Ο Περικλής Βασιλάκης στο SPORT 24
Ο Περικλής Βασιλάκης μιλάει στο SPORT 24 για την "Ανύπαρκτη η ΚΕΔ και την αποτυχία του Ψυχομάνη"
Μύδροι…
Από τα πρώτα του λόγια ήταν ευδιάκριτη μια απογοήτευση για την κατάσταση που επικράτησε φέτος στις τάξεις της διαιτησίας: « Οι διαιτητές έκαναν τραγικά και ακατανόητα λάθη, οι βοηθοί ήταν ανύπαρκτοι, οι παρατηρητές έμοιαζαν να είναι σε άλλο γήπεδο, η ΚΕΔ έψαχνε από πού να στηριχθεί και οι ομάδες έψαχναν να βρουν τι γίνεται.»
« Όσο κι αν ήθελε η ΚΕΔ να ωραιοποιήσει την κατάσταση δεν τα κατάφερε, αφού είχαμε πολλές παραπομπές, πολλές κακές βαθμολογίες, οι ομάδες είχαν πολλά παράπονα και για να μην πλατειάζουμε απλά θα σου πω ότι είχαμε μια πολύ χειρότερη χρονιά. Στην κατάσταση της ελληνικής διαιτησίας ταιριάζει απόλυτα το κάθε πέρσι και καλύτερα.»
Ανύπαρκτη η ΚΕΔ
Η κατάσταση κατά γενική ομολογία ήταν κακή στις πρώτες δεκαπέντε αγωνιστικές και σε πολλά παιχνίδια είδαμε διαιτησίες και υποδείξεις βοηθών που άφηναν ένα αιωρούμενο ερωτηματικό πάνω από το γήπεδο. Γιατί…; Ο Περικλής Βασιλάκης διακρίνει το πρόβλημα σε αρκετά επίπεδα, με πρώτο όμως το ίδιο θεσμικό όργανο.
« Η ΚΕΔ ήταν ανύπαρκτη και δέσμια σε μια εκλογολογία που είχε ως αποτέλεσμα να ασχολούνται όλοι με το τι θα γίνει αν φύγει ο πρόεδρος της ΕΠΟ και το αν θα αναλάβει αρχιδιαιτητής οΦρισκ. Ουδεμία ενασχόληση με τη διαιτησία καθεαυτή και καμία προσπάθεια για βελτίωση των κακώς κειμένων.»
«Οι διαιτητές δεν είχαν ένα σημείο αναφοράς, δεν είχαν κάποιον να τους κατευθύνει -με την καλή έννοια του όρου- και να τους στηρίζει. Επιμορφωτικά σεμινάρια και επιμόρφωση δεν έγιναν και το μόνο θετικό που θα μπορούσαμε να διακρίνουμε είναι η φυσική κατάσταση των διαιτητών.»
Αποτυχία ο Ψυχομάνης
Προσωποποιώντας την ΚΕΔ, το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό καθενός είναι ο Ψυχομάνης. Ο Περικλής Βασιλάκης του επιρρίπτει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την άσχημη κατάσταση στο χώρο της διαιτησίας. « Ο Ψυχομάνης είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της ΚΕΔ. Τον ένοιαζε περισσότερο να διατηρήσει τη θέση του παρά η βελτίωση της διαιτησίας»
Αλίμονο αν υπάρξει συνέχεια
Η αποχώρηση του Γκαγκάτση από την προεδρεία της ΕΠΟ, είναι μια πρώτη αλλαγή στα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα. Η ΚΕΔ ουσιαστικά ελέγχεται από την ΕΠΟ, ωστόσο είναι απορίας άξιον το τι μπορεί να αλλάξει προς βελτίωση των πραγμάτων, όταν και εφόσον θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
« Από τη στιγμή που απήλθε ο Βασίλης Γκαγκάτσης από την προεδρεία της ΕΠΟ, ανέλαβε ως υπηρεσιακός πρόεδρος ο Χατζηαποστόλου. Σε ένα σεμινάριο, κυρίως δημοσίων σχέσεων που έκανε, είπε στους διαιτητές ότι τα πάνε πολύ καλά και ότι δεν αλλάζει κάτι, θα υπάρξει μια συνέχεια! Ωστόσο, αμέσως άλλαξε τον Δελιόδη (δεύτερος μετά τον Ψυχομάνη στην ΚΕΔ) για να τοποθετήσει στη θέση του τον συμπατριώτη του τον Παπατριανταφύλλου από το Κιλκίς.»
« Αυτή ακριβώς η… συνέχεια είναι που με τρομάζει. Αλίμονο αν συνεχιστεί μια τέτοια διαμορφωμένη κατάσταση. Καλό θα ήταν πάντως να μη συνεχιστεί σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της ΕΠΟ ο Πιλάβιος. Ο Βίκτωρας Μητρόπουλος πάντως έχει ήδη μιλήσει για σημαντικές αλλαγές. Ίδωμεν.»
Πιο Ανεξάρτητη ΚΕΔ-Λόγο η Superleague
Για να ξεμπλέξουμε λίγο το κουβάρι των σχέσεων ΕΠΟ-ΚΕΔ-Superleague, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ισχύουν τα εξής: Από τότε που έγινε πραγματικότητα η Superleague και η διεξαγωγή του πρωταθλήματος πέρασε στις ομάδες, η ΕΠΟ στήριξε τη δύναμή της στην διαιτησία διατηρώντας υπό τον έλεγχο της την ΚΕΔ, πάνω στην οποία η Superleague δεν έχει καμία δικαιοδοσία.
Ο Περικλής Βασιλάκης δίνει το δικό του διαδραστικό μοντέλο, στην (ουτοπική) ερώτηση μας για το αν θα ήταν πιο εύλογο η διαιτησία να έχει πιο αμφίδρομη σχέση με τη διοργανώτρια αρχή.
« Η ΚΕΔ είναι υπό την ΕΠΟ και όχι παρά την ΕΠΟ. Θα έπρεπε να είναι πιο ανεξάρτητη και η Superleague να έχει λόγο! Βάσει νόμου η διοργανώτρια αρχή δε θα μπορούσε να έχει στις τάξεις την επιτροπή διαιτησίας, συνεπώς κάτι τέτοιο τώρα δε γίνεται. Ο Γκαγκάτσης για παράδειγμα στήριζε τη δύναμη του στη διαιτησία και στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις και αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει.»
« Για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις ΕΠΟ-ΚΕΔ.»
Μερικός ορισμός
Πολλοί αναρωτιούνται για τον τρόπο με τον οποίο η ΚΕΔ αξιολογεί τα παιχνίδια και για το πως ορίζει διαιτητές βάσει αξιολόγησης. Για παράδειγμα, στο πιο σημαντικό παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος και συνάμα στο πιο επικίνδυνο, στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός δηλαδή, ορίστηκε ο Νταλούκας. Η κοινή λογική λέει ότι σε αυτό το παιχνίδι τοποθετείς τον καλύτερο που διαθέτεις.
Κι επειδή στην Ελλάδα η αξιολόγηση ταλανίζει ακόμα και την παιδεία αλλά και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ή να δημοσιοποιούνται οι λόγοι για τους οποίους ορίζονται συγκεκριμένοι διαιτητές σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Υπάρχει άραγε μια κλίμακα διαιτητικής ικανότητας; Μήπως ο ορισμός δημιουργεί καχυποψίες;
« Προσωπικά δε συμφωνώ με τον ορισμό όπως γίνεται αυτή τη στιγμή από την ΚΕΔ. Εγώ συμφωνώ με τον μερικό ορισμό όπως ακριβώς γίνεται στην Ιταλία. Δηλαδή να επιλέγονται τρεις διαιτητές και να γίνεται κλήρωση ανάμεσα σε αυτούς.»
Είχαν βάση οι φωνές ΠΑΟ, Σερρών, Λειβαδιάς
Περνώντας στα καθέκαστα, στον πρώτο γύρο της τρίτης Superleague, οι φωνές για διαιτησία αντί να μειωθούν αυξήθηκαν. Όλες οι ομάδες ένιωσαν την αδικία στο πετσί τους. Ωστόσο, τρεις κραύγασαν περισσότερο για τα λάθη των διαιτητών. Παναθηναϊκός, Λεβαδειακός και Πανσερραϊκός μίλησαν ακόμα και για διαμόρφωση αποτελεσμάτων:
« Οι φωνές του Παναθηναϊκού, του Πανσερραϊκού αλλά και του Λεβαδειακού είχαν βάση. Ωστόσο όλες οι ομάδες, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, είχαν προβλήματα, αν και αυτές οι τρεις ίσως είχαν περισσότερα. Αυτό όμως οφείλεται καθαρά στην ανικανότητα των διαιτητών και όχι σε δόλο.»
Κορυφαίος ο Βασσάρας
Επόμενο ερώτημα μας ήταν το αν ο ίδιος έχει διακρίνει κάποιον αξιόλογο διαιτητή ανάμεσα στους 24 που σφυρίζουν στη μεγάλη κατηγορία: « Αξιόλογοι διαιτητές υπάρχουν και σαν άτομα, αλλά χάνονται από τον τρόπο διοίκησης. Φυσικά κορυφαίος ακόμα για μένα είναι ο Κύρος Βασσάρας και συνεπώς σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια θα έπρεπε να σφυρίζει εκείνος. Δηλαδή, από τη στιγμή που υπάρχει το καθεστώς του ορισμού, στο ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ θα έπρεπε να σφυρίξει ο Βασσάρας κι όχι ο Νταλούκας.»
Οι ευχές του Περικλή Βασιλάκη για το 2009
Και μετά από όλα αυτά τα… καλά ζητήσαμε από τον πρώην διαιτητή να ευχηθεί ενόψει της νέας χρονιάς:
« Θέλω φυσικά να ευχηθώ υγεία σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς είδαμε και πολλή βία τις τελευταίες μέρες και σαν πρώην πρόεδρος της ΔΕΑΒ θα ήθελα να ευχηθώ να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Θα πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο που είχε ψηφιστεί επί θητείας μου όπως επίσης και να μη γίνονται οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών αν οι ομάδες δε μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.»
«Όσον αφορά το χώρο της διαιτησίας εύχομαι να αλλάξει η νοοτροπία των διαιτητών αλλά και των ομάδων απέναντι στους διαιτητές και των φιλάθλων γενικότερα, αν και αυτό εξαρτάται από τα προηγούμενα. Δυστυχώς λείπει η επαγγελματική συνείδηση…»