Ο ΠΑΟΚ έγινε σκληρός διαπραγματευτής
Διαβάστε πώς (και) η περίπτωση Τζαβέλλα απέδειξε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν διαπραγματεύεται με τη χαλαρότητα του παρελθόντος.
Πολλά μπορεί να σχολιάσει κανείς από τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο ΠΑΟΚ στις μεταγραφές του καλοκαιριού.
Σαφώς και ήταν μαζί με τον Ολυμπιακό οι πρωταγωνιστές των μεταγραφών (ποιες άλλες ομάδες άραγε έχουν χρήματα στην Ελλάδα;), ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, όμως, θα φανεί μέσα στο γήπεδο.
Για την ακρίβεια ήδη φαίνεται μέσα στο γήπεδο, γιατί, για παράδειγμα, ο Στοχ ενθουσιάζει και ο Λόπεθ (πιάνουμε τα δύο ... άκρα) είναι ήδη στο περιθώριο.
Έχοντας, πλέον, μπροστά μας το κομμάτι των μεταγραφών ελεύθερων παικτών (οι ομάδες πλέον θα ψάξουν για την ευκαιρία της τελευταίας στιγμής) μπορούμε να σχολιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο ΠΑΟΚ στα μεταγραφικά.
Το αρνητικό είναι ότι παρατηρήθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, έλλειψη συντονισμού και ξεκάθαρου σχεδιασμού. Κι ακόμη, μία σημαντική διαφορά απόψεων μεταξύ των επικεφαλής για οικονομικά ζητήματα. Ίσως να έλειψε ο γενικός κουμανταδόρος, κοινώς, ένας τζένεραλ μάνατζερ που θα συντονίζει όλα τα στελέχη.
Από την άλλη, όμως, φάνηκε και κάτι θετικό. Ο ΠΑΟΚ έχει γίνει πλέον ένας πολύ δύσκολος διαπραγματευτής που μπορεί και επιβάλλει τους όρους του στις συμφωνίες. Κι αυτό λόγω της στάσης της Μαρία Γκοντσάρεβα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση Τζαβέλλα.
Ο παίκτης και ο ατζέντης του-όπως θα έκανε ο καθένας στη θέση τους-προσπάθησαν να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και αρχικά ήρθαν σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ (μέσα από τις συζητήσεις τους με το Βρύζα) για τριετές συμβόλαιο έναντι περίπου 300.000 ευρώ καθαρά.
Όταν η υπόθεση έφθασε στη Γκοντσάρεβα, ζήτησε άμεση αλλαγή της συμφωνίας ρίχνοντας στο τραπέζι νέα πρόταση: 200.000 ευρώ ετησίως για τέσσερα χρόνια.
Ο Τζαβέλλας σταμάτησε τη διαπραγμάτευση, προσωρινά όπως αποδείχθηκε, και έφυγε στην Αθήνα. Ο ΠΑΟΚ έριξε γέφυρες εκ νέου μέσω Βρύζα και οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά.
Τελικά προέκυψε συμφωνία για 950.000 ευρώ συνολικά σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή περίπου 240.000 ευρώ το χρόνο.
Η τακτική της Γκοντσάρεβα εξοικονόμησε χρήματα για την ΠΑΕ και σίγουρα σ' αυτό τον τομέα ο ΠΑΟΚ δείχνει ότι έχει αλλάξει πρόσωπο σε σχέση με τις πιο ανοιχτές διαπραγματεύσεις των προηγούμενων χρόνων, από ανθρώπους που δεν είχαν μάθει σε εταιρικές συμφωνίες.