Ο πρόεδρος της ΕΠΟ στο Sport24.gr
Ο Γιώργος Σαρρής κάνει στο Sport24.gr τον απολογισμό της θητείας του για τον πρώτο χρόνο στην προεδρία της ΕΠΟ. Διαβάστε τι είπε για τις σχέσεις με τη πολιτεία, την χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας, το αυτοδιοίκητο, τις αδειοδοτήσεις, την διαιτησία, την υπόθεση με τους "στημένους" πίνακες, τα σποτάκια, την Εθνική, τον Σάντος και το EURO 2020.
Ένας χρόνος πέρασε από την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με τον Σοφοκλή Πιλάβιο να παραδίδει την θέση του στον Γιώργο Σαρρή.
Ο κ. Σαρρής κάνει στο Sport24.gr τον απολογισμό της θητείας του μέχρι τώρα στην προεδρία της ΕΠΟ μιλώντας για πολλά θέματα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΠΟ με την πολιτεία, στην Εθνική ομάδα, στον Φερνάντο Σάντος, στην διαιτησία μέχρι τώρα, στην υπόθεση με τους "στημένους πίνακες", στη σκέψη η Σούπερ Λίγκ και η Football League να γίνουν ένας συνεταιρισμός, στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, το θέμα με τις αδειοδοτήσεις, αλλά και στα σποτάκια κατά τις Ομοσπονδίας τονίζοντας πως τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.
Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ στο Sport24.gr:
Ένας χρόνος στην προεδρία της ΕΠΟ. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό τι έχει γίνει προς την θετική κατεύθυνση, τι δεν έγινε όπως θα το περιμένατε και τι σκέψεις υπάρχουν για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα;
" Από την εκλογή της μέχρι και σήμερα η διοίκηση της Ομοσπονδίας πέτυχε σημαντικά πράγματα υλοποιώντας το προεκλογικό της πρόγραμμα. Διαμόρφωσε νέο σκηνικό στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τη νέα Γ' Εθνική, η τελική μορφή της οποίας θα προκύψει στη νέα περίοδο, με σαφείς επιδράσεις και σε μερίδα του επαγγελματικού με τη νέα αναδιάρθρωση της Β΄ Εθνικής.
Αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία το ζήτημα των σχέσεων των ποδοσφαιριστών με τις ΠΑΕ μέσω της υπογραφής και δραστηριοποίησης των σχετικών μνημονίων, τα οποία συνέδραμαν αποτελεσματικά στην επιβίωση των Π.Α.Ε., ώστε αυτές να είναι σε θέση να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Επιβεβαίωσε και με τη βούλα της UEFA την απόλυτη προσήλωσή της στην αντικειμενική τήρηση του κανονισμού αδειοδότησης των ομάδων, εξέλιξη που ήδη βελτιώνεται ακόμη περισσότερο ενόψει της νέας περιόδου.
Ανέδειξε στον υπέρτατο βαθμό τις λειτουργίες του αυτοδιοίκητου με την επιβολή ποινών, μέσω της κορυφαίας διαδικασίας της Γενικής Συνέλευσης, σε ενώσεις - μέλη της με τεράστιες πλειοψηφίες. Υλοποίησε σε απόλυτο, σχεδόν, βαθμό τον σχεδιασμό του κ. Σάντος και του επιτελείου των εθνικών ομάδων για τη νέα δομή των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων υποδομής.
Κι όλα αυτά σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης, με δραματικές τις επιπτώσεις των τεράστιων μειώσεων της τακτικής επιχορήγησης και σε ένα θεσμικό καθεστώς "δικαστικής επιτήρησης" (για να μην χρησιμοποιήσω άλλο όρο), για το οποίο όταν έρθει η ώρα θα πούμε πάρα πολλά, με αναφορές σε πρόσωπα και επιδιώξεις…
Σχεδιασμοί που έμειναν αναφορές απλές και δεν υλοποιήθηκαν, όχι με ευθύνη της ΕΠΟ, υπάρχουν. Όπως και άλλοι που θα υλοποιηθούν έως τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Κομβικής σημασίας θεωρούμε την ήδη αναγγελθείσα διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού μας, ώστε να εμβαθύνει η συλλογικότητα και η δημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας".
Τι σκέψεις υπάρχουν από την πλευρά της Ομοσπονδίας ώστε να γίνει καλύτερο ποιοτικά, αξιόπιστο και να φέρει και πάλι τον κόσμο στα γήπεδα το ελληνικό ποδόσφαιρο από την μικρότερη κατηγορία μέχρι την Σουπερ Λιγκα;
" Επιβάλλεται, ως η βέλτιση λύση, η ταχύτατη συνεννόηση όλων για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών σε άμεση επαφή με τις συνθήκες της αγοράς ως προς τον αριθμό των ομάδων, η δραστική βελτίωση της διοικητικής δομής των επαγγελματικών ενώσεων με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας, ο συνολικός εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με όραμα τις θετικές επενδύσεις και η διεύρυνση των κινήτρων για επενδύσεις στις υποδομές.
Όλος αυτός ο θετικός θόρυβος για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ ή τις θεαματικές βελτιώσεις στο γήπεδο της Λεωφόρου πρέπει να συνέχει τους πάντες στη χώρα που επιθυμούν να δουν εκσυγχρονισμένο και αναβαθμισμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τα υπόλοιπα στοιχεία μια ανάλογης συνολικής παρέμβασης, σε συνεννόηση με την Πολιτεία ( αυτή η θεσμική παρέμβαση είναι μια ουσιαστική αφετηρία σύνταξης ενός νέου αθλητικού νόμου και όχι τα υπόλοιπα – και γνωστά – που αφήνεται να διαρρεύσουν) είναι γνωστά, ικανοποιούνται στο εσωτερικό του αθλήματος με βάση το αυτοδιοίκητο και εύκολα μπορούμε να τα βελτιώσουμε (ήδη το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία) θεαματικά.
Αν στην ελληνική επικράτεια δεν αντιληφθούν οι πάντες, της Ομοσπονδίας περιλαμβανομένης, ότι το ποδόσφαιρο είναι, εκτός από άθλημα, χώρος τεράστιων παραγωγικών και κερδοφόρων επενδύσεων, για την υλοποίηση των οποίων απαιτείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και εγγυήσεις, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει".
Κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί μια πρόταση η Σούπερ Λιγκ και η Football League να γίνει μια διοργανώτρια αρχή, και σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο;
" Μια ανάλογη εξέλιξη αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης αναδιάρθρωσης, που έχει νόημα αν υπακούει σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για ένα νέο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για την απλή συνένωση δύο φορέων με ελάχιστα κοινά στοιχεία που δεν πρόκειται τίποτε ουσιαστικό να προσφέρει".
Η σχέσεις της ΕΠΟ με την πολιτεία πως είναι;
" Από ικανοποιητικές έως καλές μέχρι πρόσφατα. Επιμένουμε στην ανάγκη η Πολιτεία να δείξει ταχύτερα αντανακλαστικά σε κομβικής σημασίας ζητήματα όπως οι άδειες λειτουργίας των γηπέδων, οι άδειες διεξαγωγής των αγώνων, οι διευκολύνσεις σε ποδοσφαιριστές – μαθητές κ.λ.π. Για τα περισσότερα από αυτά έχουμε καταθέσει προτάσεις με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στη δεκαετία του εξήντα και αναμένουμε…
Βλέπετε πως δεν ανακινώ θέμα τακτικής επιχορήγησης αντιλαμβανόμενος τη συγκυρία αλλά και αυτό το ζήτημα χρειάζεται άλλη διάθεση για να αντιμετωπιστεί σοβαρά και μόνιμα με τη συμμετοχή και φορέων του επιχειρηματικού τομέα του αθλητισμού… Αλήθεια, έχει κανείς έως σήμερα κοιτάξει με σύγχρονο μάτι την υπόθεση "αθλητικές χορηγίες" και πόσο μπορεί να αναπτυχθεί συνδυασμένη με σοβαρά κίνητρα φοροαπαλλαγής;".
Το πρόβλημα των γηπέδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων γενικώς έχει λύση και κυρίως τώρα στην εποχή που ζούμε;
" Έχει, αν η Πολιτεία αντιληφθεί δύο πράγματα. Πρώτο, χρειάζεται μια γενναία θεσμική παρέμβαση για να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της οικοδομικής άδειας που λείπει από το 99% των γηπέδων ( η υπόθεση της στέγης Καλατράβα στο ΟΑΚΑ είναι εξαιρετικά διδακτική για όλους).
Δεύτερο, απαιτείται η κατηγοριοποίηση των όρων και προϋποθέσεων αδειοδότησης (ανάλογα με την κατηγορία για την οποία χρησιμοποιείται το γήπεδο) και την αντίστοιχη των Επιτροπών Ελέγχου. Είναι παρανοϊκό να κρίνεται ακατάλληλο γήπεδο ομάδας Γ' Εθνικής επειδή δεν έχει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης ή να απαιτείται η συμμετοχή γιατρού στην Επιτροπή Ελέγχου για γήπεδο ερασιτεχνικής κατηγορίας.
Στα δύο αυτά προσθέστε και ένα τρίτο. Γήπεδα,- των οποίων ιδιοκτήτης είναι οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόκειται για το 95% των περιπτώσεων) μπορούν και πρέπει να αδειοδοτούνται από τις υπηρεσίες του δήμου - ιδιοκτήτη, καθώς πλέον όλοι οι καλλικρατικοί δήμοι έχουν και τεχνικές υπηρεσίες και γραφείο πολεοδομίας. Ποιος θα κάνει την κατηγοριοποίηση; Η Ε.Π.Ο. φυσικά, επειδή αυτή ξέρει και μπορεί…
Αν η ερώτηση αφορά στην κατασκευή νέων γηπέδων τότε κι εκεί η απάντηση είναι απλή. Ναι, υπάρχει λύση αρκεί να αντιληφθεί κάποιος σε αυτή τη χώρα ότι ένα νέο, σύγχρονο γήπεδο είναι μια πλήρης και οργανωμένη επενδυτική και παραγωγική μονάδα, που για να ιδρυθεί και να αποδώσει πρέπει να υπακούει η κατασκευή της σε απολύτως επιχειρηματικές νόρμες".
Που ακριβώς προσδιορίζετε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ;
" Εκεί, ακριβώς, που το προσδιορίζει η παράγραφος 12 του άρθρου 29 του ν. 3479 / 2006, τον οποίο κάποιοι ξεχνούν ότι υπάρχει ή ξεχνούν ότι με την ψήφιση αυτής της παραγράφου από την Βουλή καταργήθηκαν όλες οι αντίθετες διατάξεις του ν. 2725 / 1999 και εν γένει της αθλητικής νομοθεσίας.
Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού (και του παγκοσμίου) ποδοσφαίρου αναφέρεται ρητώς σε όλα τα θέματα οργάνωσης, διαχείρισης, λειτουργίας και διοίκησης του αθλήματος.
Προϋποθέτει ή επιβάλλει συνεργασία με την Πολιτεία; Βεβαίως ναι. Σε όλα τα θέματα που επιβάλλεται αυτή όπως είναι ζητήματα ασφάλειας διεξαγωγής αγώνων (κομβικός ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας ), ελέγχου διάθεσης των τακτικών επιχορηγήσεων, διάπραξης ποινικών αδικημάτων, αντιμετώπισης υποθέσεων στημένων αγώνων ή διαφθοράς αγώνων για παράνομο στοιχηματισμό κ.λ.π. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η Ε.Π.Ο. δεν ζητάει απλώς αλλά απαιτεί την λειτουργική συμμετοχή της Πολιτείας. Το έχει αποδείξει άλλωστε στην πράξη σε πάμπολλες περιπτώσεις".
Υπήρξαν και κάποιες δικαστικές διαμάχες. Όπως με τις Ενώσεις που προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια, αλλά και την υπόθεση με την κάρτα υγείας που είναι σε εξέλιξη με την Ομοσπονδία να έχει κάνει καταγγελία. Τι ακριβώς συνέβη σε αυτές τις περιπτώσεις;
" Πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις. Στην πρώτη η Ομοσπονδία προχώρησε με αποφασιστικότητα αλλά και πόνο ψυχής στην επιβολή ποινής , μέσω των προβλεπόμενων από το αυτοδιοίκητο και το καταστατικό της διαδικασιών, σε δύο ενώσεις – μέλη της που παραβίασαν κορυφαίες διατάξεις του καταστατικού. Το ποδόσφαιρο απέδειξε με τη διαδικασία αυτή ότι διαθέτει την αναγκαία ποιότητα αυτοεπιβεβαίωσης και αυτοελέγχου, καθώς και την ισχύ του καταστατικού διατήρησε και το ποδόσφαιρο στις δύο περιοχές διαφύλαξε.
Η δεύτερη αφορά σε μια υπόθεση που χρόνια τώρα ταλανίζει οικονομικά και λειτουργικά την Ομοσπονδία και αναφέρεται στην παντελή αδυναμία υλοποίησης ενός σχεδίου με τεράστιο κόστος. Οι λόγοι της μη υλοποίησης είναι πολλοί, αρμόδια για να τους βρουν και να καταλογίσουν ευθύνες είναι τα δικαστήρια, εκεί κατέφυγε η Ε.Π.Ο. και περιμένει τη δίκαιη κρίση τους".
Αρκετοί δεν το γνωρίζουν και λένε "ε αφού το κράτος πληρώνει την ΕΠΟ", ποια είναι η χορηγία του κράτους προς το ελληνικό ποδόσφαιρο, από πού αντλεί τους πόρους της η Ομοσπονδία;
" Η Ε.Π.Ο. δεν λαμβάνει από το ελληνικό κράτος για την λειτουργία της και τις ανάγκες της ούτε ένα ευρώ, όπως πριν δεν ελάμβανε ούτε μία δραχμή. Ολόκληρη η ετήσια τακτική επιχορήγηση, που προέρχεται από τις δραστηριότητες της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., της οποίας το μέγιστο του ποσοστού των εσόδων της προέρχεται από την μονοπωλιακή και διαχρονική εκμετάλλευση του ποδοσφαιρικού προϊόντος, καταβάλλεται στις Ενώσεις – Μέλη της για τα λειτουργικά τους έξοδα και την συντήρηση των πρωταθλημάτων και ομάδων υποδομής.
Ότι το ποσό αυτό είναι πλέον ελάχιστο και δεν καλύπτει ούτε τις πάγιες ανάγκες των Ενώσεων είναι γνωστό και στις πέτρες. Ότι η ΕΠΟ συμβάλλει από τον τομέα των ιδίων εσόδων στην κάλυψη των αναγκών αυτών είναι επίσης κοινός τόπος. Για φέτος, η τακτική επιχορήγηση, με την έννοια που πριν διατύπωσα, είναι 850.000 ευρώ.
Η Ομοσπονδία αντλεί τους πόρους της από το ίδιο το άθλημα και τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που αυτό έχει. Δικαιώματα, χορηγίες, αγώνες, ποσοστά, πρόστιμα, ποινές, παράβολα κ.λ.π. σε συνδυασμό με την βοήθεια των υπερεθνικών ποδοσφαιρικών οργανισμών στηρίζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό της".
Αρκετές φορές έχουμε δει μέσα στην διάρκεια της χρονιάς να μην μπορούν να πάρουν απόφαση από Σούπερ Λιγκ ή Football League ρίχνοντας το μπαλάκι στην ΕΠΟ. Όπως με τις ομάδες που θα υποβιβαστούν. Τελικά όλες τις αποφάσεις της παίρνει η ΕΠΟ ή είναι μια λύση όπως "να βγάλει το φίδι από την τρύπα η ΕΠΟ";
" Προϋπήρχε και εξακολουθεί να διατηρείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε μεγάλο βαθμό, μια διάθεση πολιτικάντικης αντιμετώπισης κορυφαίων ζητημάτων, με την έννοια πως όλοι επιθυμούν να μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης σε άλλους. Ο λόγος; Εκτιμούν πως έτσι αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με το μικρότερο δυνατό κόστος, ειδικώς αν αυτές "καίνε" και μπορούν να προκαλέσουν επικοινωνιακή κρίση.
Η Ε.Π.Ο. από τη θέση της πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις ακόμη και με επικοινωνιακό κόστος και αυτό κάνει. Αλίμονο αν μια επικοινωνιακή διαχείριση αποτρέπει από το να ληφθούν αποφάσεις που βελτιώνουν το άθλημα. Αυτό θα γίνει και στην υπόθεση του προβιβασμού – υποβιβασμού μεταξύ των δύο επαγγελματικών κατηγοριών".
Θεαματική μείωση των ομάδων τα επόμενα χρόνια
Τελικά καταλήξαμε πόσες θα υποβιβαστούν και πως θα είναι η μορφή των πρωταθλημάτων σε δύο χρόνια;
" Η Ομοσπονδία θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο διάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών, που μπορεί και να εκπλήξει την ποδοσφαιρική οικογένεια. Η βασική μας θέση είναι ότι απαιτείται μείωση του αριθμού των ομάδων, ίσως και θεαματική στα επόμενα χρόνια. Η αιτιολογία;
Επιτέλους, το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να συνδυαστεί άμεσα με την αγορά, τις επιχειρήσεις και το συνολικά παραγόμενο προς διάθεση προϊόν. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνει μια υπόθεση ενός – δύο φορέων επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα φυτοζωεί".
Αδειοδοτήσεις. Προέκυψε το θέμα το καλοκαίρι με την ΕΠΟ να μην δίνει άδειες, η επιτροπή Εφέσεων να δίνει και η UEFA να τις ακυρώνει. Τι ακριβώς συνέβη σε αυτό;
" Επιβεβαιώθηκε με θεαματικό θα έλεγα τρόπο η πλήρης εφαρμογή των προβλέψεων των κανονισμών σε όλα τα επίπεδα από ένα τμήμα που πλέον θεωρείται από τα πιο ικανά και πετυχημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι διαφορές στις τελικές αποφάσεις ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ και ανάμεσα στην ΕΠΟ και στην UEFA προκύπτουν ως εκ της οργάνωσης, λειτουργίας και αυτονομίας των εσωτερικών επιτροπών και των διαφορών ανάμεσα στις κρίσεις των επιτροπών της ΕΠΟ και στην αρμόδια επιτροπή της UEFA.
Το σημαντικό για την ΕΠΟ είναι ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως η αυθεντικότητα της λειτουργίας του Τμήματος Αδειοδότησης που έχει την πολιτική ευθύνη των εισηγήσεων, κατόπιν του ελέγχου των φακέλων".
Μεγαλύτεροι και περισσότεροι περιορισμοί για τις αδειοδοτήσεις
Τι αλλάζει από εδώ και πέρα στις αδειοδοτήσεις, πρόσφατα κάνατε και ένα σεμινάριο στις ΠΑΕ;
" Ενισχύονται στη διαδικασία ελέγχου των φακέλων τα οικονομικά κριτήρια, τίθενται μεγαλύτεροι και περισσότεροι περιορισμοί, εναρμονίζονται κριτήρια εσωτερικής αδειοδότησης με αυτά της UEFA. Έρχεται πιο κοντά το financial fair play και αυτό θα προκαλέσει περισσότερους τριγμούς σε ερμαφρόδιτα επιχειρηματικά καθεστώτα διοίκησης ΠΑΕ".
Η δημιουργία του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής πόσο θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο;
" Στην τελική μορφή της ( 4 όμιλοι Χ δεκαέξι ομάδες ο καθένας) θα βοηθήσει σημαντικά. Συνδυασμένος ο τελικός αριθμός των ομάδων με περαιτέρω βελτιώσεις στην οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων, στις γηπεδικές υποδομές και στην προβλεπόμενη διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων της κατηγορίας θα δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια υγιή και λειτουργική κατηγορία. Χρειάζεται μια κατηγορία που θα συνδέει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με το επαγγελματικό και αυτό το ρόλο μπορεί να παίξει η Γ΄ Εθνική, όταν ολοκληρωθεί η υλοποίηση του σχεδιασμού της".
Για τους στημένους πίνακες διαιτησίας
Υπόθεση "στημένοι πίνακες". Η θέση της ΕΠΟ ποια είναι;
" Δεν υπάρχει υπόθεση. Πρόκειται για την εφαρμογή εκ μέρους της Ομοσπονδίας του απόλυτου δικαιώματος να συγκροτεί τους πίνακες διαιτησίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό κριτήρια, διαδικασία που είναι κορυφαία παράμετρος στη λειτουργία του αυτοδιοίκητου.
Ατεκμηρίωτες και φανταστικές δήθεν καταγγελίες, που είναι προφανέστατα αστήρικτες, δεν επιβεβαιώνονται από κανένα μέλος της ποδοσφαιρικής οικογένειας, προκύπτουν έωλες και αναπόδεικτες δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση υπόθεση.
Οι λόγοι που η "υπόθεση" παραμένει στο τραπέζι δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Η Ε.Π.Ο. εφάρμοσε ρητά και αντικειμενικά τον κανονισμό. Έτερον ουδέν, πλην ίσως μιας στρεβλής εικόνας στο μυαλό όσων δεν άντεξαν ένα εκλογικό αποτέλεσμα που κάποιοι προστάτες τους το είχαν υποσχεθεί – ποιος ξέρει, άραγε, με ποια ανταλλάγματα – διαφορετικό".
Υπάρχει σκέψη να αλλάξει ο τρόπος εκλογών της ΕΠΟ;
" Όχι. Δεν υπάρχει καμία ανάλογη σκέψη. Αντίθετα υφίστανται σκέψεις αναβάθμισης της συμμετοχής των Ενώσεων στις λειτουργίες διοίκησης του ποδοσφαίρου και στην καθημερινότητα της Ομοσπονδίας".
Φάκελος διαιτησία. Τι έχει αλλάξει προς το καλύτερο από την ημέρα που αναλάβατε και τι θέλετε να διορθώσετε, ώστε να μη δούμε διαιτησίες όπως στον τελικό του Κυπέλλου;
" Η βελτίωση σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια είναι προφανής ακόμη και σε όσους έχουν μετατρέψει σε εξαιρετικά προσοδοφόρο επάγγελμα την καθημερινή πολεμική στη διαιτησία και στους διαιτητές.
Η εικόνα είναι σημαντικά αναβαθμισμένη, το επίπεδο συνεχώς εναρμονίζεται με αυτό των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, η μεταφορά δεδομένων από το εξωτερικό αποδεικνύει πως οι διαιτητές είναι παντού άνθρωποι, οι προβλέψεις της FIFA για την συμμετοχή και της τεχνολογίας στη διεύθυνση των αγώνων επιβεβαιώνουν τα κοινά αποδεκτά δεδομένα.
Άτυχες, κακές στιγμές υπάρχουν παντού και θα υπάρχουν. Στις στιγμές αυτές είναι που μια Ομοσπονδία κρίνεται για το πώς στηρίζει ένα οικοδόμημα και τους ανθρώπους του ή υποκύπτει στους εργολάβους της πολεμικής και στα επικοινωνιακά παπαγαλάκια τους".
Έχουμε δει αρκετά παράπονα μέχρι τώρα από τις ΠΑΕ με ανακοινώσεις, επιστολές και συνεχώς ο Ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ασκεί διώξεις:
" Οι ανακοινώσεις των ΠΑΕ στην Ελλάδα κατά της διαιτησίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της νεοελληνικής λογικής που υποστηρίζει ότι πάντα κάποιος ή κάτι άλλο, έξω από εμάς, φταίει για την ήττα μας ή για την κακή μας μοίρα. Σας λέω υπεύθυνα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η τακτική αυτή. Γιατί; Επειδή κανένας στη χώρα δεν αντέχει την αλήθεια, δεν θέλει να την ξέρουν όσοι τον ακολουθούν, δεν μπορεί να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική.
Δείτε πως και γιατί η χώρα έφτασε στο έσχατο σημείο καταρράκωσης, πως και για ποιους λόγους εισήλθε στα μνημόνια και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Ο διαιτητής είναι το εύκολο, το ιδανικό θύμα. Δεν έχει οπαδούς, δεν τον ακολουθούν στρατοί, δεν εκδίδει εφημερίδες, δεν διαθέτει ιστοσελίδες και κανάλια, δεν συνεργάζεται με πρόθυμους κοντυλοφόρους. Προβάλλει, λοιπόν, ως ο ιδανικός στόχος για να καλύπτονται όλα τα λάθη και οι τραγικές επιλογές προέδρων, προπονητών, ποδοσφαιριστών. Για να ελέγχονται οι οπαδοί και να αναπαράγεται η εξουσία του προέδρου.
Εδώ μια ολόκληρη χώρα πορεύτηκε αιώνες τώρα με τους μύθους των κακών ξένων, που δεν κάνουν τίποτε άλλο στη ζωή τους από το να κοιμούνται και να ξυπνούν με τον καημό να καταστρέψουν την Ελλάδα, έφτασε εδώ που έφτασε και συνεχίζει να καταπίνει το ίδιο παραμύθι, υπήρχε περίπτωση να συμβεί κάτι διαφορετικό με τους διαιτητές;".
Για τα σποτάκια κατά της ΕΠΟ
Μάλιστα υπάρχουν και σποτ κατά της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία τι απαντά;
" Στο ποινικό μέρος με προσφυγή στα δικαστήρια αναμένοντας την εκδίκαση και την κρίση της δικαιοσύνης. Στο θεσμικό μέρος με ένταση των προσπαθειών βελτίωσης των διαιτητών, αναβάθμισης των όρων και προϋποθέσεων εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επιλογής".
Εθνική ομάδα. Είναι το πιο υγιές κομμάτι στον ελληνικό αθλητισμό; Έχει αποκτήσει και το δικό της κοινό.
" Όντως, πρόκειται για ένα από τα πιο υγιή κομμάτια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια έρευνα για το πώς κατόρθωσε, με την αμέριστη βοήθεια και της Ομοσπονδίας, να ξεφύγει από την κακοψυχία που κυριαρχεί στο άθλημα και να εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Οι επιτυχίες της είναι σημαντικά μεγάλες, ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο, διαμορφώνουν ένα αξιακό πεδίο διεθνούς εμβέλειας και αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες, μόλις ξεφύγουν από τον ιδεολογικό αυτοαποκλεισμό τους και παίξουν το παιχνίδι όπως διεθνώς ισχύει, είναι λαός για πολύ μεγάλα πράγματα".
Δεν καταφέραμε να προκριθούμε απευθείας, αλλά έχουμε μπροστά μας δύο αγώνες με την Ρουμανία. Μπορεί να τα καταφέρει η Εθνική;
" Ναι, μπορεί να τα καταφέρει και πιστεύω βαθύτατα ότι θα τα καταφέρει. Έχουμε την ομάδα και την οργάνωση για να πετύχουμε το σκοπό μας που είναι η πρόκριση. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος πως η ομάδα και όλο το τιμ θα δώσουν την ψυχή τους για να πετύχουν την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας".
Είστε ικανοποιημένος μέχρι τώρα ή θα θέλατε και το κάτι παραπάνω;
" Πάντα υποστηρίζω ότι είμαι ικανοποιημένος με όσα πέτυχα από την ώρα που προσβλέπω στα επόμενα και δεν μένω στα προσωρινά. Έχω πολλά σχέδια να υλοποιήσω και αν είμαι καλά θέλω να τα καταφέρω.
Βεβαίως δεν εξαρτάται μόνο από τις επιθυμίες τις δικές μου αλλά αν δεν θέσεις τα θέματα δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις τις απαντήσεις. Το ίδιο περιμένω και από τις εθνικές ομάδες.
Μην ξεχνάτε ότι για την Ομοσπονδία πέρα από την μεγάλη εθνική υπάρχουν και άλλες δέκα εθνικές ομάδες, πολλές από τις οποίες διακρίνονται για σημαντικά επιτεύγματα".
Φερνάντο Σάντος. Η ΕΠΟ έχει δείξει ότι τον θέλει. Θα μείνει; " Καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας για τη νέα συνεργασία και περιμένουμε τις απαντήσεις. Θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία μας. Πιστεύω ότι στο τέλος θα συμφωνήσουμε και όλα θα πάνε κατ΄ευχήν".
Έχετε ξεκινήσει διαδικασίες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Παιανίας. Σε ποιο στάδιο είναι οι διαπραγματεύσεις; Μιλάμε για αγορά ή για ενοικίαση; " Οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες. Μιλάμε για αγορά και προς τα εκεί έχουμε προσανατολίσει και τους οικονομικούς συμπαραστάτες μας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό".
EURO 2020. Δηλώσαμε συμμετοχή. Το πρότζεκτ είναι έτοιμο; Τι οφέλη θα έχει για την χώρα μας αυτό; (Σε έσοδα, έξοδα, τουρισμό με ένα πρόχειρο υπολογισμό).
" Εάν επιλεγεί από την UEFA το ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο απαραιτήτως ΟΑΚΑ τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα ειδικώς στο πεδίο της τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής της Αττικής. Σκεφθείτε μια πιθανή κλήρωση που θα φέρει στην Αθήνα την εθνικής ομάδα της Αγγλίας ή της Γερμανίας μαζί με άλλες δύο συν τη δική μας και θα αντιληφθείτε το μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας που προκύπτει. Το πρότζεκτ προκύπτει από τα δεδομένα της UEFA, είναι πολύ απαιτητικό, όπως και οι αντίπαλοι στις υπόλοιπες χώρες".
Θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλες διοργανώσεις;
" Πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις εάν επιλεγεί ένα γήπεδο για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση μπορεί να προσδοκά και σε άλλες διοργανώσεις, διασυλλογικού επιπέδου στην πορεία προς την διεξαγωγή της διοργάνωσης".
Η UEFA βλέπει θετικά την χώρα μας για να διοργανώνει τόσο μεγάλα γεγονότα;
" Το ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι άλλο. Έχει η χώρα μας τις υποδομές που απαιτεί η συγκυρία για να είναι σε θέση να διεκδικεί τις διοργανώσεις που όλοι θέλουμε να βλέπουμε; Διαθέτει τα νέα, σύγχρονα και μεγάλα ποδοσφαιρικά γήπεδα;
Το άθλημα στο επίπεδο των διοργανώσεων της UEFA και της FIFA έχει ξεφύγει από το επίπεδο της συμπάθειας ή της καλής θέλησης. Είναι απλή, καθαρή επενδυτική, επιχειρηματική δραστηριότητα και συνδέεται άμεσα με το κέρδος.
Μπορούμε εμείς να διασφαλίσουμε το κέρδος αυτό με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας;
Όταν απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και πάψουμε να αναπολούμε απλώς ένα "ένδοξο" παρελθόν, τότε μπορεί να προκύψει θετική αντιμετώπιση από φορείς όπως η UEFA για διοργανώσεις ποδοσφαιρικών γεγονότων σε κορυφαίο επίπεδο".
*Να σημειωθεί πως η συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ έγινε πριν από τον έλεγχο της Δευτέρας (4/11) που έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας από τους εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ και την οικονομική αστυνομία.