ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός θέλει να τελειώσει στην Μπάνια Λούκα μία κατάρα 15 ετών

Ο Παναθηναϊκός θέλει να τελειώσει στην Μπάνια Λούκα μία κατάρα 15 ετών
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Το τελευταίο διπλό του 2009 στο Γκρατς, το διόλου κολακευτικό αρνητικό σερί του Παναθηναϊκού σε φάσεις ομίλων των Κυπέλλων Ευρώπης κι η ευκαιρία του Παναθηναϊκού να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει από την Πέμπτη (3/10, 22:00) το ταξίδι στην ολοκαίνουργια League Phase του Conference League, με πρώτο "σταθμό" την Μπάνια Λούκα και τον αγώνα με την περσινή πρωταθλήτρια Βοσνίας Μπόρατς, με στόχο να κάνει την καλύτερη δυνατή εκκίνηση σ’ αυτό το νέο format της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Με έξτρα πίεση μετά την ήττα απ’ την ΑΕΚ στην OPAP Arena και το αναιμικό ξεκίνημα στην εφετινή Stoiximan Super League, αλλά και με ακόμα μία πολύ ξεκάθαρη αποστολή:

Να βάλει (επιτέλους) κι ένα τέλος σ’ ένα διόλου κολακευτικό, αρνητικό σερί 16 εκτός έδρας αγώνων χωρίς διπλό σε φάσεις ομίλων Κυπέλλων Ευρώπης.

Από κείνο το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου 2009 και το πράσινο 1-0 στην αυστριακή "Merkur Arena" του Γκρατς απέναντι στην Στουρμ με ένα γκολ του Κώστα Κατσουράνη στο 70’ (από ασίστ του Σεμπαστιάν Λέτο), στην 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League, το "τριφύλλι" μετράει 15 χρόνια (5.447 ημέρες) χωρίς εκτός έδρας νίκη στην Ευρώπη σε group stage.

Κάκιστες επιδόσεις και φτωχές συγκομιδές

Μία "κατάρα" σχεδόν 15 ετών, την οποία οι πράσινοι θέλουν να τελειώσουν στο "Gradski Stadion" απέναντι σε μία ομάδα η οποία μπορεί να μην λέει πολλά πράγματα σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά δεν παύει να είναι ένα μαχητικό συγκρότημα που ψάχνει τις δικές του μεγάλες στιγμές στο εφετινό Conference League.

Με εκρηκτική ατμόσφαιρα κι ένα πολύ δυναμικό κοινό, που περίμενε το αποψινό ματς εδώ και χρόνια... Κι αν μη τι άλλο χρειάζεται να υπάρξει σεβασμός και προσοχή απ’ την πλευρά των πράσινων που δεν έχουν περιθώρια για άλλες... στραβοτιμονιές, που θα κάνουν βαρύ κι ασήκωτο το κλίμα.

Από εκείνο το ματς στο βροχερό Γκρατς, μέχρι σήμερα ο Παναθηναϊκός (που χρειάστηκε ενδιάμεσα να περάσει μία μαύρη πενταετία μέχρι να ξαναπαίξει στην Ευρώπη) πήρε διπλά σε νοκ-άουτ φάσεις ή καλοκαιρινά προκριματικά (3-2 τη Ρόμα στο Olimpico τον Φεβρουάριο του 2010, 2-1 τη Μίντιλαντ τον Αύγουστο του 2014, 1-0 την Καμπάλα τον Αύγουστο του 2017, 4-0 φέτος την Μπότεφ στη Φιλιππούπολη), αλλά σε φάσεις ομίλων οι επιδόσεις του ήταν κάκιστες και οι συγκομιδές του φτωχές.

Ο απολογισμός σε 16 ματς

Σε 16 εκτός έδρας παιχνίδια σε group stage, οι πράσινοι έχουν 12 ήττες και μόλις 4 ισοπαλίες. Ο τελευταίος βαθμός ήρθε με αντίπαλο τη Μακάμπι στη Χάιφα (0-0), στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, μόλις λίγες ώρες πριν ξεσπάσει ο νέος πολεμικός κύκλος ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Κάποιες φορές ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά, πολύ κοντά, όπως π.χ. στο Βίγο, όπου η ήττα με 2-0 απ’ τη Θέλτα ήρθε στα τελευταία λεπτά κι αφού πρώτα ο Παναθηναϊκός είχε χάσει μια... ντουζίνα ευκαιρίες για γκολ.

Ή στη Λιέγη, όπου το "τριφύλλι" προηγήθηκε με 2-0 κόντρα στη Σταντάρ, αλλά οι Βέλγοι ισοφάρισαν στο φινάλε. Άλλες φορές έχασε τα αυγά και τα καλάθια, όπως συνέβη στη Βαρκελώνη, στην Κοπεγχάγη και στο Μάριμπορ.

Ο κύκλος των εκτός έδρας αποτυχιών, ωστόσο, μεγάλωσε πολύ και είναι ώρα για να μπει απόψε ένα τέλος σ’ όλο αυτό, με τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα πρώτο, μεγάλο βήμα για την πρόκρισή του στις νοκ-άουτ φάσεις του Conference League.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ