε σε συνέχεια του "κοψίματος" του 23χρονου μπακ κι απ’ το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής (29/9) με την ΑΕΚ στην "OPAP Arena".

Κι αν πριν απ’ τον αγώνα με τους "κιτρινόμαυρους" υπήρχε και η όποια βούληση του τεχνικού τιμ να κάνει ένα συνολικό rotation στους δεξιούς μπακ, τούτη τη φορά ο αποκλεισμός ήταν η επιβεβαίωση πως ο διεθνής αμυντικός μπαίνει (με άνωθεν εντολή) στο ψυγείο μέχρι νεοτέρας.

Είναι "άβολη" και για τις δύο πλευρές όλη αυτή η διαδικασία, όμως στη συγκεκριμένη υπόθεση, υπήρξαν πάρα πολλά που προηγήθηκαν, κάποια που έγιναν, άλλα που δεν... έγιναν και πλέον ο Παναθηναϊκός κι ο Βαγιαννίδης, έπειτα από εκατέρωθεν λανθασμένους (ή και... ζυγισμένους) χειρισμούς έχουν φτάσει πια μπροστά σε ένα σταυροδρόμι.

Και είτε μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει κάτι πολύ... ανατρεπτικό -με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι- και θα συνεχίσουν την κοινή πορεία τους, είτε θα στρίψει ο ένας δεξιά κι άλλος αριστερά και θα χωρίσουν τους δρόμους τους. Όχι πάντως με τη διάθεση που υπήρχε στον πρώτο χωρισμό τους το καλοκαίρι του 2020.

Υπάρχουν πάρα πολλές απορίες κι αναπάντητα ερωτηματικά στην υπόθεση, τα οποία το SPORT24 θα προσπαθήσει να βάλει σε μία σειρά, μεταφέροντας τη χρονική σειρά των πραγμάτων (όχι μόνο των τελευταίων 12 μηνών, αλλά ακόμη πιο πίσω), σημειώνοντας τα... οφσάιντ της κάθε πλευράς, αλλά κι αυτά που υποστηρίζει το κλαμπ και η πλευρά του 23χρονου ποδοσφαιριστή.

"Πρόεδρε, πάρε πίσω τον Γιώργο"

Η σχέση της πλευράς (ή για ακριβολογούμε, της οικογένειας) Βαγιαννίδη με τον Γιάννη Αλαφούζο ήταν πάντοτε πολύ καλή κι ανοικτή. Παρότι ο Βάγια επέλεξε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ίντερ το καλοκαίρι του 2020 ως ελεύθερος -με μοναδικό όφελος για τους "πράσινους" τα τροφεία- ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού είχε μεταφέρει προς την οικογένεια του παίκτη, πως εάν κάτι δεν πήγαινε καλά στο εξωτερικό, η πόρτα του "τριφυλλιού" θα ήταν πάντα ανοικτή.

Όπως κι έγινε ένα χρόνο μετά, έπειτα απ’ το αποτυχημένο πέρασμα του Βαγιαννίδη στην Ίντερ και στη Σιντ Τρουιντέν, με απόφαση Αλαφούζου (έπειτα από σχετικές εκκλήσεις της οικογένειας του παίκτη που τον παρακάλεσε να τον πάρει πίσω στον Παναθηναϊκό, γιατί δεν έβρισκε ομάδα στο εξωτερικό), επέστρεψε στους "πράσινους" στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 με 4ετές συμβόλαιο.

Κι ας μην... τρελαινόταν ιδιαίτερα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, φρέσκος τότε στο τιμόνι του Παναθηναϊκού, καθώς είχε κλείσει τις θέσεις των δεξιών μπακ με τους Κώτσιρα (δική του επιλογή η μεταγραφή του απ’ τον Αστέρα Τρίπολης) και Φακούντο Σάντσες.

Για να περάσει δε η μεταγραφή/επιστροφή του Βάγια τότε στο "τριφύλλι", είχε ανακοινωθεί πως επέστρεφε σαν παίκτης του υπό σύσταση Παναθηναϊκού Β’ με προοπτική να ανέβει στο μέλλον στην πρώτη ομάδα. Με λίγα λόγια ήταν μία μεταγραφή του ίδιου του Αλαφούζου, για την οποία επέμεινε ο ίδιος.

Και μάλιστα, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες της εποχής, επειδή υπήρξε μία σχετική όχληση κι απ’ την πλευρά της ΑΕΚ εκείνη την περίοδο, ο ιδιοκτήτης της "πράσινης" ΠΑΕ επικοινώνησε προσωπικά με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και του ζήτησε να μην κινηθεί για τον παίκτη διότι "είναι παιδί του Παναθηναϊκού". Κάτι που έκανε ο πρώην ιδιοκτήτης της ΑΕΚ.

Το συμβόλαιο των 90.000 ευρώ

Ένα θέμα που συζητιέται (σωστά) καιρό τώρα είναι το γεγονός πως ο Βαγιαννίδης έχει συμβόλαιο 90.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό συν κάποια μπόνους συμμετοχών και στόχων. Μα 90.000 ευρώ; Ναι, γιατί όταν υπέγραψε το 2021, υπέγραψε σαν παίκτης της Β’ ομάδας και γι’ αυτό το ποσό που μπήκε ήταν πολύ, πολύ μικρότερο απ’ αυτά που κυκλοφορούσαν στην πρώτη ομάδα.

Δεδομένα κι ο ίδιος άφησε ένα πολύ μεγαλύτερο συμβόλαιο στην Ίντερ, αλλά το έκανε γιατί στα 20 του ήθελε πλέον να παίξει κι όχι να μείνει κι άλλον ένα χρόνο στον πάγκο ή στην εξέδρα. Το "λάθος" στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν οι 90.000 ευρώ, αλλά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός -απ’ τη στιγμή που μετά από ένα με ενάμιση χρόνο, άρχισε να μπαίνει στο rotation της πρώτης ομάδας, δεν υπήρξαν τα σωστά αντανακλαστικά απ’ τους "πράσινους" για να τον φωνάξουν στο τέλος του 2022 ή στο ξεκίνημα του 2023 για να υπογράψει ένα πολύ καλύτερο συμβόλαιο, με 300.000-350.000 ευρώ για να υπάρχει μία σωστή ισορροπία και στη δική του περίπτωση, αλλά και να τον δέσει πολύ πιο νωρίς με νέο πολυετές συμβόλαιο.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός στην όλη διαδικασία. Το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις δεν επιλέγει το "προλαμβάνειν", αλλά αφήνει το χρόνο και μετά τρέχει για το "θεραπεύειν". Και με διαφορετικά δεδομένα στη δεύτερη περίπτωση.

Το συγκεκριμένο λάθος μάλιστα οι "πράσινοι" δεν το έκαναν μόνο τότε, αλλά το επανέλαβαν και πριν από λίγους μήνες. Όταν στις αρχές του περασμένου Γενάρη, είχε δρομολογηθεί ξανά το θέμα του νέου συμβολαίου του Βαγιαννίδη (και με νούμερα που έφταναν κοντά στις 350.000 ευρώ), αλλά αποφασίστηκε τότε από άλλους παράγοντες να μην ολοκληρωθεί το ζήτημα με υπογραφές. Διότι δεν ήταν καλό το timing, επειδή είχε μόλις αποχωρήσει ο Γιοβάνοβιτς και προσληφθεί ο Τερίμ και προείχαν άλλα θέματα. Το βρήκε μπροστά του κι αυτό το λάθος ο Παναθηναϊκός...

Το βέτο του Αλόνσο στην πώλησή του

Η έλευση του Τζορτζ Μπάλντοκ -που ως κίνηση δεν ήταν λάθος καθώς ο Παναθηναϊκός πήγε Μάρτη μήνα κι έκλεισε ελεύθερο τον βασικό δεξιό μπακ της Εθνικής ομάδας- με συμβόλαιο plus 800.000 ευρώ και η ανανέωση του συμβολαίου του Κώτσιρα (με αποδοχές 350.000 ευρώ, από 160.000 που έπαιρνε) και με τη λογική του πολυθεσίτη και του "στρατιώτη" της ομάδας, πιθανόν και να την... έσπασε λίγο στην πλευρά Βαγιαννίδη. Υπό την έννοια πως δεν θα είχε τον χώρο και τον χρόνο συμμετοχής που προσδοκούσε, όντας ο παίκτης που με δικό του γκολ χάρισε το περσινό κύπελλο στον Παναθηναϊκό κι έσωσε μία σεζόν από ολική καταστροφή.

Επειδή όμως το γήπεδο είναι πάντα ο καθρέπτης όλων, τον Βαγιαννίδη ξεχώρισε ο Αλόνσο απ’ τις πρώτες μέρες του στην ομάδα. Τον Βαγιαννίδη άρχισε να βάζει βασικό, δεδομένα κι επειδή ο Μπάλντοκ ήταν ακόμη τραυματίας απ’ την Εθνική Ομάδα.

Για τον Βαγιαννίδη έθεσε βέτο ο Ουρουγουανός, όταν είχε αρχίσει να "ζεσταίνει" το πράγμα με την πρόταση της Μποταφόγκο, διότι εκείνο το φεγγάρι τον υπολόγιζε ως βασικό και δεν ήθελε να ξεμείνει η ομάδα με έναν δεξιό μπακ πριν απ’ τα ματς με τον Άγιαξ και μετά (όπως προέκυψε) με τη Λανς.

Διότι, ναι, οι Βραζιλιάνοι ήθελαν να πληρώσουν στον Παναθηναϊκό με όρους αγοράς... αυτοκινήτου -ήτοι σε 4 χρόνια- τα 4.275.000 ευρώ που τους αντιστοιχούσαν για το 65% της συνολικής πρότασης ύψους 6,5 εκατ. ευρώ (το άλλο 35% θα πήγαινε στην Ίντερ που είχε κρατήσει ποσοστό μεταπώλησης) και είχαν εκνευρίσει τον Αλαφούζο, αλλά το βέτο του Αλόνσο ήταν αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην πωληθεί τότε ο παίκτης.

Ο ομογενής ατζέντης και η στάση του "μικρού"

Σημαντική παρένθεση, γιατί όπως αναφέρθηκε στον πρόλογο, θα πρέπει να αποτυπώνονται ΟΛΑ όσα αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εκτός απ’ την Μποταφόγκο, ήρθε πρόταση (πιο χαμηλή) και απ’ την Μπράγκα, στην οποία είπε επίσης όχι ο Παναθηναϊκός. Αλλά έγινε και κάτι ακόμη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που στην τελική τιμάει τον ίδιο τον Βαγιαννίδη. Και δεν είναι πολύ σίγουρο πως το γνωρίζει αυτό ο Αλαφούζος...

Γνωστός ομογενής ατζέντης (όχι με αυτόν που συνεργάζεται ο Βαγιαννίδης) που δραστηριοποιείται πολύ στην αγορά της Γερμανίας (με τον οποίο ο Αλαφούζος δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις από άλλη, παλιότερη υπόθεση), όταν ο Παναθηναϊκός είπε όχι τον Ιούλιο σε πρόταση λίγο πάνω απ’ τα 2 εκατομμυρίων ευρώ απ’ τη Χοφενχάιμ, προσέγγισε τον παίκτη και του είπε "...μην υπογράψεις τίποτα και πουθενά και περίμενε να σε κλείσω από τώρα για του χρόνου στη Χοφενχάιμ ως ελεύθερο, για να πάρεις ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο". Ο μικρός αρνήθηκε λέγοντας ως "όχι, αν είναι να φύγω θέλω να πάρει κι ο Παναθηναϊκός λεφτά, θέλω να γίνει με πώληση". Προς τιμήν του αυτό που έκανε τότε...

Τα "όχι" χωρίς διάθεση διαπραγμάτευσης

Πάμε τώρα στα λίγο πιο πρόσφατα. Αφού χάλασε η μεταγραφή στην Μποταφόγκο και πέρασαν κάποιες εβδομάδες, ο Παναθηναϊκός έκανε την πρώτη πρότασή του προς τον παίκτη για επέκταση συμβολαίου, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά. Κοντά στις 280.000 ευρώ συν μπόνους. Η πλευρά του Βαγιαννίδη απάντησε όχι.

Το ίδιο έγινε και στη δεύτερη πρόταση η οποία έφτανε σε μέσο όρο τις 400.000 ευρώ. Ξανά όχι. Κάπου εδώ όμως ξεκινούν και τα... οφσάιντ. Το όχι και γενικά η οποιαδήποτε άρνηση είναι απόλυτα θεμιτή σε μία διαπραγμάτευση. Όπως και το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να αποτιμά τη δουλειά του με ένα συγκεκριμένο ποσό. Αναφαίρετο το δικαίωμα κι αυτό δεν συζητιέται...

Μόνο που εδώ πλέον δεν υπήρχε πια διαπραγμάτευση. Το όχι μία, το όχι δύο δεν συνοδεύτηκε από ένα συγκεκριμένο νούμερο απ’ την πλευρά του παίκτη, μολονότι ρωτήθηκε σχετικά (κι επανειλημμένα) ο ατζέντης του "...τι συμβόλαιο θα θέλατε;". Απάντηση επ’ αυτού δεν δόθηκε, μόνο κάποιες σκόρπιες δικαιολογίες τύπου "εσείς για τι θέση τον υπολογίζετε; Για πρώτο, δεύτερο ή τρίτο μπακ;" μαζί με σερί καθυστερήσεις κι αναβλητική στάση.

Δεν απάντησε ποτέ στην τρίτη πρόταση

Παρά το γεγονός πως στον Παναθηναϊκό θεωρούσαν τουλάχιστον... περίεργη τη συγκεκριμένη στάσης της πλευράς του παίκτη, κατέθεσαν και τρίτη πρόταση τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, την οποία αποκάλυψε το SPORT24.

Πρόταση 4ετούς συμβολαίου με φιξ αποδοχές κλιμακωτά αυξανόμενες 450.000-500.000-550.000-600.000 ευρώ. Συν μπόνους πολύ εφικτά, που θα έφταναν τις 100.000 ευρώ για κάθε έτος ξεχωριστά. Με απλά λόγια μιλάμε για ένα συμβόλαιο που θα ξεκινούσε στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Εδώ η πλευρά του παίκτη έκανε κάτι διαφορετικό. Βγήκε ακόμη πιο... οφσάιντ, καθώς ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ποτέ. Αυτή τη φορά δεν ειπώθηκε καν "όχι", διότι δεν δόθηκε η παραμικρή απάντηση. Κάτι που επιβεβαίωσε τους προβληματισμούς απ’ την πλευρά του Παναθηναϊκού για τη συγκεκριμένη πολύ περίεργη (στο όριο του προσβλητικού) στάση, από έναν παίκτη που επί μήνες η πλευρά του υποστηρίζει πως "...ο Γιώργος θέλει να μείνει στον Παναθηναϊκό".

Την ώρα μάλιστα που έχουν φουντώσει πια τα σενάρια, περί εμπλοκής άλλων ελληνικών ομάδων για τον παίκτη και δη του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Ο εκνευρισμός Αλαφούζου και το... βήμα

Αυτή η στάση που κρατήθηκε επί μία εβδομάδα απ’ την πλευρά του Βάγια, απογείωσε και τον εκνευρισμό του Αλαφούζου, ο οποίος έχει τους δικούς κώδικες, ειδικά με ανθρώπους που θεωρεί πως έχει ένα Α επίπεδο συνεννόησης και σχέσης κι εκτιμά πως ο ίδιος έχει φερθεί εντάξει κι έχει βοηθήσει στο παρελθόν. Κώδικες που αν θεωρήσει ότι καταπατούνται, αλλάζει κι ο ίδιος στάση και θέση 180 μοίρες. Και κάπως έτσι ο Βαγιαννίδης μπήκε πλέον στο "ψυγείο".

Αν γυρίζει πλέον όλο αυτό; Εν αντιθέσει με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου υπήρξε επιδίωξη για να βρεθούν λύσεις σε απευθείας συναντήσεις με τον Αλαφούζο (ακόμη και με τον Μπρινιόλι, ο ίδιος βρέθηκε από κοντά στις 11 Ιανουαρίου, προσφέροντάς του "λευκή" επιταγή για να υπογράψει με ότι ποσό ήθελε), τούτη τη φορά ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, δύσκολα θα καθίσει να μιλήσει με την πλευρά Βαγιαννίδη ή τον ατζέντη του.

Θα πρέπει να γίνουν πλέον πολλά και διαφορετικά βήματα πρώτα απ’ την πλευρά του παίκτη τις επόμενες εβδομάδες σε κάποιο ραντεβού με τον Παπαδημητρίου ή άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΑΕ, για να μπορέσει να ζεσταθεί εκ νέου το όλο θέμα. Και κυρίως θα πρέπει να δοθεί (επιτέλους) μία απάντηση γύρω απ’ τις αξιώσεις της πλευράς του παίκτη. Όποιες κι αν είναι αυτές. Να υπάρξει μία βάση κανονικής συζήτησης και κανονικής διαπραγμάτευσης, για να φανεί αν υπάρχει περιθώριο σύμπλευσης.

Αν τώρα η πλευρά του παίκτη έχει πάρει πια ήδη τις αποφάσεις της για να συνεχίσει κάπου αλλού, θα περιμένει καθισμένη στο... παγκάκι να περάσουν 8 μήνες και απ’ την 1η Ιουλίου 2025, θα στρίψει για να πάρει το δικό της δρόμο σ’ αυτό το σταυροδρόμι που έχει βρεθεί.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ