ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ απέχει τρεις βαθμούς από τους "32" του Europa League"

ΠΑΟΚ - ΤΟΤΕΝΑΜ / 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
ΠΑΟΚ - ΤΟΤΕΝΑΜ / 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ MOTIONTEAM

Η UEFA στην προαναγγελία του ματς της Τότεναμ με το "Δικέφαλο" και αναφέρει τις προηγούμενες συναντήσεις, το υπόβαθρο του αγώνα και όλα τα αξιοσημείωτα γεγονότα.

"Η Τότεναμ θα αγωνιστεί με στόχο τους τρεις βαθμούς έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ βρίσκεται τρεις πόντους μακριά από την πρόκριση στους "32" του Europa League", αναφέρει αρχικά η προαναγγελία της UEFA.

Στη συνέχεια παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως προηγούμενες αναμετρήσεις, αξιοσημείωτα γεγονότα, αλλά και το υπόβαθρο του αγώνα.

Προηγούμενες συναντήσεις

- Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο ματς του πρώτου γύρου που έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0). Ο ΠΑΟΚ έφτασε πιο κοντά στη νίκη, καθώς έχασε πέναλτι με το Λίνο, ενώ είχε και δοκάρι με τον Ίβιτς.

-Ο ΠΑΟΚ αναμετρήθηκε με την ανταγωνίστρια των "σπιρουνιών" στο Βόρειο Λονδίνο, Άρσεναλ, στον Α' γύρο του Κυπέλλου UEFA, τη σεζόν 1997-98, επικρατώντας 1-0 στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια φέρνοντας ισοπαλία 1-1 στο Λονδίνο. Αυτή είναι η μοναδική προηγούμενη αναμέτρησή του με αγγλική ομάδα.

-Το γκολ της ισοφάρισης του ΠΑΟΚ, στο 86ο λεπτό στο "Χάιμπουρι", σημείωσε ο Ζήσης Βρύζας, που είναι σήμερα τεχνικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ, ενώ και ο πρόεδρος του συλλόγου, Θεόδωρος Ζαγοράκης, ήταν επίσης μέλος εκείνης της ομάδας.

-Η Τότεναμ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, ως κάτοχος του Κυπέλλου UEFA, στο μοναδικό προηγούμενο παιχνίδι της κόντρα σε ελληνική αντίπαλο, στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA, το 1972-73. Έχασε στο μοναδικό προηγούμενο παιχνίδι της στην Ελλάδα με 1-0, αλλά στον επαναληπτικό στο Λονδίνο επικράτησε με 4-0.

Το υπόβαθρο του αγώνα

- Η Τότεναμ είναι αήττητη σε τρία ευρωπαϊκά ματς εντός έδρας τη φετινή σεζόν. Η μόνη ήττα στα τελευταία 13 ευρωπαϊκά παιχνίδια ήταν αυτή από τη Ρεάλ Μαδρίτης με σκορ 0-1 στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν".

- Ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν" έχοντας έξι ματς αήττητος μακριά από την Τούμπα. Τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες είναι τα προηγούμενα αποτελέσματα, ενώ η τελευταία ήττα ήρθε από τη Βιγιαρεάλ με σκορ 1-0.

Αξιοσημείωτα γεγονότα

- Στο ματς της Τετάρτης (30/11) ο ΠΑΟΚ αν σκοράρει θα φτάσει τα 150 γκολ στις διοργανώσεις της UEFA. Ο "Δικέφαλος" έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 1972/73 για το Κύπελλο UEFA όταν στις 13/9/1972 ήρθε ισόπαλος χωρίς σκορ (0-0) απέναντι στη Ραπίντ Βουκουρεστίου.

- Ο ΠΑΟΚ επίσης έχει στόχο τα 100 γκολ σε Κύπελλο UEFA και Europa League. Το ματς με την Τότεναμ θα είναι το 85ο του στις δύο συγκεκριμένες διοργανώσεις

- Το ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ θα είναι το 150ο για την Τότεναμ στις διοργανώσεις της UEFA. Στις προηγούμενες 149 μετράει 84 νίκες, 31 ισοπαλίες και 34 ήττες.

-Ο έμπειρος Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι, έδωσε το "παρών" σε έξι παιχνίδια κόντρα σε αγγλικές ομάδες, ως τεχνικός της Σταντάρ Λιέγης, με ρεκόρ 1 νίκη, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες (1-1-1 εντός έδρας). Στη μοναδική προηγούμενη αναμέτρησή του ως προπονητής συλλόγου στο Λονδίνο, η ομάδα του ηττήθηκε με 2-0 από την Άρσεναλ, στη φάση των ομίλων του Champions League, τη σεζόν 2009-10.

-Ο Μπόλονι εκπροσώπησε επίσης τη Ρουμανία ως μέσος, σε ένα ζευγάρι αγώνων κόντρα στην Αγγλία, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986: μία ισοπαλία 0-0 στο Βουκουρέστι και άλλη μία με 1-1 στο παλιό "Γουέμπλεϊ".

-Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Κώστας Χαλκιάς, είχε προπονητή το "αφεντικό" της Τότεναμ, Ρέντναπ, όταν ο τελευταίος βρισκόταν στο "τιμόνι" της Πόρτσμουθ. Ο Χαλκιάς έμελλε να πραγματοποιήσει μόλις εννέα εμφανίσεις βασικού, σε μία θητεία που διήρκεσε από τον Ιανουάριο του 2005 ως τον Ιανουάριο του 2006.

-Ο μέσος του ΠΑΟΚ, Μπερτράν Ρομπέρ, είναι ο νεότερος αδερφός του Λοράν Ρομπέρ, που πέρασε πέντε χρόνια στην Αγγλία, στη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, από το 2001 ως το 2006, ενώ αγωνίστηκε επίσης και υπό τις οδηγίες του Ρέντναπ, στη διάρκεια ενός σύντομου περάσματός του από την Πόρτσμουθ, το 2005.

-Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ζαγοράκης, γνωρίζει επίσης καλά το αγγλικό ποδόσφαιρο, έχοντας αγωνιστεί στη Λέστερ Σίτι από το 1998 ως το 2000. Ο αμυντικός μέσος μπήκε αλλαγή λίγο πριν το τέλος στον τελικό του League Cup το 1999, όταν η Τότεναμ νίκησε με δέκα παίκτες τη Λέστερ, χάρη σε ένα γκολ του Άλαν Νίλσεν ΄προς το τέλος του αγώνα.

-Ο Έτο του ΠΑΟΚ έπαιξε μαζί με τους Βέντραν Τσόρλουκα (2005-07) και Λούκα Μόντριτς (2005-08) στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ".

- Ο προπονητής της Τότεναμ, Χάρι Ρέντναπ, έκανε καριέρα ως παίκτης στις Γουέστ Χαμ και Μπόρνμουθ, ενώ ως προπονητής έκανε καριέρα με τις Πόρτσμουθ και Σαουθάμπτον. Από το 2008 κάθεται στον πάγκο της αντιπάλου του ΠΑΟΚ.

- Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Λάσλο Μπόλονι έχει διατελέσει παίκτης ή προπονητής σε τέσσερις ακόμη ομάδες που αυτή τη σεζόν αγωνίζονται στο Europa League. Συγκεκριμένα, ως παίκτης αγωνίστηκε στη Στεάουα Βουκουρεστίου (1984/87) και ως προπονητής διετέλεσε στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (2001/03), στη Ρεν (2003/06) και στη Σταντάρ Λιέγης (2008/10).

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ