Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε νέα πολυμετοχικότητα
Η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό δεν αρχίζει αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας του Γιάννη Αλαφούζου και του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ για τη μεταβίβαση του 50% των μετοχών. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Sport24.gr.
Σε ένα χρονικό σημείο που όλοι νόμιζαν ότι το ιδιοκτησιακό στον Παναθηναϊκό έχει τελματώσει για τα καλά, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ γνωστοποίησαν τη συμφωνία τους. Με βάση την κοινή ανακοίνωση τους, ο εφοπλιστής θα μεταβιβάσει το ήμισυ των μετοχών του στον Ταϊλανδό (στην ελβετική Pan Asia, πιο ορθά) και θα συνυπάρξουν σε ένα καθεστώς συνιδιοκτησίας.
Φυσικά, το... ζουμί κρύβεται στις επόμενες εξελίξεις. Η ανακοίνωση αφήνει αρκετά "γκρίζα" σημεία, κυρίως ως προς τον χρονικό ορίζοντα της εφαρμογής της συμφωνίας. Δηλαδή, πότε ο Πιεμπονγκσάντ θα γίνει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και πότε ο Αλαφούζος θα απεμπλακεί οριστικά από το ποδόσφαιρο.
Καταρχάς, οι συνεργάτες του Αλαφούζου εξηγούν ότι "το ήμισυ των μετοχών που κατέχει" και θα μεταβιβαστεί στον Πιεμπονγκσάντ, αφορά το συνολικό μερίδιο της Sortivo International και του αντίστοιχου που είναι στο όνομα του εφοπλιστή. Μετά την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου του Αυγούστου του 2018, το ποσοστό του Αλαφούζου έχει ξεπεράσει το 85%.
"ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΕΣ" ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ
Τυπικά, η συμφωνία του Αλαφούζου με τον Πιεμπονγκσάντ δεν έχει άμεση ισχύ, επειδή διενεργείται Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Τα ποσοστά των μετοχών της ΠΑΕ τελούν υπό διαμόρφωση και μέχρι τη λήξη της διαδικασίας, δεν μπορούν να "πειραχθούν". Η ΑΜΚ είχε αρχίσει στις 21 Σεπτεμβρίου και έχει τετράμηνη διάρκεια, με ανώτατο ύψος τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Φυσικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ έχει τη δυνατότητα να κηρύξει νωρίτερα από τις 21 Ιανουαρίου του 2019 το τέλος της ΑΜΚ, ενώ το ίδιο θα συμβεί εάν θα καλυφθεί το ποσό, είτε από τον Πιεμπονγκσάντ, είτε - θεωρητικά - από κάποιον άλλο. Επομένως, το ζήτημα είναι καθαρά διαδικαστικό.
Επιπροσθέτως, ο Πιεμπονγκσάντ χρειάζεται την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για να μπει στο μετοχολόγιο της ΠΑΕ. Το επιτελείο του Ταϊλανδού έχει επικοινωνήσει με μέλη της ΕΕΑ και έχει ενημερωθεί για τα στοιχεία που πρέπει να προσκομίσει, ώστε να πάρει τη θετική γνώμη της. Ο Πιεμπονγκσάντ έχει περάσει από παρόμοιους ελέγχους στο Βέλγιο και στην Αγγλία και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα.
ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
Περαιτέρω, η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει το χρηματικό σκέλος της συμφωνίας. Ωστόσο, το γεγονός ότι η τρέχουσα ΑΜΚ ορίστηκε στα 10 εκατομμύρια ευρώ κατόπιν συνεννόησης του Αλαφούζου με τον Πιεμπονγκσάντ, δείχνει ποια θα είναι σε πρώτη φάση η συνεισφορά του Ταϊλανδού. Αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν τμηματικά και εκτιμάται ότι δίνουν το 22% της ΠΑΕ.
Επίσης, ο Πιεμπονγκσάντ θα τοποθετήσει στελέχη της επιρροής του στην ΠΑΕ. Ο Αβραάμ Γκραντ θα αναλάβει επιτελικό πόστο στη διοίκηση και σύντομα θα έρθει στην Αθήνα, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα συμπληρωθεί με 2-3 Συμβούλους, που πιθανώς να συνδυαστεί με την αποχώρηση του Γιάννη Αλαφούζου από τη σύνθεση του.
Πάντως, ο Αλαφούζος θα παραμείνει στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ και το ποσοστό του θα μειώνεται σταδιακά μετά από κάθε ΑΜΚ που θα καλύπτουν ο Πιεμπονγκσάντ και οι συνέταιροι του. Στο μεσοδιάστημα, ο εφοπλιστής θα πληρώνει τις υποχρεώσεις που τον αφορούν, οι οποίες έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός περνά σε ένα ιδιότυπο καθεστώς πολυμετοχικότητας, έστω και αν το επενδυτικό σχήμα της Pan Asia εκπροσωπείται από ένα νομικό πρόσωπο. Ο Πιεμπονγκσάντ μπαίνει στην ΠΑΕ και θα έχει τη δυνατότητα να πάρει το κουμάντο με τα λεφτά του, ενώ η παρουσία του Αλαφούζου λειτουργεί ως "δικλείδα ασφαλείας" στην περίπτωση που οι νέοι επενδυτές δεν φανούν συνεπείς στις εξαγγελίες τους.